Oh boy, mijn Albert Heijn-winkelkarretje was de afgelopen weken een paar keer extra vol geladen. De supermarkt heeft namelijk een enorm arsenaal aan nieuwe vega(n) producten uitgebracht. Uiteraard wist ik niet hoe snel ik voor het schap moest staan om het nodige in te slaan. Voilà, dit artikel is het resultaat van allerlei producten met veel plezier proeven (en soms met iets minder plezier als de smaak tegenviel). Ik deel onder andere mijn eerlijke review over de Albert Heijn vegan satéschnitzel, de plantaardige fajita’s, de gloednieuwe vegan Paturain (is die echt zo “fain”?) en pittige falafel die inderdaad best pittig bleek. Zie hier mijn review van de Albert Heijn Terra-lijn en andere vleesvervangers.

Albert Heijn plantaardige pindaspread
Het gebeurt niet heel vaak dat ik van mijn lievelings-broodbeleg (pindakaas en hummus) afwijk. Maar deze plantaardige pindaspread had me zover gekregen. Vanuit de Albert Heijn Terra-lijn is er ook een compleet nieuw assortiment met allerlei vegan smeersels voor op brood of op toastjes. Daar valt dus ook deze pinda-achtige spread onder. Daar was ik als pindakaasfan uiteraard nieuwsgierig genoeg naar om hem mee te nemen.
De spread bestaat overigens voor een groter deel uit groenten dan uit pinda’s (52% vs. 23%). Dus verwacht zeker geen al te pindakaasachtig smeersel. De structuur is meer zoals die van kip-kerriesalade of eiersalade. De smaak is inderdaad een tikkie pittig. Ik vond het zelf zeker niet té pittig, gewoon net lekker. Maar als je niet goed tegen pittig kunt, is dit waarschijnlijk niet jouw belegsoort. Bart vond hem bijvoorbeeld wel net over zijn pittigheidsgrens heen.
Naast dat beetje pit, proef je inderdaad een lekkere maar niet te overheersende pindasmaak en heeft het beleg een smeuïge structuur. Ik ben er zeker van gecharmeerd. Aan pindakaas kan het wat mij betreft niet tippen. Maar als ik voor een feestje een iets bijzonderder stokbroodsmeersel zoek, zou ik deze spread zeker in huis halen.
Cijfer: 7,5

De Vegetarische Slager vegan kip krockant
Deze schnitzel bestaat al wat langer, maar voor mij was hij nieuw in het schap. Krokante kipschnitzels (de varianten van nepkip uiteraard!) probeer ik altijd maar al te graag. De Vegetarische Slager brengt regelmatig de lekkerste dingen uit, dus ik was heel benieuwd of deze vegan kipschnitzel wat zou zijn. De binnenkant bleek zeker heel lekker. Mals, maar niet te taai! En zeker smaakvol genoeg! Het korstje is minder knapperig dan ik van sommige andere kip-krokantschnitzels gewend ben. Het is meer visstickachtig: het is zo’n korstje dat je vrij makkelijk van het “vlees” afschuift met je vork na het bakken. Dat vond ik zelf jammer. Wel lekker is de peper in het korstje. Die geeft de schnitzel iets meer pit.
Dus al met al zeker een lekkere schnitzel. Hij is anders dan veel andere varianten door de kruiden in de korst. Toch zou ik hem niet snel vaker kopen. Maar dat is puur omdat ik de kip-krokantschnitzels van Albert Heijn, Lidl en Jumbo lekkerder (en krokanter) vind én omdat die nog goedkoper zijn ook.
Cijfer: 7

Albert Heijn Indische balletjes
Kneed een vleesvervanger tot een balletjesvorm en ik vind het bijna altijd lekker! Deze balletjes bleken al helemaal mijn ding. De Indische balletjes van Albert Heijn hebben wel een vrij typische smaak. Ze smaken naar koek- en speculaaskruiden of kaneel. En niet zo’n beetje ook! Als groot liefhebber van die kruiden vond ik dat zelf erg lekker. Als je minder met die smaak hebt, kan ik me voorstellen dat je deze balletjes geen doorslaand succes vindt.
Ze zijn verder niet heel pittig en je kunt ze heel goed een semi-krokant korstje geven als je ze in een koekenpan bakt. Ze hebben absoluut veel smaak en een fijne, zachte structuur van binnen. Ook goed nieuws wat mij betreft: de structuur heeft geen stukjes. Dat vind ik zelf nooit zo geslaagd, maar daar heb je bij deze balletjes dus geen last van.
Wat mij betreft zijn deze balletjes absoluut voor herhaling vatbaar. Maar haal ze alleen in huis als je kaneelachtige smaken kunt waarderen. Ook zijn dit niet balletjes om door je standaard pasta te gooien. Daarvoor is de smaak te overheersend. Maar bij bijvoorbeeld curry, nasi of (parel)couscous smaken ze wel erg goed, zeker als je warme kruiden laat terugkomen in gerecht.
Cijfer: 8,5

Albert Heijn pikante falafel
Ik weet inmiddels dat het met het woord “pikant” altijd twee kanten op kan. Óf ze bedoelen “Hollands pikant” en het valt alles mee óf je mond staat in brand en het is sérieus pikant. Bij deze falafel bleek dat tweede het geval. Oké oké, de echte samballiefhebbers onder ons vinden het vast alles meevallen. Maar zowel Bart als ik pakten er al snel wat soja-kwark bij, omdat de nasmaak van de falafel zeer pikant is.
Verder is de falafel heel prima, hoor. Smaak zit er zeker aan, pit al helemaal. Ook de textuur is perfect: niet te zacht, maar met een beetje bite tussendoor. Zo zie ik het graag bij falafelballetjes.
Maar nee, voor mij zit er iets te veel pit aan. Ik houd het de volgende keer toch maar bij de gewone falafel en laat deze pittige hap aan de echte die-hards over.
Cijfer: 5,5

Albert Heijn vegan Italiaanse rulstukjes
Naar dit nepgehakt was ik reuze-benieuwd. De ingrediëntenlijst is superkort, zeker voor een vleesvervanger. Er zit maar één E-nummer en weinig zout in, en tegelijkertijd bevatten de rulstukjes 19 gram eiwit per 100 gram (wat een stuk meer is dan in veel andere vleesvervangers). Waar de rulstukjes hun smaak aan danken? Aan de tomatensaus en oregano waarin ze zijn gebakken! Vandaar ook de naam “Italiaanse rulstukjes”!
Ik was reuze-benieuwd of het wat zou zijn, want ik ben niet altijd groot fan van vegan gehakt. Soms vind ik het te erg op echt gehakt lijken en soms vind ik de structuur te taai. Maar deze rulstukjes… wauw! Ik was vanaf hap één verkocht. Ze smaken heel tomaatachtig en je proeft de tomaat en oregano er duidelijk bovenuit. Er zit veel smaak aan de stukjes en ze hebben een goede bite, maar zijn ook weer niet bacon-achtig stevig. Precies goed wat mij betreft!
De prijs is ook nog eens heel prima: € 2,29 voor een portieverpakking voor twee personen. Dus ja, deze rulstukjes komen hier zeker vaker op tafel. Ze zullen vooral bij gerechten met tomaat, zoals een vegan lasagne, (vega) pasta bolognese of gewoon pasta met tomatensaus lekker smaken. Ik voel allerlei receptideeën opborrelen!
Cijfer: 9

Albert Heijn Terra plantaardige burger
Of deze burger nu compleet nieuw is, weet ik niet. Hij doet me denken aan een paar burgers die Albert Heijn eerder al in het koelschap had liggen. Maar hij heeft in elk geval een nieuw jasje gekregen en is nu onderdeel van de Albert Heijn Terra-lijn. Deze vegan burger smaakt zoals ik burgers het liefst zie. Ik ben zelf niet zo van de dikke Beyond Meat-burgers waar nog net geen nep-jus uit komt drijven. Deze vegan burger is iets kleiner, lichter op de maag en wat steviger qua structuur. Hij is niet zó bijzonder dat ik hem wekelijks zou eten. Maar het is gewoon een prima ding voor als je een burger zoekt bij je aardappeltjes of om in stukjes door de pasta te roeren!
Cijfer: 7

Albert Heijn Terra satéschnitzel
Volgens mij had Albert Heijn al een satéschnitzel, maar deze heeft een vernieuwd recept. Als groot satésausliefhebber was ik benieuwd of deze schnitzel iets zou zijn. Helaas was de eerste hap al een lichte teleurstelling. Ik vind dat gevulde schnitzels ook echt goed gevuld moeten zijn. Je moet niet pas bij hap 4 een klein beetje saus proeven. Dat had ik bij deze schnitzel wel. Bummer!
Verder smaakte de satéschnitzel zoals je verwacht. Een knapperige burger met een wat zachte en toch malse binnenkant en een toef satésaus binnenin. De schnitzel zelf is prima. Krokant van buiten, zachter van binnen. De satésaus vond ik alleen niet fantastisch. Ik weet dat in satésaus vaak suiker wordt gebruikt, maar ik vond deze satésaus wel erg zoet. Ook miste ik een beetje pit. Nee, mijn hooggespannen verwachtingen zijn niet waargemaakt! Volgende keer eet ik gewoon vegan kipnuggets en maak ik daar zelf satésaus bij. Dan heb je hetzelfde effect, maar met meer en lekkerdere satésaus.
Cijfer: 5,5

Albert Heijn plantaardige fajita-reepjes
Tot een half jaar geleden had ik nog nooit van fajita’s gehoord. Maar sinds ik op mijn verjaardag bij het Mexicaanse restaurant Madre in Amsterdam heb gegeten, weet ik wat vegan fajita’s zijn én ben ik er gek op. Echte fajita’s zijn stukjes gemarineerd vlees in combinatie met ui, paprika en kruiden. Deze vegan variant is gemaakt van paprika met oesterzwammen. Klinkt misschien niet direct als iets wat je móet proberen, maar ik besloot het een kans te geven.
Mijn oordeel over deze variant van Albert Heijn? Mwah! Oké op zich, maar niet mijn favoriet. De reepjes smaken qua kruidenmix zeker naar de vegan fajita’s die ik van het Mexicaanse restaurant ken. Alleen vond ik de structuur matig. Door de oesterzwammen zijn de fajita’s niet zo makkelijk knapperig te bakken en hebben ze voor mij een iets te zachte structuur. Ze deden me denken aan vegan shoarmareepjes die je veel te kort bakt.
Verder zag ik op de verpakking dat er niet bepaald veel eiwitten in de fajita’s zitten (5 gram per portie, terwijl ik vleesvervangers ken met 10-15 gram eiwit per portie). Ik zou ze zelf daarom niet snel als volwaardige vleesvervanger eten. Nope, doe mij maar liever de vegan shoarma van Vivera. Die vind ik een stuk lekkerder en kun je met de juiste saus misschien ook fajita-achtig krijgen.
Cijfer: 6

The Dutch Weed Sea Sticks
Niet uit de Albert Heijn Terra-lijn, maar wel verkrijgbaar bij veel Albert Heijn-filialen: deze Sea Sticks van het merk The Dutch Weed. Van dit merk reviewde ik al eerder een zeewierburger, waar ik (tegen mijn eigen verwachtingen in) razend enthousiast over bleek te zijn. Deze Sea Sticks waren al vanaf de eerste hap net zo’n succes. Ik geef toe: zeewier heeft geen heel hoog “Yum yum”-gehalte. Maar het is de moeite waard om het een kans te geven. In deze sticks geeft de zeewier een verrassende kaasachtige smaak, terwijl er nul kaas in zit.
Verder is de korst heerlijk krokant na het bakken en is de binnenkant lekker mals. De sticks zijn iets steviger dan de gemiddelde visstick, zou ik zeggen. Dat maakt ze in mijn ogen juist lekker. En ze zijn dus heel smaakvol, maar op een andere manier dan je gewend bent. Ze smaken wat umami-achtig en ik vind ze dus echt iets kazigs hebben. Ja, helemaal geslaagd wat mij betreft!
Ik vind tot nu toe alles wat ik van dit merk heb geproefd geniaal. Het is écht anders dan de vleesvervangers van veel andere merken en juist daardoor gewoon heel lekker.
Cijfer: 8,5

Vegan Paturain
Als ik aan Paturain denk, dan denk ik aan de reclames van vroeger: “Paturain, da’s pas fain”. Ik hoor het nog echoën door mijn hoofd. Ook het Paturain-smeersel zelf heeft diepe indruk op me gemaakt als kind. Bij mijn oma stond het op zondag standaard op tafel als ze toastjes of stokbrood serveerde. Toen ik ontdekte dat er vegan Paturain bestaat, wist ik dus niet hoe snel ik naar de supermarkt moest hollen.
Met vegan kruidenboter-achtige dingen ben ik meestal sceptisch. Veel kruidenboters worden gemaakt van kokosvet en zijn daardoor heel stevig, wat smaakloos en nogal vettig in combinatie met een allesbehalve een smeuïge structuur. Deze Paturain is anders! Hij is gemaakt van amandelen en heeft oprecht bijna dezelfde structuur als de gewone Paturain. En de smaak – wauw! Ook die deed me acuut denken aan zijn niet-vegan grote broer. Zelfs Bart, groot liefhebber van de échte Paturain, was diep onder de indruk en vond de vegan variant enorm lijken op de standaardvariant.
Wauw! Wij zijn allebei fan. Ik weet wat ik voortaan op tafel zet voor bij het stokbrood. Alhoewel, op een hard broodje met komkommer en tomaat is deze Paturain ook zeker erg “fain”.
Cijfer: 9,5
Heb jij nog vleesvervangers geprobeerd die je mij kunt aanraden?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Over pilates en waarom ik daar vrolijk van word
Het is alweer vier weken geleden dat ik na mijn vuurdoop bij zumba voor het eerst mijn gezicht liet zien bij pilates. Tot een paar maanden geleden wist ik niet veel meer dan dat pilates "iets yoga-achtigs" is. Vast niet iets voor mij! Maar na mijn eerste proeflesje was ik om en liet ik de zumba voor wat het is. Elke maandagavond is nu pilatesavond. En elke maandag weer ben ik blij als ik de les in loop (en nog blijer als ik er weer uitkom). Als je net als ik niet altijd rust in je kont hebt én heel wat uren computerend doorbrengt, is pilates een topidee. Voor je rug en voor jezelf. Dit zijn 7 redenen waarom ik er vrolijk van word.
5x Welke wijze raad heb ik geleerd van mijn broers?
Toen ik bijna twee jaar oud was, kwamen er in een klap twee jongens in mijn leven bij. Mijn broers! Vroeger kon ik ze regelmatig achter het behang plakken. Vaak waren er daarbij snoepjes en speelgoed en (later!) puberhormonen in het spel. Maar inmiddels ben ik - wat puberhormonen armer - vooral heel blij dat ik ben opgegroeid met twee geweldig leuke jongens die ik toevallig mijn broers mag noemen. Bovendien hebben ze me regelmatig wijze lessen geleerd en bleek hun mannenvisie soms meer dan welkom. Dit zijn dan ook 5 wijze lessen die ik heb geleerd van mijn broers.
Vergeten beautyproducten in de spotlights
Ik kan altijd ontzettend blij worden van mooie beautyproducten in de winkelschappen. Al die kleuren, geuren en leuke verpakkingen bij elkaar maken het al snel verleidelijk om iets nieuws te kopen. Daardoor heb ik inmiddels een aardige voorraad beautyproducten opgebouwd, waarvan ik een groot deel na een tijdje alweer vergeten ben. Daarom vond ik het tijd om mijn beautycase uit te mesten en een aantal onterecht vergeten producten in de spotlights te zetten. Deze 6 producten wil ik de komende maanden weer meer gaan gebruiken.
Eigenlijk ben ik vleesvervangers aan het afbouwen. Het is best een optie voor af en toe, maar ik word toch een beetje ongerust dat dat het enige op mijn bord is dat een UPF is (ultra processed food – ontzettend bewerkt voedselproduct). Ik eet weinig vlees (bijna geen) en daar ben ik blij mee. Maar ik ga echt minder vleesvervangers eten, het liefst helemaal niet meer.
Ik had nog nooit van Paturain gehoord, maar het klinkt goed! Alleen vrees ik dat ik dat hier niet ga kunnen kopen in de AH. Die rul stukjes ga ik wel eens in mijn mandje gooien voor als ik nog eens lasagne maak.
Ik haal mijn Paturain vegan in een AH.
Romy, wat goed van jou, dat jij dit allemáál uitgetest hebt en zeker nu, met deze drukke dagen.
Die met de hoogste cijfers ga ik zeker eens uitproberen.
Bedankt, dat je jouw bevindingen door hebt gegeven.
De Tahoe van terra ah voldoet niet. Niet krokant te bakken en valt in korreltjes uit elkaar. Ik mis de oude Tahoe. Wat is jullie ervaring?
Oh echt? Wat vervelend dat de nieuwe tofu niet zo fijn is als de oude. Ik had zelf nog een paar pakjes van de vorige tofu liggen, dus de nieuwe uit de Terra-lijn heb ik nog niet geprobeerd. Ik zal hem binnenkort eens testen. Anders kun je misschien eens de tofu van Lidl of Jumbo-huismerk proberen 🙂
Ik moest even zoeken maar erg bedankt voor de review over de vegan Paturain! Ik hoop dat hij mij even goed bevalt. De varianten met kokosolie vind ik tot nog toe niet erg lekker. Ik heb Philadelphia plantaardig getest en hou niet van de olie-achtige textuur. Dat had ik eerder ook al eens bij geraspte kaas van Violife. Dus dat ligt denk ik echt aan de kokosolie.
Met het zoeken aar kruidenkaas-bevindingen kwam ik dus ook je andere reviews tegen. Ik heb enkele zaken genoteerd om te proberen. Heel erg bedankt, je reviews zijn fijn om te lezen. Uitgebreid genoeg en boeiend. Ook tof dat je een score geeft bij alles. Doe zo verder!!