Het is niet zo dat ik er vandaag de hele dag knaloranje geschminkt bijloop en een collectie aan ‘Hup Holland hup’-shirts heb liggen. Maar een andere manier om mee te doen aan de oranje-hype op Koningsdag leek me wel heel geslaagd: wortelmuffins maken! Een keer de keuken in duiken voor carrot cake muffins stond al een tijdje op mijn lijstje. De week van Koningsdag leek me een perfecte gelegenheid om daar werk van te maken. Deze wortelmuffins zijn lekker zoet (zonder geraffineerde suikers) en supersnel te maken. En ze zijn vooral een heerlijke en gezonde snack voor als je trek hebt in iets oranje-achtigs.
Oranje boven: vrolijke oranje baksels
Als niet-voetbalfan heb ik niet bepaald een kast vol oranje T-shirts, gekke petjes en andere dingen in onze nationale kleur. Ik heb mezelf wel in een gezellig oranje shirt gehesen om vandaag (voor het eerst sinds twee jaar, yes!) weer in alle vroegte de vrijmarkt onveilig te maken. Verder ben ik niet zo van me helemaal uitleven met gekke schoenen, schmink en alles. Waar ik dan weer wel heel veel zin in had, zijn oranje muffins. Iets gezelligs voor op tafel dat lekker smaakt én dat onze rammelende maagjes stilt als we na uren struinen over de 2 kilometer lange vrijmarkt een tikkeltje vermoeid thuiskomen. Dat leek me wel wat!
Dat werden deze vrolijke wortelmuffins. Ze zijn gezellig oranje gekleurd, smaken fantastisch en je kunt ze door de gezonde ingrediënten ook prima bij je lunch of ontbijt eten.
Carrot cake muffins: mijn lievelingstaart in muffinvorm
Als ik een favoriete taart moet noemen, dan is dat toch wel carrot cake. Snel gevolgd door appeltaart overigens! Maar van alle taarten maak je mij het meest gelukkig met een heerlijke carrot cake. Grappig genoeg had ik er nog nooit zelf één gemaakt. Dat komt er vast nog eens van, maar ik besloot klein te beginnen. Deze carrot cake muffins hebben al het goede van een verrukkelijke carrot cake, maar dan in mini-versie. Zo zit je niet meteen supervol en kun je je baksel ook prima slijten aan volwassenen en kinderen met niet al te grote trek.
Gezonde wortelmuffins zonder suiker
Taartrecepten een tikkeltje gezonder maken vind ik altijd een leuke uitdaging. Zodra je er een beetje mee experimenteert, is het zo lastig nog niet. Zo heb ik in dit recept geen suiker gebruikt, maar wel rozijnen, honing en wat vanille-extract. Je hebt dus alsnog een lekker zoete smaak, maar dan zonder dat je een flinke scheut suiker in je beslag hoeft te gooien.
Verder gebruik ik banaan als bindmiddel en heb ik als meel gemalen havermout gebruikt. Ook best gezond dus! Havermout vermalen vind ik sowieso dé vondst voor bakrecepten. Zeker als je glutenvrij eet, is zelf glutenvrije havermout malen een supersimpele manier om voor weinig geld een goed meel te hebben.
Maar of je nu voor de gluten- of de glutenvrije variant kiest, deze wortelmuffins zijn absoluut het aanraden waard. Bak een hele lading voor jezelf, voor je gasten of voor je kinderen. Lekker als feestelijk tussendoortje, voor in de lunchbox of om iets anders dan anders als toetje te hebben!
Ingrediënten (voor 10 wortelmuffins)
Voor 10 van deze wortelmuffins heb je nodig:
- 150 gram havermout (evt. glutenvrij)
- 150 gram wortel
- 2 bananen
- 2 eieren
- 25 gram rozijnen (geweld)
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl kaneel
- 1 el honing (of agavesiroop of ahornsiroop)
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl bakpoeder
- 10 gram pecannoten
Optioneel voor de topping:
- Kokosrasp
- Blauwe bessen
Benodigdheden:
- Papieren muffinvormpjes
- Metalen muffinvorm
- Oven
- Blender of keukenmachine
Hoe maak je de glutenvrije wortelmuffins?
Heb je alles klaarstaan om dit oranje tussendoortje te maken? Je maakt de wortelmuffins als volgt:
Suikervrije & glutenvrije wortelmuffins
Equipment
- Muffinvorm (voor minimaal 10 muffins)
- papieren muffinvormpjes
- Oven
- Blender of keukenmachine
Ingrediënten
- 150 gram havermout evt. glutenvrij
- 150 gram wortel
- 2 bananen
- 2 eieren
- 25 gram rozijnen (geweld)
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl kaneel
- 1 el honing of agavesiroop of ahornsiroop
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl bakpoeder
- 10 gram pecannoten
Optioneel voor de topping:
- Kokosrasp
- Blauwe bessen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd de wortels in dunne plakjes, zodat ze gemakkelijker te pureren zijn. Gooi 125 gram wortel in de blender (houd de andere 25 gram achter) of maak er met de staafmixer een puree van. Het mengsel hoeft niet volledig fijn te zijn; het is juist lekker als er wat stukjes in zitten.
- Vermaal de havermout met een keukenmachine of blender, zodat er een fijn meel ontstaat.
- Prak de banaan met een vork en doe het samen met het meel in een beslagkom. Klop de eieren los met een garde en meng met het beslag. daarna Roer ook de rozijnen, de honing, het vanille-extract, de kaneel en de koek- en speculaaskruiden erdoorheen.
- Hak de pecannoten in kleine stukjes en voeg ongeveer ⅔ daarvan toe aan het beslag. Doe ook de twee theelepels bakpoeder erbij.
- Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm. Verdeel het beslag over de vormpjes.
- Snijd de achtergehouden 25 gram wortels in zo klein mogelijke stukjes. Strooi ze over de muffins. Doe hetzelfde met de stukjes pecannoot die je nog had liggen.
- Schuif de muffins daarna de oven in. Binnen zo’n 25 minuten zijn ze klaar. Check met een satéprikker of ze inderdaad gaar zijn. Als de prikker er droog uitkomt, zijn ze goed.
- Laat de glutenvrije wortelmuffins 5 minuten afkoelen in de metalen muffinvorm. Haal ze er daarna uit en zet op een rooster, zodat het meeste vocht via de onderkant kan verdampen.
- Eventueel kun je nog wat kokosrasp over de muffins strooien en er een blauwe bes op leggen voor wat extra vrolijkheid.
Wortelmuffins: de oranje snack voor elke dag
Deze oranje cakejes doen het vast extra goed op Koningsdag of als het Nederlands elftal speelt. Maar eerlijk gezegd zou ik ze elke dag wel kunnen eten – oerhollandse feestdag of niet. Deze gezonde en glutenvrije wortelmuffins heb je snel gemaakt en zijn een feestje om te eten. Waar en wanneer je ze ook eet!
Heb je nou heel veel zin in een zoetigheid, maar hoeft dat voor jou niet oranjegekleurd te zijn? Ik heb nog meer lekkere (al zeg ik het zelf) muffinrecepten op mijn blog staan. Probeer bijvoorbeeld eens deze bananenmuffins met chocolade en bosbessen of deze havermoutmuffins met appel. En ga je liever voor iets groters, zodat meer mensen kunnen mee-eten? Probeer dan dit bananen-chocoladebrood: supergezond en lekker! Zo zie ik mijn eten graag.
Wat is jouw favoriete oranje eten?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Recept knapperige tofu in zoete saus met rijst en wokgroenten
Zo’n blok met tofu, wat moet je daar nu mee? Dat heb ik me ook jarenlang afgevraagd. Ik liep de tofuverpakkingen altijd straal voorbij en greep liever naar kant-en-klare vleesvervangers. Ook niets mis mee, maar met tofu kun je zoveel meer dan ik dacht. De juiste bereiding blijkt dé truc te zijn. Mede dankzij de fantastisch tofu-tips van broerlief heb ik de laatste tijd een paar tofu-toppers ontdekt. Het recept voor deze knapperige tofu móest ik delen. De tofublokjes smaken crispy, zoet, een tikkeltje kruidig en gewoon héél lekker. Een geslaagde combinatie met rijst en veel groenten!
Eet smakelijk en een fijne Koningsdag!
Die zien er lekker uit!
in de bereiding wordt niet vermeld wanneer de eieren worden toegevoegd. Foutje? Maar erg lekker.
Groet Anita
Goed dat je het zegt, dank je voor de tip! Ik heb de eieren nu ook toegevoegd in de tekst 🙂 Mooi om te horen dat je de muffins lekker vond!