boon saté review

Review vleesvervangers | Boon vegan saté, Beyond Meat-worst en meer

 • 28 oktober 2022
 • 6 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Groen doen

Er gaat geen week voorbij dat ik niet met een vleesvervanger in mijn boodschappentas de supermarkt uit kom. Als er iets nieuws in het vega-schap te bekennen is, ben ik al helemaal een vrolijk mens. Helemaal leuk vind ik het om regelmatig mijn tanden in iets voor mij bekends te zetten. Na een paar maanden nieuwe dingen proeven is het weer tijd voor een review-artikel. Met dit keer onder andere de kritische spotlights op de nieuwe Boon vegan saté, de vegan worsten van Beyond Meat (zijn ze écht zo goed?) en knakworstachtige worstjes uit het Albert Heijn-schap. Welke vleesvervangers zijn een succes en welke niet?

albert heijn mini boneless wings

Albert Heijn Mini Boneless Ribs

Een heel vleesachtig uitziende vleesvervanger – ik was benieuwd of ik het wat zou vinden. Grappig genoeg vond ik deze boneless wings alleen al ruiken naar echt vlees door het gekruide sausje. Gelukkig was de smaak een stuk beter dan waar ik bang voor was. De kruidige marinade is gewoon lekker. Niet heel bijzonder, maar ook zeker niet slecht. Persoonlijk vond ik de structuur en smaak echt wel enigszins naar vlees smaken. Maar ja, het is de vraag of mijn oordeel daarover na 16 jaar vleesvrij leven wel echt zo betrouwbaar is. Als je moeite hebt om een stukje vlees te laten staan, zou ik zeggen: probeer ze eens en vel je eigen oordeel. Vies vond ik deze wings sowieso niet, maar voor mij zijn ze geen blijvertje.

Cijfer: 6

garden gourmet sensational chicken

Garden Gourmet Crispy Mini Filet

Ik had verwacht dat deze sticks zouden smaken naar de kip-krokant-schnitzel die ik graag eet van Lidl of AH-huismerk. Maar ze zijn een tikkeltje anders. Ze doen hun naam eer aan, want knapperig is de korst zeker. Net iets knapperiger dan de meeste burgers die ik ken. De textuur binnenin vond ik verdacht veel op kip lijken. Echt mals en met een soort draadjes. Ik kan me voorstellen dat mensen die echte kip eten dit wel een geslaagde vleesvervanger zullen vinden. Ik vond hem zelf ook zeker geslaagd, maar vind mijn geliefde kip-krokant-schnitzel toch net ietsje lekkerder. De binnenkant van die burgers heeft wat meer smaak. Maar dikke complimenten voor hoe de kipstructuur in deze sticks is nagemaakt!

Cijfer: 7,5

like meat vegan schnitzel

Like Meat Schnitzel

Deze schnitzel scoorde bij mij direct al tien bonuspunten. Hij is namelijk glutenvrij, maar heeft toch een knapperig randje. Doordat Bart glutenvrij eet, ben ik er inmiddels achter dat werkelijk elk vega-ding met een krokant korstje gluten bevat. Deze schnitzel dus niet! Ook Bart was ervan onder de indruk. En de smaak? Ook die stelde ons gelukkig niet teleur. De eerste hap deed me denken aan de vegan cordon bleu van Albert Heijn. Een beetje ham/kaas-achtig (wat best bijzonder is, aangezien er geen ham én geen kaas in de schnitzel zit). Lekker wel! De korst is zoals verwacht goed knapperig en de binnenkant is lekker stevig. Steviger dan veel vega-kipburgers! Maar los daarvan verdient deze schnitzel wat mij betreft een bonuspunt vanwege het glutenvrije korstje. Ik hoop dat meer vleesvervangermerken hun voorbeeld volgen.

Cijfer: 8 

albert heijn vega chippolata worstjes

Albert Heijn vegan chipolataworstjes

Van hun looks moeten deze worstjes het niet hebben. Maar van hun smaak zeker wel! Op het eerste gezicht leken deze vegan worstjes me geen schot in de roos. Ze zijn wat zacht van structuur als je ze in de pan gooit. Zelfs zo zacht dat ik in een paar worstjes al snel een deuk had gemaakt. Maar als je ze eenmaal krokant hebt gebakken, zijn ze verrukkelijk. De smaak is een tikkeltje kruidig en pittig, maar niet té. Een beetje vleesachtig, maar niet zo erg dat je het gevoel hebt echt vlees te eten. Wat mij betreft een goed gelukte vleesvervanger! Ik ben enthousiast en mijn kritische mede-proever Bart (die niet over heel veel vleesvervangers te spreken is) was dat ook. Dat zegt wat!

Cijfer: 8,5 

boon chili nuggets review

Boon chili nuggets

Ik had verwacht dat deze nuggets flink pittig zouden zijn, maar dat viel alles mee. Ze zijn eigenlijk vrij subtiel gekruid. Er zitten wel kruiden aan, maar van mij had het best wat meer gemogen. De bite van de nuggets is wel heerlijk; ze zijn goed stevig en er zijn zichtbaar bonen en maïs in verwerkt. De buitenkant is supercrispy, die vind ik erg geslaagd. De chilibonenburger van Boon scoort wat mij betreft meer punten, omdat die kruidiger is. Maar lekker zijn de nuggets alsnog absoluut. Ik serveer ze regelmatig (in stukjes gesneden) bij een goed gevulde poké bowl.

Cijfer: 6,5

boon saté review

Boon vegan saté 

Al vanaf het moment dat ik deze vleesvervanger op Instagram tegenkwam, ben ik de Jumbo gaan stalken in de hoop dat ze deze in hun assortiment zouden krijgen. Een tijdje geleden was het na een paar weken teleurgesteld langs het vega-schap lopen dan eindelijk zover: de saté lag er. Deze vegan saté is gemaakt van veldbonen en heeft een draadjesachtige structuur. Volgens mij broertje doet het denken aan rendang. Of de vegan saté het wachten waard was? Nou en of! Ik vond ‘m mega-lekker. De saté is lekker gekruid, maar niet te veel. Het nepvlees is stevig qua structuur en je proeft de bonen eigenlijk niet. De satésaus die niet bepaald karig in de verpakking is gestopt, is ook geweldig lekker.

Kortom: deze vegan saté ga ik absoluut vaker kopen! Heel goedkoop is de saté niet (ik betaalde € 3,85 voor een verpakking), maar dan heb je wel iets wat totaal anders smaakt dan welke vega-saté dan ook. Meestal gaan wij voor quorn met saté, maar ik ga deze variant zeker vaker halen. Ik vind de saus net wat minder zoet en meer kruidig en de structuur van het nepvlees vind ik ook lekker dan die van de quornblokjes. Je leest het: een nieuwe fan hier!

Cijfer: 9

vivera mini mix

Vivera plantaardige Mini Mix

Ook al gourmetten wij alleen met Kerst bij mijn schoonvader, met gourmethapjes maak je me altijd blij. Dit soort dingen kan ik ook gewoon bij een AVG’tje of bij rijst eten. Deze hapjes van Vivera zag ik laatst liggen en móest ik proberen. Ze smaakten anders dan ik had verwacht. 

 • Er zit een soort vegan mini-steak bij, waarvan ik dacht dat hij hamburgerachtig zou smaken. De structuur is heel stevig en wat dradig, en de smaak is zeker goed.
 • Verder zitten er krokante kip-achtige burgertjes tussen. Absoluut niet de beste die ik ooit heb geproefd, wel oké. Er had meer smaak aan mogen zitten. 
 • Daarnaast spot je in de verpakking kleine groenteballetjes. Die vond ik heel geslaagd. Ik zou er niet snel een hele verpakking van kopen voor bij het eten, maar die paar balletjes gingen er zeker goed in. 

Al met al niet de beste hapjes die ik heb geproefd. Maar met een sausje erbij en als je ze lang genoeg bakt om ze krokant te maken, zijn ze prima te eten.

Cijfer: 6,5

jumbo linzenburger

Jumbo linzenburger

De Albert Heijn-linzenburger was wat mij betreft een grote hit, maar helaas is de receptuur daarvan onlangs vernieuwd. Wat mij betreft is dat absoluut geen verbetering geweest; de burger lijkt in niets op wat het was en lijkt wel een slap aftreksel van het goed gekruide origineel. Máár, daar was de Jumbo-linzenburger to the rescue. Naar de concurrent gaan bleek een goede zet, want de Jumbo-linzenburger heeft best wat weg van die van Albert Heijn.

Ik vond het haast een kloon van de originele linzenburger van Albert Heijn. Hij heeft ook een kruidige smaak, een stevige structuur door de linzen en een heerlijke korst. Supergoed vullend! Het voelt echt als een traktatie als ik deze op mijn bord heb liggen. Move over AH-burger, hallo exemplaar van Jumbo!

Cijfer: 9

valess beef style burger

Valess Beef Style Burger

Eerder kocht ik steak-achtige vleesvervangers nooit, totdat ik ooit de vegan steak van Lidl tegenkwam. Die is me toch lekker en liet me al mijn vooroordelen (“Te vlezig!” was de voornaamste) overboord gooien. Zou deze van Valess net zo lekker zijn? Nope, helaas. Ik zal maar met de deur in huis vallen: ik vond hem echt geen succes. De steak is zo dik dat het een crime is om hem goed gaar te krijgen. En als hij dan eenmaal gaar is, dan heb je vooral een smaakloos stukje vegan steak in je mond met een gekke vleesachtige structuur met draadjes. De binnenkant deed me denken aan leverworst, iets waar ik zelfs toen ik nog vlees at al niets mee had. Nee hoor, deze laat ik aan me voorbijgaan.

Cijfer: 4,5

albert heijn notenburger

Albert Heijn notenburger

Als notengek was ik heel nieuwsgierig naar deze burger. Hij is klein van formaat, maar schijn bedriegt: vullen doet deze burger wel. Je proeft de noten zeker en gelukkig zijn ze ook in de textuur goed te spotten. De burger heeft dan ook lekker wat bite. Helaas vind ik hem verder niet heel smaakvol en ook een tikkeltje droog. De textuur is oké, maar het smaakt wel heel erg alsof je een op elkaar geperst hoopje noten eet. Nee, niet mijn favoriet! De volgende keer maak ik wel zelf een burger van noten.

Cijfer: 6

lidl vega kipburger

Lidl vegan kipburger

Ik zal eerlijk zijn: ik heb deze Lidl-kipburger heel lang in de koelkast laten liggen omdat ik me afvroeg of het wel zo mijn ding zou zijn. Meestal heb ik het meer op met burgers die een krokant korstje hebben. Toch zette ik mijn tanden in deze kipburger. Blij dat ik dat deed, want hij bleek hartstikke lekker. De kipburger heeft een lekker stevige structuur, veel smaak en ook de buitenkant is na een tijdje bakken niet te zacht. Ik was blij verrast. De krokante kipburgers (waaronder die van Lidl) blijf ik het allerlekkerst vinden. Maar dit minder krokante exemplaar is ook zeker niet verkeerd.

Cijfer: 7,5

vega rev

Beyond Meat sausage

Ik eindig met een knaller, wat mij betreft in elk geval. Deze Beyond Meat Sausage hebben we al een paar keer gegeten en hij stelt nooit teleur. De eerste keer was ik niet mega-enthousiast, maar toen bleek dat we de worst niet lang genoeg hadden gebakken. Dan is de buitenkant zacht (wat verse-worst-achtig) en de binnenkant is ook wat sompig. De truc is dus dat je de worst doormidden snijd en flink lang bakt. Dan is hij wél mega-lekker. Hij doet qua smaak eerder denken aan frikandel dan aan verse worst (terwijl de structuur meer weg heeft van verse worst). Ik vind het echt een heerlijk ding, ook voor op een broodje. Ook vriendlief was zeer te spreken over deze nepworst.

Enige waar ik even aan moest wennen, was de jus-achtige substantie die uit de worst komt. Als je hem bakt, zit je pan al snel onder de “jus”, zelfs al gebruik je maar een piepklein drupje olijfolie. Geen idee wat dat is. Maar hé, dat is dan ook het enige soort-van-minpuntje dat ik kan noemen.

Cijfer: 9

Welke van deze burgers, worstjes en sticks kende jij al?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 28 oktober 2022 op 10:19 am - Beantwoord

  Ik kende de chipolata ‘worstjes’ al. Toch vraag ik me wel af, ook omdat ik veel van deze fake-vleesjes eet, of dit de beste manier is om vleesloos te eten. Zoals je al zegt: vaak hangt het af van hoe gekruid het is. Zoals mijn vader altijd zei ‘zo kun je een drol ook lekker maken’ (dat hebben we nooit uitgetest en ik zou dat ook zeker niet aanraden… maar veel kruiden en sausjes geven al smaak aan iets wat misschien anders nergens naar zou smaken – of zonder toevoeging misschien helemaal niet lekker is).
  Ik zou graag dingen van scratch maken. Daar is vast wel een kookboek voor (hint). En ik maak ook wel eens iets wat het vlees vervangt zonder te grijpen naar de convenience pakketjes. Maar die chipolata’s zijn inderdaad wel erg lekker.

  • Romy 6 november 2022 op 9:51 pm - Beantwoord

   Die dilemma’s heb ik zelf ook wel inderdaad rondom vleesvervangers. De laatste tijd eet ik ongeveer 50% van de tijd kant-en-klare vegaburgers en 50% van de tijd iets puurders (cashewnoten, bonen, zelf gemarineerde tofu, etc.). Zelf dingen maken blijkt helemaal niet zo uitdagend met een goed recept erbij 🙂 Alleen soms is gemak ook wat waard 😉

 2. Iris 28 oktober 2022 op 11:45 am - Beantwoord

  Wat een heerlijke blog, vol inspiratie! 3.5e maand naar Azië geweest en de vleesvervangers toch wel erg gemist, toch wel erg lekker iets anders dan tofu.

  • Romy 6 november 2022 op 9:49 pm - Beantwoord

   Oeh, ik snap helemaal dat je dan blij bent met het ruime vega-assortiment hier. Wel heel gaaf trouwens dat je 3,5 maand door Azië hebt gereisd! Lijkt me een onvergetelijke reis 🙂

 3. Nikita 28 oktober 2022 op 12:04 pm - Beantwoord

  Ik heb de dingen die je noemt nog niet geproefd, maar ik ga ze wel in de gaten houden. Vooral de Boneless Ribs klinken heel goed. Doordat het vegetarische aanbod constant uitbreidt met lekkers eet ik eigenlijk nog veel meer vega dan vroeger. Vegan zou ik niet volhouden. Ik ben ook heel erg fan van prépare (volgens mij in Nederland filet americain) maar dat is dus vlees. Sinds een tijdje terug heeft Delio een vegan variant uitgebracht, door de kruiden en structuur is hij echt wel geslaagd. Afgelopen maandag was ik voor het eerst in een hele lange tijd weer in de AH (ik ga meestal naar Delhaize omdat die dichter is) en ik schrok er van hoeveel er was bijgekomen. In de positieve zin. De kipfilet van Garden Gourmet met tuinkruiden is ook aan te raden! Ik weet alleen niet of hij allergie-vrij is, hij is ook niet vegan. Sowieso bij het merk Garden Gourmet word ik al blij want das echt mijn favoriete merk. Maar Albert Heijn huismerk heeft ook goede dingen.

  • Romy 6 november 2022 op 9:48 pm - Beantwoord

   Ja, wat een feestje hè dat het aanbod steeds groter wordt?! De Garden Gourmet-kipstukjes eten wij ook vaak. Die zijn zo lekker 🙂 Jouw vega filet americain klinkt trouwens ook fantastisch.

Recente blogs

4x Zo ga je van dromen naar doen!

24 april 2017|Persoonlijke groei|

Ik ben een echte dromer. Al op mijn veertiende had ik een hele toekomst voor ogen, tot aan de namen van mijn toekomstige kinderen aan toe. Nog steeds kan ik dagdromen over de toekomst en fantaseren over wat het leven me zal brengen. Maar van dromen naar doen? Dat is dan weer een volgende stap, die vaak iets lastiger is. Hoe pak je dat aan? Hoe maak je van je dromen werkelijkheid? Voor Saskia's blog schreef ik laatst een artikel over mijn grote droom: voor mijn werk iets met schrijven, taal of communicatie kunnen doen. Een van haar vragen was hoe ik dat wilde aanpakken. Dat vormde de inspiratie voor dit artikel: van dromen naar doen, hoe doe je dat?

Blij Lijstje #24 | Frozen 2, Vergeet-me-nietjes & vriendinnenpraat

11 mei 2020|Persoonlijk|

Mei is altijd al mijn lievelingsmaand geweest. Een goede reden op zich al om blij te zijn! En hoewel de maand mei dit jaar ook wat rottige dingen met zich meebrengt, lieten de lichtpuntjes zich de afgelopen weken gelukkig ook zien. Zo kreeg ik post uit nogal onverwachte hoek, viel een cadeau "ietsje" kleiner uit dan verwacht en juichte ik voor het eerst in mijn leven bij het inplannen van een kappersafspraak. Lees je mee in mijn Blije Lijstje?

Hoe oud (of jong) voel jij je?

29 september 2019|Persoonlijk|

"Je bent zo oud als je je voelt." Als kind vond ik dat vooral een suffe uitspraak voor oude vrouwen die een excuus wilden hebben om alsnog een korte jurk of leren rok aan te trekken. Twintig voelden ze zich, zestig waren ze. Inmiddels ben ik gaan beseffen dat in die uitspraak een kern van waarheid zit. Dat mijn leeftijd 26 is, hoeft helemaal niets te zeggen over hoe ik me voel en hoe mijn leven eruitziet. Soms voel ik me piepjong, dan weer ontzettend volwassen.