Review: Hygge – gezelligheid & geluk op z’n Deens

Hygge. Oftewel een Deens woord dat nog het meest lijkt op het Nederlandse ‘gezelligheid’ en dat alles te maken heeft met geluk. Het blijkt namelijk dat Denen hele gelukkige mensen zijn. Best bijzonder als je je bedenkt dat het Deense weer te wensen overlaat en dat het er in de winter vaak hele dagen donker is. Een retourtje Kopenhagen om dat Deense geluk zelf te ervaren, leek me wat prijzig. Maar voor iets minder geld kun je je ook met het boek Hygge even in de wereld van de Deense gezelligheid begeven. Een boek vol Scandinavische plaatjes en met onderzoek uitgevoerd door het Happiness Research Institute klonk mij als muziek in de oren. Maar is Hygge echt een aanrader?

review hygge de deense kunst van het leven

Mijn eerste indruk van Hygge

Ik zal vast niet de enige zijn voor wie de omslag de doorslag gaf om dit boek te gaan lezen. De voorkant is vormgegeven met typisch Scandinavische tekeningen in vrolijke kleuren en met gouden details. Het is echt een boek dat je (heel toepasselijk!) met liefde in je Billy-boekenkast zet, omdat het alleen al een plaatje is om te zien. Het is een boek van 287 pagina’s, waarvan heel wat pagina’s zijn bedrukt met sfeervolle foto’s, variërend van Deense lekkernijen tot Kopenhagense straatjes en van polaroids met theekopjes tot foto’s van Deense designerlampen. Het boek deed me denken aan een ouderwets feelgood tijdschrift. Het ademt gewoon gezelligheid en dat maakt het alleen al een feestje om door te bladeren.

review hygge de deense kunst van het leven

review hygge de deense kunst van het leven

Waarover gaat Hygge

Het boek Hygge bestaat uit 15 hoofdstukken met ieder een eigen thema, van hygge met Kerstmis tot hygge voor de kleine portemonnee. En variërend van inzichten over wat lampen met je geluk kunnen doen tot traditionele recepten. Als je op zoek bent naar diepzinnige psychologische inzichten en hét medicijn voor een gelukkig leven, dan moet ik je helaas teleurstellen. Het boek is vrij laagdrempelig en geeft je geen baanbrekende adviezen. Wel geeft het je inzicht in de Deense manier van leven en kan het boek je een flinke oppepper geven als je je rot voelt door een donkere dag of door de regen die tegen de ramen tikt. Het boek laat je zien hoe je met simpele dingen (kaarsen, zoete lekkernijen en zelfs al goed licht!) het leven ‘s zomers en ‘s winters net iets gezelliger en aangenamer kunt maken.

review hygge de deense kunst van het leven review hygge de deense kunst van het leven

Een reis naar Scandinavië

Alles in het boek Hygge ademt de Scandinavische sfeer. Ik leerde bijvoorbeeld wat smørrebrød is, hoe de Denen kerst vieren en hoe je een typisch Deens geweven hart kunt maken. Al die tekst is vergezeld door gezellige foto’s, waardoor je je dat ‘hyggelige’ beeld nog beter voor de geest kunt halen. Ik ben ooit in Kopenhagen en in Stockholm geweest en kon me beide steden weer helemaal voorstellen bij het lezen van dit boek. Het is een boek met sfeer, blijheid en vooral héél veel (zoals wij dat zouden noemen) gezelligheid.

review hygge de deense kunst van het leven review hygge de deense kunst van het leven

Hygge als inspiratie

Hygge is voor mij een frisse wind tussen de zelfhulpboeken. Juist doordat het boek niet van je verwacht dat je je leven verandert, maar enkel dient ter inspiratie. Zo vond ik het leuk om te lezen dat mensen die fietsend naar hun werk gaan vaak gelukkiger zijn dan mensen die het OV pakken. Dat zet me dan een beetje aan het denken over mijn busrit naar kantoor, maar is natuurlijk niet levensveranderend. Verder leert het boek je om het kleine geluk te waarderen. Het laat je zien hoe je, net zoals de Denen, zelfs donkere dagen nog leuk kunt maken. En dat vond ik al een mooie inspiratiebron op zich.

review hygge de deense kunst van het leven review hygge de deense kunst van het leven

Conclusie review Hygge

Dus, houd je van klein geluk en deins je niet terug voor een beetje kneuterigheid? Dan is Hygge in mijn ogen hét boek om te lezen. Ik – als ultiem zomermens dat nu al een beetje opkijkt tegen de winter – kreeg zelfs een piepklein beetje zin in de donkere winterdagen door te lezen over de Deense gezelligheid in het winterseizoen. Hygge is een boek waardoor je direct de kaarsen uit de kast wilt halen, de thee klaarzet en niets liever wilt dan met je voeten omhoog genieten van de mierzoete kaneelbolletjes. Wees wel gewaarschuwd: het lezen van dit boek maakt het knap lastig om niet direct een ticket naar Kopenhagen te boeken.

Extra tip voor het ultieme Hygge-gevoel

Mocht het je leuk lijken om Hygge te lezen, dan heb ik nog een extra tip voor het ultieme Hygge-gevoel. Ik denk dat je Hygge vooral moet lezen op een ‘hyggelige’ manier. Als je het boek van voor naar achter leest, kun je het zo in anderhalf tot twee uur uit hebben. Er staan namelijk vooral veel plaatjes in en de teksten lezen makkelijk weg. Maar Hygge is geen boek om te binge-lezen (is dat een woord?). Het is een boek om af en toe een hoofdstuk uit te lezen, met een gezellige kop thee erbij. Het is een boek om in de kast te zetten en er regelmatig bij te pakken voor jouw eigen dagelijks portie Scandinavische gezelligheid.

review hygge de deense kunst van het leven

Over YouBeDo – voor een klein beetje geluk voor een ander

Dit boek mocht ik uitkiezen om te lezen van YouBeDo. In het kader van Hygge en geluk voor jezelf en voor anderen wil ik graag kort aandacht besteden aan het mooie initiatief van YouBeDo. Bij YouBeDo kun je namelijk boeken bestellen waarbij tot maximaal 12% van de boekprijs (die niet hoger is dan anders!) naar het goede doel van jouw keuze gaat. De missie van de oprichters van YouBeDo is om geld te herverdelen in de wereld, ook onder mensen die dit geld het hardst nodig hebben. Omdat boeken een vaste verkoopprijs hebben in Nederland, zijn boeken het ideale product om dit mee te realiseren. Het idee dat mijn boek een piepklein beetje heeft bijgedragen aan de situatie van een ander, bezorgde me misschien nog wel een grotere glimlach bij het lezen van Hygge.

Wat is voor jou het toppunt van hygge, oftewel ‘gezelligheid’?

Het boek Hygge heb ik ontvangen van YouBeDo.

Volg:
Deel:

42 Reacties

  1. 31 augustus 2017 / 06:31

    Ik heb hey boek nog niet gelezen maar het klinkt knus. Ik hou vooral van herfstachtige dagen en dan met een dekentje en boek op de bank terwijl de regen tegen het raam tikt. Heerlijk!
    Marije blogde over…DIY: Je creativiteit een boost geven

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 06:45

      Ja, heerlijk dat soort herfstachtige dagen! Dat is ook een van de dingen die ik het leukst vind aan de herfst :)

  2. 31 augustus 2017 / 07:20

    Wat heerlijk kneuterig! Ik ben nu ook wel benieuwd hoe je Hygge uitspreekt, haha. Zelf hou ik eigenlijk van alle seizoenen: lente en zomer heerlijk buiten, herfst en winter gezellig binnen met warme chocolademelk. Als het regent buiten, ben ik gelukkig: ik vind dat zo gezellig! Donkere dagen? Kaarsjes aan!
    Neverdullmoments blogde over…Een speciale dag!

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 06:47

      Je spreekt het uit als ‘huuge’, op z’n Deens :) En wat leuk dat je eigenlijk elk seizoen wel weet te waarderen om zijn gezellige momenten. Ieder seizoen heeft inderdaad wel weer wat!

  3. 31 augustus 2017 / 07:51

    Ik heb dit boek diverse malen voorbij zien komen op blog en andere websites. Je omschrijft het boek heel mooi. Maar toch ben ik door jou review tot conclusie gekomen dat het boek niks voor mij is. Ik kan.l niet uitleggen waarom Hihi mijn ulitieme gezelligheid is heel cliché: kaarsjes aan, de regen die tegen de ramen tikt en met een dekentje op de bank, snoepend van een blok chocola en thee
    Aneta blogde over…Drinken mee naar school | 2 gezonde alternatieven

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 06:48

      Alleen maar leuk om te horen dat je door mijn review iets wijzer bent geworden :) Hygge is ook wel een boek waar je van moet houden of niet.

  4. Maaike
    31 augustus 2017 / 07:51

    Ik zal dit boek laatst in de winkel liggen en dacht, eerst even Romy’s recensie afwachten :) Het lijkt wel een erg leuk boek zeg. Scandinavisch is veel meer dan de Ikea. En ik ben ook wel benieuwd hoe je het woord uitspreekt.
    Maaike blogde over…Tips voor het fotograferen van insecten 

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 06:49

      Wat leuk om te horen dat je mijn recensie speciaal hebt afgewacht :) En inderdaad, de Scandinavische sfeer is meer dan alleen IKEA. Ik vond het best wel inspirerend om te lezen hoe ze in Denemarken sommige dingen aanpakken en bijvoorbeeld omgaan met de korte dagen in de winter.
      Je spreekt Hygge trouwens uit als ‘huuge’ :)

  5. 31 augustus 2017 / 07:56

    Wat leuk! Dit voorjaar was ik voor het eerst in Denemarken en mocht ik kennismaken met de betekenins van Hygge. Dit boek spreekt me dan ook erg aan, ik krijg gelijk een blij gevoel van het terugdenken aan mijn vakantie! Het ziet er ook erg leuk uit om gewoon op de salontafel te hebben liggen en af en toen in te bladeren. Dit boek ga ik onthouden!

    Mooi initiatief van YouBeDo, trouwens. :)
    Josephine blogde over…Mijn 100e blogpost!

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 06:50

      Wat leuk dat je dit jaar voor het eerst in Denemarken bent geweest! Zeker als je blij wordt van dat Deense gezellige gevoel is dit boek echt een aanrader :) En inderdaad, het is alleen al een feestje om het te hebben liggen of staan in huis.

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 06:46

      Dat klinkt heerlijk! Zo fijn dat elke seizoen zo zijn eigen gezellige momenten heeft :)

  6. Odetta
    31 augustus 2017 / 09:11

    Het toppunt van gezelligheid is wanneer het onverwacht gezellig wordt, niet omdat het moet.
    En met sommige mensen in je eigen leven is gezelligheid een garantie, vooral wanneer je op dezelfde golflengte van humor zit.
    Dan is er nog maar weinig voor nodig, om het gezellig te hebben.

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 06:56

      Mooi gezegd! Juist die onverwachte momenten met bijvoorbeeld andere mensen of met kaarsjes aan zijn inderdaad zo heerlijk gezellig. En het samenzijn met anderen die jou als geen ander begrijpen en met je kunnen lachen, is misschien nog wel het gezelligste wat er bestaat :)

  7. Martine
    31 augustus 2017 / 09:16

    Leuk! Ik ken het nog niet maar na het lezen van je recensie ben ik wel benieuwd geworden. Heb gelijk het boek bij de bibliotheek gereserveerd zodat ik het zelf kan lezen.

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 06:57

      Wat leuk om te horen dat je het boek meteen hebt gereserveerd! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt :) Veel leesplezier!

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 06:58

      Wat leuk om te horen dat dit boek ook op jouw lijstje staat en dat je gek bent op Scandinavië. Ik vind het ook echt zo’n fijne vakantiebestemming, alleen al vanwege de aardige mensen en de leuke taal :)

  8. Jantine
    31 augustus 2017 / 11:17

    Het ziet er uit als een leuk boek! Maar wist je dat je al voor 50€ een retourtje Kopenhagen hebt met Transavia? 😀
    Groetjes
    Jantine

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 06:59

      Oh, dat is inderdaad een koopje! Voor nu houd ik het even bij mijn reis naar Lissabon in september, maar ik zal binnenkort de Transavia-site eens in de gaten houden :)

  9. 31 augustus 2017 / 14:40

    Oh, ik was al zo benieuwd! Ik heb eigenlijk nog nergens anders reviews gelezen, omdat ik constant het gevoel had dat er té enthousiast over werd gedaan. Vind jouw review heel eerlijk overkomen (had ook niet anders verwacht ;-)) en ben nog steeds enthousiast. Enthousiaster misschien zelfs! Ik ga ‘m nu echt kopen, want a) ik houd van kneuterigheid en b) ik houd van plaatjes. Heb er nu al helemaal zin in, haha.
    Johanne blogde over…Mijn doelen voor september: lezen, leren, vooruitgang

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 07:00

      Wat mooi om te horen dat je mijn review zo eerlijk vindt overkomen :) Dat vind ik echt een mooi compliment, want ik heb ook echt geprobeerd om mijn eerlijke mening inclusief minpuntjes op papier te zetten. En al helemaal leuk dat je ook helemaal enthousiast wordt van dit boek vol kneuterigheid. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt :)

  10. 31 augustus 2017 / 15:24

    Dit lijkt me een geweldig boek! Ik ben anderhalf jaar geleden in Kopenhagen geweest en ik vond het een prachtige stad. Ondanks dat het toen winter was en veel regende heb ik het verrassend leuk gehad – ik ben namelijk echt een zomermens en ik zie altijd op tegen de winter. Volgens mij zijn de Denen ook een stuk gelukkiger omdat ze minder lange werkdagen hebben dan wij en de lonen een stuk hoger liggen. Ik geloof dat ze in heel Scandinavie heel erg inspelen op de korte dagen in de winter, ze proberen er het beste van te maken, dus ook voor de werknemers! Ik wil graag in de zomer ook nog eens naar Kopenhagen, is weer een totaal andere ervaring. Anyway, dit boek is echt wat voor mij, ik ben zo benieuwd!
    Anna blogde over…15 STRUGGLES DIE ELKE (BEAUTY)BLOGGER HERKENT!

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 07:02

      Wat leuk om te horen dat je zo’n fijne tijd hebt gehad in Kopenhagen en dat het boek ook echt iets voor jou is. Ik vind het ook echt inspirerend hoe de Deense regering ook zo goed inspeelt op de donkere dagen in de winter. In het boek stond volgens mij dat zelfs CEO’s vaak niet later dan om half vijf van kantoor naar huis gaan, gewoon omdat familie en gezelligheid daar zo belangrijk is.

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 07:03

      Dankjewel voor je compliment! Wat leuk om te horen :) En leuk dat jij ook graag nog een keer naar Scandinavië terug wilt. Een tripje naar die landen staat ook nog hoog op mijn verlanglijstje.

  11. Merel
    31 augustus 2017 / 16:37

    Dit boek staat nog op mijn to read lijstje. En nu ik dit review van jou er over lees wil ik hem alleen nog maar meer gaan aanschaffen. Het lijkt me echt een heel leuk boek (vooral in de kast haha). Thanks voor het fijne review en de mooie foto’s die je er bij hebt gemaakt!
    Merel blogde over…Van concept naar artikel, het proces van mijn artikels!

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 07:04

      Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over dit boek na het lezen van mijn review. Het is inderdaad alleen al leuk om in de kast te hebben staan ;) Ik ben heel benieuwd wat jij ervan zult vinden.

  12. Madelon
    31 augustus 2017 / 16:38

    Het lijkt mij inderdaad een heerlijk boek om in de winter, met kaarsjes aan en een kop thee of chocomelk erbij, te lezen! En wat een tof initiatief van YouBeDo!
    Madelon blogde over…5 keer | Talenten die ik zou willen hebben

  13. 31 augustus 2017 / 19:45

    Genieten van de kleine dingen is iets wat je vooral in gedachten moet houden, want ik weet dat het mijn leven veranderd heeft en voor mij een grote stap naar positiever denken was. Het is een inspiratiebron op zich. Lijkt me een fijn boek trouwens! Als boekenlezer moet ik daar een keer over nadenken haha. En het is niet altijd makkelijk in donkere dagen (zowel buiten als bij jezelf), maar ik denk dat de manier waarop je dan denkt al veel kan helpen. Althans, dat heeft het bij mij wel gedaan. En ja, anderen helpen en gelukkig maken is het allerleukste :) Te weten dat iemand heel blij is door jou is een gevoel dat je niet kan beschrijven of vervangen. Daarom hou ik van anderen helpen (helaas soms ten koste van mezelf)
    Mooie review!
    Nikita blogde over…The Power of Music ~1~

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 07:12

      Dankjewel voor je lieve reactie! En heel mooi wat je zegt over de kleine dingen in het leven en over wat dat met je heeft gedaan. Echt prachtig dat je daar zoveel positiever door bent geworden, ook op minder zonnige en lichte dagen. En inderdaad, anderen helpen kan ook echt een bron van geluk zijn :)

  14. 31 augustus 2017 / 20:19

    Ik vind het echt een prachtig boek! Heb het nog niet helemaal uitgelezen maar ik vind het fijn om er soms even een kort stukje in te lezen. En kijken. ‘t Is ook zo mooi vormgegeven hé!
    Irene blogde over…Bye augustus! Hello september!

    • Romy
      Auteur
      1 september 2017 / 07:13

      Wat leuk dat jij het boek ook aan het lezen bent en het ook zo mooi vindt. Het is ook echt zo’n boek om steeds korte stukjes uit te lezen en om gewoon doorheen te bladeren. De vormgeving is inderdaad zó mooi!

  15. yvonne
    1 september 2017 / 21:24

    Wat een mooi initiatief van YouBeDo!

    • Romy
      Auteur
      2 september 2017 / 19:27

      Wat leuk om te horen! Ik weet zeker dat jij, met je voorliefde voor Scandinavië, dit boek wel kunt waarderen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge