Dat ik de eerste 26 jaar van mijn leven nooit soep heb gemaakt, begrijp ik echt niet. Ik sta sinds kort zeker wekelijks in een pan zelfgemaakte soep te roeren. Het is dé manier om groenten op te maken, heel wat vitamientjes binnen te krijgen en ook nog iets heel lekkers te eten. En ook niet onbelangrijk: je hoeft er niet lang voor in de keuken te staan. Sommige soepprobeersels van mij waren niet veel soeps (pun intended!). Maar mijn 3 favoriete recepten voor simpele soep deel ik graag met je. Allemaal binnen een half uur te maken!
Kleine waarschuwing vooraf: ik ben gek op wat dikkere soepen en ik gooi door bijna alle soepjes kokosmelk. Dat is aan de recepten hieronder wel af te zien, geloof ik.
Recept voor broccolisoep
Broccoli is één van mijn lievelingsgroenten. Soep met broccoli is bij mij dan ook bijna standaard een succes. Deze soep was één van mijn improvisaties die heel smakelijk uitpakte. Goed vullend en ideaal voor wie, net als ik, van wat dikkere soep houdt.
Ingrediënten voor 4 kommen soep
- 1 broccoli
- 200 gram (diepvries)doperwten
- 1 rode of gele ui
- 1 kruidenbuiltje van Honig
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel kurkuma
- 1,5 liter water
- Scheutje olijfolie
- Optie: Scheutje kokosmelk
Hoe maak je deze simpele soep?
- Snijd de ui in kleine stukjes en de broccoli in roosjes. Vergeet ook de broccolistronk niet in stukjes te snijden. Ook die is prima te eten.
- Doe een beetje olijfolie in de pan en voeg daar de stukjes ui en knoflook (gesneden of met een knoflookpers geperst) aan toe. Bak dit een minuutje aan op hoog vuur.
- Voeg vervolgens de broccoliroosjes en erwten toe, samen met 1,5 liter water. Strooi er ook wat kurkuma overheen. Laat het geheel op hoog vuur koken. Een minuut of 25 koken is genoeg.
- Hang de laatste 3 minuten een kruidenbuiltje in de pan (een ideaal alternatief voor zout!) en laat dit eventjes trekken. Voeg ook een scheutje kokosmelk aan de soep toe. Tenminste, als je net als ik gek bent op een romige smaak aan soep. Weglaten kan anders ook prima.
- Vergeet niet zo nu en dan even te proeven of de soep niet overdreven gekruid is.
- Dan is het tijd voor mijn favoriete gedeelte: pak de staafmixer erbij en maak van je groentepannetje een echte soep. Eventueel kun je wat water toevoegen als je de soep te stevig vindt.
- Simpele soep klaar, serveren maar!
Recept voor pompoensoep met kokosmelk
Mijn favoriete simpele soep is met stip op één pompoensoep. Tenminste, het hakken van de pompoen is niet heel simpel, maar verder is de soep supersnel in elkaar te flansen. En lekker dat-ie is! Uiteraard mag ook in deze soep geen kokosmelk ontbreken wat mij betreft.
Ingrediënten voor 4 kommen soep
- 1 (biologische) pompoen
- 1 gele ui
- 100 ml kokosmelk
- 2 grote tenen knoflook
- 2 theelepels kurkuma
- 3 snufjes kerriepoeder
- 1 snufje gemberpoeder
- 1 snufje chilipoeder
- 1/2 blokje voor groentebouillon
- 1 liter water
- Scheutje olijfolie
Hoe maak je het?
- Snijd de pompoen doormidden en schil hem met een scherp mesje. Hak vervolgens de pompoen in kleine blokjes (of regel iemand die die snijklus van je wil overnemen).
- Hak daarna ook de gele ui in kleine stukjes. Bak de stukjes ui en de knoflook 1 minuut aan in wat olijfolie.
- Voeg daarna de blokjes pompoen en het water aan de pan toe. Doe er de kruiden bij en laat het geheel zo’n 20 minuten koken.
- Proef even of je de soep al kruidig genoeg vindt. Zo niet, dan kun je er nog een half blokje bouillon bij mikken. Ik ben zelf niet zo’n liefhebber van zout eten, dus ik laat het meestal liever weg.
- Giet er ook wat kokosmelk bij om de soep iets romiger te maken. Wat mij betreft máákt dat dit soepje echt.
- Mixen maar! Maak met de blender of staafmixer een vloeibaar geheel van je soep. Is de soep nog niet vloeibaar genoeg naar je zin? Dan kun je er altijd water aan toevoegen.
Recept voor kruidige linzen-tomatensoep
Mijn broertje is groot liefhebber van linzensoep en begreep er niets van dat ik dit nog nooit op had. Op zijn aanraden scoorde ik een zakje gedroogde linzen en sloeg ik aan het kokkerellen. Ik gooide ook een hele lading tomaten bij de soep. Verder komt er aan dit soepje geen gram zout te pas, maar is-ie toch aardig kruidig. Zeker een aanrader wat mij betreft als je een beetje pittige soep wel kunt waarderen.
Ingrediënten voor 4 kommen soep
- 200 gram gedroogde rode linzen
- 15 cherrytomaatjes
- 100 gram gezeefde tomaten (lekker makkelijk uit een pakje)
- 1 rode ui
- 50 ml kokosmelk
- 2 teentjes knoflook
- 2 snufjes cayennepoeder
- 1 snufje chilipoeder
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel kerriepoeder
- Scheutje olijfolie
- 1,5 liter water
Hoe maak je het?
- Snijd eerst de ui en knoflook in kleine stukjes en bak die aan in een scheutje olijfolie. 1 minuut is lang zat.
- Doe daarna de gedroogde linzen erbij in de pan, samen met 1,5 liter water.
- Hak de cherrytomaatjes in kleine stukjes en voeg die ook aan de pan toe. Strooi de kruiden eroverheen. Het liefst niet alles in één keer. Dan weet je zeker dat je soep niet te gepeperd wordt.
- Laat het geheel zo’n 20 minuten koken. Giet daarna de gezeefde tomaten in de pan, samen met een flinke scheut kokosmelk als je daarvan houdt (sorry, had ik al gezegd dat ik o-ve-ral kokosmelk bij doe?).
- Blijf nog een paar minuten goed roeren en pak dan de staafmixer erbij. Tijd om van de brij groenten een lekker smeuïge soep te maken!
- De linzensoep werd bij mij trouwens vrij dik. Zeker als je de soep nog een dag laat staan, is het handig om er nog een beetje extra water bij te doen.
- Aan tafel!
Simpele soep maken – wat een fijne en smakelijke bezigheid is dat! Ik heb zo’n vermoeden dat ik de komende tijd nog wel meer aan het experimenteren met soepjes sla. Dus mocht jij ook een geniaal recept voor simpele soep hebben, deel het gerust in de reacties. Dan kunnen we elkaar inspireren.
P.S. Ik heb mezelf laatst op een mooie staafmixer getrakteerd om al deze soepjes mee te maken. Mocht je ook nog een staafmixer zoeken, ik ben groot fan van de mijne. Mede vanwege de geweldige turbostand! (No spon, wel een affiliate link!) Dit is ‘m:
P.P.S. Meer soepinspiratie nodig? Ik heb een speciaal Pinterest-bord met soeprecepten gemaakt.
Wat is jouw lievelingssoep?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
14 dingen waarin mijn vriend en ik van elkaar verschillen
Een tijdje geleden gaf ik Bart het woord op mijn blog en mocht hij 15 dingen opnoemen die hij niet aan mij begreep. Tja, we zijn nu eenmaal (gelukkig) geen klonen van elkaar. In veel opzichten lijken Bart en ik op elkaar, maar we hebben ook heus grote en kleine verschillen. In deze 15 dingen verschillen we als dag en nacht. Welke herken jij bij je partner?
Opstartproblemen op maandag? Dit zijn 10 tips!
Elke maandag heb je in feite twee opties. Je kunt gefrustreerd zijn over het feit dat het weekend voorbij is. Inclusief een wekker die te vroeg te hard afgaat. Of je kunt juist uitkijken naar een frisse start van een nieuwe week. Heb jij last van opstartproblemen op maandag - op welke manier dan ook? Ongetwijfeld helpt dan een kop koffie of een flinke mok thee. Maar ik deel nog 10 andere tips waarmee jij opstartproblemen op maandag tegengaat.
Mijn random verlanglijstje (van keukenschorten tot 30-jaar-jurken)
Windowshoppen is één van mijn stiekeme hobby's. Het liefst online. Ik kan heel goed allerlei digitale winkelmandjes volgooien en daar vervolgens nooit meer wat mee doen. Wel zo goedkoop! En zo blijft er nog wat te wensen over voor als je jarig bent of als de man met de mijter in het land is. Vandaag deel ik weer wat dingen die op dit moment hoog op mijn verlanglijstje staan. Sommige haal ik waarschijnlijk al binnen een paar maanden in huis; bij andere dingen fantaseer ik (soms vanwege de prijs) nog even weg.
Heerlijke soeprecepten. Ik eet ook heel graag soep en deze ga ik zeker maken.
Lekkere recepten zeg! Ik heb mijn eigen recept voor pompoensoep, maar de broccoli en de linzensoep ga ik zeker een keer uitproberen! Heerlijk in deze koudere maanden!
Bij mij blijft het toch vaak bij tomaten- of groentesoep, maar als ik dit zie, krijg ik toch wel zin om ook eens wat anders te proberen.
Ziet er goed uit! Ik hou vooral van dunne soepjes, maar de brocolli soep zou ik me misschien nog wel aan wagen.
Leuk, dat jij de soepen nu zo maakt. Dat is hier al heel lang gebruikelijk, maar was voor 20 jaar in NL onbekend. Hier wordt in een restaurant de dagsoep zo gemaakt, met de groenten van gisteren. En ik maak het ook vaak. Alle mogelijke variaties. Overigens laat ik de groenten even (een paar minuten) “meebakken” in de olie voor ik er het water (bouillon) bij doe. Dan is de structuur sneller verkookt. En als je de soep wilt binden, doe er dan ook een (beetje meligkokende) aardappel doorheen. Dat maakt het automatisch dikker. En ja, een staafmixer….ik zou niet zonder kunnen. Pesto….saucen….etc.
Goede tip van het meebakken van de groenten! Dank je! Dat ga ik ook onthouden. Aardappel is inderdaad ook een handige toevoeging. Ik las dat dat ook weleens in erwtensoep wordt gebruikt., omdat dat natuurlijk dikke soep bij uitstek is.
Voor wie niet van kokosmelk houdt:
Een geraspte aardappel meekoken.
Maar wel heerlijke recepten en een hele vrolijke site, ik begin de dag zo altijd vrolijk.
Wat een lief compliment, dank je!
En goed idee van de geraspte aardappel! Dat ga ik ook eens proberen.
Grappig dat jouw artikel op dezelfde dag online kwam als mijn nieuwste soep-recept, haha. Ik ben ook team Dikke Soep! Mijn staafmixer komt van de Action en die had twee standen, waarvan de hoogste al een tijdje kapot is. Ik wilde inderdaad al eens gaan investeren in een goede, dus bedankt voor jouw tip 🙂 O, en die tomatenlinzensoep wil ik zeker eens uit gaan proberen. Ik hou niet zo van linzen, maar ze zijn wel gezond, en ik denk dat de tomaat hier qua smaak wel overheerst!
Oh yum, jouw soep klinkt ook erg lekker! Ik ga even spieken naar je recept. Courgettesoep wilde ik nog eens proberen namelijk, maar durf ik nog niet zonder recept aan 😉
Mijn tomaten-linzensoep is inderdaad wat meer tomaatachtig. Ik maakte hem trouwens vandaag met 1 extra (rode) paprika erbij. Dat smaakte ook erg lekker. Daardoor wordt de soep net wat zoeter.
Lekkere recepten! Ik ga binnenkort de broccolisoep uitproberen.
Leuk! Ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂
Heb de broccolisoep van de week gemaakt hoor. 🙂 Hij was lekker! Ik had alleen geen kokosroom in huis, dus die liet ik weg, maar daardoor was het wel een wat dunnere soep dan gepland. Volgende keer toch maar zorgen dat ik de kokosroom wel in huis heb. 😉
Oh ik vind soep ook altijd erg lekker, zeker met broodjes erbij;-) Maar Andre is niet zo’n soepklant dus eigenlijk eten we het bijna nooit;;-)
Dat klinkt als lekkere soepjes! Ik heb van de week tomatensoep gemaakt, dat was ook erg lekker en ik wil veel vaker verse soep maken. Ik zal jouw tips zeker uitproberen! Alleen kokos ben ik niet zo gek op, dus de kokosmelk zal ik laten staan, haha!
Mmm heerlijk om soep te eten. We deden dit nooit maar ineens hebben we soep herontdekt! afgelopen week voor het eerst pompoen soep gegeten. Wauw. Wat was dat lekker!!
Wat leuk dat jij het soep maken ook helemaal hebt ontdekt! Pompoensoep is dan ook nog eens héérlijke soep – dat is ook de soep waardoor ik helemaal om was 🙂
Klinken als heerlijke soepjes! Ik eet ook heel graag pompoensoep met kokosmelk. Snap wel dat je het overal doorheen gooit, haha. Vind zelf ook de thaise kokossoep van Chicks Love Food heel erg lekker, maar daar zit wel kip door. Is vast iets leuks wat je ervoor in de plaats in kunt doen. ZIt in ieder geval ook kokossoep in :D.
Oeh, dat klinkt echt als een recept voor mij! Ik ga eens kijken of ik het recept online kan vinden. Vega-kip vind ik ook heerlijk, dus dat is wel vegetarisch op te lossen 🙂
Ik kan echt altijd soep eten, zomer of winter, maakt me niet uit. En ideaal om op die manier al een portie groentjes binnen te hebben. Ik maak standaard altijd wortelsoep en dan ook echt mega simpele soep. Gewoon wortel, water en een bouillonblokje of twee en dat mix ik dan een minuut of 10 omdat je daar echt mega zachte soep van krijgt. Of ik gooi alles in m’n soepmaker, vooral als ik snel soep wil zonder te veel gedoe.
Ik ga je receptjes opslaan alleszins, kan wel wat afwisseling gebruiken!
Oeh, een soepmaker? Dat klinkt ge-wel-dig! Maar jouw wortelsoep klinkt trouwens ook erg lekker. Heerlijk, zo’n simpel soepje!
Wat leuk dat je het soep maken helemaal ontdekt hebt!
In de zomer eet ik graag courgettesoep, dat maak je met 3 corgetten, een uitje, knoflook en een bouillonblokje ( kun je vervangen door het kruidenbuiltje). Uitje en knoflook even bakken, courgette kort meebakken, water erbij en bouillon en na een half uurtje pureren.
Ik vind dit tot nu toe de lekkerste soep!
Oeh dat klinkt heerlijk! Dank je voor het recept! Ik heb nog nooit courgettesoep gemaakt, maar ga je recept zeker onthouden. Lijkt me een lekker simpel recept dat helemaal in mijn straatje past 🙂
Bij courgettesoep is het héél belangrijk om de courgette te schillen en de zaadjes eruit te halen. De schil geeft een wat bittere smaak.
Succes met je soepjes!
Goed dat je het zegt! Dat ga ik even onthouden voor mijn eerste poging tot courgettesoep 🙂