kookboek Heilig Boontje

Review Heilig Boontje: een kookboek over peulvruchten (van mijn bloedeigen broer)

  • 11 oktober 2024
  • 5 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Oké, bereid je voor: deze review is niet geheel onbevooroordeeld. Maar hé, als apetrotse zus kan ik mijn enthousiasme niet onder stoelen of banken steken. Hoe vaak maak je nu mee dat je je bloedeigen broer zijn eigen kookboek ziet presenteren?! Gisteren lanceerde mijn broer Joeri na 1,5 jaar knetterhard werken en koken zijn kookboek vol recepten met peulvruchten. Heilig Boontje is de toepasselijke titel! Het boek barst van de verrukkelijke en doordachte recepten die laten zien dat het blik bonen zijn stoffige imago niet verdient. Van aubergine-pindacurry tot enchillada’s. En van pasta met zwarte bonen tot vegan cheesecake met rabarber. En zijn boek is er niet alleen één over bonen. Het boek staat ook voor Joeri’s eigen verhaal: over je passie vinden en nooit opgeven in rottige tijden.

Heilig Boontje: hét kookboek over de peulvrucht

Wie kent ze niet: peulvruchten?! Zwarte bonen, cannelini-bonen, kikkererwten, linzen… De supermarkt staat vol met blikken bonen en ook de zakken gedroogde peulvruchten zijn voor een habbekrats te krijgen. Peulvruchten zijn daarmee een lekkere én voedzame vervanger voor vlees en ze barsten ook nog eens van de eiwitten. En als je zo’n blik tevoorschijn trekt, mis je zeker de vleesvervanger op je bord niet. Genoeg redenen voor broerlief om zijn kookboek volledig in het teken te zetten van de peulvrucht. Met Heilig Boontje laat Joeri zien dat de boon en zijn soortgenoten absoluut geen stoffig imago verdienen, en vaker de hoofdrol mogen spelen in de gerechten die je op tafel tovert.

In de inleiding legt Joeri ook uit waarom bonen en peulvruchten niet op je bord mogen ontbreken:

  1. Peulvruchten en bonen zijn reuze-gezond (dankzij hun eiwitten, vezels, vitamines en mineralen).
  2. Het is een van de meest duurzame eiwitbronnen.
  3. Ze zijn ook nog eens heel betaalbaar en heel voedzaam. Voor de prijs van één pakje vega-schnitzels, heb je vaak al 3 blikken bonen in huis.

Toch weet niet iedereen de boon te waarderen. En toegegeven: zo vers uit het blik in een lading vocht zien ze er misschien niet heel appetijtelijk uit. Maar als je bonen en peulvruchten goed bereidt, kun je er de lekkerste gerechten (en zelfs cakes en taarten!) mee maken. Ja, echt. Joeri geeft er tientallen inspirerende recepten voor. Van pannenkoeken met de smaak van falafel tot verrukkelijke curry’s, en van pindakaas-Oreomousse met kikkererwtenvocht tot goddelijke oer-Hollandse bitterkoekjes gemaakt van witte bonen.

Als je je nog afvraagt wat je met jouw blikken moet, dan biedt Joeri in zijn boek volop inspiratie. Voor elke boon zijn er wel recepten te vinden. Zo staan er recepten in Heilig Boontje met sojabonen, witte bonen, cannelinibonen, limabonen, zwarte en bruine bonen, kikkererwten, linzen en sperziebonen. Kortom: boontje erbij?

kookboek Heilig Boontje 10
kookboek Heilig Boontje 11
20241010 113326 2

Joeri’s verhaal: van BMX’er naar kook- en peulvruchtenfanaat

Ik stond me daar toch een partij trots te wezen gisteren! Niet alleen omdat het een enorme prestatie is om je kookboek bij een goede kookboekenuitgever gepubliceerd te krijgen, zelf tientallen verrassende recepten bedenken én die stuk voor stuk zelf te fotograferen. Nee, ik ben vooral trots op hoe Joeri tot dit boek is gekomen.

Mijn kleine (grote) sportieve broer

Joeri was vroeger altijd mijn sportieve broertje (sorry, ook al zijn mijn broertjes 29 en een stuk groter dan ik, ik blijf ze stug ‘broerTJEs’ noemen). Terwijl ik 1x hardlopen per week wel genoeg sport vond, trok Joeri het hele land door op zijn BMX. Typerend voor hem was dat hij vaak met gezonde ingrediënten in zijn rugtas (van blikken kikkererwten tot potten pindakaas) van de ene naar de andere BMX-spot reisde. Dan kon hij tenminste iets gezonds én duurzaams tevoorschijn trekken uit zijn tas. De liefde voor gezond eten, voor vegetarische voeding én voor bonen zat er toen al in.

In 2020 werd Joeri Nederlands kampioen BMX-street. Maar op 23 september 2020 knapte er iets wat alles veranderde. Een ader in zijn hoofd. Door een zeldzame vaatafwijking kreeg Joeri midden in de nacht een hersenbloeding. Een spannende hersenoperatie volgde, gevolgd door een bestraling en een lang revalidatieproces. En dat nog los van de gevolgen die de hersenbloeding en behandelingen met zich meebrachten.

20241010 095649 2
kookboek Heilig Boontje

Koken als lichtpuntje en allergrootste passie

BMX’en zat er de eerste jaren niet meer in. Maar in die tijd was er één grote passie die de rauwe randjes van de lastige dagen afhaalden en voor geluksmomenten zorgde: koken. Nog altijd eet ik regelmatig bij mijn ouders en mijn broertje en komen de lekkerste gerechten op tafel: curry’s, stoofpotjes, ovenschotels. Het één nog lekkerder dan het ander, en altijd met ongelooflijk veel liefde en plezier bereid.

Joeri’s boek is dan ook niet alleen een verzameling lekkere gerechten. Het is voor mij ook hét bewijs dat hij lichtpuntjes wist te vinden tussen de soms vele tegenslagen in zijn herstelproces, hoe grote passies gaten in het leven kunnen opvullen en hoe eten geluksmomentjes creëert. Koken werd Joeri’s revalidatie. En zijn boek werd zijn missie. Hij ontwikkelde zich tot volleerd foodfotograaf, testte ieder recept eindeloos uit (ik was een van de bofkonten die vaak voor testpanel mocht spelen!) en bedacht de meest creatieve combinaties die ik maar al te vaak met liefde oppeuzelde. Heilig Boontje is het resultaat van zo veel passie, plezier en vooral doorzettingsvermogen – ook op al die momenten van tegenslag.

De huis-, tuin- en keukenactivist voor boonsceptici

Dat Joeri alleen maar recepten met peulvruchten deelt in Heilig Boontje, is uiteraard geen toevalligheid. Hij eet zelf al heel lang zo goed als vegetarisch (en veel vegan). En met een masterdiploma in een duurzaamheidsrichting op zak voelde hij altijd al de behoefte om een steentje bij te dragen aan de wereld. Niet door vlees te vervangen door vega-burgers uit pakjes of nepworsten uit zakjes, maar met pure ingrediënten. En vooral met peulvruchten: de ingrediënten waarvoor hij al van kinds af aan een grote voorliefde voor had.

Of zoals hij het zelf mooier verwoordt in zijn boek:

In plaats van dat ik anders misschien duurzaamheidsexpert ben geworden, ben ik nu vooral met duurzaam eten bezig als huis-, tuin- en vooral keukenactivist voor een podium van boonsceptische vrienden.

Met zijn boek wil hij je motiveren om het stoffige blik bonen achterin je keukenkastje er toch eens uit te grissen en een gerecht vol smaak op tafel te toveren dat je bonen laat liefhebben.

kookboek Heilig Boontje 4
kookboek Heilig Boontje 7

Wat voor recepten vind je in het kookboek Heilig Boontje?

Lekkere en verrassende recepten – dat sowieso! Geen standaard chili’s of kikkererwtencurry’s die je al kent, maar recepten die écht anders zijn. En dat zeg ik niet alleen op basis van de watertandwaardige foto’s, maar ook omdat Bart en ik vaak voor proefpanel mochten spelen. Sommige recepten hebben we wel in 5 varianten geproefd (waarbij we altijd vriendelijk werden gezocht onze ongezouten mening te geven en niet te snel te roepen “Ja, lekker!”) voordat ze een definitieve plek in het boek veroverden. Dus één ding kan ik als behind the scenes-betrokkene zeggen: elk recept is door en door getest.

Maar goed, de recepten dus. Sowieso zijn alle recepten vegan (dus ook vegetarisch). En als je glutenvrij en suikervrij eet, staan er ook tal van opties tussen. Veel gerechten zijn heel makkelijk glutenvrij te maken, en in de hoofdgerechten zit sowieso geen suiker.

Joeri heeft de recepten opgedeeld in een paar categorieën:

  • Peulenschil: gemakkelijke recepten die je binnen 30 minuten maakt. Denk aan een heerlijke eenpanspasta met harissa-bonensaus, mandarijnnoedels met miso, gnocchi en limabonen in buffalosaus en een goddelijke witte-bonen-orzo.
  • Een beetje geduld: tot 30 minuten werk en dan even laten pruttelen of in de oven zetten. Hieronder vallen bijvoorbeeld een heerlijke rode-linzensoep, venkeldahl, een bietengalette met witte bonen, de ultieme kapucijner-ovenschotel en een heerlijke doperwten-pastinaaksoep.
  • Iets meer werk: hands-on gerechten tot 45 minuten. Mijn grote favoriet is Joeri’s erwtensoep met chili-crisps en ketjap-tempeh. Maar ook heel lekker is de aubergine-, kidneybonen- en pindacurry, taco’s met limabonen en pistache, stoof met kikkererwten en gekaramelliseerde sjalot en een superlekker courgettebrood gemaakt van kikkererwtenmeel.
  • Je hebt de tijd: uitgebreide gerechten voor de weekenden of om mee uit te pakken. Met de chilibonensaus met smoky aubergine steel je sowieso de show aan tafel. Ook lekker zijn onder meer het kitchari-linzenbrood (lekker met mangochutney!), hartige kikkererwtentaart en de feestelijke gelukszakjes.
  • Zoet: toetjes, showstoppers en weekendbaksels. Zonder twijfel mijn lievelings-categorie uit het hele boek. De “cheese”-cake met rabarber (gemaakt van zijdetofu) is altijd mijn favoriet. Die serveert Joeri maar al te vaak op verjaardagen. Maar proef ook zeker zijn Schwarzwalder Kirsch-pavlova’s en bitterkoekjespudding en zijn rocky road gemaakt met – jawel – geroosterde kikkererwten.

Kortom: of je nu houdt van feestelijke ovenschotels of van goede soepen of heerlijke curry’s, het boek bevat gerechten waarin je elk blik peulvruchten uit de kast kwijt kunt.

En mocht je je afvragen wat je specifiek met dat ene blik bonen uit je kast kunt doen, dan kun je altijd nog in de index spieken voor inspiratie voor dat ene ingrediënt.

kookboek Heilig Boontje 5
kookboek Heilig Boontje 8

Ook leuk – iets wat ik zelf altijd een pluspunt vind aan kookboeken: bij elk recept staat een persoonlijk stukje met uitleg over het gerecht. En dan niet alleen “Deze chili is lekker pittig en makkelijk. Maak hem zelf!”, maar echt een leuke omschrijving met een persoonlijke noot.

kookboek Heilig Boontje 6

In de trotse-zus-modus

In Joeri’s dankwoord las ik dat aan het hele boek maar liefst 100 kilo aan blikken bonen te pas kwamen. Joeri maakte eerder al eens zijn boek ‘Hoofdgerechten‘, dat hij destijds zelf uitgaf. Dit keer trok hij de stoute schoenen aan en benaderde de uitgeverij Good Cook. “Ja, moet je doen!”, riepen wij als familie en vrienden direct. En met succes! Gisteren hoorden we bij de boekpresentatie dat ze al bij het eerste mailtje razend enthousiast waren. En gisteren kwamen we op zijn lezing voor het resultaat dat 1,5 jaar geleden gewoon de vorm van een echt hardcover boek heeft aangenomen: Heilig Boontje.

Onlangs kreeg Joeri te horen dat zijn bestralingstherapie is aangeslagen. Zijn toekomst ziet er weer rustiger en zonniger uit. Vlak na dat mooie nieuws komt nu dit boek uit. Soms denk ik dan terug aan dat telefoontje 4 jaar geleden dat alles veranderde. En dan denk ik aan het boek dat hier nu ligt, en kan ik niet anders dan apetrots zijn. Op hoe hij het allemaal heeft geflikt. Met dit boek, maar vooral in het leven! Lieve Joeri, je weet niet half hoe sterk je bent! En je weet ook niet half wat voor steengoed boek je hebt neergezet boordevol verrassende recepten waarmee je hopelijk nog heel veel mensen aan de boon gaat krijgen.

Bestel het boek bij bol.com, Oldenhof, Bruna of in je boekhandel

Sinds gisteren ligt Heilig Boontje officieel in de winkels. Je kunt het al bestellen via o.a. bol.com, Bruna en Oldenhof. En ook bij de grotere boekhandels ligt het al of komt het binnenkort te liggen. Mocht je benieuwd zijn naar meer receptinspiratie van Joeri, op zijn Instagram deelt hij ook de lekkerste recepten (waarin ook regelmatig bonen en peulvruchten in de spotlights staan).

Dan ga ik vandaag nog even nagenieten van de feestelijke dag gisteren én de keuken in duiken om Joeri’s aubergine-pindacurry op tafel te toveren.

De links naar bol.com zijn affiliate links. De extra opbrengsten van een bestelling via die link geef ik aan Joeri zelf als extraatje voor al zijn harde werk 🙂

review Heilig Boontje

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 11 oktober 2024 op 8:38 am - Beantwoord

    Toevallig ga ik zo naar mijn boekhandel. Kijken of het boek er ligt, en anders bestellen!
    Ik ben vooral fan van kikkererwten, linzen en jonge kapucijners. Dus ik apprecieer peukvruchten best wel.

    • Romy 11 oktober 2024 op 9:09 am - Beantwoord

      Wat onwijs leuk om te horen 🙂 En jouw favoriete peulvruchtensoorten zijn toevallig ook bij mij de drie favorieten.
      De uitgever vertelde gisteren trouwens dat de eigenaar van Boekhandel Veenstra een flinke stapel van Heilig Boontje had ingekocht. Dus als het goed is, ligt hij daar nu of anders binnenkort 😀

  2. Audrey 11 oktober 2024 op 12:05 pm - Beantwoord

    Ik snap volkomen dat je héél trots bent op je broertje! Wat een geweldig verhaal, en ik vind het concept van het boek echt fantastisch. Ik weet wel iemand voor wie dit een heel tof cadeau zou zijn. Superlief ook dat je de affiliate-inkomsten doorgeeft.

    • Audrey 17 oktober 2024 op 11:54 am - Beantwoord

      Ik had het boek dus in de winkel gekocht, in het kader van ‘support your local bookstore’. Mijn vriend (de kok in huis) begon erin te bladeren en hij kwam tot de conclusie dat ALLES er lekker uitzag, haha. Dus ik heb zojuist ook nog een exemplaar voor onszelf besteld via je affiliate-link.

  3. Annemarie 16 oktober 2024 op 3:39 pm - Beantwoord

    Complimenten… die je mag doorgeven. Het boek gaat resoluut op mijn verlanglijst!

Recente blogs

Net afgestudeerd? | 7x wat ik toen niet wist en later leerde

17 augustus 2018|Carrière en ondernemen, Persoonlijk|

Alweer twee jaar geleden mocht ik mijn masterdiploma in ontvangst nemen. "Net afgestudeerd, en nu?", was de eerste gedachte die door mijn hoofd schoot. Ik was niet alleen een masterpapiertje rijker, maar ook een flinke dosis onzekerheid. Als ik twee jaar later terugkijk, zou ik mezelf graag met terugwerkende kracht een paar lessen willen influisteren. Dit zijn 7 lessen die ik leerde sinds mijn afstuderen, maar waar ik op mijn diplomauitreiking nog geen flauw benul van had. Misschien herkenbaar voor wie ook net (of al iets langer) afgestudeerd is.

Het rijdt en het is geel | Mijn eerste eigen auto gekocht!

16 oktober 2018|Persoonlijk|

Nooit had ik verwacht dat je op Vaker Vrolijk nog eens een artikel over auto's zou vinden. Net zo min als ik had verwacht dat ik ooit mijn mobiel erbij zou pakken om foto's van mijn auto te tonen alsof ik een moeder ben die vol trots haar kroost laat zien. Toch is het zo! Ik kocht dit weekend namelijk mijn allereerste eigen auto. Weer een mijlpaal om te schrappen van mijn lijstje met "volwassen stappen"! Ik vertel je graag meer over mijn nieuwe gele Ford, waarmee ik voortaan de wegen onveilig maak. 

DIY: kaarten maken met tweedehands boeken

16 november 2016|DIY|

Afgelopen weekend liep ik door de kringloopwinkel, toen mijn oog viel op een hele rij oude boeken. Normaal gesproken loop ik daar straal voorbij, maar dit keer kreeg ik een spontaan idee voor een DIY. Meestal koop ik voor mijn kaarten vrij duur papier, maar eigenlijk zijn pagina's uit oude boeken ook prima als papier te gebruiken. Daarom laat ik je vandaag zien hoe ik met twee boeken deze herfstkaart maakte.

Ga naar de bovenkant