kleine-dingen-boek 7

Review 'Het kleine-dingen-boek' van Bij Bonnie (om vrolijke momenten vast te leggen)

  • 11 januari 2022
  • 3 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Kleine geluksmomentjes verzamelen? I’m in! Daarom werd ik alleen al blij van de titel van ‘Het kleine-dingen-boek’ van Bonnie Nottroth. Beter bekend als ‘Bij Bonnie’, een creatieve en enthousiaste YouTuber die ik al vier jaar trouw volg. Elke week beantwoord ik in haar boek vrolijke vragen die me inspireren om klein geluk te zoeken, mooie dingen vast te leggen en soms iets nieuws te proberen. Een kleurrijk boek waarin ik je graag laat meespieken. Ik show je ook meteen mijn antwoorden op een aantal vragen, zodat jij mij beter leert kennen.

Over ‘Het kleine-dingen-boek’

De titel verklapt al grotendeels wat je van ‘Het kleine-dingen-boek’ kunt verwachten. Het boek helpt je om de alledaagse kleine, fijne dingen in het leven niet te vergeten, maar er bewust bij stil te staan. Verwacht geen hoogdravende psychologische theorieën waar niet doorheen te komen is zonder woordenboek. In dit boek ga je zelf aan de slag door inspirerende vragen te beantwoorden.

Het is niet het zoveelste dankbaarheidsboek waarin je dagelijks X dingen noteert die je fijn vond. Nee, ‘Het kleine-dingen-boek’ bevat 240 mooie vragen om over na te denken.

De vragen gaan over concrete kleine dingen in je leven waar je blij van zou kunnen worden. Heel inspirerend! Het zet je aan het nadenken om zelfs op mindere dagen nog na te denken over iets wat wél positief is.

het kleine-dingen-boek review
review het kleine-dingen-boek

Je vult het boek drie jaar op rij in en het is verdeeld in vier seizoenen (met 60 vragen per seizoen). Er staan geen data bij de vragen, alleen jaartallen. Zo kun je zelf bepalen of je elke dag een vraag beantwoordt of op één moment een groter aantal vragen (bijvoorbeeld van een heel seizoen) invult. Handig! Ik ben namelijk zo iemand bij wie er snel de klad komt in routines om elke dag in zo’n boek te schrijven. Nu pak ik het boek er eens in de zoveel weken bij en ga ik er dan uitgebreid voor zitten. Een leuk en rustgevend moment!

Ook nog even extra aandacht voor de mooie kaft. Wat een plaatje hè?! Het boek heeft een stevige harde kaft met een canvas-structuur en is voorzien van een vrolijke bladerentekening met glinsterende details. Echt zo’n boek dat ik zo als decoratie op een tafel of in een kast zou neerleggen (alleen is dit boek te leuk om enkel te laten liggen). Ook de vormgeving van het boek zelf is tof. Per seizoen vind je een prachtige tekening gemaakt door Romy van Muchable, die ook mijn eerste blogheader heeft getekend. Verder zijn de pagina’s met vragen vrij neutraal, zodat je genoeg ruimte hebt om lange antwoorden op de vragen neer te pennen.

het kleine-dingen-boek bonnie nottroth

Drie jaar op rij blije vragen

Doordat je dezelfde vragen drie keer beantwoordt, creëer je er ook een mooi aandenken mee voor jezelf. Je leven kan over drie jaar zomaar 180 graden gedraaid zijn. ‘Het kleine-dingen-boek’ is een mooie manier om die veranderingen terug te zien. Misschien heb ik in 2024 wel compleet andere hobby’s dan nu, woon ik heel ergens anders of vul ik mijn dagen met dingen die ik nu nog niet eens kan vermoeden.

Dan is het extra leuk om tegen die tijd terug te zien hoe anders mijn leven twee jaar daarvóór was. Ik kan me mijn eigen reacties nu al voorstellen: “Wat schattig dat ik daar toen blij van werd!” of “Waar máákte ik me toen druk over?”.

Wat voor vragen krijg je zoal voorgeschoteld?

De vragen zijn heel gevarieerd. Soms hebben ze met het seizoen te maken, soms niet. Maar ze gaan altijd over iets wat je aan het denken zet of positiviteit brengt. Soms word je gevraagd om ergens aan terug te denken: je laatste kringloopaanwinst, je nieuw ontdekte hobby, een bijzonder gesprek, etc. Andere vragen inspireren je juist om nieuwe mooie plannen te smeden. Zo is één van de vragen “Wat was je laatste gesprek met een bejaarde?”. Die vraag kan je net prikkelen om eens met je oudere buurvrouw een praatje aan te knopen.

Wat alle vragen gemeen hebben, is dat ze je 1) op dit moment vrolijkheid geven, en 2) je aan de andere kant helpen om de alledaagse dingen van nu vast te leggen voor later.

Zo weet ik nog dat ik drie jaar geleden rond deze tijd volop in de voorbereidingen voor mijn eerste eigen woning zat. Het lijkt me heel bijzonder om daar dan nu weer iets van terug te lezen en daardoor te beseffen hoe anders mijn leven er nu uitziet (wonend in dat fijne appartement, met een kat erbij, een lieve vriend die ook hier woont, een eigen onderneming en ook een flinke scheut meer zelfstandigheid dan toen).

het kleine-dingen-boek
het kleine-dingen-boek

Vragen uit ‘Het kleine-dingen-boek’

Ik heb een paar inspirerende vragen uit ‘Het kleine-dingen-boek’ gecopy-pastet en daar ook mijn antwoord bij gezet, zodat je een idee krijgt wat voor verrassende vragen je kunt verwachten.

Wanneer nam jij het voor het laatst op voor iemand? Wat gebeurde er?

De specifieke situatie zal ik niet op mijn blog benoemen. Maar ik heb in het algemeen nogal de neiging om op te komen voor de underdog en niet te zwart-wit te denken. Ik geloof dat mensen niet óf slecht óf goed zijn, en dat veel verhalen twee kanten hebben. Ik kan er vaak niet zo goed tegen als mensen snel negatief oordelen over anderen, ook niet over BN’ers. Zeker de laatste maanden heb ik vaak de neiging om dan een tegengeluid te laten horen. zelfs al ken ik diegene niet persoonlijk. Ik vind oordelen zonde van mijn eigen energie en het is vooral totaal niet nodig om de ander onbewust te kwetsen.

Wat voor salade eet je het liefst deze zomer?

Couscoussalade met geitenkaas, komkommer en groenten (dit kleurrijke recept voor meal prepping!). Van sla worden mijn darmen helaas niet erg blij, dus dat laat ik graag aan me voorbijgaan. Maar couscous gaat er goed in.

Waarover ging je laatste gesprek met een bejaarde?

Ik zou het woord ‘bejaarde’ liever niet gebruiken, maar dat was dan met mijn lieve oma van bijna negentig. Ik was daar op visite en praatte met mijn oma over vroeger. Ze vertelde bijvoorbeeld over de periode dat mijn broertjes als baby’s in de couveuse lagen en zij heel vaak met de bus met mij naar het ziekenhuis ging om ze te bewonderen. Zo dierbaar, dat soort herinneringen! Ik las laatst eens ergens dat oma’s een bepaalde wijsheid hebben die je moet koesteren. Daar ben ik me de laatste maanden, nu mijn opa en oma ook steeds ouder worden, des te meer van bewust.

Wanneer ben je voor het laatst in een kringloopwinkel geweest? Wat kocht je er?

Dat was een paar weken voor de lockdown. Acht weken geleden, gok ik. Wat ik daar kocht, kun je toevallig in een uitgebreide kringloopshoplog op mijn blog zien. Het was nogal een berg kleding; ik was goed geslaagd.

Wanneer haalde je voor het laatst iets positiefs uit een nare ervaring?

Laatst zat ik met iets vervelends wat iemand over mij had gezegd. Ik merkte dat ik het eerst wilde onderdrukken, maar besloot het later toch uit te spreken. Die situatie liet me inzien dat ik niet altijd direct aan mezelf hoef te twijfelen als andere mensen negatief over me denken. Ik mag ook trouw blijven aan mezelf en aangeven dat ik een bepaalde opmerking niet aardig of onterecht vind, en daar anders in sta.

Wat is de laatste persoon die je bent gaan volgen op Instagram?

Dat is net een half uur geleden. Joey Jaqheeft mij er als volger bij gekregen. Ik had de video van Spieken bij Marlieke gezien bij Joey thuis en was zwaar onder de indruk door zijn verhaal over zijn coming-out. Op Instagram plaatst hij hilarische filmpjes waarin hij de Amerikaanse met de Nederlandse identiteit vergelijkt. Vooral om die laatste reden ben ik hem gaan volgen. 

Wat is het leukste nieuws dat je de afgelopen tijd hebt gehoord?

Dat een lieve vriendin van mij in verwachting is van een (ongetwijfeld ook heel lief) jongetje.

Wat is het laatste goede doel waarvoor jij je hebt ingezet?

Het KWF Kankerfonds. Ik heb in het kader van kerst € 50 naar hen overgemaakt. Waarom specifiek dit doel? Omdat ik zelf de afgelopen jaren meerdere mensen in mijn omgeving heb gehad die met deze vreselijke ziekte te maken hebben gekregen. Barts moeder is eraan overleden en helaas onlangs ook de moeder van een lieve vriendin. Met mijn bijdrage kan ik die ziekte helaas nooit de wereld uit helpen, maar hopelijk draagt het wel bij aan onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte.

Wat was het laatste cadeau dat je kreeg? Van wie kreeg je het?

Een cadeaubon voor De Bijenkorf van een opdrachtgever. Ontzettend attent en totaal onverwacht! Oh ja, en daarna deed ik mezelf een mooie blazer cadeau. Vond ik een mooi enigszins business-gerelateerd geschenk voor mezelf na een jaar hard werken aan mijn bedrijf!

Wat is je nieuwste hobby?

Ontbijtjes maken en fotograferen. En dan vooral ontbijttaartjes.

Wat is je lievelingsthee deze herfst?

Een paar maanden geleden nam ik afscheid van mijn geliefde mango-kokosthee. Tot mijn eigen grote verdriet, want die thee dronk ik al 2,5 jaar non-stop de hele dag door. Maar ik heb een goede vervanger gevonden: groene thee met sinaasappel en papaja van Albert Heijn-huismerk. Daarnaast vind ik het doosje met groene thee-soorten van Pickwick erg lekker. Alleen de groene thee met cranberry vis ik er altijd tussenuit. Die gaat er bij Bart en bij visite gelukkig beter in dan bij mij.

Review ‘Het kleine-dingen-boek’ van Bonnie Nottroth

Ik ben heel erg blij met mijn ‘Het kleine-dingen-boek’ van bonnie Nottroth. Het is een prachtig koffietafelboek vanwege zijn mooie looks. Je zou het haast tentoonstellen. Maar doe dat maar liever niet, want dat is zonde van alle mooie invulvragen die te leuk zijn om niet te beantwoorden. De vragen in het boek helpen je om leuke anekdotes niet te vergeten, brengen je soms op ideeën voor mooie dingen die je nodig (weer eens) moet doen of laten je nadenken over wat jij het allerliefst doet.

Daarmee is ‘Het kleine-dingen-boek’ niet alleen een fijn document voor later met drie jaar aan persoonlijke antwoorden op een rij. Het is vooral ook een inspirerend boek om in te schrijven en te gebruiken voor een vrolijker leven. Het heeft mij al regelmatig op nieuwe “Oh ja, moet ik ook weer eens doen!”-ideeën gebracht.

Juist in deze tijd zijn het die fijne, kleine dingen die ertoe doen en het leven mooier maken. Zo mooi dat ‘Het kleine-dingen-boek’ je daar op een superlaagdrempelige en leuke manier bewust van maakt!

Je kunt ‘Het kleine-dingen-boek’ kopen bij bol.com voor € 21,99. *affiliate link

Nu ben ik wel benieuwd naar jouw antwoord: wat is jouw favoriete thee op dit moment?

het kleine-dingen-boek review

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Janne 11 januari 2022 op 9:10 am - Beantwoord

    Wat een leuk boek! Misschien koop ik het ook wel, of maak ik in mijn bullet journal ruimte voor dit soort vragen. In het boek zou ik zelf niet alleen het jaar maar ook de datum invullen bij mijn antwoorden, denk ik. Dan kun je als je het later naleest nog beter plaatsen over wanneer het antwoord ging.

    Mijn favoriete thee op dit moment is lapsang souchong. Dat is iets heel anders dan jouw fruitige groene thee: het is gerookte zwarte thee. Een lekker intens smaakje dus. Een goede oppepper als ik geen zin heb in meer koffie, en de thee combineert heel goed met zowel zoete als hartige gerechten. Ik haal mijn thee altijd los bij de lokale theewinkel. Het zou trouwens kunnen dat een theewinkel bij jou in de buurt wel nog groene thee met mango en kokos heeft! Dan zou je alleen wel zelf een thee-ei of losse theezakjes moeten gebruiken. Maar zo heel veel moeite is dat niet en het scheelt ook afval.

  2. Darina 11 januari 2022 op 12:43 pm - Beantwoord

    Een heel mooi boek! Erg leuk om in te vullen en op een later moment terug te lezen.

  3. Ilona Wielinga 12 januari 2022 op 10:55 am - Beantwoord

    Het is zo’n mooi boek geworden! Vind alle illustraties van Romy ook zo mooi geworden.

Recente blogs

Spreekangst overwinnen | 8 tips die mij helpen om tóch te presenteren

2 maart 2022|Carrière en ondernemen, Persoonlijke groei|

Je benen bibberen en voelen aan alsof je elk moment wankel in elkaar kunt zakken. Je stem gaat direct twee octaven omhoog, alsof je een aardappel hebt ingeslikt. En zo soepel als het verhaal je mond uit kwam toen je het gisteren op de bank voorbereidde, zo niet-soepel struikel je nu over de woorden. Spreekangst - het is een serieus ding bij veel mensen. Ook ik vond presentaties jarenlang spannender dan welk sollicitatiegesprek dan ook. Hoe kom je ervan af? Deze 8 tips hebben mij geholpen om spreekangst te overwinnen. 

Plant B review | Kant-en-klare vegan diepvriesmaaltijden, is het wat?

3 februari 2023|Groen doen, Lifestyle|

Het woord "kant-en-klaar-maaltijd" heeft geen al te best imago. Je denkt misschien aan van die kant-en-klare stamppotten waarbij een slap worstje in een flinke laag jus drijft. Ik moet toegeven: ook ik bleef heel lang vooral ver weg van kant-en-klaar. Maar laatst ontdekte ik via Instagram iets wat er in de verste verte NIET uitzag als hoe ik kant-en-klaar-eten kende. In jus wegkwijnende worstjes kom je hier sowieso niet tegen, want alle maaltijden van Plant B zijn 100% plantaardig. Je bewaart ze in de diepvries, zet ze in de oven op het moment dat je geen kookzin hebt, haalt het plastic eraf en kunt dan al aanvallen. Klinkt ideaal. Is het dat ook? Dit is mijn eerlijke Plant B review.

Eten fotograferen | Mijn 15 handige hacks & tips voor foodfotografie

25 maart 2022|Lifestyle|

Eten fotograferen is een vak apart. Hoe zorg je ervoor dat jouw overheerlijk smakende ovenschotel er op de foto ook uitziet om je vingers bij af te likken? Of dat iemand anders van jouw ontbijtkiekje ook direct trek krijgt om de oven aan te zetten en het na te maken? Dat vroeg ik me heel lang ook af. Vorig jaar volgde ik een cursus foodfotografie en sindsdien heb ik er een heuse hobby bij. Eten fotograferen op een kunstige manier is een leuke uitdaging, waar ik nog steeds elke dag wat over bijleer. Mijn beste 15 tips voor foodfotografie deel ik graag met je.

Ga naar de bovenkant