Bij zoete aardappel denk je vast niet meteen aan brownies. Maar je kunt er dus wel fantastisch lekkere brownies mee maken. Ik maak regelmatig zwarte-bonen-brownies, maar om eerlijk te zijn vind ik deze van zoete aardappel nóg veel lekkerder. Ze zijn extra zoet, smeuïg en chewy van binnen en smaken intens naar chocola. Dat terwijl ze een stuk gezonder zijn dan echte brownies. Dus: heb jij nog een paar zoete aardappels liggen? Zet, net als ik in eerste instantie, je scepsis opzij en probeer deze brownies eens. Het zal je verrassen hoe lekker en zoet ze zijn.

Brownies van zoete aardappel?

Ja ja, je kunt brownies perfect maken van zoete aardappel. Gekookte en gepureerde zoete aardappel heeft een stevige en toch lekker zachte structuur. De aardappels smaken ook nog eens lekker zoet van zichzelf, waardoor ze de brownies lekker zoetig maken. Zelfs zonder suiker! Ik kwam zelf op het idee toen ik laatst iets te enthousiast een overdreven grote zak zoete aardappels meenam van de supermarkt. No way dat we die allemaal in curry’s of als zoete-aardappel-friet op tijd op zouden krijgen. Dus moest er iets anders komen. Zo werd het idee van zoete-aardappel-brownies geboren.

Ik maak deze brownies glutenvrij, vegan en zonder toegevoegd suiker. Of nou, die laatste vlieger gaat natuurlijk niet op als je (zoals ik) stiekem toch wat gesmolten chocolade over de zoete-aardappel-brownies schenkt. Dat kan ik zelf niet laten!

Tip: zwarte-bonen-brownies zijn nog een verrassend lekker alternatief voor brownies van boter en suiker. Ook dit klinkt misschien als iets waar je even aan moet wennen. Maar geloof me: de bonen proef je niet, de heerlijke brownies wel.

zoete aardappel brownies 11

Een zoete snack in een gezonder jasje

Ik vind het een leuke uitdaging om van zoete snacks een gezondere variant te maken. Niet omdat ik geloof dat je niets ongezonds zou moeten eten (integendeel, gezond eten houdt voor mij in dat je jezelf niet van alles gaat ontzeggen én lekker van chocola geniet). Wel omdat elke dag brownies eten bij het ontbijt misschien niet het beste idee is. Aan deze verantwoordere brownies heb je een gezondere snack. Er zit 400 gram zoete aardappel in 9 brownies verwerkt en ik heb geen margarine of geraffineerde suikers gebruikt. Wel roer ik wat dadels en ahornsiroop door het beslag voor een beetje zoetigheid.

De dadels geven de zoete-aardappel-brownies ook een lekker chewy tintje. Ik word zelf in elk geval altijd heel blij van een stukje dadel tussen de chocoladebrownie. Ik gebruik ontpitte medjoul-dadels en hak die in stukjes. Als je ze dan door het beslag roert, heeft je brownie net wat extra’s. Natuurlijk kun je ook kiezen voor stukjes noot als je houdt van iets knapperigs tussen de chocola.

zoete aardappel brownies 7

Glutenvrij zoete-aardappel-brownies zonder ei

Bijna al mijn bakrecepten zijn zowel glutenvrij als vegan. Glutenvrij vanwege Barts allergie, vegan omdat ik zelf vegetariër ben en zo min mogelijk zuivel en ei wil gebruiken. Bij deze zoete-aardappel-brownies is het totaal geen uitdaging om ei- en glutenvrij te bakken. Brownies zijn natuurlijk standaard chewy en stevig en niet te luchtig, dus ei mis je zeker niet in dit recept. Wel gebruik ik een klein beetje baking soda met appelazijn om de brownies ietsiepietsie luchtiger te maken. Ze blijven overigens vrij compact en lekker plakkerig; dat is in mijn ogen precies hoe een brownie hoort te zijn.

Om de brownies glutenvrij te maken, kies ik voor twee soorten meel: amandelmeel (dit is een wat vettige meelsoort, die perfect is voor brownies) en havermeel. Die laatste maak ik zelf door glutenvrije havermout te vermalen. Dat is een stuk goedkoper dan kant-en-klaar havermeel halen in de supermarkt.

Van de zoete aardappels proef je overigens alleen het zoete tintje. De brownies smaken in alles gewoon naar chocola dankzij de flinke hoeveelheid cacaopoeder. Ze hebben alleen de chewy bite en het extra zoete tintje aan de zoete aardappels te danken.

zoete aardappel brownies 2

Hoe maak je de zoete-aardappel-brownies?

Dat is dus zo gepiep(er)t! In minder dan één uur heb ik deze brownies al klaar. Ik vind ze zelf dan ook ideaal om in het weekend snel tussendoor te maken en zo meteen een voorraadje voor doordeweeks aan te leggen. Ik eet de zoete-aardappel-brownies ook vaak genoeg gewoon bij de lunch naast mijn broodjes. Je moet zelf een feestje maken van het leven, nietwaar?

Bewaar je de brownies in een afgesloten bakje in de koelkast, dan blijven ze nog wel 3-4 dagen houdbaar. Als je ze niet al voor die tijd hebt opgegeten natuurlijk.

zoete aardappel brownies 6

Recept zoete-aardappel-brownies (vegan, glutenvrij & lekker chewy)

Romy
Brownies in een gezond en toch lekker jasje? Deze zoete-aardappel-brownies bewijzen dat dat prima kan. De brownies zijn lekker chewy, smaken volledig naar chocola en zijn gemaakt van onder andere zoete aardappel. Lekker als verantwoord tussendoortje of voor bij de lunch!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 9 brownies

Equipment

 • Bakvorm (20 x 20 cm)
 • Oven
 • Bakpapier
 • Blender of keukenmachine

Ingrediënten
  

 • 400 gram zoete aardappel (ongekookt afgewogen, = ongeveer 1 grote zoete aardappel of 2 kleintjes)
 • 65 gram amandelmeel
 • 50 gram havermeel (evt. glutenvrij)
 • 35 gram cacaopoeder
 • 50 gram ahornsiroop
 • 6 medjoul dadels (ontpit!)
 • 25 ml plantaardige melk
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl baking soda
 • 1 el appelazijn of citroenzuur
 • Snufje zout

Voor de versiering:

 • Frambozen
 • 40 gram pure chocola (om te smelten)

Instructies
 

 • Schil de zoete aardappels, snijd ze in blokjes en breng in een pan water aan de kook. Kook voor ongeveer 10-15 minuten, totdat je met een vork moeiteloos door de blokjes kunt prikken.
 • Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 165 graden (heteluchtstand).
 • Giet de zoete aardappel af. Doe de zoete-aardappel-blokjes samen met de amandelmeel, havermeel, cacaopoeder, vanille-extract, ahornsiroop en plantaardige melk in een blender of keukenmachine. Voeg ook een snufje zout toe. Maak er met de keukenmachine of blender een glad mengsel van. Proef even of het naar jouw mening zoet genoeg is. Anders doet een extra scheut ahornsiroop wonderen.
 • Snijd de dadels in kleine stukjes en roer die door het beslag. Meng nu in een apart bakje de baking soda en appelazijn, zodat het spul gaat bruisen (leuk effect trouwens!). Roer dit goedje dan door het beslag heen en laat het beslag daarna ongeveer 3 minuten rusten.
 • Bekleed de bakvorm met bakpapier en schep het beslag erin. Schuif in de oven voor 40 minuten. Check na 40 minuten of de brownies voor jou stevig genoeg zijn. Ze horen nog wat chewy te zijn.
 • Laat de brownies nog zo'n 30 minuten afkoelen in de bakvorm. Til dan de gehele brownie uit de bakvorm en snijd in 9 stukken.
 • Smelt de chocolade au bain mairie (dus doe ze in een kommetje die je in een pan met kokend water zet). Schenk de gesmolten chocolade over de brownies. Leg daarnaast wat frambozen op de brownies ter garnering. Aanvallen!
Trefwoord Brownies, Chocola, Chocoladecake, Glutenvrij, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Zoete aardappel
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
zoete aardappel brownies 4

Nog meer ideeën voor gezonde(re) chocoladesnacks

Alles wordt beter met chocola. Nou ja, bijna alles. In elk geval laat ik dit fantastische voedsel graag de hoofdrol spelen in veel baksels die ik maak. Hoewel ik mijn geliefde Tony’s-repen regelmatig uit het knuistje eet, mag ik ook graag wat lekkers bakken met chocola. En dat kan gezonder zijn dan je denkt!

Terwijl ik dit typ, staat er een zoete-aardappel-brownie naast me te wachten om opgegeten te worden. Denk dat ik er dus maar een eind aan brei want ik heb in één ding heel veel zin gekregen: juist déze brownie.

Heb jij nog meer geniale ideeën voor recepten met zoete aardappel?

gezonde brownies

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Irene 23 april 2023 op 9:50 am - Beantwoord

  Ze zien er heel lekker uit!

 2. Iris 23 april 2023 op 9:41 pm - Beantwoord

  Het lijkt me echt lekker! Ik ben dol op zoete aardappel en brownie. De combi had ik niet bedacht, maar toch spreekt het me erg aan!

  • Romy 23 april 2023 op 10:06 pm - Beantwoord

   Superleuk om dat te horen! De combinatie is echt een mega-aanrader. De zoete aardappel geeft de brownies een lekker zoet tintje, terwijl ze toch best gezond zijn 🙂

Beoordeling recept
Recente blogs