review vegan Paturain

Review vegan producten | Vegan Paturain, boomstammetjes, vanille-vla en meer

 • 23 mei 2024
 • 6 Reacties
Categorieën: Groen doen, Lifestyle

Als er iets is waar ik blij van word, dan zijn het wel de wandelingen door de supermarkt waarbij ik het ene na het andere nieuwe vegan product ontdek. Toen ik 19 jaar geleden vegetariër werd, was er nog niet veel meer dan één pak Alpro, een blok tofu of vegan hamburger te vinden. Tegenwoordig ligt de supermarkt vol met vegan alternatieven. En ik test ze maar al te graag! Zo ontdekte ik de afgelopen tijd mijn favoriete stokbroodsmeersel van vroeger (Paturain) in een vegan jasje, de ouderwetse boomstammetjes zonder dierlijke producten én een paar vegan kazen die voor de verandering eens echt goed te pruimen zijn. Tijd voor een review!

review Alpro vanille vla vegan

Alpro vanillevla

De naam ‘plantaardige variatie op vla’ klinkt nou niet echt alsof je je lepel in een delicatesse zet. Maar lekker is deze vla zeker wel. Ik nam hem eigenlijk mee voor Bart, omdat hij groot liefhebber is van de ouderwetse Campina-vanillevla. Ik was benieuwd of hij de vegan variant net zo goed te eten zou vinden én nam er uiteraard zelf ook een paar happen van. En wauw, wat is dit lekker! Bart was enthousiast (“Geef hem maar een 9 van mij!”, luidde zijn oordeel) en ook ik was na twee happen overtuigd. De vanillesmaak is zeer aanwezig en de structuur is heerlijk dik.

Deze vla is steviger dan normale vla, iets meer puddingachtig zoals de Aldi-toetjes met slagroom bovenop van vroeger. Dat is voor mij een stukje jeugdsentiment en ik vond het dus echt een dikke aanrader. De nasmaak doet trouwens wel aan soja denken. Maar als je de vla in je mond hebt, proef je in mijn ogen niet enorm veel verschil met echte vanillepudding.

De prijs is helaas wel om een paar keer van te slikken: € 1,89 voor een pak dat je met twee karig gevulde kommetjes al leeg hebt. Wij waren er dan ook Hollands zuinig mee 😉

Cijfer: 9

review Willicroft Italian aged

Willicroft Italian Aged “Parmezaanse kaas”

Toen ik 2,5 jaar startte met lactosevrij eten (inmiddels eet ik vegan), was kaas een van de dingen die ik het meest miste. In een poging dat gemis te stillen, heb ik talloze vegan kaassoorten geprobeerd. De meeste vond ik meer op rubber of plastic lijken dan op kaas. En de ingrediënten (vaak kokosvet met een smaakje) waren ook niet echt om over naar huis te schrijven. Maar deze “kaas” van Willicroft vind ik wél bijzonder goed te pruimen. Wij hebben hem bijna altijd in huis, omdat ik het een perfect alternatief voor Parmezaanse kaas vind. De structuur heeft er veel van weg en de “kaas” bevat ook vooral gezonde ingrediënten (met name amandelen en edelgistvlokken). Ik moet eerlijk zeggen dat de smaak me niet echt aan Parmezaanse kaas doet denken en dat er sowieso niet enorm veel smaak aan zit. Dus ik strooi het vooral voor de looks en wat extra voedingsstoffen over mijn bord pasta.

Cijfer: 7,5

Simply V plant based gourmet grated

Simply V Plant-based Gourmet Grated

Deze vegan geraspte kaas kwam ik laatst tegen bij Jumbo en ik kon hem onmogelijk laten liggen. Qua looks is het een goede imitatie van echte geraspte kaas en de voedingsstoffen zijn ook best oké (het hoofdbestanddeel is amandelen!). En de smaak? Die heeft verrassend veel weg van kaas. Natuurlijk is het geen 100% look-a-like. Maar als ik mag vertrouwen op de mening van Bart, mijn broertje en zijn vriendin (ja, deze vegan kaas is aan een compleet testcomité voorgelegd!), dan is het wel een van de beste namaak-kazen tot nu toe. Hij smelt vrij goed en er zit echt zo’n zurig kaassmaakje aan. Lekker voor over de pasta of een ovenschotel!

Overigens heb ik de smeltkwaliteiten van de kaas nog niet op een lasagneschotel geprobeerd. Dat ga ik nog eens doen. Eens zien of het resultaat er dan net zo indrukwekkend uitziet als bij de pizza op de verpakking!

Cijfer: 8

review Que Vana aged wheel cashew

Que Vana Aged Wheel Truffled

Nou nou, de naam en verpakking zien er tamelijk luxe uit. Ook de prijs (bijna € 5,- voor een mini-kaasje!) beloofde heel wat. Deze kaas is gemaakt van onder andere cashewnoten en heeft dus een extra truffelsmaak meegekregen. En ik kan niet anders dan beamen dat de truffelsmaak zéér aanwezig is. Al als je de verpakking openknipt, komt je direct een intense geur tegemoet. Ik werd er niet per se heel gelukkig van. Verder viel me op dat het kaasje ontzettend vet aanvoelt. Je kon het bijna niet vastpakken zonder dat je vingers onder de olie zitten. Zou dat truffelolie zijn?

Het raspen ging ook al niet fantastisch. De kaas is te zacht om hem een beetje kunstig over je pasta te raspen. De kaas meebakken op een ovenschotel bleek al helemaal geen succes. Al na 5 minuten in de oven leken de stukjes kaas op gefrituurde uien. Ze waren allemaal bruin en knapperig geworden. Niet zoals ik het voor me zag dus!

En de smaak? Nou, die was best oké. Heel truffelachtig! De kaasachtige smaak proef ik er inderdaad doorheen. Dus als je deze kaas door je pasta roert, is het een prima product. Maar als je een lekker rasp-kaasje verwacht, zou ik ‘m zeker niet aanraden. Voor mij is hij te vet, te geurend en te onhandig. Bijna € 5,- vind ik hem zeker niet waard.

Cijfer: 4,5

review vegan Paturain

Vegan Paturain

Oh boy, toen ik dit product voor het eerst in de supermarkt tegenkwam, maakte mijn hart een sprongetje. Als klein meisje kregen we bij mijn opa en oma altijd stokbrood met kruidenboter en daar werd ik me dan een partij blij van. Je begrijpt: dit doosje Paturain riep meteen een vlaag van puur jeugdsentiment op. En de smaak? Die ook! Want jeetje, dit spul lijkt écht op de normale Paturain. Ook Bart en mijn broertje konden dat beamen. Broerlief maakte er een kleine kanttekening bij: “Je proeft wel dat het geen kaas is”. Maar als je er niet bij zegt dat het een vegan variant op Paturain is, vermoed ik dat veel mensen echt niet doorhebben dat ze iets zonder koeienkaas voorgeschoteld krijgen.

Ik ben heel blij dat dit bestaat. Zo fijn om weer af en toe dit stukje knoflookrijke jeugdsentiment op mijn brood te smeren!

Cijfer: 9

review Albert Heijn vegan boomstammetjes

Albert Heijn plantaardige boomstammetjes

Ergens in een ver, ver verleden – zo’n 20 jaar graven in mijn geheugen – heb ik eens een boomstammetje gegeten. Ik had alleen geen flauw idee meer waar het origineel naar smaakte toen ik deze plantaardige boomstammetjes kocht. Blijkbaar hebben de echte exemplaren destijds geen diepe indruk op mij gemaakt, dus ik had er zin in om via deze plantaardige variant te ontdekken wat ik al die jaren heb gemist. Wat bleek? Vrij weinig eigenlijk. Ik kan nu nog steeds niet echt zeggen waar boomstammetjes naar smaken. Gewoon een paneerlaag met een zachte binnenkant en veel kruiden? De paneerlaag werd bij mij trouwens ook heel zacht in de pan, dus daar was ik al geen groot fan van. En de binnenkant vond ik ook niet bijzonder boeiend. Dus nee, ik vond het een “niksig” ding. Niet lekker, niet vies. Gewoon saai.

Cijfer: 5

review Vivera chicken pops

Vivera plantaardige chicken pops

Waar ik dan weer wel van rond stuiterde van enthousiasme, zijn deze plantaardige chicken pops. Het zijn kipachtige balletjes met een lekker malse binnenkant en een goed krokant jasje aan de buitenkant. De binnenkant is zó goed. Echt stevig! En aan de buitenkant hoor je zo’n kraakgeluid als je je tanden erin zet. Precies zoals ik het graag zie! Ik verwachtte een vegan kipnuggetachtig ding, maar deze balletjes zijn nóg lekkerder dan dat. De buitenkant is dus niet paneerachtig, maar meer glad.

Ik vermoed dat de vegan chicken pops uit de airfryer of oven al helemaal heerlijk krokant zijn. Maar ook opgebakken in de pan vond ik ze al goddelijk. Dit is zonder twijfel een van de lekkerste vleesvervangers die ik in tijden heb gegeten.

review Garden Gourmet spicy falafel

Garden Gourmet spicy falafel

Spicy vegan dingen vind ik altijd een tikkeltje spannend om te proberen. Spannend op twee manieren: soms is het “Hollands spicy” en heeft iets in werkelijkheid nul smaak, soms is het zo spicy dat ik er nog geen hap van wegkrijg. Zouden deze pittige falafelballetjes wel een gouden middenweg zijn? Ze zijn in mijn ogen wel iets aan de pittige kant, maar dat proef je alleen bij de paar happen waar een duidelijk pepertje in zit. Ik vond ze zelf nog precies goed te doen. Als je echt niets met pittig hebt, zou ik ze laten staan. Als jij een durfal bent met gepeperd eten, vind je ze waarschijnlijk wat flauw.

Verder zijn het typische Hollandse falafelballetjes: geen typische kikkererwtenfalafel, maar meer iets groenteballetjes-achtigs. Wel prima, maar ik zou ze zelf eerder laten doorgaan voor een vegan variant op gehaktballen met een pepertje erin. Of ik ze nog eens zou kopen? Misschien voor deze pasta harissa met ballen. Maar ik vind ze zeker niet speciaal genoeg om elke paar weken te halen.

Cijfer: 6,5

review Indische pindaspread

Albert Heijn Indische pindaspread

Excuses voor het half leeg gegeten bakje! Maar ik vind deze spread zo lekker dat er al een paar happen uit waren voordat ik mijn camera tevoorschijn kon halen. Wat mij betreft is dit dus zeker goed spul! Ik vind het een heel lekker alternatief voor saté op toastjes of op stokbrood. De pindasmaak zit er goed in en verder proef je vooral spicy kruiden. Echt pindasausachtig, maar dan ietsje steviger qua structuur.

Voor op brood zou ik deze spread niet zo snel kopen; het is meer een luxe toastjesding. En oh ja, er zit wel een licht pittig tintje aan. Opnieuw niet extreem en in mijn ogen goed te doen. Maar als je echt niets hebt met pittigheid, zou ik dit bakje laten staan. Als je er wel van houdt, koop dit! Ik ga hem vaker halen voor feestjes en spelletjesavonden.

Cijfer: 8

review Hands Off Bites peanut

Hands Off Bites Peanut

Dat ook deze zak al geopend was voordat hij op de foto ging, zegt vast opnieuw al iets. Oeh, deze vegan M&M-achtige dingen zijn onweerstaanbaar lekker. Ze zijn gevuld met pinda’s met daaromheen een laagje melkchocola en daarna dé knapperige felgekleurde M&M-laag. Maar dan helemaal vegan dus! Ik dacht bij het zien van de verpakking al: “Dit kan onmogelijk vies zijn!”. En dat bleek te kloppen. Zowel Bart als ik vond ze erg lekker. Volgens Bart zijn deze chocolade-pinda’s een heel goed alternatief voor M&M’s. Ze zijn iets duurder, maar wel beter voor de aarde en de smaak is er zeker niet minder om.

Deze chocolade-pindaballetjes ga ik vaker kopen voor verjaardagen als ik iets zoets zoek om in bakjes te stoppen! Verder eet ik zelf als snack liever een stukje pure chocola of een handje pinda’s. Maar als je voor wat feestelijkers wilt gaan, is dit zakje perfect.

Cijfer: 8,5

Wat is het laatste vega(n) ding dat jij hebt geprobeerd?

test van nieuwe vegan producten

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 23 mei 2024 op 8:53 am - Beantwoord

  Wat ik eigenlijk probeer is zo onbewerkt mogelijk te eten en veel vegan producten vallen dan af. Laatst weer yoghurt geprobeerd: is gewoon niets voor mij. Ik heb nu phillidelphia vegan spread gehaald, maar ik durf het niet, omdat ik niet teleurgesteld wil worden.
  Ik hou het bij tempeh en tofu, daar kun je voldoende mee.

 2. Ria 23 mei 2024 op 10:32 am - Beantwoord

  Wat fijn, dat jij al die nieuwe producten voor ons uittest, zodat wij dat niet opnieuw hoeven te doen , dat kost toch ook veel tijd en moeite. Nu weten we in ieder geval, wat we niet hoeven te kopen, bedankt voor de moeite.

 3. Ina 23 mei 2024 op 11:13 am - Beantwoord

  Ja die pinda spread is lekker hè, ik heb hem ook al meerdere keren in huis gehaald. Jammer van die truffel’kaas’ , zou misschien wel lekker door bijv risotto zijn, of smelt hij ook niet goed? Ik heb al een paar keer de Hongaarse stijl schnitzel van Jumbo gehaald, hoewel ik veel vega(n) schnitzels niet echt lekker vind heeft deze me toch verrast, lekker kruidig korstje er omheen!

 4. Jenn 23 mei 2024 op 11:25 am - Beantwoord

  Hmm, ik ben echt benieuwd naar de chicken pops, en toch ook wel naar de boomstammetjes. Ik heb toevallig gisteren de vegan gyoza van de AH geprobeerd, en die vond ik mwah. Zeker niet vies, maar ze halen het niet bij de vegan groentegyoza van de toko.

 5. Ellen 23 mei 2024 op 10:29 pm - Beantwoord

  Bedankt voor je reviews! Ik gebruik de plantaardige Philadelhia voor in romige pastasausjes en de vegan mini babybel als ik een hartig tussendoortje uit het vuistje wil.

 6. Frits 28 mei 2024 op 3:56 pm - Beantwoord

  Ha fijn weer nieuwe reviews
  en ja je hebt gelijk die Alpro Vanillevla is verrukkelijk!

Recente blogs

Action Gift Tag Set | Review en zelf kaarten maken

27 juli 2019|DIY|

Toen ik afgelopen week op zoek was naar een paar cadeautjes bij Action, bleef ik meteen even plakken bij de afdeling met knutselspullen. Niet omdat de lijm net had gelekt, maar omdat ik wel heel leuke pakjes met tags zag liggen. Sinds mijn hobbykamer gebruiksklaar is en niet meer vol staat met verhuisdozen, heb ik de knutselzin weer helemaal te pakken. En dus moest de fleurige Action Gift Tag Set wel mee naar huis. Of beter gezegd 'sets', want ik nam er maar meteen drie mee. Ik laat je in dit artikel de sets zien en show ook meteen de kaarten die ik ermee heb gemaakt.

Verantwoordelijkheid: van eigen lunchpakketjes tot hypotheken

21 juni 2018|Persoonlijke groei|

Verantwoordelijkheid. Of je nu wilt of niet, je krijgt het cadeau tijdens het proces van volwassen worden. Het is eigenlijk net als ongesteldheid en andere puberperikelen. Het komt gewoon en dat is soms een zegen, maar soms ook juist een last. Op werk vind ik verantwoordelijkheid krijgen geweldig. Maar van verantwoordelijkheden als een hypotheek, verzekeringen, vuilnisophaalschema’s en ander volwassen gedoe word ik minder enthousiast. Waarom komen er opeens zo veel dingen om de hoek kijken naarmate je je kindertijd achter je laat?  En is dat een uitdaging of vooral heel erg leuk?

Nooit meer! | 10 dingen die ik nooit meer zou doen

6 maart 2020|Persoonlijk|

Er zijn genoeg dingen die ik nooit van mijn leven zal doen. Op z'n kop aan een bungeejumptouw boven een brug hangen bijvoorbeeld. Maar er zijn ook dingen die ik (meer dan) eens heb gedaan, maar die wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar waren. Dat varieert van wijde grijze leggings aantrekken tot aan serieuzere zaken. Toen ik dit artikel op Cynthia's blog tegenkwam, kon ik het niet laten voor mezelf ook zo'n lijstje op te stellen. Dit zijn 10 dingen die ik nooit meer zou doen. In ieder geval als het aan mij ligt. En ja, dat weet ik zeker!