zoete curry met banaan

Recept | Zoete curry met banaan en pindasaus (zoet, snel en simpel!)

 • 5 oktober 2021
 • 9 Reacties
Categorieën: Recepten

Banaan in een curry? Ik had er tot voor kort nooit aan gedacht. Totdat mijn oog plots viel op een overrijpe banaan en ik me afvroeg of dat niet wat zou zijn door het avondeten. Zo kwam ik op het idee voor een zoete curry met banaan, pindakaas en cashewnoten. Een recept waar mijn hart als banaan- en notenliefhebber flink harder van gaat kloppen. Het is curry maar dan een tikkeltje zoeter en met een heerlijk warme smaak. En meer dan 30 minuten heb je niet nodig om ‘m te maken!

Zoete curry (maar dan anders)

Curry’s staan hier zeker eens per week op tafel. Als ik alleen eet zelfs iets vaker dan dat. Ik ben er dol op! Ik maak er graag een uitdaging van om dan wat anders dan anders te proberen. Want de standaard curry met kokosmelk, bloemkool en prei heb ook ik wel een keer gezien.

Laatst ontdekte ik al dat pindakaas bijzonder lekker smaakt door een curry. Alsof je pindasaus aan het eten bent. Maar, bedacht ik me toen, is banaan daar niet ook heel lekker bij? Ik ontbijt bijna elke ochtend met een ontbijtbowl met op z’n minst wat banaan en pindakaas erin, dus die combinatie leek me ook voor het avondeten geen slecht idee.

Bij dat soort experimenten van mij is het altijd maar afwachten of ze net zo lekker smaken als ze in mijn hoofd klinken. Soms ontdek ik pas bij de eerste hap dat het recept niet bijzonder eetbaar is. Of wel eetbaar, maar niet voor herhaling vatbaar. Dat alles was bij dit recept voor zoete curry met banaan gelukkig niet het geval. Het smaakte zo goed dat ik dit recept alleen al wilde delen om het zelf ergens opgeslagen te hebben. En wie weet inspireer ik jou er ook nog mee om eens een andere curry dan anders op tafel te zetten.

zoete curry met banaan

Snel, makkelijk en lekker zoet

Een van de redenen dat ik zo’n curryliefhebber ben, is dat curry zo lekker simpel te maken is. Vaak heb je er ook maar één pan voor nodig. Scheelt weer een keer de vaatwasser aanzetten of zelf de afwasborstel pakken!

Verder vind ik het ideaal dat je in curry bijna alle groenten die je nog hebt liggen kwijt kunt. Voel je dan ook vrij om de groenten uit dit recept te vervangen voor iets anders wat je nog hebt liggen. Als je de basisingrediënten aanhoudt, zal het vast minstens zo lekker smaken.

De ingrediënten

Maak je dit recept voor 2 personen? Dan heb je voor de twee porties het volgende nodig:

 • 150 gram zilvervlies- of basmatirijst
 • 1 rode ui
 • 200 gram doperwten en/of -sperziebonen uit de diepvries
 • 1 (rijpe) banaan (geen bakbanaan!)
 • 1 winterpeen
 • 1 gele paprika
 • 200 gram kokosmelk
 • ½ pakje gele curry (ik gebruikte die van Fairtrade)
 • 70 gram cashewnoten (of meer als je grotere trek hebt)
 • 1 el pindakaas
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 el kurkuma
 • 1 el kerriepoeder
 • 3 snufjes kaneel
 • 3 snufjes cayennepoeder
 • Scheutje olijfolie
 • 75 ml water
zoete curry met banaan
zoete curry met banaan

Hoe maak je de curry met banaan?

En dan aan de slag! Dit recept is vooral een kwestie van heel lang roeren, roeren en nog eens roeren. Verder hoef je er, op wat groentes snijden na, bijzonder weinig voor te doen.

 • Snijd de winterpeen in kleine en vooral dunne stukjes (anders duurt het heel lang voordat de wortel gaar is). Snijd ook de ui en paprika in stukjes.
 • Pers de knoflook en doe deze samen met de stukjes ui en de curry in een wokpan met een scheutje olijfolie. Bak zo’n 2 minuten totdat de ui glazig wordt.
 • Voeg de winterpeen en paprika toe aan de pan en bak zo’n 5 minuten mee op middelhoog vuur. Doe ook de kurkuma, kerriepoeder, kaneel en cayennepoeder bij de pan. Vergeet niet om regelmatig goed door te roeren, zodat het niet aanbakt. Zet daarna het vuur lager.
 • Zet dan een pan met water op het vuur voor de rijst. Doe daar de rijst bij zodra het water kookt. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen die op het pak staan.
 • Doe nu ook de diepvrieserwten en/of -sperziebonen in de pan met curry.
  Giet na een minuut of drie de kokosmelk en een scheutje water bij de curry. Schep ook de lepel pindakaas erbij.
 • Snijd ⅔ van de banaan af en pureer die met een vork. Voeg de banaan aan de curry toe en roer goed door. Bewaar de andere ⅓ van de banaan voor de garnering.
 • Haal de rijst van het vuur en giet deze af zodra de curry klaar is. Probeer of de curry gaar is door met een vork in de winterpeen te prikken. Zodra de wortel zacht is en je er makkelijk doorheen komt, is de curry gaar.
 • Schep de rijst in een kom, samen met de curry. Snijd de ⅓ banaan in plakjes en gebruik die als garnering voor de zoete curry met banaan.
 • Doe er eventueel ook nog wat cashewnoten bij. Ik gebruikte zo’n 35 gram cashewnoten per persoon. Maar je kunt natuurlijk altijd meer of minder gebruiken, afhankelijk van hoeveel trek je hebt.
zoete curry met banaan

Banaan: een topingrediënt voor curry

Ik was oprecht verrast door hoe lekker banaan in een curry smaakt. Banaan maakt de curry net iets zoeter, zeker in combinatie met pindakaas en kaneel. Echt een herfstachtige smaak! De banaan is niet heel overheersend als je er niet te veel van gebruikt, zoals in dit recept, maar het geeft net wat zoetigs.

Ik bedacht me later dat de banaan dit recept misschien ook geschikt maakt voor kinderen. Ik weet in ieder geval dat ik als kind dol was op zoetig fruit. Het maakt een curry net wat minder pittig en anders dan anders.

Dus: die banaan zal hier vaker in curry’s gaan. Vooral handig als je nog een banaan hebt liggen en al genoeg losse bananen gegeten hebt. Blijkbaar kun je er nog veel meer mee dan heerlijke ontbijtjes (zoals deze gebakken havermout met banaan) of bananenbroden maken. 

Gebruik jij soms banaan in warm eten?

zoete curry met banaan 3
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 5 oktober 2021 op 8:05 am - Beantwoord

  Wat een heerlijk recept lijkt me dit! Deze ga ik zeker onthouden. Prachtige foto’s ook, ik krijg meteen trek 🙂

 2. Johanna 5 oktober 2021 op 8:27 am - Beantwoord

  Ziet er goed uit. Maar een zoete curry heb ik wel eens ergens gezien. De foto’s zijn inderdaad mooi, is dat het resultaat van de cursus?

  • Romy 5 oktober 2021 op 5:15 pm - Beantwoord

   Dank je! Deze foto’s maakte ik voordat ik aan de cursus begon, maar toen ik wel al flink aan het experimenteren was met foodfoto’s 🙂 Volgende week deel ik waarschijnlijk een eerste recept met nieuwe foodfoto’s. Vind het in elk geval een leuke hobby (en cursus) om mee bezig te zijn.

 3. Simone 6 oktober 2021 op 9:44 am - Beantwoord

  Dat klinkt verrassend maar zeker niet verkeerd! Ik ga het onthouden, en wie weet binnenkort op mijn menu. Hele mooie foto’s trouwens, complimenten.

 4. Ingrid 7 oktober 2021 op 6:37 am - Beantwoord

  Gisterenavond jouw recept geprobeerd. Aanrader, we vonden allebei het erg lekker!

 5. Els 13 oktober 2021 op 11:44 am - Beantwoord

  Dit kan niet anders dan heel lekker zijn!

Recente blogs

Dagje fotograferen bij Vlinders aan de Vliet

4 april 2017|Lifestyle|

Herinner je je mijn bucketlist voor de lente nog? Dit weekend kon ik een groot vinkje achter een van mijn plannen zetten. Bezoekje aan de vlindertuin? Check! Ik ontving namelijk van Josephine van My Inner Victorian een mailtje of het me leuk leek om samen naar Vlinders aan de Vliet te gaan in Leidschendam. Nou, dat liet ik me geen twee keer zeggen. Het is heerlijk om een passie te delen met iemand en Josephine en ik delen er zelfs drie: een passie voor taal, voor bloggen en voor fotograferen. Het werd een gezellige middag met als resultaat een SD-kaart vol met 250 vlinderfoto's. In dit artikel laat ik je een paar foto's zien en vertel ik je meer over Vlinders aan de Vliet.

Mijn 11 favoriete IKEA-aankopen in huis

19 februari 2021|Interieur|

Billy, Ivar en Pax. Het zijn niet alleen de namen van een paar ongetwijfeld razend knappe hunks. Het zijn ook een paar DIY-pakketten van de welbekende Zweedse meubelgigant. Ook ik ben graag bij IKEA te vinden - in de webshop en in het echie rijdend achter een karretje. De hoeveelheid spullen in huis die ik in hun winkel heb opgeduikeld, is niet meer op twee handen te tellen. Omdat IKEA-bestellingen afhalen op dit moment een van mijn geweldigste uitjes van de maand is, kreeg ik opeens zin om mijn beste aanwinsten met je te delen. Dit zijn mijn favoriete IKEA-aankopen aller tijden.

Jezelf wegcijferen? Zeker niet doen in deze 9 situaties!

17 mei 2019|Persoonlijke groei|

Jezelf wegcijferen is iets wat veel mensen wel bekend zal voorkomen. De een wat meer dan de ander. Je hebt bijvoorbeeld een propvolle agenda, maar maakt toch nog tijd vrij voor iets wat eigenlijk helemaal niet past. Of je bent ergens nogal boos over, maar besluit er toch niets van te zeggen. In sommige situaties is het heel mooi dat je waarde hecht aan de belangen van een ander. Maar je kunt daarin ook té ver gaan. In sommige situaties is jezelf wegcijferen echt niet oké. Bijvoorbeeld in deze 9 situaties!

Ga naar de bovenkant