albert heijn vleesvervangers 12

XL-review | Vleesvervangers AH (van worstjes tot vegan kroketten)

 • 19 april 2022
 • 7 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Groen doen

Het is tijd voor een van mijn favoriete rubrieken: de vega-test. Met veel plezier offer ik mezelf regelmatig op als proefkonijn voor nieuwe vega-burgers. Aangezien Albert Heijn de laatste tijd goed bezig is om zijn vega-assortiment te vernieuwen, kocht ik de afgelopen maanden een heleboel vleesvervangers bij AH. Verrassend lekkere pittige worstjes, een linzenburger die ik elke dag wel zou kunnen eten, maar ook een balletjes en schnitzels die ik maar “mwah” vond. Zie hier mijn ongezouten oordeel over een hele verzameling vleesvervangers van AH!

Vleesvervangers AH in de test

Van alle supermarkten, vind ik het huismerk-assortiment vleesvervangers van AH één van de betere. De variatie is groot, er is een stuk meer dan alleen vega-kip en plantaardig gehakt. En er zijn ook allerlei opties die je niet van andere merken kunt kopen. Alle reden voor mij om vaker naar Albert Heijn te gaan voor mijn wekelijkse behoefte aan vleesvervangers. Al moet ik zeggen dat ik de Lidl-vleesvervangers ook zeer geslaagd vind. Die zijn vaak een stuk voordeliger dan die van Albert Heijn (soms zelfs een euro per verpakking) en zijn ook top. Zeker de kaasburger, de kip-krokantschnitzel en de champignonburger die in hun koelschap liggen!

Maar goed, over naar Albert Heijn. daar kocht ik de laatste tijd veel van mijn vleesvervangers. Eerder deelde ik al een review met een heleboel Albert Heijn-vleesvervangers. Maar de burgers, worstjes, stukjes en andere vega-opties in dit artikel had ik nog niet eerder in een artikel beoordeeld. Komen ze!

vleesvervangers ah

Albert Heijn vegetarische pittige gemarineerde worstjes

Laat ik maar meteen binnenkomen met de topper van deze review. Meestal ben ik niet zo van de worstjes. Het woord alleen al doet me denken aan vlees, en daar word ik als vegetariër persoonlijk niet zo blij van. Maar ondanks dat ik wat sceptisch was, vind ik deze worstjes serieus fantastisch. Ze zijn zo lekker gekruid dat de keuken al tijdens het bakken van de worstjes geweldig rook. En de smaak – wauw! De kruiden zijn wat mij betreft perfect. Aardig pittig, maar niet zo erg dat je een glas melk voor toe nodig hebt.

De worstjes hebben wat mij betreft ook nog precies de juiste structuur. Ze hebben niet zo’n glibberig verse-worst-achtig randje (wat ik zelf heel smerig vind), maar ook niet de structuur van een frikandel. Gewoon perfect. Ja, dat vat mijn oordeel over deze worstjes het best samen. Een dikke negen!

Cijfer: 9
Prijs: € 3,49

vleesvervangers ah

Albert Heijn biologische broccoliburger

Het kon bijna niet anders dan dat ik de Albert Heijn broccoliburger lekker zou vinden. Ik ben gek op broccoli. Een krokant laagje eromheen, maakt het er wat mij betreft alleen maar beter op. Deze broccoliburger is heerlijk smeuïg en een tikkeltje zoet van binnen, met een lekker krokant korstje. Heel eerlijk gezegd vind ik de broccoliburgers van So Fine nóg lekkerder (die zijn ook ietsje duurder). Maar dat doet er niet aan af dat ook deze broccoliburger geweldig lekker is.

Cijfer: 7,5
Prijs: € 2,95

vleesvervangers ah

Vegetarische Bert’s Deluxe Burger

Jammer dat-ie niet Bart’s Burger heet 😉 Maar hé, de smaak van deze burger is dan wel perfect. Dit is wat mij betreft een vega-burger zoals die hoort te zijn: een stevige buitenkant met grillstreepjes, en een zachte en malse binnenkant. Niet té vlezig, maar wel een goede semi-look-a-like. De burger is goed gekruid en heeft lekker veel smaak. En de structuur is wat mij betreft perfect. Een van de vleesvervangers van AH die zeker vaker op mijn bord zal liggen!

Cijfer: 8,5
Prijs: € 2,39

albert heijn vegan boneless wings

Albert Heijn vegan boneless wings

Gelukkig maar dat er geen (nep)botten in deze vegan kippenpootjes verwerkt zijn. Dan had ik ze zéker laten liggen. Maar gelukkig heb ik dat niet gedaan, want ik vond ze persoonlijk erg lekker. Ik at ze bij een nasimaaltijd en daar smaakten ze met hun krokante korstje perfect bij. De binnenkant is vrij zacht, maar heeft wel een kipachtige structuur. Doordat de kipstukjes wat groter zijn dan veel vega-kipnuggets of vega-kipburgers, proef je dat zachte extra goed. Perfect in combinatie met de crispy buitenkant als je het mij vraagt! Ik vond ze een goed alternatief voor de vega-kipburgers (bij voorkeur die van Lidl!), die hier bijna wekelijks op mijn bord liggen.

Cijfer: 7
Prijs: € 2,69

albert heijn hongaarse schnitzel

Albert Heijn vegan Hongaarse stijl schnitzel

Vegetarische schnitzels heb ik al tig keer gegeten. Ik dacht dan ook dat deze Hongaarse schnitzel niet heel bijzonder zou zijn. Boy was I wrong! Deze schnitzel is anders dan de meeste vega zigeunerschnitzels. Hij ruikt naar kaneel, maar smaakt vooral naar peper en andere warme kruiden. Ik moest meteen denken aan typisch Hongaarse gerechten als goulash, die ook zo’n soort warme kruidige smaak hebben. Ik vond het in elk geval een heel lekkere schnitzel. Anders dan anders, heel goed gekruid en net wat steviger dan het merendeel van de vega-schnitzels!

Cijfer: 7,5
Prijs: € 2,49

albert heijn zweedse balletjes review

Vegan Zweedse balletjes

De laatste keer dat ik echte gehaktballen heb gegeten is 15 jaar geleden. Je kunt je dus vast voorstellen dat mijn herinnering aan de typische gehaktsmaak niet heel goed meer is. Maar voor zover die herinnering nog intact is, vond ik deze Zweedse balletjes aardig vlezig smaken. Mij waren ze iets te vlezig. Ik vond vooral de wat harde stukjes niet zo lekker; dat doet me denken aan dierenlichaamsdelen, ook al is daar natuurlijk in deze vega-balletjes niets van te bekennen.

Anyway, wat mij betreft geen groot succes, deze balletjes. Alhoewel de smaak best prima is overigens. De harde stukjes in de balletjes maken ze voor mij minder geslaagd. Maar als je dat niet zo erg vindt, kan ik me voorstellen dat deze balletjes goed zullen smaken bij bijvoorbeeld ravioli met tomatensaus. Niet mijn cup of tea, maar vast wel die van een ander!

vleesvervangers ah

Albert Heijn vegan schnitzel

Van vega-schnitzels heb ik er volgens mij al een stuk of tien geprobeerd. Tot nu toe zijn ze me nog nooit tegengevallen. Nu verwacht je misschien een ‘maar’. Maar nee. Of nou, een positieve ‘maar’. Ook deze schnitzel is met vlag en wimpel door mijn kritische keuring heen gekomen. Hij is zacht van smaak, heeft ook een vrij zachte buitenkant en is wat mals van binnen. Verder kan ik er niet veel bijzonders over zeggen. Gewoon een lekkere schnitzel als je hem goed gaar bakt in de pan. Niet superspeciaal, wel lekker. En heel prima geprijsd!

Cijfer: 7
Prijs: € 1,59

vleesvervangers ah

Vleesvervangers AH: vegetarische falafel feta-courgette

De tomatenfalafel van Albert Heijn vonden wij al een doorslaand succes, maar deze feta-courgette falafel is wat mij betreft de absolute winnaar. Ik ben gek op de romige smaak van feta en die komt in deze falafel heel lekker en subtiel tot uiting. Het is absoluut niet zo dat deze falafel één en al feta is; je proeft ook duidelijk de spinazie en lekkere kruiden. Maar de feta is daar subtiel doorheen verweven. Wat een lekkere vleesvervanger! Een van mijn favoriete nieuwe vega-ontdekkingen van de laatste tijd. Ze zijn trouwens ook nog glutenvrij (kunnen wel sporen van gluten bevatten!).

Overigens gaf mijn broertje – wel enigszins terecht – aan dat deze feta-courgette falafel nog weinig weg heeft van falafel. De falafelbedenkers zouden er wat van vinden. Maar goed, ik ook: ik vind ze superlekker 😉

Cijfer: 9
Prijs: € 2,99

albert heijn linzenburger review

Albert Heijn vegan linzenburger

Deze linzenburger stond al tijden op mijn lijstje om eens te proberen. En wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan! Hij is zó lekker. De linzenburger smaakt zoet en kruidig tegelijk. Wat zeg ik? Hij is mega-goed gekruid. Geen idee met wat, maar de kruiden zijn in elk geval fantastisch. Verder is het een onwijs vullende burger. Ik zou hem zelf niet bij een stevige maaltijd eten. Dan is het misschien iets te veel van het goede. Maar bij een AVG’tje vind ik deze linzenburger fantastisch. Op een broodje smaakt hij vast ook erg goed. Meer woorden zal ik er niet aan vuil maken, behalve deze: ga dit proeven!

Cijfer: 9
Prijs: € 2,89

vivera kroketburger review

Vivera plantaardige kroketburger

Officieel niet van Albert Heijn-huismerk, maar wel verkrijgbaar in het schap met vleesvervangers van AH: deze plantaardige kroketburger. Over toppers gesproken, deze is dat zeker!

Al voordat ik vegetariër werd was ik totaal geen vleesliefhebber. Maar ik herinner me één vleessoort waar ik wel warm van werd: kroket. Leuk om die vijftien jaar na dato weer eens te eten, maar dan als vegan variant! De kroketburger rook tijdens het bakken (ik bakte ‘m gewoon in een koekenpan, maar je kunt de burger vast ook frituren of airfryen) al goddelijk. Maar de smaak overtreft alles. Ik moest direct denken aan het kruidige wat ik destijds zo lekker vond aan echte kroketten. De vulling is niet zo vloeibaar als soms bij kroketten, eerder zacht en een beetje mals tegelijk. Maar die smaak…wauw! Dit is een van mijn nieuw ontdekte favorieten. 

Cijfer:
Prijs: € 2,79

vivera crispy chicken burger review

Vivera plantaardige crispy chicken burger

Nog een Vivera-vleesvervanger om mee af te sluiten: deze crispy chicken burger. Ik heb al heel wat vega-kipburgers geproefd in mijn leven en ben tot nu toe het meest te spreken over die van Lidl-huismerk. Maar nieuwe opties zijn altijd welkom. Deze van Vivera is qua buitenlaag totaal anders dan de andere vega-kipburgers die ik ken. De buitenlaag is wat minder krokant en wat zachter. Een beetje vreemd op zich met de naam ‘Crispy’, maar zeker niet verkeerd qua smaak. Verder smaakt de binnenkant vrij zacht; niet zo taai als ik gewend ben van andere vega-kipburgers. Ook vond ik ‘m wat zoeter smaken. Geen slechte burger, maar ik vind persoonlijk toch (vanwege de meer knapperige buitenkant) de Lidl vega-kipburger het lekkerst.

Cijfer: 7
Prijs: rond de € 2,50/€ 3,-?

Vleesvervangers AH: mijn favorieten

Er zitten heel wat vleesvervangers van AH tussen waar ik enorm over te spreken ben. De Zweedse balletjes zou ik persoonlijk laten liggen en de schnitzels vind ik ook niet superbijzonder (alhoewel de Hongaarse wel anders dan anders gekruid is). Maar de linzenburger, de pittige gemarineerde worstjes, de falafel met feta en courgette, en de Vivera-kroketburger zou ik sowieso eens proeven als ze je aanspreken. Met die vier heb ik er een paar nieuwe favorieten bij.

Welke vleesvervanger van AH is jouw favoriet?

vleesvervangers albert heijn

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 19 april 2022 op 7:59 am - Beantwoord

  Wauw, zelfs een paar keer een 9! Goed bezig daar bij AH dus. En ik kan me voorstellen dat je dan graag daar je vleesvervangers haalt.

 2. Johanna 19 april 2022 op 8:44 am - Beantwoord

  Is Falafal niet van oorprong (midden oosten) vegetarisch? Namelijk van kikkererwtenmeel?

  • Romy 21 april 2022 op 9:49 pm - Beantwoord

   Klopt, falafel is altijd vegetarisch en wordt gemaakt van kikkererwten(meel) 🙂 Alleen de combinatie met feta en courgette is waarschijnlijk in het Midden-Oosten minder bekend, dus ik kan me voorstellen dat die combinatie van ingrediënten vloeken in de kerk is voor sommige mensen 😉

 3. Laura 19 april 2022 op 6:49 pm - Beantwoord

  Ik hou van dit soort artikelen <3

 4. Meaghan 19 april 2022 op 11:01 pm - Beantwoord

  De meeste van deze vleesvervangers ken ik al en heb ik ook getest! Vooral de linzenburger en de falafel zijn favoriet! De worstjes heb ik nog nooit geprobeerd, maar ik heb worst nooit echt lekker gevonden, maar toch als ik de omschrijving zo lees, denk ik dat ik het wel lekker zou vinden, zeker omdat het pittig is, daar hou ik wel van.

  • Romy 21 april 2022 op 9:48 pm - Beantwoord

   Zeker een aanrader om die worstjes alsnog te proberen 🙂 Ik heb zelf ook niet zoveel met vega-worstjes, vooral niet als ik ze te vlezig vindt. Maar deze zijn echt heel erg lekker en supergoed gekruid.

 5. Ilona Wielinga 21 april 2022 op 10:45 am - Beantwoord

  Ik vind dat de Appie het echt goed voor elkaar heeft! Had laatst de vega kroketburgers en gosh, die waren ook echt lekker zeg.

Recente blogs

Favorieten maart 2018 | Roze parfum, lipsticks & lekker bakkie!

27 maart 2018|Lifestyle|

De maand maart is alweer bijna ten einde. Hoog tijd dus om mijn favorieten van maart te delen! Dit zijn een aantal producten en andere leuke dingen die wat mij betreft een plekje in de spotlights verdienen. In dit favorietenartikel deel ik onder andere een aantal roze items (hoe kan het ook anders!) en twee producten waarmee ik mijn lippen van een vrolijk kleurtje voorzie. Maar ook een politieserie waarvoor ik thuis blijf, mag niet in dit artikel ontbreken, net als een mooie aanbieding die ik eigenlijk veel eerder had moeten ontdekken.

Door persoonlijke verzorging beter in mijn vel

19 november 2016|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Crèmes, mascara's, nagellak en douchegel... Mijn kasten puilen inmiddels uit van de beautyproducten. Toch vind ik dat ik een goed excuus heb om hier geld aan te besteden. Door meer aandacht te besteden aan persoonlijke verzorging, zit ik soms namelijk net een stukje beter in mijn vel. Zelfs op een dagen waarop ik niet bepaald met een glimlach van oor tot oor wakker wordt, kan persoonlijke verzorging ervoor zorgen dat ik me best oké voel. Waarom is het zo belangrijk om jezelf te verzorgen? Ik vertel je vandaag meer over mijn ervaringen.

15 plekken in Nederland die ik nog wil bezoeken

12 augustus 2019|Op reis|

De toerist in eigen land uithangen is bij mij inmiddels bijna uitgegroeid tot een hobby. Ik mag graag met mijn fotocamera om mijn nek het land door crossen. Op zoek naar plekken die ik nog niet ken en die soms zeker niet onderdoen voor exotische bestemmingen. De afgelopen jaren heb ik al veel mooie plekken in Nederland gezien, maar mijn bucketlist als toerist in eigen land blijft groeien. Dit zijn 15 bijzondere plekken in Nederland waar ik nog een keer naartoe wil gaan.