Banaan in een curry? Ik had er tot voor kort nooit aan gedacht. Totdat mijn oog plots viel op een overrijpe banaan en ik me afvroeg of dat niet wat zou zijn door het avondeten. Zo kwam ik op het idee voor een zoete curry met banaan, pindakaas en cashewnoten. Een recept waar mijn hart als banaan- en notenliefhebber flink harder van gaat kloppen. Het is curry maar dan een tikkeltje zoeter en met een heerlijk warme smaak. En meer dan 30 minuten heb je niet nodig om ‘m te maken!

Zoete curry (maar dan anders)

Curry’s staan hier zeker eens per week op tafel. Als ik alleen eet zelfs iets vaker dan dat. Ik ben er dol op! Ik maak er graag een uitdaging van om dan wat anders dan anders te proberen. Want de standaard curry met kokosmelk, bloemkool en prei heb ook ik wel een keer gezien.

Laatst ontdekte ik al dat pindakaas bijzonder lekker smaakt door een curry. Alsof je pindasaus aan het eten bent. Maar, bedacht ik me toen, is banaan daar niet ook heel lekker bij? Ik ontbijt bijna elke ochtend met een ontbijtbowl met op z’n minst wat banaan en pindakaas erin, dus die combinatie leek me ook voor het avondeten geen slecht idee.

Bij dat soort experimenten van mij is het altijd maar afwachten of ze net zo lekker smaken als ze in mijn hoofd klinken. Soms ontdek ik pas bij de eerste hap dat het recept niet bijzonder eetbaar is. Of wel eetbaar, maar niet voor herhaling vatbaar. Dat alles was bij dit recept voor zoete curry met banaan gelukkig niet het geval. Het smaakte zo goed dat ik dit recept alleen al wilde delen om het zelf ergens opgeslagen te hebben. En wie weet inspireer ik jou er ook nog mee om eens een andere curry dan anders op tafel te zetten.

zoete curry met banaan

Snel, makkelijk en lekker zoet

Een van de redenen dat ik zo’n curryliefhebber ben, is dat curry zo lekker simpel te maken is. Vaak heb je er ook maar één pan voor nodig. Scheelt weer een keer de vaatwasser aanzetten of zelf de afwasborstel pakken!

Verder vind ik het ideaal dat je in curry bijna alle groenten die je nog hebt liggen kwijt kunt. Voel je dan ook vrij om de groenten uit dit recept te vervangen voor iets anders wat je nog hebt liggen. Als je de basisingrediënten aanhoudt, zal het vast minstens zo lekker smaken.

zoete curry met banaan
zoete curry met banaan

Hoe maak je de curry met banaan?

En dan aan de slag! Dit recept is vooral een kwestie van heel lang roeren, roeren en nog eens roeren. Verder hoef je er, op wat groentes snijden na, bijzonder weinig voor te doen.

zoete curry met banaan

Recept zoete curry met banaan

Romy
Curry met banaan is een verrassend lekkere combinatie. Zoet en kruidig tegelijk! Deze curry met banaan is zó gemaakt en net even anders dan anders.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Overig
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 150 gram zilvervlies- of basmatirijst
 • 1 rode ui
 • 200 gram tuinerwten en/of -sperziebonen uit de diepvries
 • 1 rijpe banaan (geen bakbanaan!)
 • 1 winterpeen
 • 1 gele paprika
 • 150 ml kokosmelk
 • ½ pakje gele curry (ik gebruikte die van Fairtrade)
 • 70 gram cashewnoten (ongezouten en ongebrand)
 • 1 el 100% pindakaas
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 tl kurkuma
 • 2 tl kerriepoeder
 • 1 tl kaneel
 • 1/2 tl cayennepoeder
 • Scheutje olijfolie
 • 75 ml water

Instructies
 

 • Snijd de winterpeen in kleine en vooral dunne stukjes (anders duurt het heel lang voordat de wortel gaar is). Snijd ook de ui en paprika in stukjes.
 • Pers de knoflook en doe deze samen met de stukjes ui en de curry in een wokpan met een scheutje olijfolie. Bak zo’n 2 minuten totdat de ui glazig wordt.
 • Voeg de winterpeen en paprika toe aan de pan en bak zo’n 5 minuten mee op middelhoog vuur. Doe ook de kurkuma, kerriepoeder, kaneel en cayennepoeder bij de pan. Vergeet niet om regelmatig goed door te roeren, zodat het niet aanbakt. Zet daarna het vuur lager.
 • Zet dan een pan met water op het vuur voor de rijst. Doe daar de rijst bij zodra het water kookt. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen die op het pak staan.
 • Doe nu ook de diepvrieserwten en/of -sperziebonen in de pan met curry.
 • Giet na een minuut of drie de kokosmelk en een scheutje water bij de curry. Schep ook de lepel pindakaas erbij.
 • Snijd ⅔ van de banaan af en pureer die met een vork. Voeg de banaan aan de curry toe en roer goed door. Bewaar de andere ⅓ van de banaan voor de garnering.
 • Haal de rijst van het vuur en giet deze af zodra de curry klaar is. Probeer of de curry gaar is door met een vork in de winterpeen te prikken. Zodra de wortel zacht is en je er makkelijk doorheen komt, is de curry gaar.
 • Schep de rijst in een kom, samen met de curry. Snijd de ⅓ banaan in plakjes en gebruik die als garnering voor de zoete curry met banaan.
 • Doe er eventueel ook nog wat cashewnoten bij. Ik gebruikte zo’n 35 gram cashewnoten per persoon. Maar je kunt natuurlijk altijd meer of minder gebruiken, afhankelijk van hoeveel trek je hebt.
Trefwoord Banaan, Curry, Glutenvrij, Lactosevrij, Rijst, Sperziebonen, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
zoete curry met banaan

Banaan: een topingrediënt voor zoete curry

Ik was oprecht verrast door hoe lekker banaan in een curry smaakt. Banaan maakt de curry net iets zoeter, zeker in combinatie met pindakaas en kaneel. Echt een herfstachtige smaak! De banaan is niet heel overheersend als je er niet te veel van gebruikt, zoals in dit recept, maar het geeft net wat zoetigs.

Ik bedacht me later dat de banaan dit recept misschien ook geschikt maakt voor kinderen. Ik weet in ieder geval dat ik als kind dol was op zoetig fruit. Het maakt een curry net wat minder pittig en anders dan anders.

Dus: die banaan zal hier vaker in curry’s gaan. Vooral handig als je nog een banaan hebt liggen en al genoeg losse bananen gegeten hebt. Blijkbaar kun je er nog veel meer mee dan heerlijke ontbijtjes (zoals deze gebakken havermout met banaan) of bananenbroden maken. 

Gebruik jij soms banaan in warm eten?

zoete curry met banaan 3

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 5 oktober 2021 op 8:05 am - Beantwoord

  Wat een heerlijk recept lijkt me dit! Deze ga ik zeker onthouden. Prachtige foto’s ook, ik krijg meteen trek 🙂

 2. Johanna 5 oktober 2021 op 8:27 am - Beantwoord

  Ziet er goed uit. Maar een zoete curry heb ik wel eens ergens gezien. De foto’s zijn inderdaad mooi, is dat het resultaat van de cursus?

  • Romy 5 oktober 2021 op 5:15 pm - Beantwoord

   Dank je! Deze foto’s maakte ik voordat ik aan de cursus begon, maar toen ik wel al flink aan het experimenteren was met foodfoto’s 🙂 Volgende week deel ik waarschijnlijk een eerste recept met nieuwe foodfoto’s. Vind het in elk geval een leuke hobby (en cursus) om mee bezig te zijn.

 3. Simone 6 oktober 2021 op 9:44 am - Beantwoord

  Dat klinkt verrassend maar zeker niet verkeerd! Ik ga het onthouden, en wie weet binnenkort op mijn menu. Hele mooie foto’s trouwens, complimenten.

 4. Ingrid 7 oktober 2021 op 6:37 am - Beantwoord

  Gisterenavond jouw recept geprobeerd. Aanrader, we vonden allebei het erg lekker!

 5. Els 13 oktober 2021 op 11:44 am - Beantwoord

  Dit kan niet anders dan heel lekker zijn!

Beoordeling recept