Wil je mij blij maken? Geef me een vegan proeverij! Nee hoor, geen luxe taferelen met wijn, truffels en dure taartjes. Ik word al vrolijk als je me een paar voor mij onbekende vleesvervangers voorschotelt. Of als je me een gloedjenieuwe vegan chocoladereep laat zien die me nooit eerder was opgevallen. En het was laatst weer eens zo ver! Met een paar nieuwe vleesvervangers erbij in de schappen vond ik het de hoogste tijd voor een nieuwe vegan review. Inclusief de smerigste burger die ik ooit at, maar ook verrukkelijke balletjes. En oké, ook inclusief een eerlijk oordeel over die ene reep. Iemand moet de zware taak van chocoladetester toch op zich nemen… Mijn goudeerlijke oordeel lees je hieronder.
Albert Heijn plantaardige Italiaanse balletjes
Oeh, deze zijn góed. Ik had al eens het Italiaanse gehakt geprobeerd van Albert Heijn Terra en was daar erg over te spreken. Deze balletjes zijn minstens zo goed. Ze hebben een sterke tomaat-en-basilicum-smaak. Eigenlijk een beetje pasta pomodoro-achtig. Héél geslaagd! Dit zijn dan ook perfecte balletjes om door je altijd geslaagde pasta met (vegan) ballen te gebruiken. Maar ook los bij een AVG-maaltijd of een rijstgerecht smaken ze goed, zeker als je tomaat in het gerecht verwerkt.
De balletjes hebben een stevige buitenkant, die je goed krokant kunt bakken in een pan. En de binnenkant? Die is lekker mals en smaakvol dus. Ik vind het een blijvertje.
Cijfer: 8
Albert Heijn Arabische gehaktstaafjes
Toen ik deze vegan gehaktstaafjes uit de verpakking haalde, kwamen de geuren van anijs en kaneel me al tegemoet. Op zich zijn dat smaken die ik lekker vind in mediterraanse gerechten, maar bij deze gehaktstaafjes vond ik het dan weer geen heel geslaagde smaakcombinatie. De smaak is nogal heftig aanwezig, waardoor je vooral anijs en verder weinig proeft. Ik vind het zelf ook niet per se een lekkere smaak in een gehaktachtig ding.
De structuur is verder wel stevig en mals. Maar ik vind het niet echt heel bijzondere dingen. Bij een AVG’tje zou ik ze niet serveren door de typerende smaken en bij pasta of rijstgerechten vind ik ze al helemaal geen lekkere match. Dus nee, goed geprobeerd. Maar ik ga dan toch gewoon voor bonen, kikkererwten of tofu bij Arabische gerechten. Dan kan ik de smaak zelf bepalen.
Cijfer: 5
Garden Gourmet Sensational Chipolata
Albert Heijn is lyrisch over deze worstjes. “Ontdek de smaakexplosie” en “Proef de sensatie vandaag nog”, schrijven zij. Nou, dat belooft veel goeds. Nu heb ik geen grillpan of barbecue om deze worstjes zo mooi te roosteren als op de verpakkingsfoto. Dus mijn worstje oogde qua looks iets minder. Ook van de smaken was ik persoonlijk niet kapot. De worstjes hebben een flubberig jasje, zoals ik die van verse worst ken (toen ik meer dan 19 jaar geleden nog vlees at). Daar word ik zelf al niet echt warm van. Dát hadden ze van mij mogen weglaten. Maar ook de smaak vond ik niet denderend. De worstjes smaken wat lafjes. Ze zijn niet pittig en bevatten alleen wat heel subtiele kruiden. Op de ingrediëntenlijst las ik dat ze marjoraan bevatten. Geen idee wat dat is of hoe het smaakt, maar feit blijft dat ik weinig vleugjes kruiden proefde.
Ik vond het een matig worstje. Zeker als je je bedenkt dat 4 van deze worstjes samen meer dan € 4,- kosten. Dan had ik meer verwacht. Meer smaak op z’n minst. Ja, ze zijn goed weg te krijgen. Maar ik vond het meer maagvulling dan een lekkernij.
Cijfer: 5,5
Garden Gourmet Sensational Merguez
De textuur van deze worstjes vond ik top. Ze zijn mals van binnen en de buitenkant wordt goed knapperig als je de worstjes maar lang genoeg bakt. Bij deze worstjes had ik gelukkig minder last van een flubberlaagje. Sommige happen waren licht pittig, maar zeker niet van het niveau dat ik er blusmiddelen bij moest pakken. Verder deden ze me een beetje denken aan knakworst. Niet qua smaak overigens, maar qua kleur en textuur. De buitenkant doet ook “knak” als je er je vork in zet, en de binnenkant heeft er qua textuur wel wat weg van.
De smaak vond ik verder niet enorm bijzonder. Maar als ik eens iets met vegan worstjes wil serveren, zou ik zeker eerder voor deze kiezen dan voor de bleke worstjes hierboven. Of ik ze los daarvan zou kopen? Neuh, dat niet. Ik ken lekkerdere vleesvervangers.
P.S. Ik trek wel een halve punt voor het feit dat Garden Gourmet sojasaus met tarwe heeft gebruikt. Zonder dat zouden de worstjes glutenvrij zijn geweest, en sojasaus is heel makkelijk glutenvrij te krijgen.
Cijfer: 6,5
Jumbo vegan champignonburger
Ooit proefde ik eens de meest goddelijke champignonburger die ik ken. Smeuïg, niet té champignonnerig, mals en gewoon goed van smaak. Maar sinds die ene keer heb ik nooit meer zo’n goede champignonburger geproefd. Nu zagen deze exemplaren van Jumbo er niet bijzonder appetijtelijk uit. Maar ik dacht: “Don’t judge a book by its cover, laat ik ze gewoon proberen!”. Helaas kreeg mijn cover-judgement toch gelijk. De burger is minstens zo smerig als hij eruitziet. Ik vond het oprecht een van de minst lekkere vleesvervangers die ik ooit heb gegeten.
Stel je een heleboel samengeperste paddenstoelen voor, met een paar verdwaalde stukjes groente ertussen en verder vooral weinig smaak. Deze burger heeft een muffige paddenstoelensmaak en smaakt verder precies nergens naar. En de structuur? Dat vond ik nog het meest heftige aan deze burger. Hij is keihard (en nee, ik had hem niet laten aanbakken). En dan niet hard op een lekker krokante manier. Nee, zowel de binnenkant als de buitenkant is kneiterhard. Alsof je je vork erin kunt steken en dat die dan zo rechtop blijft staan. Kortom: een flubberig, hard ding dat ik niet te eten vond. Ik ben helemaal anti-voedselverspilling, maar de 1,5 burger die overbleef, heb ik toch echt in de prullenbak gegooid. Sorry!
Cijfer: 3
Albert Heijn Terra falafel met courgette
Wij zijn groot fan van de falafel met tomaat en basilicum van Albert Heijn Terra. Dus toen we ontdekten dat er een nieuwe smaak falafel bij is gekomen, kon ik niet wachten die te proeven. Bart prikte een vorkje mee (deze falafel is ook glutenvrij!). Hoewel we het erover eens waren dat de falafel prima te eten is (de structuur is top, zoals je het van falafel kent!), vonden we de smaak niet bijzonder. Je proeft duidelijk dat er iemand met munt heeft gestrooid in deze falafelstukjes. Maar verder vond ik ze weinig smaak hebben. Courgette heeft natuurlijk ook geen heel overheersende smaak. Maar van mij hadden de makers zich met de munt iets meer mogen inhouden en wat rijkelijker met andere kruiden mogen strooien.
Prima falafel, maar ik ken ze smaakvoller. Ik zou dan zeker gaan voor de gewone falafel van Maza of Albert Heijn of voor de variant met tomaat. Daar proef je een stuk meer van.
Cijfer: 5,5
Hands Off My Chocolate Lemon Pie
Hands Off My Chocolate heeft er weer een paar nieuwe smaken bij. Ik hield me in en liet de Espresso Martini met enige moeite liggen. Maar de Lemon Pie móest mee! En ben ik even blij dat ik dat deed. Deze chocolade vond ik werkelijk fantastisch. Als je een stukje van deze reep doorbijt, proef je direct een chewy citroen-stukje met een heerlijk frisse smaak. Ook komen er stukjes met een taartbodemachtige (lees: Speculoos) smaak in terug. En dat alles dan in combinatie met heerlijk zoete melkchocolade (maar dan vegan). Beter wordt het niet!
Normaal ben ik meer van de pure chocolade en hoeft het van mij allemaal niet zo extravagant met extra smaken en stukjes in een reep. Maar deze reep is fantastisch genoeg om dat statement in te trekken. Wauwie, zó zó lekker! Of de reep al bijna op is? Misschien.
Toch fijn dat ik deze lichtelijk negatieve vegan-review hiermee toch nog met een positief oordeel eindigt. Nee, de nieuwste vleesvervangers vond ik over het algemeen niet veel soeps. Maar deze reep? Ja. JA!
Cijfer: 9
Heb jij nog een lekker product ontdekt de laatste tijd dat je mij aanraadt?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
15x waarom maandag een (meer dan) prima dag is!
"Hoera, het is weer maandag!" Toch grappig dat je die zin niet snel uit iemands mond zal horen, terwijl wel heel wat mensen de vrijdag en het weekend bejubelen. Maar die maandagblues is eigenlijk nergens voor nodig! Er zijn volgens mij genoeg mensen die (oké, misschien na twee keer snoozen!) de start van een nieuwe week best kunnen waarderen. Ook ik heb gelukkig niet zo veel moeite met maandagen. En ik geef je graag 15 redenen waarom maandag best een prima dag is!
Kringloopvondsten #10: vrolijke tas, stoere kleding & roodborstje
Wauw, editie 10 alweer van mijn kringloopvondsten! En voorlopig ben ik nog niet klaar met shoppen bij de kringloopwinkel. Zeker nu er al heel wat geld in mijn uitzet gaat zitten, vind ik het een feestje om tweedehands spullen voor een fijn prijsje op de kop te tikken. Ik kwam ook de afgelopen weken met mooie vondsten thuis en laat je die graag zien. In deze editie van kringloopvondsten zie je onder andere de meest vrolijke tas ooit, een wel heel lief schilderij en twee stoere kledingstukken die je misschien niet snel bij mij zou verwachten.
6 inspirerende Instagram-accounts in het zonnetje
Instagram is toch wel mijn favoriet onder de social media. Ja, ondanks mijn struggles met de perfecte Instagram-feed. Dagelijks geniet ik wel een paar keer van alle kleurrijke, originele, spontane of grappige foto's die ik op dit medium voorbij zie komen. Inmiddels volg ik aardig wat accounts met heel veel plezier. Het leek me leuk om daarvan eens een paar accounts in het zonnetje te zetten. Gewoon omdat ze het waard zijn om te volgen en omdat ik er zelf vrolijk van word. Dit zijn 6 inspirerende Instagram-accounts die wat mij betreft een plekje in de spotlights verdienen.
Oeh, die balletjes ga ik ook een keer proberen! Ik heb ook nog wat lekkere vleesvervangers geprobeerd afgelopen week, alleen moet je daarvoor naar Duitsland 😅. Van het merk Greenforce vegan cevapcici (gekruide gehaktstaafjes uit Kroatië en omgeving), geen idee of het op het origineel leek, maar ze waren goed te doen. Sowieso veel leuke vleesvervangers van dat merk, ik geloof dat de Rewe in Kranenburg net over de grens ze ook heeft.
Nee, ik ben gewoon nog steeds aan de komkommertjes, 85% pure chocola zonder extra smaakjes, en onbewerkte (zoveel mogelijk) proteine-bronnen.
Maar ik ben sinds kort wél aan de espresso! Als koffie! Ik ben die stomme ‘americano’ water koffie zat en wil ook niet elke keer een cappuccino drinken. Dus: espresso!
Oe, die chocola klinkt goed! En ook heel fijn om te weten welke vleesvervangers ik beter links kan laten liggen en waarom… Ik vind de vega runderreepjes van de Lidl trouwens echt een aanrader.
Oh jammie, die chocoladereep ga ik mee bestellen volgende keer (als ze hem hier al hebben 🙏🏻)!
Ik vond de chocolade reep idd ook erg lekker, ben ook wel benieuwd naar de espresso martini smaak. Ik lust geen koffie maar verwerkt in chocolade of toetjes kan ik het altijd wel waarderen 🙂 Je geteste vleesvervangers hadden op mij idd nog niet de grip gehad om ze perse te moeten gaan proberen ivm de hoge prijs of gewoon met hoe het eruit zag, dus wel fijn dat jij ze nu getest hebt en ik eigenlijk wel kan concluderen dat ik niets heb gemist 🙂 Gelukkig komen er altijd weer nieuwe vegan opties bij 🙂 dus er komt vast ook wel weer wat lekkers voorbij. Wat ik overigens wel heel jammer vind is dat de AH hun vegan kibbeling uit het assortiment heeft gehaald en tot mijn grote ontsteltenis kan ik nu ook de vegan zalmburger niet meer terug vinden 🙁 die was altijd zo lekker met wat pasta en tuinerwten. Ik hoop dat ze in de toekomst nog met een waardig alternatief terug gaan komen, duimen maar 🙂
De zalmfilets van vivera zijn er nog toch? Die vind ik stukken beter dan de zalmburgers van de AH.
Ik vind de champignonburgers van de Lidl en die van de AH erg lekker. En die van Koolen, die zijn er soms bij de Aldi, dat zijn de beste wat mij betreft. Die worstjes ben ik ondanks je review toch wel benieuwd naar, ik ben wel gek op de bratwurst en de chorizo van hetzelfde merk.
Oeh, je maakt me nieuwsgierig naar de vegaburgers van Koolen. Ik ben benieuwd! De champignonburger van Lidl at ik ook altijd (inderdaad heel lekker), maar helaas is daar kaas in verwerkt en dat eet ik nu niet meer.
Ben benieuwd wat je van de worstjes vindt trouwens! Ik vond vooral de chipolata-achtige worstjes best oké. Als je van vegan worstjes houdt, zijn ze zeker het proberen waard 😀