Als er een gerecht is dat me nooit de neusgaten uitkomt, dan is het wel risotto. Hoewel ik dit gerecht het hele jaar door kan eten, vind ik risotto in de herfst op z’n allerlekkerst. Nu het najaar weer voor de deur staat, leek het me een goede reden om al mijn herfstachtige ingrediënten uit de kast te halen voor een heerlijke herfstrisotto. Deze wortelrisotto is romig, kruidig en een tikkeltje zoet door de geglaceerde wortels en kokosmelk. Het is een ideale risotto om ongemerkt veel groenten binnen te krijgen, dus wellicht valt hij ook bij kleintjes goed in de smaak. Serveer met pompoenpitten, rozijnen en amandelen, en je hebt een vegan risotto die écht even anders dan anders is. In positieve zin.
Wortelrisotto met een zoet tintje
Voor gerechten met een zoete twist ben ik altijd wel te porren. Zo ben ik gek op zoete kikkererwtencurry met mango, curry met banaan (dat is echt mega-lekker!) en ook op deze paprikarisotto met rozijnen. Allemaal gerechten die door (gedroogd) fruit iets zoetigs hebben. Ik houd ervan! Deze wortelrisotto dankt zijn zoete tintje aan de geglaceerde wortels (wortels ingesmeerd met agavesiroop en olijfolie en daarna met kruiden geroosterd in de oven!) en aan de rozijnen en kokosmelk. De combinatie is absoluut heerlijk! Tegelijkertijd bevat de wortelrisotto veel typische herfstkruiden (zoals kaneel), waardoor je een lekkere mix proeft van een klein vleugje zoetigheid en veel warme kruiden.
Wat deze wortelrisotto in mijn ogen zo’n geslaagde risotto maakt, is dat je de wortels na het roosteren grotendeels gepureerd door de risotto roert. Daardoor smaakt de hele risotto naar de heerlijke mix van smaken in plaats van alleen af en toe een hap. Houd een paar geglaceerde wortels apart voor de garnering, samen met pompoenpitten, amandelen en geroosterde champignons. Zo heb je al met al een smaakvolle, smeuïge maaltijd, maar toch met genoeg bite.
Hoe maak je de geglaceerde wortels?
Voor zowel de wortelsaus door de risotto als voor de wortels op de risotto gebruik ik geglaceerde wortels. Die maak je heel eenvoudig door wortels eerst in smalle reepjes te snijden, ze dan met olijfolie en agavesiroop in te smeren en er vervolgens kruiden overheen te strooien. Voor deze herfstachtige risotto gebruik ik een combinatie van kaneel, komijn, knoflookpoeder en peper. Daarna rooster je de wortels op een met bakpapier beklede bakplaat in ongeveer 30 minuten op 200 graden (heteluchtstand).
De oven maakt de wortels dan heerlijk zacht en zorgt er ook voor dat de smaak van de kruiden heel goed intrekt. Door het insmeren met olijfolie en agavesiroop wordt de buitenkant van de wortels daarnaast wat glanzend en krijgen de wortels een licht zoetig tintje. Heel lekker!
Heb je geen agavesiroop in huis? Dan kun je ook gerust een ander zoetmiddel gebruiken dat je in je kast hebt staan. Ahornsiroop of Stevia-siroop werkt bijvoorbeeld ook prima.
Tips voor een romige én vegan wortelrisotto
Voor deze wortelrisotto heb je geen melk of roomboter nodig, terwijl de risotto toch heel lekker romig wordt. Hoe je de risotto zowel vegan als romig maakt? Dit zijn een paar tips:
- Gebruik niet alleen bouillon, maar ook kokosmelk als vloeistof in de risotto. Plantaardige melk kan eventueel ook, maar kokosmelk werkt door de dikke structuur het allerbest. Daarmee maak je de textuur van de wortelrisotto iets romiger.
- Pureer de geroosterde wortels samen met de kokosmelk. Zo kom je makkelijker door de wortels heen en krijg je makkelijker een écht vloeibare saus.
- Roer ook paddenstoelen door de risotto. Ik vind zelf een gerecht met maar één groentesoort altijd wat saai. Bovendien doet een beetje bite elk gerecht goed. Daarom gebruik ik in deze wortelrisotto diverse paddenstoelen. Zelf ga ik voor een mix van kastanjechampignons en shiitake, maar je kunt natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken. Ben je niet zo van de paddenstoelen of is je kind daar geen fan van? Gebruik dan gerust courgette, paprika of extra erwtjes. Ook heel lekker!
- Serveer de wortelrisotto met amandelen en pompoenpitten. Daar kun je in vegan maaltijden veel eiwitten uit halen, meer dan uit sommige kant-en-klare vleesvervangers.
- Wil je de maaltijd extra eiwitrijk maken? Dan kun je eventueel kikkererwten (uit blik) met de wortelsaus mee pureren, met een klein beetje extra water. Zo zitten er nog meer eiwitten in de saus verstopt.
Het recept voor deze romige wortelrisotto
Van alle risotto’s die ik heb gemaakt, vind ik dit absoluut één van de lekkerste varianten. Deze romige wortelrisotto kost je maar ongeveer 40 minuten om te maken, zit vol met groenten (meer dan je zou denken) en is ook nog eens lekker romig én heel herfstachtig door de kruiden. Zo maak je het gerecht:
Romige wortelrisotto met paddenstoelen & kokosmelk
Equipment
- Bakplaat met bakpapier
- Oven
- 2 wokpannen
- Staafmixer of blender
Ingrediënten
- 150 gram risotto-rijst (ik gebruik arborio-rijst)
- 400 gram winterpenen = ongeveer 4 wortels
- 150 gram paddenstoelen (ik gebruik kastanjechampignons en shiitake)
- 100 gram tuinerwten uit de diepvries
- 450 ml bouillon
- 100 ml kokosmelk
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- Handje rozijnen
- 1 el agavesiroop of ander zoetmiddel
- 2 el olijfolie
- 1 tl kaneel
- 1 tl peper
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl komijn
- Verse tijm
- Handje pompoenpitten
- Handje amandelen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtstand). Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
- Maak de winterpenen goed schoon en snijd ze in smalle reepjes. Dat kun je het beste doen door de wortels eerst op de helft doormidden te snijden, en dan uit elke helft 4 kwarten te halen.
- Verdeel de wortels over de met bakpapier beklede bakplaat. Smeer ze in met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel agavesiroop. Strooi daarna de peper, komijn, knoflookpoeder en komijn (van elke kruidensoort 1 theelepel voor 2 personen) over de wortels. Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven. Rooster de wortels ongeveer 30 minuten, totdat ze bruinige randjes beginnen te krijgen.
- Snipper dan de ui en snijd de paddenstoelen in reepjes. Houd de paddenstoelen nog even apart, maar fruit wel alvast de ui en knoflook aan in een eetlepel olijfolie. Voeg na 2 minuten de risotto-rijst toe en bak die nog 1 minuut mee.
- Schenk dan 1/3 van de bouillon bij de risotto en laat de risotto-rijst het vocht opnemen. Roer af en toe door. Schenk nogmaals 1/3 bouillon bij de rijst als de rijst het vocht opnieuw heeft opgenomen en herhaal dat vervolgens met het laatste beetje bouillon.
- Bak ondertussen in een aparte pan de champignons kort aan totdat ze goed geslonken zijn. Houd even apart.
- Haal de wortels uit de oven zodra ze klaar zijn. Pak de staafmixer of blender erbij en maak van 2/3 van de wortels samen met de kokosmelk een gladde saus. Schenk die bij de risotto en roer nu ook de champignons door de pan. Laat de rijst opnieuw het vocht opnemen.
- Roer ten slotte de tuinerwten en rozijnen door de risotto-rijst en voeg ook de verse tijm toe. Haal de pan van het vuur zodra de risotto-rijst het vocht heeft opgenomen en zacht is geworden.
- Serveer de risotto in twee kommen. Verdeel de overgebleven stukjes wortel over de twee kommen en strooi stukjes amandelen en pompoenpitten over de wortelrisotto. En dan… aanvallen maar!
Ook andere risotto-recepten proberen?
Mijn risottoliefde is oneindig groot. Zelfs zo groot dat ik er graag een sport van maak om steeds meer nieuwe soorten risotto’s te ontdekken. Naast deze vegan wortelrisotto zijn deze risotto’s bijvoorbeeld ook heel lekker:
- Bietenrisotto met feta
- Tomatenrisotto met geitenkaas
- Pompoenrisotto met tuinerwten
- Risotto alla norma (met aubergine en tomaat)
- Vegan risotto met aubergine
Wat is jouw favoriete risotto-recept (of kun jij ook niet kiezen)?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…