review robotstofzuiger 2

Review robotstofzuiger (no spon!) | Is dat het geld waard?

  • 1 november 2024
  • 4 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Maak kennis met onze nieuwe huisgenoot: Freek. Nee, we hebben geen nieuwe kat geadopteerd en ik kan ook geen blije echofoto’s delen. Wél hebben we een maatje in huis genomen dat ons leven een stukje makkelijker maakt. Freek is namelijk onze robotstofzuiger. En waar ik zo’n rondrijdend apparaat in huis een paar jaar geleden totaal onnodig vond, ben ik nu helemaal om. Deze volautomatische stofzuiger én dweil heeft ons al heel wat gefrustreerde stofrondes door het huis bespaard. Maar feit blijft: het is een prijzige aanschaf met zijn € 250. Is zo’n apparaat het geld waard? Hoe bevalt onze Philips HomeRun Aqua 3000 na een paar weken? Ik deel het in deze eerlijke review van onze robotstofzuiger.

Waarom wij tóch overstag gingen voor een robotstofzuiger?

Een robot die voor je stofzuigt? Dat leek me lange tijd maar overbodig. In ons appartement vond ik stofzuigen nooit het rotste klusje om te doen. Ook was ik bang dat een volautomatische stofzuiger net zo volautomatisch tegen alle meubels aan rijdt waar je zelf zo zuinig op bent. Dat leek me maar niets!

Máár een paar weken geleden werd ik toch op andere ideeën gebracht. Sinds we in dit rijtjeshuis wonen, vind ik stofzuigen veel vervelender dan in ons appartement. Onze stofzuiger is op zolder opgeborgen, dus het voelt sowieso al als een hele toer om hem erbij te pakken. Bovendien hebben we opeens veel meer hoekjes die stof kunnen verzamelen én hebben we een lichte vloer waarop men (of nee, ik in ieder geval) elk vuiltje ziet liggen. Laat het nu zo zijn dat ik heel lekker ga op een schoon huis en juist heel onrustig word van het tegenovergestelde in mijn eigen huis (een vloer vol stof, kattenharen, broodkruimels en meer).

Tegelijkertijd werk ik wel elke dag thuis, hebben we een langharige kat die graag van haar eetplek een zooitje maakt en veel haren als souvenirs achterlaat, en houden we van uitgebreid koken. Allemaal ingrediënten voor troep op de vloer! Alleen tja, ik heb ook niet stomtoevallig ergens een tijdoverschot op de plank liggen om elke dag of 2 dagen te zuigen.

Toen ik deze Philips-stofzuiger voorbij zag rijden in de vlog van Lotte, veerde ik direct op van mijn stoel. Wauw, dit is té handig! Het idee van een robotstofzuiger had weleens door mijn hoofd gespookt, maar ik wijdde er nooit een serieuze zoektocht aan. Dit keer wel! Toen ik Bart uitlegde dat dit mij heel veel stofzuigfrustratie zou besparen (en hij die dus ook niet over zich heen krijgt), was de bestelknop snel aangeklikt.

Zo werden wij de trotse eigenaren van de – houd je vast: hier komt een hele mond vol! – Philips HomeRun Aqua 3000 Series XU3000/02. Roepnaam: Freek!

review robotstofzuiger 12
review robotstofzuiger 9

Hoe werkt een robotstofzuiger?

Toen onze robotstofzuiger binnenkwam, heb ik mijn enthousiasme nog heel even in toom gehouden totdat Bart terug was van vakantie. Ik mag dan enthousiast zijn over het idee van een robotschoonmaker; van techniek en handleidingen heb ik weinig kaas gegeten. Gelukkig werd Bart minder tureluurs van het dikke boekwerk (lees: de handleiding) dan ik. Al snel had hij de robotstofzuiger up & running.

Voor deze robotstofzuiger moet je eerst een plattegrond maken. En nee hoor, die hoef je niet zelf te tekenen. Je laat de stofzuiger een proefrondje door je kamer(s) rijden, zodat hij in kaart kan brengen waar de meubels staan en waar hij vrij kan rondrijden. Onze stofzuiger heeft nogal goede sensoren en botste dus ook écht niet tegen de randjes van meubels aan. Een grote meevaller! Hij heeft wel moeite met hoogpolige tapijten en kan niet onder elke kast door. Dus jammer maar helaas: daar zal je nog handmatig moeten zuigen.

review robotstofzuiger 13

Zodra je stofzuiger die plattegrond uit zijn hoofd kent, kun je hem met een app besturen. Wij hebben een stofzuiger van Philips, dus bij ons werkt dit met de Philips HomeRun-app. Je kunt hierin bijvoorbeeld selecteren welke kamers je laat stofzuigen en welke zuigkracht je wilt.

Daarna begint de stofzuiger met rijden vanuit zijn “station” (de plek die je hierboven verstopt ziet, ergens bij een stopcontact). Hij trekt eigenlijk baantjes door de kamer: eerst gaat hij langs de randen en daarna gaat hij in baantjes door het midden van een ruimte. Niet de meest efficiënte route soms, maar wel grappig om te zien! En heb je een meubel verplaatst? Dan herkent hij alsnog dat er iets staat en rijdt hij daar niet in sneltreinvaart tegenaan, maar netjes langs de randen. Geen risico op butsen dus! Althans, niet met de stofzuiger die wij hebben.

Als je stofzuigtaak is voltooid, rijdt de stofzuiger terug naar zijn thuisstation om daar op te laden. De stofzuiger blijft in principe altijd op dit station staan, ook al laadt hij niet voortdurend op. Met één acculading kan onze stofzuiger ongeveer 200 minuten stofzuigen. Over het zuigen van onze (vrij grote) woonkamer, keuken en gang doet hij zo’n 40 minuten. Je kunt hem ook alleen de keuken laten doen; dat is in 5 minuten gepiept in ons geval.

De stofzuiger vangt het stof op in een klein bakje. Dat moet je eens in de zoveel tijd (in ons geval vaak na 2 stofzuigsessies) legen. Je hebt dus geen stofzuigzakken nodig.

review robotstofzuiger 7
review robotstofzuiger 6

Review robotstofzuiger Philips HomeRun Aqua 3000 Series XU3000/02

Ik moet zeggen dat ik niet heel veel tijd heb gestoken in vergelijkend warenonderzoek van robotstofzuigers. Ik heb gewoon de stofzuiger gekocht die Lotte in haar video aanprees en heb daarna uiteraard even door de recensies op bol.com gescrold. Daarna waren we overtuigd: de Philips HomeRun Aqua 3000 Series XU3000/02 moest het worden. Vanwaar het woord ‘Aqua’? Nou, de stofzuiger heeft ook een dweilfunctie. Je kunt er dweiltjes op klikken (zie hierboven) en dan aangeven in de app dat de stofzuiger moet stofzuigen én dweilen. Voeg dan wel wat water toe aan het waterreservoir. Daarna gaat hij voor je aan de slag. Ideaal! Stofzuigen is al niet mijn hobby, maar dweilen laat ik al helemaal met liefde aan een robot over!

De Philips HomeRun Aqua 3000 die wij hebben, is verkrijgbaar in wit en zwart. Wij kozen voor de witte versie, omdat die minder opvalt op onze vloer. Zoals je eerder zag, hebben wij de thuishaven van Freek weggemoffeld achter een poef en een kattenmandje. Dat betekent wel dat we die twee meubels altijd even aan de kant moeten schuiven als de robotstofzuiger aan de slag gaat. Maar dat heb ik er graag voor over om de stofzuiger niet volop in de spotlights te zetten.

review robotstofzuiger 5

Kenmerken Philips HomeRun Aqua 3000 Series XU3000/02

Ik zal je de techniek achter onze stofzuiger besparen (daar ben ik zelf ook nooit heel erg geïnteresseerd in). Maar dit zijn wat kenmerken op een rij als je specifiek benieuwd bent naar de Philips HomeRun Aqua 3000 Series. Op bol.com lees je er nog een stuk meer over (inclusief veel reviews).

  • Je kunt hem zo’n 200 minuten achter elkaar gebruiken. Over een grote woonkamer, keuken en gang bij elkaar doet hij ongeveer 40 minuten.
  • De oplaadtijd is 6,5 uur. In principe laat je de stofzuiger als je hem niet gebruikt de hele tijd in het oplaadstation staan.
  • De stofzuiger is zo’n 30 centimeter doorsnee. Best groot dus! Je moet er wel een vast plekje bij een stopcontact (“het station”) voor reserveren.
  • De stofzuiger kan ook dweilen als je dit aanvinkt in de app en er water bij giet en de dweiltjes vastklikt op de stofzuiger.
  • Hij kan over drempels heen tot 1,7 mm. Dit heb ik zelf trouwens niet getest, omdat wij bijna geen drempels hebben.
  • Je bedient de stofzuiger met de Philips HomeRun-app.
  • In de app kun je o.a. aanvinken welke ruimte(s) je wilt laten zuigen, welke zuigkracht je neemt en of je wilt zuigen of ook dweilen.
  • Hij kan ook tapijten stofzuigen, maar hoogpolige tapijten werken minder goed. Op ons hoge tapijt liep hij vast.
  • De stofzuiger communiceert ook met je en zegt bijvoorbeeld “Schoonmaken voltooid!”. Heel satisfying wel!
review robotstofzuiger

Review robotstofzuiger: wat zijn de voordelen?

Oké, heb je even? Het belangrijkste voordeel is dat je veel minder zelf hoeft te stofzuigen. Ik zuig nog wel één keer per week de meubels zelf en ga met de stofzuiger langs de kleinste hoekjes en over het tapijt, maar verder neemt Freek me al het werk uit handen. Dat hij ook kan dweilen, is al helemaal een droom die uitkomt. Dit alles bij elkaar scheelt mij zeker 2 uur per week, terwijl ik toch een schoon huis heb.

Overigens gebruiken wij hem zelf tot nu toe alleen beneden. Maar ik ben nu zo enthousiast dat ik ook voor boven een plattegrond wil laten maken, zodat hij daar ook kan zuigen. Lijkt me vooral perfect voor onder het bed! Dan hoef ik mezelf daar niet meer voor in allerlei bochten te wringen.

Dit zijn in mijn ogen de belangrijkste voordelen van een robotstofzuiger:

  • Je bent zelf veel minder tijd kwijt aan stofzuigen.
  • Je kunt er (als je een stofzuiger zoals de onze koopt) ook mee dweilen.
  • Hij zuigt en dweilt minstens zo goed als ik zelf zou doen. Op de pietepeuterige hoekjes na, haalt hij daadwerkelijk de stofjes goed weg.
  • Bedienen werkt heel makkelijk via de app. En je kunt zelfs een reinigingsschema instellen, waarin je bijvoorbeeld aangeeft dat je de keuken elke dag laat zuigen en de woonkamer om de dag.
  • Hij botst niet tegen randjes of hoekjes op, dus voor schade aan meubels hoef je niet bang te zijn.
  • Je hebt geen stofzuigerzakken nodig; de robotstofzuiger werkt met een bakje dat je kunt legen.
  • Hij wurmt zichzelf makkelijk uit allerlei hoekjes. Ook als je denkt dat het hem niet gaat lukken, krijgt deze robotische genie het voor elkaar.
  • Het is best een heerlijk idee (sorry!) om zelf iets leuks te doen of te relaxen en toe te kijken hoe een robot een van de rotste huishoudelijke taken voor je opknapt.
  • Onze robotstofzuiger is (met normale zuigkracht) een stuk stiller dan onze normale stofzuiger. Dat vindt vooral Pippa een groot pluspunt.
  • De stofzuiger vraagt weinig onderhoud. Af en toe lange haren uit de borsteltjes halen en de stofbak legen is genoeg.
  • Voor sommige kinderen, katten en honden is zo’n langsrijdend stofzuigapparaat leuk vermaak. Voor techniekliefhebbende partners ook trouwens (hè, Bart?).

Oké, je leest het: wat mij betreft is deze robotstofzuiger daadwerkelijk in de running om onze beste aankoop van het jaar te worden.

142A6004 1

Heeft zo’n robotstofzuiger ook nadelen?

Tuurlijk, ook robots zijn niet perfect. Hoewel we Freek tijdens zijn eerste functioneringsgesprek op lovende beoordelingen hebben getrakteerd, zijn er altijd ontwikkelpunten te bedenken. Dit zijn een paar piepkleine minpuntjes die iets minder perfect zijn aan onze robotstofzuiger:

  • Je moet het oplaadstation bij een stopcontact zetten en de stofzuiger neemt daar best wat ruimte in beslag. Ik zag laatst dat sommige mensen hier een inbouwstation voor maken in hun keuken. Dan kun je hem wel netjes wegwerken. Of zet er, zoals wij, iets voor.
  • De robotstofzuiger doet langer over een stofzuigsessie dan de gemiddelde persoon, omdat hij als het ware “baantjes trekt”.
  • Niet elk huisdier is even enthousiast over een wild rondrijdende extra huisgenoot. Onze Pippa wel trouwens 🙂
  • Hij werkt niet goed op hoge tapijten of überhaupt op harige ondergronden. Ons hoogpolige tapijt kan hij niet aan.
  • Onder lage meubels past hij niet. En ook op meubels en op de trap moet je uiteraard nog zelf zuigen.
  • Tegen grote kattenbakkorrels is hij minder goed opgewassen. Om vastlopen te voorkomen, vegen wij de grote korrels altijd op met een stoffer en blik voordat we Freek zijn gang laten gaan.

Maar al met al vind ik die nadelen by far opwegen tegen de voordelen van een robotstofzuiger.

review robotstofzuiger 2

Eindoordeel review robotstofzuiger: is hij het geld waard?

Ja, een robotstofzuiger is een flinke aanschaf. Wij betaalden voor de onze iets meer dan € 250. Maar daar krijg je wel een apparaat voor terug dat je heel veel stofzuigrondes en dweilsessies bespaart. Zeker als je vanwege kinderen of huisdieren heel regelmatig stofzuigend door het huis moet gaan, is een robotstofzuiger een ware life-saver. Sinds we Freek in huis hebben, kan ik dagelijks of om de dag zuigen (= altijd een schoon huis!) zonder dat ik er zelf elke avond mee bezig moet zijn. En de robotstofzuiger is ook nog een stuk minder lawaaierig dan ons handmatige exemplaar, waardoor je bijvoorbeeld gewoon kunt tv kijken tijdens het stofzuigen.

Wat mij betreft is het absoluut de huishoudhack waar ik op hoopte. Als jij ook een druk leven leidt en niet altijd blij wordt van de stofzuigrondes die je daarnaast nog moet doen in je vrije tijd, dan is een robotstofzuiger misschien ook jouw nieuwe beste vriend. Wij zijn er in ieder geval allebei erg mee in onze nopjes.

review robotstofzuiger 4

En dan de hamvraag: wat vindt Pippa van de nieuwe stofzuiger?

Ik kan deze review van de robotstofzuiger niet eindigen zonder stil te staan bij de meest gestelde vraag: “Wat vindt Pippa ervan?”. Mijn schoonvader voorspelde dat Pippa op de stofzuiger zou gaan zitten om rondjes mee te rijden. Ik had al zo’n vermoeden dat dát ‘m niet zou worden, aangezien Pippa na 5 jaar nog steeds doodsbang was voor onze handmatige stofzuiger. Máár ze vindt deze robotstofzuiger wel veel minder eng dan ons exemplaar met slang. Dat komt vooral omdat hij minder herrie maakt.

Bij de eerste kennismaking met Freek wist Pippa niet wat haar overkwam: een rijdend ding dat uit het niets opdook en lawaai maakte. Maar inmiddels is Pippa vooral nieuwsgierig naar Freek en gaat ze vaak om het hoekje staan kijken hoe haar nieuwe huisgenoot het huis door crost. Sinds we een robotstofzuiger hebben, blijft ze ook vaker rustig boven slapen als we beneden zuigen in plaats van dat ze gespannen het huis door loopt. Ook wat Pippa betreft is het een aanwinst dus!

Zelf een robotstofzuiger in huis halen?

Onze ‘Philips HomeRun Aqua 3000 Series’-stofzuiger hebben wij gewoon bij bol.com besteld. Maar je kunt hem ook in fysieke winkels vinden, zoals Mediamarkt en Coolblue. Hij is er in het wit en zwart en ik kan hem énorm aanraden als jij jezelf ook de nodige stofzuigfrustraties en huishoudtijd wil besparen. Zeker als je een trotse huisdierenbezitter of ouder (of allebei) bent en in stofzuigen nog steeds je hobby niet hebt gevonden 😉

Heb jij een robotstofzuiger, of heb je er al eens een overwogen?

De links naar bol.com zijn affiliate links.

review robotstofzuiger ervaringen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 1 november 2024 op 7:59 am - Beantwoord

    Oké, je had me bij ‘hij kan ook dweilen’. Ik heb nooit zo’n robotstofzuiger overwogen, want ik hoef maar één (en heel soms twee) keer per week te stofzuigen. Maar ik heb zo’n bloedhekel aan dweilen en dat kan zo’n ding dus ook. Ik zou bijna denken dat ik er toch één nodig heb nu;).

  2. Daenelia 1 november 2024 op 8:28 am - Beantwoord

    Gefeliciteerd! Wij hebben een Roborock en dat vinden wij ook een geweldige aanwinst. We hebben wel her kinderslot op de robot zelf aan moeten zetten. Onze kat zet de stofzuiger anders namelijk hand … pootmatig zelf aan en uit.
    Echt.
    Wij hebben onze stofzuiger juist uitgekozen omdat zij wel goed de kleden in de woonkamer stofzuigt. Die zijn niet hoogpolig, maar het scheelt echt dat zij die meeneemt. En zij dweilt ook. Plus uitgerust met een cameraatje.
    Zo vond ik mijn zonnebril terug onder de bank.
    Er zijn veel verschillende types, dus een beetje onderzoek is wel aan te bevelen. Maar er is vaak wel een oplossing voor elk budget.
    Maar … zelf stofzuigen is nog steeds beter. En dat doen we ook eens in de twee weken of zo.

  3. Ina 1 november 2024 op 12:34 pm - Beantwoord

    Lijkt me inderdaad ideaal, en qua prijs valt het nog mee zo te lezen (ik heb veel duurdere voorbij zien komen). Gebruiken jullie van dat fijne kattengrit of echt grovere korrels (houtvezel of zo), want ik vind het wel zo praktisch als de losse korreltjes op de grond worden opgezogen, dat geeft bij ons thuis de meeste troep 🙈. Fijn dat Pippa er in ieder geval niet bang voor is, een van onze katten vindt het lawaai van de gewone stofzuiger ook maar niks.

    • Romy 1 november 2024 op 12:52 pm - Beantwoord

      Ja klopt, de prijs viel ons ook nog alles mee 🙂 Zeker als ik bedenk hoeveel tijd het ons bespaart.
      Wij hebben zelf iets grovere korrels (Catsan), omdat Pippa altijd vrij fanatiek de korrels overal mee naartoe sleept. De kleine korreltjes die daar ook tussen zitten, kan hij wel opzuigen trouwens. Alleen hompjes korrels of echt een grote korrel laat ik niet aan de stofzuiger over. Het zou kunnen dat hij die op zich wel aan kan overigens. Maar ik las in reviews dat je met grote korrels moet oppassen, dus in het kader van ‘better safe than sorry’ doe ik die eerst met een stoffer en blik.

Recente blogs

"Zeg nooit nooit!" | 8x nooit verwacht, tóch gedaan!

25 april 2018|Persoonlijk|

"Zeg nooit nooit!" Die uitspraak kreeg ik een paar keer te horen toen ik onlangs een artikel plaatste over dingen die ik NOOIT zou doen. En daar zit zeker wel wat in. Nu ben ik er nog steeds zeker van dat ik nooit zal parachutespringen en ik zie mezelf ook nog steeds geen tattooshop binnenstappen. Maar er zijn zeker wel een aantal dingen waarvan ik dacht ze nooit te zullen doen, maar die ik toch deed. In deze 8 situaties bleek de uitspraak “Zeg nooit nooit!” op mij van toepassing te zijn.

Eerlijk over schaamte | 13 dingen waar ik me soms voor schaam

20 juli 2022|Zelfliefde, Persoonlijke groei|

Schaamte wordt alleen minder als je erover praat. Die mooie les leerde ik dankzij een podcast van Aukje Nauta, hoogleraar psychologie en auteur van ‘Nooit meer doen alsof’. Ze vertelde dat één ding funest is als je je schaamt: er in je eentje mee blijven zitten omdat je je (jawel!) schaamt voor je schaamte. Haar inspirerende visie leverde me niet alleen een stuk of twintig eye-openers op, maar inspireerde me ook tot dit artikel. Want waarom zou ik schaamte voor mezelf houden als schaamte over schaamte het alleen maar in stand houdt (snap jij 'm nog?)? Daarom 13 dingen waar ik me (onterecht?) voor schaam en een paar mooie lessen die ik daarover leerde.

Favorieten in de spotlights: mei 2017

4 mei 2017|Lifestyle|

Voortaan wil ik elke maand een paar van mijn favorieten uitlichten. Dat kan van alles zijn: een leuk boek, een mooie mascara of, zoals dit keer, zelfs een gloednieuwe telefoon. Vandaag laat ik je 5 producten zien waar ik de afgelopen maand enthousiast over was en die ik met plezier gebruikte. Deze maand staat onder andere een mooi telefoonhoesje in de spotlights, maar ook twee producten van The Body Shop, een lipstickduo en een aankoop die ik al eerder vol trots op mijn blog liet zien. Licht uit, spot aan, daar komen ze...