Méér lezen. Dat is een van mijn doelen voor 2018. In mijn boekenkast staan de mooiste pareltjes, die ongetwijfeld elke dag hopen eindelijk eens gelezen te worden. Toch hebben de meeste boeken uit mijn kast vorig jaar vooral heel hard stof liggen verzamelen. En dat vind ik stom. Heel stom! Tijd om daar iets aan te doen! Ik ben zelf niet zo van de leeschallenges of verplichte titellijstjes, omdat ik het liever leuk en spontaan houd. Wat ik dan wel doe? Om te beginnen maar eens 5 redenen opsommen waarom ik er vanavond al écht een boek bij ga pakken.

redenen om te gaan lezen

1. De uitpuilende boekenkast

Om te voorkomen dat mijn leesstapel groter en groter wordt, koop ik al bijna nooit nieuwe boeken. Wel krijg ik af en toe prachtige boeken cadeau en koop ik regelmatig pareltjes van boeken bij de kringloopwinkel. Ik ben gek op zelfhulpboeken en heb bij de kringloopwinkel – de mazzelaar die ik ben! – al heel wat mooie exemplaren voor €1 à €2 per boek kunnen vinden. De boeken op bovenstaande foto zijn daar nog maar een kleine selectie van. Ondertussen komen er echter nóg meer mooie nieuwe boeken uit die ik óók graag wil lezen. Oh jongens, #firstworldproblems dit! In ieder geval is het dus hoog tijd om mijn nog te lezen stapel te laten slinken. Even afstoffen en lezen maar!

2. Lezen is ontspanning!

Ik ben nogal graag ‘nuttig’ bezig. Dat is soms een zegen, maar als het op vrije tijd aankomt, is het eerder een vloek. Als ik nog dingen heb die moeten gebeuren, vind ik het knap lastig om de boel de boel te laten en met een boek in bed te kruipen. Maar steeds vaker besef ik dat ontspanning minstens zo belangrijk is om mijn hoofd te legen. Het is niet voor niets dat ik er een doel voor 2018 van maakte. Lezen is een van mijn favoriete manieren om het rustig aan te doen, bijvoorbeeld voordat ik ga slapen. Dat mag ik best wat vaker doen!

3. Lezen = leren

Eigenlijk is lezen ook nog eens heel erg nuttig en kun je er het nodige van leren. Zelf lees ik graag zelfhulpboeken en daar steek ik altijd wel wat van op, bijvoorbeeld inspirerende levenslessen of concrete oefeningen voor meer rust, meer positiviteit of meer orde in de chaos. You name it en er is vast wel een boek over geschreven. Ook van fictie kun je vaak wat leren. Je kunt andere culturen of tijden leren kennen, leert je inleven in iemand met een heel ander leven of leert misschien wel zo nu en dan een nieuw woord. Daarop voortbordurend, ook voor volwassenen is lezen een perfecte manier om je taalgevoel te stimuleren. En dat juich ik maar al te graag toe, ook bij mezelf!

4. Het schrijfvirus en frisse inspiratie

Het lezen van boeken en blogs werkt voor mij vaak besmettelijk. Nu heeft het blog- en schrijfvirus me sowieso al tijden flink te pakken, maar ik krijg alleen nog maar meer zin om te schrijven en met taal bezig te zijn als ik net heb gelezen. Ik heb gewoon ‘zeg maar iets met taal’. En met woorden. En met zinnen. Een boek lezen geeft me alleen maar nóg meer zin om ook achter mijn laptop te kruipen en mijn hersenspinsels op papier een beeldscherm te zetten. Soms zetten boeken me ook aan het denken of geven ze me nieuwe inzichten, die ik weer als inspiratie voor een blogartikel kan gebruiken. Een win-winsituatie dus!

5. Mijn gedachten te verzetten

Eerder noemde ik lezen al als tip om je gedachten te verzetten. Het is een fijne manier om even uit het nu te zijn en niet bezig te zijn met alles wat speelt. Of ik me nu verdiep in een prachtig fictief verhaal, in een wetboek voor bloggers of in een zelfhulpboek met diepzinnige levenslessen, het helpt me zeker om even ergens anders te zijn. Wanneer ik me verdiep in mooie realisaties, een biografie of nuttige tips van anderen, is mijn to-do-list tijdelijk als sneeuw voor de zon verdwenen en zie ik zelfs alle mensen in een propvolle metro niet meer om me heen staan. Voor heel even zijn we met z’n tweeën. Mijn boek en ik. En dat is onwijs fijn!

Zo. Ik heb mijn eigen leeszin een flinke boost gegeven en hopelijk die van jou ook een beetje. Eens zien welk boek ik er vanavond bij ga pakken!

Lees jij graag? Wat is jouw favoriete genre?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 6 januari 2018 op 7:53 am - Beantwoord

  Lezen is mijn moment van ontspanning. Maar ook ik heb stapeltjes met boeken liggen om nog te lezen.

 2. Loes 6 januari 2018 op 7:54 am - Beantwoord

  Ik wil ook zo graag zoveel meer lezen! Ik vind lezen echt super leuk en ontspannend, maar doe het veel te weinig.. Mooi voornemen!

 3. Aneta 6 januari 2018 op 8:06 am - Beantwoord

  Ja, lezen staat ook altijd op mijn lijstje. Ik ben er weg van. Net als jij kan ik mijn gedachten erdoor verzetten. Momenteel ben ik ‘how to talk to kids’ aan het lezen. Mijn favo genre is thriller en waargebeurde verhalen

  • Romy 7 januari 2018 op 9:55 am - Beantwoord

   Leuk dat jij ook zo kunt genieten van lezen! Soms vind ik het ook heerlijk om zo’n informatief boek te lezen dat aansluit bij je werk of interesses. Dan steek je er meteen wat van op 🙂

 4. Charel 6 januari 2018 op 8:19 am - Beantwoord

  Ik ook heel graag! Lekker ontspannen met een boek, ik moet me er alleen echt toe aan zetten..

 5. Josephine 6 januari 2018 op 9:08 am - Beantwoord

  Meer lezen, dat kan ik natuurlijk alleen maar aanmoedigen! Ik snap je dilemma over nuttig of ontspannen bezig zijn wel. Zelf heb ik dat ook wel een beetje, omdat ik zowel voor de ontspanning als voor mijn blog boeken over / uit de 19e eeuw lees. En uiteraard is mijn blog ook mijn hobby! Maar volgens mij heb ik wel een goede balans gevonden. Op dit moment lees ik graag biografieën van sterke victoriaanse vrouwen!

 6. Michelle 6 januari 2018 op 9:16 am - Beantwoord

  Precies dat! Ik wil ook meer lezen en ben al goed op weg. Het is zo ontspannend en fijn. Even helemaal weg van de wereld ;). Ik lees het liefste romans, chicklits en thrillers. Momenteel ben ik vooral van de romans maar over een week ben ik misschien in to thrillers. Het is maar net waar ik zin in heb.

  • Romy 7 januari 2018 op 9:57 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je een goede balans hebt gevonden tussen lezen ter ontspanning en nuttige dingen doen. Ik kan me voorstellen dat het heerlijk is om zo’n biografie te lezen, alleen al om je weer even in de Victoriaanse tijd te wanen. En tegelijkertijd doe je er waarschijnlijk ook weer kennis uit op voor je blog 🙂

  • Romy 7 januari 2018 op 9:57 am - Beantwoord

   Juist leuk om qua genres soms een beetje af te wisselen! Wat leuk dat je ook meer aan het lezen bent geslagen en heerlijk van kunt ontspannen 🙂

 7. Darina 6 januari 2018 op 9:26 am - Beantwoord

  Ik lees heel erg graag. Zelfhulpboeken en romans. Even helemaal weg zijn van de wereld en me verdiepen in het verhaal is de ultieme ontspanning voor mij.

 8. Laetitia 6 januari 2018 op 10:02 am - Beantwoord

  Hele goede redenen!! Ik kan niet zonder boeken, heb er altijd en overal een bij me. Het is ook mijn beste manier van ontspanning, er is volgens mij geen betere en leukere manier. Ik wens je veel ontspannend en inspirerend leesplezier!

  • Romy 7 januari 2018 op 10:01 am - Beantwoord

   Dankjewel! Met het leesplezier gaat het vast goed komen 🙂 Leuk om te horen dat jij ook graag leest! Overal een boek mee naartoe nemen, is wel een slimme manier om vaker te lezen. Dan pak je toch sneller een boek erbij op een verloren moment, denk ik 🙂

 9. Eva Janssen-Loth 6 januari 2018 op 10:05 am - Beantwoord

  Ik ben dol op lezen en wil ook meer lezen. Ik heb nog zoveel ongelezen hier liggen. Het liefst lees ik ook zelfhulpboeken.

  • Romy 7 januari 2018 op 10:02 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je ook zo graag leest! Hopelijk kun jij ook dit jaar heel wat mooie boeken lezen 🙂

 10. Anouk 6 januari 2018 op 10:07 am - Beantwoord

  Ik sluit me helemaal aan bij deze post. Ik lees al vrij veel (56 boeken vorig jaar) maar ik zou toch graag vaker lezen in bijv. de trein naar school of wat minder vaak mijn telefoon pakken in bed maar een mooi boek 🙂

  • Romy 7 januari 2018 op 10:03 am - Beantwoord

   Wauw, 56 boeken in een jaar is echt heel wat! Wat leuk dat je zo veel leest en je ook voorneemt om er nog iets vaker een boek bij te pakken. Het schijnt ook eigenlijk veel beter te zijn om met een boek in slaap te vallen dan met je telefoon 😉 Alleen al daarom wil ik ook vaker lezen voor het slapengaan.

 11. Shirley 6 januari 2018 op 10:12 am - Beantwoord

  Ik lees graag en de afgelopen drie jaar ben ik er ook weer mee begonnen. Ik lees vooral thrillers en romans. Sinds in een e-reader heb lees ik weer veel meer, vooral door de tijd onderweg (in het ov) aan lezen te besteden. Thuis op de bank lezen doe ik zelden.

 12. Lies 6 januari 2018 op 10:21 am - Beantwoord

  Ik lees heel graag en doe wel eens mee aan een challenge, omdat ik zo wat uit lijn comfortzone ga en nieuwe dingen ontdek. Al is het heel vrij hoor, ik zou nooit een lijstje verplichte titels leeen, ik kies ook nog graag zelf.

  • Romy 7 januari 2018 op 10:04 am - Beantwoord

   Zo’n e-reader kan ook al helpen om meer te lezen, denk ik. Zelf ben ik ook een echte onderweglezer trouwens. Ik lees eigenlijk alleen voor het slapengaan of onderweg naar mijn werk, maar zou niet zo snel op de bank gaan zitten met een boek.

  • Romy 7 januari 2018 op 10:04 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat zo’n leeschallenge je echt helpt om meer te lezen en ook nieuwe boeken te ontdekken 🙂 Als zo’n challenge wat vrijer is, lijkt het me ook wel leuk inderdaad. Het moet niet te veel een verplichting zijn, maar een beetje uitgedaagd worden kan wel fijn zijn.

 13. Katrien 6 januari 2018 op 10:41 am - Beantwoord

  Ik lees heel graag en ben altijd wel in een boek bezig. Meestal ’s avonds voor het slapengaan. Of op de trein. Toch zou ik graag nog een tikkeltje meer aan lezen toe komen. Mijn voorkeur gaat uit naar fictie, en dan vooral realistische verhalen en romans waarin intermenselijke relaties aan bod komen. Ik heb me voorgenomen om dit jaar een lijstje bij te houden van de boeken die ik lees, ben wel eens benieuwd hoeveel het er worden (ik schat rond de tien). Veel leesplezier en neem er maar de tijd voor want het is heerlijk. Leuke tips!

  • Romy 7 januari 2018 op 10:07 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat jij ook graag leest! Het bijhouden van zo’n lijstje is ook een goed idee. Ik ben benieuwd hoeveel boeken je dit jaar weet te lezen. Hopelijk kun je heel wat mooie fictie lezen dit jaar 🙂

 14. Liese 6 januari 2018 op 10:54 am - Beantwoord

  Aaah wat een mooie stappen weer! Ik heb altijd van lezen gehouden en heb nu vaker terug mijn leesmomenten gevonden (in het nadeel van mijn smartphone, maar dat is alleen maar goed). En dat lezen leren is, kan ik alleen maar toejuichen! Personages, vooral degene waar je jezelf in herkent, die omgaan met bepaalde hindernissen werken ook als een voorbeeld voor me, hoe kan ik dat aanpakken?

  • Romy 7 januari 2018 op 10:08 am - Beantwoord

   Wat goed dat je tegenwoordig vaker voor een boek kiest in plaats van je telefoon. Lezen is veel meer ontspannend en volgens mij ook een stuk leerzamer dan met je telefoon bezig zijn 😉 Net wat je zegt, ook van fictieve personages kun je mooie lessen leren.

 15. Anna 6 januari 2018 op 11:45 am - Beantwoord

  Wat goed dat je dit jaar meer wilt gaan lezen! Dit zijn ook precies de redenen waarom ik graag lees :-). Ik doe het ook nog niet zo vaak als ik zou willen. Veel leesplezier vanavond!

 16. kaylin 6 januari 2018 op 11:48 am - Beantwoord

  Ik lees graag young adult boeken of romans. Misdaad of thriller zal ik haast nooit lezen.
  Wat je zegt over nieuwe woorden leren, klopt volledig.

 17. Nikita 6 januari 2018 op 12:27 pm - Beantwoord

  Ik sta op met boeken en ga ermee slapen. Dus je kan wel zeggen dqt ik leesverslaafd ben. De reden waarom ik zoveel lees, is omdat ik het gewoon leuk vind. Ik hou ervan om me te verliezen in een andere wereld. En om als ik zelf problemen heb, die eventjes te vergeten. Boeken zijn zoveel meer dan die dingen waarin een verhaal staat. Boeken hebben mij hoop gegeven wanneer ik die kwijt was. Boeken hebben mij de hoop gegeven dat het ook met mij op een dag goedkomt. En bovendien waren ze mijn beste vrienden toen ik gepest werd. Ik wist toen dat ik niet alleen ben. Ik voelde me gesteund. Ik lees soms wel eens eeen zelfhulpboek of een boek over hoogsensitief zijn. Omdat ik dat zelf ben. Maar ik lees meestal gewoon fictie. Mijn vertrouwenspersoon zei ooit een keer dat ik mijn wijsheid uit die boeken haal, en dat klopt wel voor een stukje. Ik lees trouwens het liefst contemporary, en dat betekent dat er geen magie, tovernarij of andere fantasie inzit. Ik hou ook wel van Fantasy, maar contemporary staat op nummer 1. Ook van een spannende thriller kan ik zeker genieten! Ik ben zo opgelucht dat ik die sociale media aan de kant heb kunnen zetten om te lezen. Want lezen is zoveel beter! Ik kan het dan ook alleen laar toejuichen.

  Ik wens jou heel veel leesplezier en hopelijk vind je er veel momenten voor in 2018. Laat je nog weten welke boeken je goed vond? Ik wil namelijk af en toe een zelfhulpboek lezen, dan zijn aanraders altijd handig.

  • Romy 7 januari 2018 op 10:12 am - Beantwoord

   Wat onwijs mooi om te lezen wat het lezen je allemaal heeft gebracht en hoe het je juist in moeilijke tijden ook steun, hoop of inspiratie heeft gegeven. Ik kan me zeker voorstellen dat een verhaal heel veel met je kan doen en dat het je ook heel wat wijsheid kan opleveren. Heel inspirerend dat je ook je online tijd hebt ingeleverd om vaker een mooi boek te lezen. Dat motiveert me zeker om dat ook vaker te doen 🙂
   Als ik een leuk zelfhulpboek heb gelezen, zal ik er zeker nog een review van delen op mijn blog. Dat is meteen een mooie stok achter de deur voor mij om daadwerkelijk tijd vrij te maken om een boek te lezen 😉

 18. Simone 6 januari 2018 op 2:18 pm - Beantwoord

  Hé wat leuk! Dat is ook een van mijn goede voornemens. Minder digitale media in de avonden en meer lezen! Ik heb al een nieuw boek en een abonnement op de Glamour aangeschaft. Zo kan ik het nieuwe dingen leren en me ergens in verdiepen lekker combineren met hersenloos bladeren door een modeblad! Heerlijk!

  • Romy 7 januari 2018 op 10:13 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat meer lezen ook een van jouw doelen voor dit jaar is. Ook tijdschriften lezen kan inderdaad heerlijk zijn. Voor het slapengaan lees ik nog weleens tijdschriften waarop mijn moeder een abonnement heeft. Gewoon even hersenloos bladeren kan inderdaad ook heel fijn zijn 🙂

 19. Sam - singlereadytomingleblog 6 januari 2018 op 7:16 pm - Beantwoord

  Ik wil dit jaar ook echt veel meer lezen. Ik lees per jaar wel een tiental boeken, maar da’s vooral omdat ik er op vakantie zeven of zo lees, hahaha. Ik wil nu ook proberen in het jaar meer te lezen. Ik lees nu ook ’s avonds wat voor ik ga slapen, is eigenlijk echt leuk!

 20. Nesrin 6 januari 2018 op 11:01 pm - Beantwoord

  Ik heb leuke boeken in mijn digitale boekenkast maar ik maak er helaas geen tijd voor vrij. Misschien moet ik maar gewoon beginnen met lezen, na de eerste stap gaat het vaak vanzelf 🙂

  Ik wens jou veel leesplezier en ik zou het leuk vinden als je hier op je blog zo nu en dan een post plaatst over de boeken die je hebt gelezen 🙂

  • Romy 7 januari 2018 op 10:16 am - Beantwoord

   Dat is zeker een mooi voornemen. Als je eenmaal een keer een boek erbij pakt, wordt het waarschijnlijk al makkelijker om dat een volgende keer ook te doen. Ik hoop dat jij ook binnenkort een paar fijne boeken kunt lezen 🙂
   Zodra ik een mooi boek uit heb, zal ik er zeker een keer wat over delen op mijn blog. Al is het alleen al als stok achter de deur voor mezelf om ook echt de tijd te nemen om een boek uit te lezen 😉

 21. Lianne 7 januari 2018 op 1:01 am - Beantwoord

  Herkenbaar! Ik moet ook veel meer lezen. Wat jij zegt met spontaan een boek pakken, dat helpt bij mij juist niet, want dan komt het er nooit van 😉 Ik moet juist voor mezelf een challenge opstellen om het gewoon wél te doen, en voor dit jaar heb ik 10 boeken in 4 maanden uitgelezen, iets wat ik dus hiervoor nog nooit gedaan heb! Voor dit jaar wil ik graag 25 boeken gelezen hebben. Als ik die doelen stel, dan lees ik ook daadwerkelijk. En inderdaad wat jij ook zegt: lezen is leuk, het geeft ontspanning en je leert van elk boek, of het nou fictie of non-fictie is. Daarbij is het voor mij als schrijver belangrijk om veel te lezen en veel op te steken van hoe anderen schrijven, want daar leer je ook veel van. Ik lees nog altijd het liefst feelgood, maar vanaf dit jaar wil ik ook hele andere genres gaan ontdekken!

  • Lianne 7 januari 2018 op 1:03 am - Beantwoord

   Voor dit jaar 10 boeken in 4 maanden uitgelezen, moet zijn afgelopen jaar 😉 voor in 2018 wil ik 25 boeken uitlezen! Is anders een beetje onduidelijk 😉

  • Romy 7 januari 2018 op 10:19 am - Beantwoord

   Wat goed dat zo’n doel of challenge je helpt om vaker te lezen! Ik snap dat dat wel een goede stok achter de deur kan zijn. Echt knap dat je in 4 maanden tijd zo veel boeken hebt weten te lezen! Ik zou zelf al blij zijn als ik bijvoorbeeld 5-6 boeken weet te lezen dit jaar. Dat is al aanzienlijk meer dan vorig jaar, haha. Maar mochten het er meer worden, dan is dat alleen maar leuker 😉
   Zeker voor jou als schrijfster kan ik me voorstellen dat het belangrijk is om boeken van anderen te lezen en op die manier bij te blijven in je vak. Leuk dat je ook andere genres wilt gaan ontdekken dit jaar! 🙂 Ik ben heel benieuwd welke boeken je aan het einde van het jaar allemaal hebt gelezen. Veel leesplezier in ieder geval! 🙂

 22. Odetta 7 januari 2018 op 9:23 am - Beantwoord

  Ik zou graag meer willen lezen, maar helaas is lezen voor mij meer een inspanning dan ontspanning. 4 werkdagen intensief voor een computerscherm is de oorzaak hiervan. Maar ik lees graag chicklits, verhalen over mensen die gaan emigreren (omdat ik misschien omdat ik zelf niet zo avontuurlijk ben en toch liever in Nederland wil blijven) en boekjes met prachtige quotes.

  • Romy 7 januari 2018 op 10:25 am - Beantwoord

   Wat jammer dat lezen voor jou niet echt ontspannend meer is door de combinatie met je werk. Als je een baan hebt waarbij je al veel leest en met de computer bezig bent, kan ik me voorstellen dat je na een tijdje geen tekst meer kan zien. Mooie boeken noem je op als favorieten! Ik moest wel lachen om je motivatie om boeken over emigreren te lezen. Soms is het inderdaad heerlijk om te lezen over andere mensen die avontuurlijker zijn dan je zelf bent 🙂

 23. Natascha - BeautyOpinie 7 januari 2018 op 9:35 am - Beantwoord

  Ik zou ook wat meer moeten lezen want ik vind het ook inderdaad heel ontspannend. Misschien helpt het om een boek naast de bank te leggen, en dan in plaats van televisie te kijken het boek er bij te pakken. Dat vind ik een mooi voornemen voor 2018!

  • Romy 7 januari 2018 op 10:28 am - Beantwoord

   Dat is zeker een mooi voornemen voor het nieuwe jaar. Als je een boek bij de hand hebt (of bijvoorbeeld in het OV meeneemt in je tas), heb je waarschijnlijk eerder de neiging om er ook echt een boek bij te pakken. Dat helpt toch wel, denk ik 🙂 Hopelijk kun jij ook heel wat mooie boeken lezen dit jaar.

 24. Madelon 7 januari 2018 op 1:29 pm - Beantwoord

  Wat een mooi voornemen en goede redenen! Ik lees sinds twee jaar weer heel fanatiek en oh wat is dat fijn. Ik houd mijn boeken bij via de website Goodreads, zo kan ik zien wat ik gelezen heb, wat ik wil lezen en nieuwe boeken vinden. Het motiveert mij enorm. 🙂

  • Romy 8 januari 2018 op 7:04 am - Beantwoord

   Wat heerlijk dat je weer fanatieker aan het lezen bent! Ik kan me voorstellen dat Goodreads een goede stok achter de deur is. Zelf wil ik ook een lijstje gaan bijhouden met de boeken die ik heb gelezen 🙂 Alleen al omdat het leuk is om de titels na een jaar nog eens bij elkaar te zien.

 25. Vivian 7 januari 2018 op 3:57 pm - Beantwoord

  Jaaa, yay voor meer lezen! Ik ben het dan ook eens met al je punten, haha. Dit jaar wil ik ook graag wat meer non-fictie lezen: ik heb superveel van die boeken in mijn kast staan en kijk er heel vaak verlangend naar, dus tijd om daar ook echt iets mee te doen.

  • Romy 8 januari 2018 op 7:09 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je meer wilt gaan lezen en dan ook meer non-fictie! Ik weet zeker dat je daar veel plezier aan zult beleven en ben heel benieuwd welke boeken je gaat lezen 🙂 Veel leesplezier!

 26. Djuli 7 januari 2018 op 8:30 pm - Beantwoord

  Jaaa zo leuk! Ik ben in 2017 na jaren eindelijk weer begonnen met lezen voor mijn plezier en ontspanning. Dit jaar wil ik elke maand minstens 1 boek lezen. Heb jij ook een leesdoel voor dit jaar?

  • Romy 8 januari 2018 op 7:24 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je vorig jaar ook weer fanatieker bent gaan lezen! 1 boek per maand is zeker een mooi doel 🙂 Ik heb geen concreet leesdoel, maar minstens 6 boeken moet toch gaan lukken dit jaar. Alhoewel het mooi zou zijn als het er nog net iets meer worden 🙂

 27. Margo 8 januari 2018 op 9:07 am - Beantwoord

  Alle redenen die je noemt zijn precies mijn redenen! Lekker even je gedachten verzetten, helemaal ‘uit’ staan. En wat ik uit het verleden heb gemerkt is dat m’n woordenschat een enorme boost heeft gekregen. Ik lees het liefst psychologische thrillers, waar ik mezelf dan helemaal in verlies en erna echt even moet bijkomen haha!

  • Romy 8 januari 2018 op 11:56 pm - Beantwoord

   Gaaf dat je graag dat soort thrillers leest! Als ik een keer fictie lees, zijn dat ook wel het soort boeken dat ik het leukste vind. Ik houd wel van een beetje spanning in boeken, zolang ik ze maar niet net voor het slapengaan lees 😉

 28. Saskia 8 januari 2018 op 10:08 am - Beantwoord

  Ja ik hou van lezen. Ik duik zo weer in het boek van Camilla. Zoals je weet hou ik ontzettend van thrillers<3

 29. Talitha 8 januari 2018 op 2:05 pm - Beantwoord

  Ik heb literatuurwetenschap gestudeerd dus yep, ik hou van lezen. Ik heb door m’n studie ook een erg brede smaak, al ben ik wel een kritischere lezer geworden. Slechte verhaalopbouw, clichés, wollig taalgebruik en eendimensionale personages kan ik niet verdragen, maar ik spot ze ook veel sneller omdat ik erg op de technieken let, en omdat ik door veel lezen ook sneller iets uitgekauwd en voorspelbaar vind (want grote kans dat ik het al 5x ben tegengekomen). Ik probeer er nu wat van af te komen door wat meer ‘lichtere’ thrillers en nonfiction te lezen ?

  • Romy 9 januari 2018 op 12:05 am - Beantwoord

   Wat gaaf dat je literatuurwetenschap hebt gestudeerd! Ik kan me wel voorstellen dat dat soms ook juist een vloek is, omdat je er een stuk kritischer van wordt als het op boeken aankomt. Zelf merkte ik dat na de middelbare school mijn manier van lezen een beetje ‘verpest’ was en dat ik ook vooral nog analytisch naar boeken keek door alle boekrecensies en besprekingen. Het heeft daarna echt wel een tijdje geduurd voordat ik weer voor de lol kon gaan lezen, haha.

 30. TypischKim 10 januari 2018 op 7:51 pm - Beantwoord

  Mijn voornemen voor dit jaar is ook meer boeken lezen. Ik kan zo genieten van een leuk boek. Lekker een kopje thee erbij… Afgelopen jaar keek ik meer films en series dan dat ik boeken heb gelezen. Daar wil ik dit jaar dus verandering in brengen! Een boek lezen is voor mij inderdaad ook een vorm van rust nemen.