Terwijl veel mensen warm lopen voor pasta, ben ik uit de Italiaanse keuken het meest dol op risotto. Voor een heerlijk smeuïge risotto met veel groenten kom ik zelfs op onmogelijk vroege tijdstippen nog met liefde mijn bed uit. Naast risotto heb ik nog iets waar ik dol op ben: paprika! Eén en één is twee: paprikarisotto moest en zou er op tafel komen. Met in de oven geroosterde paprika’s, wortel, kerrie en een heerlijke zoete smaak door de rozijnen. Van alle risotto’s is dit mijn lievelings tot nu toe. Met maar één pan op het vuur en met het onderstaande recept bij de hand heb je deze risotto zó gemaakt. 

Paprikarisotto met geroosterde paprika

Het maakt bijna niet uit hoe je paprika bereidt, ik vind deze groente áltijd lekker. Alleen van groene paprika’s word ik niet laaiend enthousiast (lees: die eet ik liever niet), maar verder vind ik bijna alles met paprika lekker. Maar als je paprika op één specifieke manier bereidt, dan word ik er het meest gelukkig van: rooster ze zo’n 25 minuten in de oven. Ken je die broodjes met gegrilde groenten in restaurants? Zo smaken de paprika’s als je ze op die manier bereidt. Fantastisch!

Voor deze paprikarisotto gooi ik de paprika’s dan ook bewust niet gewoon in een wokpan, maar laat ik de oven ze goed roosteren. Een deel van de paprika’s verwerk ik in een lekkere romige paprikasaus voor de risotto; het andere deel roer ik in stukjes door de risotto.  

paprikarisotto 6

Eén pan, weinig werk en toch iets lekkers

Deze paprikarisotto maakte ik voor het eerst toen we bezoek hadden gehad van een klusser. ‘Bezoek’ klinkt alsof hij snel kwam en weer wegging, maar in werkelijkheid was hij van 9 uur ‘s ochtends tot half 8 ‘s avonds bezig met het slopen en weer opbouwen van onze toiletvloer. De held! Maar goed, betekende ook dat ik om een laat tijdstip nog iets eetbaars op tafel moest zien te zetten. Op afwas zaten we niet echt te wassen en op lastige capriolen met kookboeken ook niet. Dat kon maar één ding betekenen: risotto maken. Mijn favoriete eenpansgerecht!

Voor deze paprikarisotto heb je dus maar één bakpan nodig. Daarnaast doe je de paprika’s een tijdje in de oven en gooi je ze vervolgens in de blender. Een supersimpele maaltijd eigenlijk waarvoor je vooral hoeft te roeren. Vind ik ideaal voor als ik een keer snel de deur uit moet of gewoon weinig puf heb om de creatieve kok uit te hangen.

Extra zoete risotto door de rozijnen

Paprikarisotto wordt bijna altijd geserveerd met zachte kaas (die mag ik helaas niet vanwege mijn prikkelbare buik, snif!) en tomatensaus. Dat vond ik zelf wat saai; ik houd er wel van als er meer verschillende groenten door mijn maaltijd geroerd zijn. Ook wilde ik heel graag een wat zoetere risotto maken. Daarom gebruik ik in deze paprikarisotto rozijntjes voor het zoete. Tegelijkertijd is de risotto best kruidig door de kerrie en komijn.

Dat maakt het meteen een totaal andere risotto dan hoe ik ze meestal maak. Iets kruidiger, een beetje zoet en – zo vind ik zelf – ook net wat vrolijker door de regenboogkleurtjes. Eten moeten vooral lekker smaken, maar grappig genoeg vind ik dingen standaard beter smaken als ze een regenboog aan kleuren bevatten.

paprikarisotto

Hoe maak je de paprikarisotto? 

Verzamel de ingrediënten, bak de paprika’s in de oven en roer een hele tijd in een pan risotto. That does the trick! Maar goed, dat is geen recept waar je veel mee kan. Deze uitleg hopelijk wel:

paprikarisotto 7

Zoete paprikarisotto met rozijnen (vegan!)

Romy
Deze paprikarisotto is zowel zoet als lekker kruidig. Een heerlijk herfstgerecht met paprika uit de oven, een warm gekruide saus en rozijnen voor een lekker zoet tintje.
5 (1 stem)
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Equipment

 • Oven
 • Bakplaat
 • Wokpan of koekenpan

Ingrediënten
  

 • 150 gram risottorijst
 • 1 gele paprika
 • 1 rode paprika
 • ½ gele ui
 • 1 wortel
 • 1 lente-ui
 • 10 roma- of cherrytomaatjes
 • 100 ml sojakookroom
 • 50 gram rozijnen
 • 3 teentjes knoflook
 • ½ tl komijn
 • 1 tl kerriepoeder
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl zwarte peper
 • 500 ml bouillon (= 500 ml water + half bouillonblokje)
 • 40 gram walnoten in stukjes gehakt
 • (Vegan) Parmezaanse kaas (zoveel als je wilt!)
 • Olijfolie

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de paprika in dunne stroken en de wortel in plakjes. Snipper de ui.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de paprikaslierten en de tomaatjes op. Besprenkel met een theelepel olijfolie en met 2 geperste of gesneden teentjes knoflook. Schuif de bakplaat voor 30 minuten in de oven. Haal de tomaten er na zo’n 10 minuten uit, zodra ze wat open beginnen te barsten. Houd die nog even apart. De paprika mag dus 30 minuten blijven garen.
 • Doe een beetje olijfolie in een wokpan en bak daarin de ui en knoflook 2 minuten aan. Wacht totdat ze iets glazig zien. Voeg daarna de risottorijst en wortel toe aan de pan en bak nog zo’n 2 minuten mee. Zet daarna het vuur wat lager.
 • Schenk ⅓ van de bouillon bij de risotto en laat de risottorijst de bouillon opnemen. Voeg nog eens ⅓ toe zodra de risotto dreigt droog te koken, en herhaal dat nog eens met de andere ⅓ bouillon. Strooi op dat moment ook de gedroogde kruiden (komijn, kerriepoeder, kurkuma en peper) over de risotto en roer door.
 • Voeg zodra de rijst opnieuw alle bouillon heeft opgenomen de kookroom toe. Haal de paprika’s uit de oven als de schil aan de uiteinden iets zwart gaat zien.
 • Doe ⅔ van de paprika’s in de blender, zodat het een sapje wordt. Schenk dat bij de risotto. Roer ook de rozijnen door de pan.
 • Schep de risotto in twee kommen en verdeel de apart gehouden cherrytomaatjes en paprika’s over de kommen. Snijd de lente-ui in dunne reepjes en gebruik voor de garnering, samen met de stukjes walnoot. Rasp ten slotte wat Parmezaanse kaas over de risotto, zoveel als je wilt.
Trefwoord Glutenvrij, Lactosevrij, Paprika, Risotto, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
paprikarisotto

Meer risottozin? 

Deze paprikarisotto is de laatste tijd mijn nieuwe favoriet. Oké, deze romige risotto komt op een tweede plaats vlak daarna. Daarnaast ben ik nog steeds dol op pompoenrisotto en tomatenrisotto. Die laatste is trouwens het allersimpelste risottorecept op mijn blog. Ik maak het zelf graag als ik zelfs groenten snijden haast te veel werk vind, maar toch iets lekkers wil eten. 

Maar ik moet zeggen: deze zoete risotto met paprika is ook zeker geen uitdaging om te maken en smaakt zó lekker. Als je houdt van wat kruidig en zoet, moet je deze absoluut een keer te maken. En denk je nu “Wat moeten de rozijnen in mijn risotto?”, laat ze gerust weg of vervang ze door stukjes dadel, stukjes appel of een scheutje honing/agavesiroop. Dan smaakt het vast net zo zoet en lekker. 

Ben jij ook zo gek op rozijnen (ook in warm eten)?

paprikarisotto 8

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Melanie 17 oktober 2022 op 11:37 am - Beantwoord

  Oe, dat klinkt behoorlijk goed! Zoon 2 is geen liefhebber van (warme) wortel dus die laat ik dan maar weg óf vervang door bv erwtjes of mais. En wat het denk ik misschien nóg lekkerder zou maken is zijden-tofu ipv sojaroom. Helaas is die bij ons niet in de supermarkt te vinden en moet ik dus hebben van sporadische bezoekjes aan Breda om die te scoren dus ik denk dat het bij ons ook vaker met sojaroom dan met zijdentofu zal zijn.

  • Romy 7 november 2022 op 7:50 am - Beantwoord

   Oh ja, dat is ook een goed idee! Doet me eraan denken dat ik ook eens pastasaus met silken tofu wil gaan maken. Heel benieuwd hoe dat uitpakt 🙂
   Ben heel benieuwd wat je van dit gerecht zult vinden trouwens!

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Beoordeling recept
Recente blogs