paprikarisotto 7

Recept voor zoete paprikarisotto met rozijnen & wortel (vegan!)

 • 15 oktober 2022
 • 2 Reacties
Categorieën: Recepten

Terwijl veel mensen warm lopen voor pasta, ben ik uit de Italiaanse keuken het meest dol op risotto. Voor een heerlijk smeuïge risotto met veel groenten kom ik zelfs op onmogelijk vroege tijdstippen nog met liefde mijn bed uit. Naast risotto heb ik nog iets waar ik dol op ben: paprika! Eén en één is twee: paprikarisotto moest en zou er op tafel komen. Met in de oven geroosterde paprika’s, wortel, kerrie en een heerlijke zoete smaak door de rozijnen. Van alle risotto’s is dit mijn lievelings tot nu toe. Met maar één pan op het vuur en met het onderstaande recept bij de hand heb je deze risotto zó gemaakt. 

Paprikarisotto met geroosterde paprika

Het maakt bijna niet uit hoe je paprika bereidt, ik vind deze groente áltijd lekker. Alleen van groene paprika’s word ik niet laaiend enthousiast (lees: die eet ik liever niet), maar verder vind ik bijna alles met paprika lekker. Maar als je paprika op één specifieke manier bereidt, dan word ik er het meest gelukkig van: rooster ze zo’n 25 minuten in de oven. Ken je die broodjes met gegrilde groenten in restaurants? Zo smaken de paprika’s als je ze op die manier bereidt. Fantastisch!

Voor deze paprikarisotto gooi ik de paprika’s dan ook bewust niet gewoon in een wokpan, maar laat ik de oven ze goed roosteren. Een deel van de paprika’s verwerk ik in een lekkere romige paprikasaus voor de risotto; het andere deel roer ik in stukjes door de risotto.  

paprikarisotto 6

Eén pan, weinig werk en toch iets lekkers

Deze paprikarisotto maakte ik voor het eerst toen we bezoek hadden gehad van een klusser. ‘Bezoek’ klinkt alsof hij snel kwam en weer wegging, maar in werkelijkheid was hij van 9 uur ‘s ochtends tot half 8 ‘s avonds bezig met het slopen en weer opbouwen van onze toiletvloer. De held! Maar goed, betekende ook dat ik om een laat tijdstip nog iets eetbaars op tafel moest zien te zetten. Op afwas zaten we niet echt te wassen en op lastige capriolen met kookboeken ook niet. Dat kon maar één ding betekenen: risotto maken. Mijn favoriete eenpansgerecht!

Voor deze paprikarisotto heb je dus maar één bakpan nodig. Daarnaast doe je de paprika’s een tijdje in de oven en gooi je ze vervolgens in de blender. Een supersimpele maaltijd eigenlijk waarvoor je vooral hoeft te roeren. Vind ik ideaal voor als ik een keer snel de deur uit moet of gewoon weinig puf heb om de creatieve kok uit te hangen.

Extra zoete risotto door de rozijnen

Paprikarisotto wordt bijna altijd geserveerd met zachte kaas (die mag ik helaas niet vanwege mijn prikkelbare buik, snif!) en tomatensaus. Dat vond ik zelf wat saai; ik houd er wel van als er meer verschillende groenten door mijn maaltijd geroerd zijn. Ook wilde ik heel graag een wat zoetere risotto maken. Daarom gebruik ik in deze paprikarisotto rozijntjes voor het zoete. Tegelijkertijd is de risotto best kruidig door de kerrie en komijn.

Dat maakt het meteen een totaal andere risotto dan hoe ik ze meestal maak. Iets kruidiger, een beetje zoet en – zo vind ik zelf – ook net wat vrolijker door de regenboogkleurtjes. Eten moeten vooral lekker smaken, maar grappig genoeg vind ik dingen standaard beter smaken als ze een regenboog aan kleuren bevatten.

paprikarisotto

Hoe maak je de paprikarisotto? 

Verzamel de ingrediënten, bak de paprika’s in de oven en roer een hele tijd in een pan risotto. That does the trick! Maar goed, dat is geen recept waar je veel mee kan. Deze uitleg hopelijk wel:

paprikarisotto 7

Recept paprikarisotto

Romy
Deze paprikarisotto is zowel zoet als lekker kruidig. Een heerlijk herfstgerecht met paprika uit de oven, een warm gekruide saus en rozijnen voor een lekker zoet tintje.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 porties

Equipment

 • Oven
 • Bakplaat
 • Wokpan of koekenpan

Ingrediënten
  

 • 150 gram risottorijst
 • 1 gele paprika
 • 1 rode paprika
 • ½ gele ui
 • 1 wortel
 • 1 lente-ui
 • 10 roma- of cherrytomaatjes
 • 100 ml sojakookroom
 • 50 gram rozijnen
 • 3 teentjes knoflook
 • ½ tl komijn
 • 1 tl kerriepoeder
 • 1 tl zwarte peper
 • 500 ml bouillon (= 500 ml water + half bouillonblokje)
 • 40 gram walnoten in stukjes gehakt
 • (Vegan) Parmezaanse kaas (zoveel als je wilt!)
 • Olijfolie

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de paprika in dunne stroken en de wortel in plakjes. Snipper de ui.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de paprikaslierten en de tomaatjes op. Besprenkel met een theelepel olijfolie en met 2 geperste of gesneden teentjes knoflook. Schuif de bakplaat voor 30 minuten in de oven. Haal de tomaten er na zo’n 10 minuten uit, zodra ze wat open beginnen te barsten. Houd die nog even apart. De paprika mag dus 30 minuten blijven garen.
 • Doe een beetje olijfolie in een wokpan en bak daarin de ui en knoflook 2 minuten aan. Wacht totdat ze iets glazig zien. Voeg daarna de risottorijst en wortel toe aan de pan en bak nog zo’n 2 minuten mee. Zet daarna het vuur wat lager.
 • Schenk ⅓ van de bouillon bij de risotto en laat de risottorijst de bouillon opnemen. Voeg nog eens ⅓ toe zodra de risotto dreigt droog te koken, en herhaal dat nog eens met de andere ⅓ bouillon. Strooi op dat moment ook de gedroogde kruiden (komijn, kerriepoeder en peper) over de risotto.
 • Voeg zodra de rijst opnieuw alle bouillon heeft opgenomen de kookroom toe. Haal de paprika’s uit de oven als de schil aan de uiteinden iets zwart gaat zien.
 • Doe ⅔ van de paprika’s in de blender, zodat het een sapje wordt. Schenk dat bij de risotto. Roer ook de rozijnen door de pan.
 • Schep de risotto in twee kommen en verdeel de apart gehouden cherrytomaatjes en paprika’s over de kommen. Snijd de lente-ui in dunne reepjes en gebruik voor de garnering, samen met de stukjes walnoot. Rasp ten slotte wat Parmezaanse kaas over de risotto, zoveel als je wilt.
Trefwoord glutenvrij, paprika, risotto, vegan
paprikarisotto

Meer risottozin? 

Deze paprikarisotto is de laatste tijd mijn nieuwe favoriet. Oké, deze romige risotto komt op een tweede plaats vlak daarna. Daarnaast ben ik nog steeds dol op pompoenrisotto en tomatenrisotto. Die laatste is trouwens het allersimpelste risottorecept op mijn blog. Ik maak het zelf graag als ik zelfs groenten snijden haast te veel werk vind, maar toch iets lekkers wil eten. 

Maar ik moet zeggen: deze zoete risotto met paprika is ook zeker geen uitdaging om te maken en smaakt zó lekker. Als je houdt van wat kruidig en zoet, moet je deze absoluut een keer te maken. En denk je nu “Wat moeten de rozijnen in mijn risotto?”, laat ze gerust weg of vervang ze door stukjes dadel, stukjes appel of een scheutje honing/agavesiroop. Dan smaakt het vast net zo zoet en lekker. 

Ben jij ook zo gek op rozijnen (ook in warm eten)?

paprikarisotto 8
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Melanie 17 oktober 2022 op 11:37 am - Beantwoord

  Oe, dat klinkt behoorlijk goed! Zoon 2 is geen liefhebber van (warme) wortel dus die laat ik dan maar weg óf vervang door bv erwtjes of mais. En wat het denk ik misschien nóg lekkerder zou maken is zijden-tofu ipv sojaroom. Helaas is die bij ons niet in de supermarkt te vinden en moet ik dus hebben van sporadische bezoekjes aan Breda om die te scoren dus ik denk dat het bij ons ook vaker met sojaroom dan met zijdentofu zal zijn.

  • Romy 7 november 2022 op 7:50 am - Beantwoord

   Oh ja, dat is ook een goed idee! Doet me eraan denken dat ik ook eens pastasaus met silken tofu wil gaan maken. Heel benieuwd hoe dat uitpakt 🙂
   Ben heel benieuwd wat je van dit gerecht zult vinden trouwens!

Rating recept
Recente blogs

Je minder druk maken? Mijn actieplan met 8 tips!

24 maart 2019|Persoonlijke groei|

Ik heb er nogal eens een handje van om me druk te maken over dingen. Vaak ook nog eens dingen die er bijzonder weinig toedoen of waar ik precies nul invloed op heb. Totaal overbodige drukmakerij dus, bestaande uit gepieker en invulgedachten die ik maar al te graag met een raket naar de maan zou sturen. En daar wil en moet ik wat mee! Als lijstjesmeisje besloot ik een actieplan op te zetten, waarmee ik misschien jou ook helpen bij je minder druk maken. Dit zijn 8 stappen die ik wil zetten om de drukte in mijn hoofd terug te dringen.

Hoe kom ik eigenlijk over als blogger?

8 augustus 2019|Persoonlijk|

In de bijna drie jaar dat ik nu blog, zijn er al heel wat persoonlijke stukjes online verschenen. Van mijn stiekeme voorliefde voor het uitzoeken van sorteerdozen tot mijn totale gebrek aan navigatiekunsten of mijn eerste avonturen als op zichzelf wonende twintiger die ook maar wat doet - er is heel wat over mij te lezen op mijn blog. En daar kies ik natuurlijk bewust voor. Maar soms spookt er een vraag door mijn hoofd: hoe zal ik eigenlijk overkomen op lezers? Kom ik over zoals ik ben?

Over de kracht van kleine stappen

29 mei 2020|Persoonlijke groei|

Morgen het roer in één keer omgooien? Nee, daar geloof ik zelf niet zo in. Toen ik in mijn pubertijd niet lekker in mijn vel zat, nam ik mezelf dat regelmatig voor. Morgen zou alles anders zijn. Dan zou ik van alles en nog wat - pats boem - in één keer loslaten en precies doen wat goed voor mij was. Maar ja, als je dat elke avond denkt, kom je natuurlijk geen stap verder. Wat mij heeft geholpen om wél te groeien? Kleine stapjes! Elke dag of week opnieuw. Ik neem je graag mee in wat ik daar (door ervaring en uit een interessante theorie) over heb opgestoken.

Ga naar de bovenkant