review Loop oordoppen 7

Review Loop-oordoppen tegen overprikkeling: werkt dat echt?

 • 15 juni 2023
 • 5 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Oordoppen voor overdag tegen omgevingsgeluid? Dat leek me wel wat! En ik ben niet de enige. Overal op social media spotte ik deze vrolijk gekleurde oordopjes met lovende reviews. Zouden ze de hype waard zijn? “Dit moet ik hebben!”, dacht ik al bij het zien van de eerste influencer-filmpjes. Een paar weken later lagen de Loop-oordoppen in mijn bol.com-mandje. Ze schijnen perfect te zijn om tijdens het werk of in drukke omgevingen omgevingsgeluid te dempen. Denk aan meezingende buren, luid werkende bouwvakkers of krakende chipszakken van huisgenoten. De Loop-oordoppen zien er sowieso heel leuk uit. Maar werken ze ook echt zo goed bij bijvoorbeeld hoogsensitiviteit? Ik testte ze!

Wat zijn Loop-oordoppen?

Loop-oordoppen zijn oordopjes die speciaal zijn ontwikkeld om geluid te filteren. Ze halen dus niet al het geluid uit de omgeving weg, maar filteren geluiden zodat het minder hard binnenkomt. De Loop Quiet-oordopjes, die ik heb, zijn gemaakt om geluid tot 27 decibel te beperken. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor als je gevoelig bent voor (harde) omgevingsgeluiden.

De oordoppen zijn in het bijzonder geschikt bij:

 • hoogsensitiviteit
 • AD(H)D
 • autisme
 • tinnitus
 • misofonie
 • overgevoeligheid voor geluid door neurologische aandoeningen
 • focus houden in drukke omgevingen

Je kunt de oordoppen in principe zowel overdag als ’s nachts gebruiken, hoewel ik ze zelf alleen voor overdag heb besteld. Door het siliconen materiaal en de vier verschillende oordopmaatjes in de verpakking zouden ze bij iedereen moeten passen.

Ook als je niet gevoelig bent voor geluid, kun je de Loop earplugs trouwens prima gebruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen om beter geconcentreerd te werken (ook in een drukke kantoortuin of rumoerige thuiswerkomgeving) of om gewoon iets meer in je eigen bubbel te kruipen op momenten dat je daar behoefte aan hebt.

review Loop oordoppen

Mooi om te weten: de oprichters van Loop (de Belgische Dimitri en Maarten) zijn het merk gestart om gehoorbescherming hipper te maken en het stigma erop weg te nemen. Dat verdient sowieso een pluim, want je gehoor beschermen tijdens concerten doe je zeker niet voor de leuk.

Drie soorten Loop-oordoppen

Ik review de Loop Quiet-oordoppen, maar er bestaan meer varianten. Dit zijn de drie opties:

 • De Loop Quiet-oordoppen zijn bedoeld voor tijdens het slapen, voor overgevoeligheid voor geluid en voor een betere focus.
 • De Experience-oordoppen zijn speciaal ontwikkeld voor concerten, evenementen of op de motor om heftig geluid te dempen maar nog wel in lichtere mate door te laten.
 • De Engage-oordoppen zijn er om gesprekken mee te voeren. Het idee is dat ze wel vervelend omgevingsgeluid dempen, maar dat je ondertussen nog prima een gesprek kunt volgen, je kinderen een standje kunt geven of in een stad aangesproken kunt worden. Je kunt ze dragen naar sociale gelegenheden waar je normaal wat overweldigd wordt door al het geluid.

Wat kosten de Loop Quiet-oordoppen?

De Loop-oordoppen zijn niet de standaard wegwerp-oordopjes van de drogist. Je betaalt er dan ook ietsje meer voor. Ze kosten normaal rond de € 19,95, maar soms zijn ze iets voordeliger door een goede aanbieding. Je bestelt ze onder andere bij bol.com (in allerlei kleuren).

*De links naar bol.com zijn affiliate links.

review Loop oordoppen 4

Waarom heb ik de Loop-oordoppen besteld?

Niet alleen voor deze Loop-oordoppen-review uiteraard! De oordoppen belanden al vrij snel in mijn winkelmandje omdat ik las dat ze goed kunnen helpen om overprikkeling te voorkomen. Daar heb ik zelf als HSP’er regelmatig last van. Zeker bij het thuiswerken of als ik al wat gespannen ben, word ik bijzonder niet-blij van allerlei omgevingsgeluiden. We wonen in een vrij gehorig appartementencomplex, waardoor het hier nooit écht stil is. Ook niet een beetje stil eigenlijk. Als Bart een call heeft, kan ik ook met de deuren dicht elk woord verstaan. En als de onderbuurman meezingt met de muziek, kan ik volop meegenieten (wat ik dus niet enorm genieten vind, aangezien de buurman naar mijn mening geen enorm muzikaal talent heeft).

Ik kan zelf prima werken met wat rumoer op de achtergrond. In de bus kan ik bijvoorbeeld heel goed blogartikelen typen, ondanks het geroesemoes om me heen. Het helpt mij dus al enorm als omgevingsgeluid iets gedempt is en meer “op de achtergrond” voelt. Ik was benieuwd of de Loop-oordoppen me dat effect zouden geven.

Het schijnt overigens dat je Loop-oordoppen ook tijdens het slapen kunt gebruiken. Dat heb ik zelf niet geprobeerd, omdat ik oordoppen op maat heb tijdens het slapen. Die houden nog veel meer decibel tegen. Ik slaap er elke nacht mee en die twee mini-dingen hebben mijn leven als wordt-overal-wakker-van-persoon veel beter gemaakt.

Waarom dan extra oordopjes? Omdat ik het op zich wel fijn vind om tijdens het thuiswerken nog iets te horen (zoals de deurbel als de pakketbezorger op de stoep staat, Bart die iets tegen me zegt of mijn telefoon die overgaat).

Ik hoopte dus dat de Loop-oordoppen het omgevingsgeluid zachter maken, terwijl ik belangrijke en hardere geluiden er nog wel doorheen kan horen.

review Loop oordoppen 3
review Loop oordoppen 9

De eerste indruk

Ik moet toegeven: voor de looks krijgen de Loops van mij douze points. De gemiddelde designliefhebber zal zeker blij worden van de strakke vormgeving. De oordopjes bestaan uit een rondje dat in je oorschelp zit en een traditioneel dopje. Je kunt de Loops in allerlei opvallende en minder opvallende kleuren bestellen. Het kon niet missen dat ik direct voor roze ging.

Waar ik zelf ook erg blij van werd, is dat je dopjes in vier maten ontvangt: XS, S, M en L. Aangezien de gemiddelde mens niet van zichzelf zal weten hoe groot zijn oorschelp is, is het best handig om al die maten te hebben. Ik bleek zelf bijvoorbeeld voor mijn ene oor maat S en voor het andere oor maat M nodig te hebben. De juiste maat oordop klik je eenvoudig op het rondje. Verder krijg je er een handig opbergdoosje met lus bij, zodat je de oordopjes overal naartoe kunt meenemen.

Review Loop-oordoppen: hoe bevallen ze?

Ik heb zelf vooral als ik al wat gestrest of overprikkeld ben sneller last van bepaalde geluiden. Dan kan het me bijvoorbeeld meer storen als Bart een chipszak luid opentrekt, als de buren luidkeels meezingen of als er mensen met bladblazers buiten bezig zijn. Zeker als ik full focus aan een tekst wil werken, vind ik het prettig om niet te veel om me heen te horen. Op die momenten gebruik ik nu de Loop-oordoppen. Ook als ik wat overprikkeld ben, doe ik ze in. Dan hoor ik ieder type geluid iets minder dan anders, gaat mijn concentratie vooruit en voel ik me snel minder gespannen.

Ik ben tot nu toe enorm blij met de Loop-oordoppen. Voor waar ik ze voor gebruik, zijn ze wat mij betreft perfect. Je hoort zeker nog wel wat geluid door de oordopjes heen, bijvoorbeeld als iemand naast je belt, maar het geluid is wel enorm gedempt. Ik ervaar al het geluid meer als geroesemoes op de achtergrond, waardoor ik er minder last van heb.

Vooral voor thuiswerken vind ik de oordopjes top. Ik blijf er beter door gefocust en heb minder last van geluiden om me heen. Persoonlijk zou ik ze wel uitdoen als je gaat eten of je tandenpoetst. Ik probeerde laatst elektrisch te poetsen met de oordopjes in, maar het was net alsof mijn hele hersenpan uit mijn hoofd dreunde. Verder hoor je tijdens het eten je eigen kauwgeluiden extra hard als je de oordopjes inhoud. Dus voor die gelegenheden doe ik ze gewoon uit.

Hoe zit het bij sociale gelegenheden?

Zelf zou ik de oordoppen niet zo snel naar sociale gelegenheden dragen of in een stad indoen. Je bent toch een beetje afgezonderd van de wereld met de oordopjes in en hoort je eigen stemgeluid weerkaatsen. Het vissenkom-effect, zoals het ook wel wordt genoemd! Misschien werken de Engage-oordopjes daar goed voor, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Werken ze ook bij het slapen?

Voor tijdens het slapen zou ik de oordopjes persoonlijk niet gebruiken, maar dat komt vooral omdat ik gewend ben aan mijn oordopjes op maat. Die dempen nog veel meer geluid en sluiten iets beter aan, wat lekkerder ligt op het kussen. Met de Loop-oordopjes in zou ik langsrijdende auto’s of naar boven lopende buren nog wel horen. Mijn oordopjes op maat houden ook die geluiden compleet tegen. Perfect voor ’s nachts, maar voor overdag vind ik de Loops dus fijner.

Als jij niet zo’n lichte slaper bent als ik, kan ik me voorstellen dat de Loop-oordoppen wél voldoende zijn.

review Loop oordoppen 8

Conclusie?

Voor het thuiswerken of als ik overprikkeld ben, vind ik de oordopjes van Loop een life-saver. Ze maken storende geluiden minder aanwezig, waardoor ik me beter kan focussen. Ik kan in mijn eigen cocon zitten en erger me minder snel aan geluid dat net te veel is. Tegelijkertijd houden ze niet zó veel geluid tegen dat je helemaal niets meer hoort. Als er echt nood aan de man is (of als de pakketbezorger net de nieuwe vaas komt bezorgen waar je al dagen op wacht), dan hoor je dat er nog wel doorheen en kun je dus gewoon in actie komen. Precies wat ik zocht! Dan vind ik € 20,- geen geld voor iets wat net de scherpe randjes ervan afhaalt!

Als je oordopjes zoekt die echt ál het geluid tegenhouden, dan zou ik persoonlijk eerder kiezen voor oordopjes op maat. Dat is even een investering (iets meer dan € 100,- in mijn geval), maar het heeft mij zeker één uur extra slaap per nacht opgeleverd. Of ga voor een noise-cancelling headphone. Dan kun je écht al het geluid weghouden.

De voordelen

Samengevat: de voordelen van de Loop-oordopjes zijn wat mij betreft:

 • Ze halen de scherpe randjes van vervelende, harde geluiden (van bladblazende buren tot bellende huisgenoten).
 • Daarmee zijn ze fijn tegen overprikkeling door geluid of overgevoeligheid voor geluiden.
 • Ze helpen om in mijn eigen bubbel te zitten, wat bijvoorbeeld fijn is als ik overprikkeld ben.
 • Ik kan me er beter door focussen op mijn werk, ook als er veel rumoer om me heen is.
 • Ze zitten comfortabel. Ik voel ze persoonlijk niet echt zitten in mijn oren.
 • Ze blijven ook goed zitten. Ik heb bij veel goedkope oordopjes het probleem dat ze snel uit mijn oren vallen. Deze blijven bij mij perfect op hun plek doordat in één doosje meerdere maten oordopjes zitten. Als ook bij jou standaard oordopjes nooit blijven “plakken”, is Loop misschien een uitkomst.
 • Ze zien er fancy uit en je kunt ze in leuke kleuren bestellen (maar ook meer neutraal als je dat juist liever hebt).
 • Belangrijke geluiden, zoals de deurbel, je telefoon of iemand die gericht iets tegen je zegt, hoor je er nog wel doorheen.
 • Ze bieden tegelijkertijd gehoorbescherming, bijvoorbeeld op festivals of bij concerten.
review Loop oordoppen 7

De minpunten

Mij persoonlijk zijn niet echt dingen tegengevallen aan de Loop-oordoppen. Maar dat komt misschien ook omdat ik het niet erg vind om geluid er nog subtiel doorheen te horen en omdat ik tijdens het slapen andere oordopjes gebruik. Als je oordoppen zoekt die al het geluid buitenhouden, zijn de Loop-oordopjes niet echt wat je zoekt. Dan zou ik aanraden om oordopjes bij de audicien te laten maken of een noise-cancelling headphone te nemen.

Dit zijn een paar mogelijke minpunten die ik kan bedenken om de review van de Loop-oordoppen mee af te sluiten:

 • Ze houden niet ál het geluid tegen. Je hoort bijvoorbeeld de krakende chipszak er nog steeds wel doorheen, alleen iets minder dan anders. Als je veel last hebt van bijvoorbeeld een luid-telefonerende kantoorgenoot, zijn de Loop-oordoppen niet voldoende (in dat geval: vlucht naar een stilteruimte).
 • Je hoort je eigen geluiden (kauwen, ademen, etc.) harder als je de oordopjes in hebt. Daarom zou ik ze persoonlijk uitdoen tijdens het eten.
 • Gesprekken voeren met Loops is geen succes wat mij betreft. Je verstaat de ander er niet heel helder doorheen en hoort jezelf tegelijkertijd op een wat gekkige manier. Maar misschien zijn de ‘Engage’-oordoppen daar wel geschikt voor.
 • Ik kan me voorstellen dat ze tijdens het slapen niet heel lekker zitten. Ik heb weleens geprobeerd op de oordopjes te liggen en vond dat zelf niet fijn.
 • Ze kosten iets meer dan wegwerpoordopjes, dus het is niet echt iets om “even te testen”.
 • Ik zat even te pielen met het verwisselen van de maten dopjes op de ring. Maar misschien ligt dat meer aan mijn eigen onhandigheid…

Al met al kan ik deze review van Loop-oordoppen alleen maar positief afsluiten. Grappig genoeg typ ik ook dit artikel met mijn Loop-oordoppen in. Na een dag met veel bellen en klussende buren wilde ik even in mijn eigen bubbel bivakkeren. Heel fijn dat twee kleine oordopjes van € 20,- me dat gevoel kunnen geven, terwijl ik wel het harde gespin van Pippa erdoorheen kan horen. Life is good.

Je kunt de Loop-oordoppen bestellen voor € 19,95 bij winkels als bol.com. De roze zijn wat mij betreft heel tof, maar ze hebben nog veel meer leuke kleuren.

Heb jij al ervaring met de Loop-oordoppen?

review Loop-oordoppen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 15 juni 2023 op 9:00 am - Beantwoord

  (Kleine lol: geef een paar aan je klagende buren 😀 Dan kan je ook weer normaal leven – hoewel je natuurlijk binnenkort geen ‘overlast’ meer bent voor je buren … 😉 )
  Ik heb Jabra oordopjes, omdat ik dacht dat dat handiger zou zijn dan mijn koptelefoon. Maar ik ben echt geen oordopjes-mens. Mijn oren zijn er niet voor gemaakt. En eerlijk gezegd: ik vind het vervelend om iets in mijn oor te hebben. Het voelt raar, ze blijven niet zitten en ik denk dat ik omgevingsgeluid juist nodig heb. Hyper-vigilant. Ik hoor ook alles, maar … ik vind dat juist fijn. Zo kan ik vanuit mijn werkplek horen waar mijn kat is, of de hond de kamer in of uitloopt. Zie mij maar als een stokstaartje dat graag weet wat er in de omgeving gebeurt. Het leidt me ook niet af.
  Maar misschien is dit wel de oplossing als je je focus niet kan vinden.

 2. Simone 15 juni 2023 op 1:05 pm - Beantwoord

  Ik heb ze toevallig ook. Gekocht omdat het op kantoor soms echt een kippenhok is. En daar ben ik gewoon echt gevoelig voor. Ik ben al snel afgeleid, zeker als iedereen staat te beppen. Super gezellig, maar minder voor mijn concentratie.

  Ik weet niet of ik gelukkig moet zeggen, maar ik heb ze tot nu toe maar 1x echt gebruikt op kantoor. Ik probeer ook zoveel mogelijk de drukke dagen te vermijden. Maar ik was erg enthousiast. Ik heb de experience trouwens.

  Ik zou ze zeker ook in het vliegtuig dragen of bij een (te) hard concert.

 3. Irene 15 juni 2023 op 5:09 pm - Beantwoord

  Ik had toevallig al een paar Engage oordoppen maar heb deze week ook de 2 andere soorten binnen gekregen. Ik gebruik de Quiets nu wel om mee te slapen omdat we hier regelmatig luide muziek te verduren krijgen ’s nachts en ik vind ze daarvoor echt top. Ik heb ook al regelmatig mijn andere doppen gedragen naar sociale dingen en vb. tijdens het kersetentje met mijn schoonfamilie. Voor mij is het net heel fijn om wat in mijn bubbel te zitten, maar wel een gesprek te kunnen voeren als ik daar behoefte aan heb.
  Eerlijk gezegd denk ik ook dat je dat vissenkomeffect bij alle oordoppen hebt, niet? Mij stoort het alleszins niet zo.
  Bij de Engage en Experience kan je de dopjes veel makkelijker vervangen dan bij de Quiet omdat die van harder materiaal gemaakt zijn. Ik zat ook echt te sukkelen toen ik de kleinste dopjes op mijn Quiet oordoppen wou zetten :p

 4. Rina 17 juni 2023 op 9:37 am - Beantwoord

  Wat een goede tip! Ik ben net verhuisd en mijn nieuwe bovenbuurman draait graag piratenmuziek, op standje maximaal. Met de ramen open. Ik was al aan het kijken naar noisecancelling headphones, maar die zijn duur en gruwelijk lelijk. Heb nu naar aanleiding van jouw blogpost net de mint-groene Loops besteld en ik ben heel benieuwd of ze werken.

 5. Saskia 17 juni 2023 op 2:39 pm - Beantwoord

  Ik heb ze ook besteld zoals ik al zei. Ontzettend benieuwd naar, komen als het goed is vandaag binnen.

Recente blogs

Vintage shoppen bij de IJ-hallen | 10 tips voor koopjes

16 september 2018|Lifestyle|

De IJ-hallen zijn voor mij een walhalla om vintage te shoppen. Vooral op het gebied van tweedehands kleding kun je hier je hart ophalen. Je vindt hier van alles: van simpele zomerjurkjes tot kwaliteitsjassen of unieke vintage items. Elke maand verkopen particulieren bij de IJ-hallen (in Amsterdam-Noord) hun oude spullen voor kleine prijsjes. Bij elk bezoekje kom ik wel terug met leuke aankopen en daar krijg ik regelmatig vragen over. Hoe ik leuke spullen op de kop tik? Dit zijn mijn 10 tips voor vintage shoppen bij de IJ-hallen. Wie weet kun jij er je geluk ook mee beproeven!

Inkiekje #86 | Stipschilderen, stresskippen & slingers x 10

5 juni 2023|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken stonden in het teken van twee dingen: 1) een hele berg regelwerk voor alles rondom ons nieuwe huis, en 2) mijn verjaardag tig keer vieren. Naast dat ik af en toe in een lichte stresskip veranderde als er wéér een document (zoals een organogram van mijn eenmanszaak - huh?) nodig was, genoot ik vooral met volle teugen van mijn verjaardag. Ik vierde het verspreid over verschillende dagen, en heb me nog nooit zo jarig gevoeld. Ik besloot de kringverjaardag te skippen en eens gezellig te gaan stipschilderen met vriendinnen. Daarnaast bracht ik vele uren taarten bakkend door, bleken paaseitjes mijn redder in nood, klunsde ik voor de zoveelste keer met een nieuwe verpakking en kreeg ik een keukenaanwinst die veel te leuk is om in de keukenkastjes te laten staan. Kiek je mee?

Onpopulaire meningen | 24 dingen waar ik vast afwijkend over denk

27 augustus 2021|Persoonlijk|

Het lijstje met 'unpopular opinions' op Irenes blog zette me laatst direct aan het denken. Ook ik houd er soms een impopulaire mening op na. En ja hoor, vaak zonder schaamte. Omdat ik heel nieuwsgierig ben of deze meningen écht zo afwijkend zijn of dat ik onder mijn lezers nog meer niet-avocadoliefhebbers, niet-iPhone-fans en fietswinkelluchtsnuivers heb, deel ik 24 van mijn impopulaire meningen.