review pindakaaswinkel 6

Review pindakaas van De Pindakaaswinkel | Is het het geld waard?

 • 12 augustus 2022
 • 5 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Als grote pindakaasfanaat kon het haast niet anders dan dat er ooit een artikel geheel gewijd aan dit smeuïge smeersel op mijn blog zou verschijnen. Vandaag is D-Day. Dit artikel staat volledig in het teken van de pindakaas van De Pindakaaswinkel. Een tijdje geleden bestelde ik namelijk een Too Good To Go-box bij deze winkel (en even later nog één…) met maar liefst 11 potten pindakaas voor de spotprijs van € 19,95. Dé manier om de bijzondere pindakaassoorten van deze winkel eens te proberen! Zijn ze hun normale prijs waard? En hoe smaakt eigenlijk pindakaas met stroopwafel of pindakaas met citroengras en chilipeper?

review pindakaaswinkel 2

De Pindakaaswinkel: paradijs voor pindakaasfans?

Zijn er hier mede-pindakaasfans in de zaal? Ik ben vast niet de enige die het idee van een pindakaaswinkel alleen al te gek vindt. Hoewel ik zelf al jarenlang de “saaie” 100% pindakaas van Albert Heijn of Jumbo op mijn broodjes smeer, ben ik altijd in voor een bijzondere variatie op mijn vertrouwde pot. Het moet toch creatiever en misschien zelfs nog lekkerder kunnen? Toch was ik enigszins sceptisch. Mijn liefde voor onze literemmers (ja, echt: wij kopen ze altijd in dat formaat!) pindakaas is zo groot dat ik benieuwd was of ook maar een andere variant aan kon tippen.

Maar De Pindakaaswinkel gaf ik graag een goede kans. Zeker toen ik dit mega-pakket pindakaas voor een veel vriendelijker prijsje kon scoren. Mijn hart ging direct sneller kloppen toen ik met een doos vol pindakaaspotten thuiskwam. Hemels! Althans, daar ging ik wel vanuit. Dat verwacht je wel voor pindakaas die normaal € 4,99 of € 5,99 meer per pot kost, toch?! Ik heb al heel vaak op hun site rondgeneusd en kende dus al een deel van de smaken bij naam. Pindakaas met dadels en kaneel, pindakaas met koffie of pindakaas met stukjes witte chocola – dat kon vast niet anders dan fantastisch smaken. 

Ik nam de proef op de som!

review pindakaaswinkel 10

Pindakaas met chocolade-mokkaboontjes

Voor mokkaboontjes heb ik een groot zwak. Met een laagje chocolade zijn ze heerlijk om op brownies, cakejes of eigenlijk gewoon op alles te strooien. Ook op je pindakaas – kon niet anders! Hoewel deze pindakaas het niet van zijn looks moet hebben (pindakaas met een laagje olie en gesmolten chocolade-mokkaboontjes is niet het meest smakelijke gezicht), vonden we het allebei een verrukkelijke combinatie. Even doorroeren en je hebt een heerlijk goedje dat smaakt naar pinda én mokka én chocola. Misschien niet dé gezonde pindakaas om elke dag op je brood te smeren, maar wel verrukkelijk voor af en toe ter afwisseling. Hij is net wat zoeter dan de meeste pindakaassoorten en heeft het vleugje chocola waar ik intens gelukkig van word.

Kleine teleurstelling: deze pindakaas was een Vaderdag-special en ligt dus helaas niet meer in de winkels. Overigens bedacht ik me later dat je ook gewoon zelf mokkaboontjes op je boterham met pindakaas kunt strooien of door de pot kunt roeren. Scheelt wat boodschappenbudget en smaakt vast ook heel lekker.

Pindakaas met stukjes

Deze vrij standaard variant is van alle pindakaassoorten van De Pindakaaswinkel mijn grote favoriet. Er zit geen gek smaakje aan; de pindakaas smaakt lekker neutraal, precies zoals een goede pindakaas hoort te zijn. Er zitten wel kleine stukjes pinda in verwerkt. Uit de supermarkt vind ik pindakaas met stukjes nooit zo’n succes. Die pindakaas vind ik vaak heel beroerd smeren; alsof je het beleg in je brood drukt in plaats van het op je boterham te doen. Maar bij deze pindakaas met stukjes had ik daar geen last van. Hij smaakt erg lekker. Niet te zout, gewoon zoals je pindakaas het liefst eet. Of nou, hoe IK pindakaas graag eet. Ik kan hem je zeker aanraden als je dol bent op pindakaas met stukjes.

review pindakaaswinkel 4

Pindakaas met witte chocola en pindastukjes

Chocola in pindakaas – dat moet toch wel goed zijn. Nu ben ik meestal meer van de pure chocola dan van witte chocola, maar van deze pindakaas werd ik wel warm. Hij smaakt een tikkeltje zoeter dan normale pindakaas. Niet overheersend, en de pinda’s proef je ook zeker nog. Gewoon lekker! Er zitten ook stukjes pinda in verwerkt voor de afwisseling. Het is eigenlijk gewoon echte pindakaas, maar dan met een vleugje chocola of zoetigheid. Lekker voor op brood, nog lekkerder om door mijn havermout te roeren. 

Pindakaas karamel-zeezout

Brr, wat zout! Dat was het eerste wat ik dacht toen ik mijn boterham met deze pindakaas begon te eten. Ik ben weinig gewend qua zout, omdat we hier altijd 100% pindakaas eten met 0,0 gram zout. Dus als ergens ook maar een paar snufjes zout in zitten, vind ik het al snel too much. Zeker bij pindakaas. Op zich is deze pindakaas verder prima. Je hoort alleen wel af en toe je tanden kraken bij harde, kristalachtige stukjes (zal vast de karamel zijn!). Droeg wat mij betreft niet bij aan de beste boterham-met-pindakaaservaring. Voor mij hadden die stukjes niet gehoeven. Daarnaast heb je soms opeens iets heel zouts op je tong liggen. We hebben de twee potten in deze smaak zonder morren leeggegeten en ik ging de smaak wel steeds meer waarderen. Maar mijn favoriet is het niet. Ik had het lekkerder gevonden als de smeuïge karamel door de pindakaas heen was geroerd en er iets minder rijkelijk met zout was gestrooid.

Pindakaas met koffie

Dit is de enige pindakaas die ik bij voorbaat met enige tegenzin op mijn boterham smeerde. Ik ben namelijk een enorme theeleut en totaal geen koffie-fan. Gelukkig hadden we er maar een inimini-potje van met hooguit genoeg inhoud voor twee niet al te dik belegde boterhammen. Eenmaal op mijn boterham viel de koffiesmaak me alles mee. Je proeft er een heel klein beetje wat van als je met aandacht op je stukje brood kauwt, maar dat is het dan ook. Op zich een prima pindakaas, maar ik denk dat de echte koffieliefhebber een tikkeltje teleurgesteld zal zijn door de nogal milde koffiesmaak.

Zowel Bart (wel een groot koffieliefhebber) als ik vinden hem wel heel geslaagd, maar dat komt dus vooral doordat de koffiesmaak zo subtiel is. Als je naar De Pindakaaswinkel gaat, zou ik je toch eerder de naturel-pot met stukjes aanraden. Die smaakt bijna hetzelfde en is iets goedkoper.

review pindakaaswinkel 3
review pindakaaswinkel 5

Pindakaas stroopwafel-karamel

Naar deze pindakaas was ik reuze-benieuwd. Toch liet ik hem een tijdje rusten in de voorraadkast, omdat het me een ramp leek om deze pindakaas goed door te roeren. Zowel de olie als de stukjes stroopwafel drijven bovenop, waardoor je hard moet werken om er een enigszins smeuïg smeersel van te maken. Dat laatste is overigens ook niet helemaal gelukt. De pindakaas smeert ronduit beroerd op je boterham. Is dat erg? Neuh, wat mij betreft niet. Ik vond de pindakaas zo fantastisch lekker dat ik de niet-smeerbaarheid graag voor lief neem. 

De pindakaas smaakt echt naar stroopwafel, maar dan gecombineerd met pinda. Duh, logisch. Maar echt, dit wil je proberen als je dol bent op stroopwafels en een grote voorliefde hebt voor pindakaas. Ik ben elke keer dolgelukkig als ik mezelf weer een broodje met pindakaas uit deze pot gun. Nog gelukkiger ben ik dat De Pindakaaswinkel juist van deze pindakaas twee potten in mijn Too Good To Go-box had gestopt. Ik kan er dus nog even mee vooruit en vind dat totaal geen straf.

review pindakaaswinkel 8

Pindakaas met chilipeper & citroengras

Bart proefde deze pindakaas als eerste en vond hem best pittig. Ikzelf vond het op zich meevallen. Je proeft vooral de citroensmaak tussendoor. Niet op zo’n manier dat je er spontaan een zuur gezicht van gaat trekken overigens. Het is subtieler dan dat, maar wel zeker proefbaar. De chilipeper proef je niet bij elke hap; vooral de nasmaak heeft iets pittigs. Ik vond het best een prima pindakaas. Ik denk dat hij met komkommer of plakjes tomaat erop extra lekker zal zijn. Maar ook zonder dat alles vind ik het een smakelijke pindakaas. Anders dan alle andere meer zoete potten pindakaas, maar zeker lekker ter afwisseling. 

Pindakaas met knoflook & gebakken ui

Als uienliefhebber stond vooral Bart te springen om deze pindakaas te proberen. Zowel hij als ik vonden hem erg lekker. Er zitten knapperige stukjes gebakken ui in (niet geheel verrassend gezien de naam) en je proeft een piepklein beetje knoflook. Het is zeker niet overheersend. De pindakaas smaakt gewoon een beetje hartiger en kruidiger dan je gewend bent. Ik vind hem zelf erg smaakvol en vind de crispy uien lekker voor de afwisseling. Als ik moet kiezen tussen deze pindakaas en die met chilipeper, dan ga ik sowieso voor deze.

review pindakaaswinkel

Pindakaas met kokos en zeezout

Als enorme kokosliefhebber móest dit wel een pindakaas zijn die in mijn straatje past. En inderdaad, hij heeft een subtiele kokossmaak gemengd met de bekende pindakaassmaak en een klein vleugje zout (maar niet te veel). Er zitten kleine stukjes kokos in, maar je krijgt er absoluut geen Bounty-gevoel bij (als in: een klont kokosrasp waar je urenlang op kauwt). Gewoon precies goed. Ik had zelf misschien gehoopt dat de pindakaas iets kokosachtiger zou smaken. Maar hij is zeker wel lekker.

Pindakaas met dadel en kaneel

Toen ik de pindakaaspot opende en ontdekte dat er hele stukken dadel in zaten, moest ik even omschakelen. Ik had verwacht dat die ietsiepietsie kleiner zouden zijn. Máár, na het proeven had ik daar geen enkel probleem meer mee. Wat is deze pindakaas lekker! Een vleugje zoet, lekker warm van smaak door de kaneel en tegelijkertijd met de vertrouwde pindasmaak. Wauw, fantastisch smaakt deze pindakaas! Hij deed me denken aan de pindakaas met karamel en zeezout, maar dan zonder de stroopwafelkruimels en met een iets betere roerbaarheid. Ja, van alle pindakaassoorten is deze mijn onverwachte favoriet! Die hoop ik nog veel vaker in de Too Good To Go-box tegen te komen.

Dus: is De Pindakaaswinkel echt zo’n walhalla?

Al met al ben ik zo enthousiast over de Too Good To Go-box van De Pindakaaswinkel dat we 6 weken later alweer een tweede box bestelden. Geloof het of niet: van de 11 potten hadden we er binnen een paar weken al 10 leeggemaakt. Pindakaasliefhebbers hiero! Ik vind het leuk dat deze pindakaassoorten net even anders zijn en veel van de smaken zijn echt verrassend. De pindakaas met karamel-zeezout was naar mijn smaak wat te zout en de koffie-variant zou ik niet aanraden om speciaal te kopen als je dol bent op koffie. Maar alle andere pindakaassoorten vond ik het aanraden waard. Als je van zoet houdt, ga dan vooral voor de varianten met stroopwafel of dadels.

Goedkoop zijn de pindakaaspotten niet. Normaal betaal je € 4,99 of € 5,99 per pot van 400 gram. Dat is best aan de prijs als je bedenkt dat wij normaal 1 liter pindakaas voor diezelfde prijs kopen. Aan de andere kant heb je voor dat geld wel echt iets speciaals. Ik moet zegen: de bijzondere smaken zijn wat extra geld wel waard. Zelf ga ik voorlopig lekker door met de Too Good To Go-pakketten scoren eens in de zes weken. Zo heb je wel de bijzondere pindakaassmaken en probeer je nog eens wat nieuws, maar dan voor een mini-prijsje. En voor de pindakaasvariant met mokka gaan we onze eigen versie maken. Wat mokkaboontjes door de pindakaas roeren moet ik zelf ook wel kunnen. Wordt vervolgd!

Trouwens, wist je dat De Pindakaaswinkel ook merchandise verkoopt met de tekst ‘Pindabaas’ erop? Ik vind dat ik haast niet anders kan dan de trui met die tekst kopen. Als we 10 potten pindakaas in 5 weken op krijgen, mogen we ons met recht pindabazen noemen, toch? 

Wat is jouw favoriete belegcombinatie met pindakaas?

1 4

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Rianne 12 augustus 2022 op 10:14 am - Beantwoord

  Pindakaas en dan idd de 100% van de AH in de literemmer, die hebben wij hier ook altijd staan. Heerlijk om vanalles en nog wat mee te maken. Een snelle pindasaus of pindasoep of gewoon op brood (mijn man) of op een glutenvrije wafel voor mij. Mijn favoriete combinaties zijn: pindakaas met sambal oelek en augurk, pindakaas met sambal oelek en banaan, en idd ik heb volgens mij ook weleens gebakken uitjes erop gehad. Overigens de sambal oelek vervangen voor sweet chili saus is ook lekker met de voorgaande genoemde augurk of banaan. Ook lekker om als tosti te maken, vooral met de banaan. Helaas is mijn glutenvrije brood niet zo lekker ermee als de gewone tarwebroodjes van vroeger. Maar ach, er blijft genoeg over wat nog steeds wel lekker is met pindakaas 🙂

  • Romy 13 september 2022 op 7:59 am - Beantwoord

   Oeh, je brengt me op wat nieuwe ideeën voor pindakaascombinaties! Pindakaas met banaan vind ik ook fantastisch en naar de combinatie met augurk ben ik ook benieuwd. Augurk vond ik vroeger altijd heerlijk, maar koop ik nu eigenlijk nooit meer. Een goede reden meteen om weer eens een potje in huis te halen 🙂

 2. Anouk 16 augustus 2022 op 8:21 pm - Beantwoord

  Zulke coole smaken, helaas krijg ik acné van pindakaas dus ik laat het toch maar staan.

 3. Mirjam 1 januari 2023 op 10:38 am - Beantwoord

  Pindakaas 100% van Albert Hein in grote glazen pot van met stukjes heb ik altijd. Nu lees ik over dat emmer en dat is natuurlijk voordeliger. Zou die hetzelfde smaken of smaakt het meer naar plastic? Ik eet deze met appelstroop. Of pindakaas met schijfjes banaan. Ik lees hierboven weer nieuwe smaak ideeën.

  • Romy 1 januari 2023 op 6:39 pm - Beantwoord

   Die in emmer smaakt hetzelfde als die in de pot 🙂 Zeker een aanrader om eens te proberen, want hij is inderdaad een stuk goedkoper.
   En heerlijke combinaties noem je. Pindakaas met banaan vind ik ook altijd fantastisch.

Recente blogs

Wat als je het even niet meer weet? (5 tips!)

13 juni 2018|Persoonlijke groei|

Je weet het even niet meer. Een gevoel dat misschien nog het meest lijkt op dwalen door een stad met doodlopende steegjes wanneer Google Maps het net heeft begeven. Je blijft doorlopen, maar hebt geen idee welke kant je op zou moeten. Dat gevoel bekroop ook mij de afgelopen tijd. Wees gerust: geen keiharde crisis of een intens rot gevoel. Ik wist simpelweg even niet meer wat ik wilde en moest doen. Dé sleutel daartegen heb ik natuurlijk niet zomaar gevonden, maar ik heb wel het gevoel dat ik stap voor stap de goede kant op ga. Zit jij ook in deze situatie? Speciaal voor jou, voor als jij dit (een beetje of heel erg) herkent, deel ik 5 tips.

Vegan pompoenpasta met veel groenten & romige saus

1 november 2022|Recepten|

De pompoenen vliegen je om de oren dit seizoen. Nou ja, niet letterlijk gelukkig (dat lijkt me een gevaarlijke bedoening). Maar je ziet ze wel overal: in tuinen, in recepten en in de supermarktschappen natuurlijk. Omdat ook ik gek ben op pompoen, kon ik het niet laten aan de pompoenhype mee te doen. Dit is mijn eerste pompoenrecept van het seizoen. En ook meteen mijn grote favoriet! Voor dit recept voor pompoenpasta maak je de romige saus volledig zelf. Veel werk? Neuh, kwestie van de oven aanzetten en daarna de blender voor je laten werken. Heb je zin in een heerlijk vegan pastarecept? Misschien knort je maag van deze pompoenpasta net zo hard als bij mij.

Mijn favoriete podcasts over persoonlijke ontwikkeling

23 november 2020|Lifestyle, Persoonlijke groei|

Noem me een tikkeltje 'late to the party', maar ik heb pas sinds een tijdje ontdekt hoe fijn podcasts zijn. Sinds die ontdekking ben ik er aardig verslaafd aan geraakt. En dan vooral aan podcasts over persoonlijke ontwikkeling. Tijdens het stofzuigen (werkt prima met oortjes in!), in de auto, tijdens het koken of gewoon op een rustig moment - ik vind heel wat situaties opeens een prima gelegenheid voor een podcast. Wil je - net als ik - eens naar iets leukers luisteren dan naar de radioreclame? Ik deel mijn favoriete podcasts over persoonlijke ontwikkeling met je.