Zet mij met een mandje in de supermarkt en je kunt ervan uitgaan dat ik binnen no-time bij het koelschap met vleesvervangers sta. Zodra er mogelijk nieuwe producten te scoren zijn, ben ik er als de kippen bij. De laatste tijd viel ik met mijn neus in de boter, want meerdere supermarkten hebben er veel nieuwe vega(n) producten bij. Ik probeerde héél veel vleesvervangers van De Vegetarische Slager, Albert Heijn en Lidl. Zo testte ik falafel met rode biet, ontdekte ik de eerste vegan spekjes die ik wél kon waarderen, bleek één groenteburger-geval te smerig voor woorden en werd ik van een namaak-kaasburger dan weer wél heel gelukkig. Zie hier mijn ongezouten oordeel over deze vleesvervangers.
AH Terra falafel met rode biet (bio) – € 2,85
De tomatenfalafel van Albert Heijn vind ik altijd een groot succes, dus ik was heel benieuwd wat ik van deze falafel met biet zou vinden. Ze zien er in elk geval bietachtig uit met hun knalroze kleur. Ook in de smaak proef je de biet zeker terug. Hoewel de falafel grotendeels is gemaakt van kikkererwten, smaken ze zeker wel naar rode biet. Ze zijn wat meer zoetig en aards dan gewone falafel. Eigenlijk smaken ze precies zoals je je waarschijnlijk bij falafel met biet voorstelt: het kruimelige van falafel gemixt met de smaak van biet. Ik vond ze zeker erg lekker.
Door de bietensmaak past deze falafel niet bij elk gerecht, dus ik zou meestal eerder gewone falafel kopen. Maar voor de smaak kan ik me zeker voorstellen dat ik ze nog eens in huis haal. De falafel is vast vooral lekker als je een gerecht maakt waar rode bieten in zijn verwerkt. Ik zie ze al helemaal schitteren bij een couscoussalade met rucola, kikkererwten en rode biet.
Cijfer: 7,5
Lidl vegan nuggets (Vemondo) – prijs rond € 2,-
Over de kipnuggets van Albert Heijn ben ik altijd erg te spreken en ook de vegan kip-krokantschnitzel van Lidl vind ik een grote hit. Zouden de kipnuggets net zo’n succes zijn? Mwah, dat viel een beetje tegen. De smaak is op zich heel prima. De nuggets zijn mals van binnen, zoals je wel kent van de meeste vegan kipburgers. Dat is heel lekker. Maar het korstje vond ik een beetje melig. Ik kreeg het niet zo goed krokant gebakken in de pan als bij de nuggets van Albert Heijn. Ook kwam het korstje bij mij in de pan al snel los, waardoor wat er op mijn bord eindigde er niet bepaald uitzag zoals op de verpakkingsfoto. Dus nee, ik ben niet steil achterovergeslagen. Vies zijn ze ook niet, maar ik heb ze beter geproefd. Als je vegan kipnuggets wilt eten, zou ik voor die van AH-huismerk gaan.
Cijfer: 5,5
Lidl vegan kipstukjes – € 1,99
Bart en ik gebruiken meestal de ‘Sensational Filet Pieces’ van Garden Gourmet of de vegan kipstukjes van De Vegetarische Slager. Maar omdat deze van Lidl een heel stuk goedkoper zijn (en dankzij de vernieuwde receptuur ook vegan in plaats van vega), wilde ik eens iets nieuws proberen. We waren blij verrast. Jaren geleden probeerde ik eens de vegetarische kipstukjes van Lidl en die vond ik niet heel geslaagd. Deze vegan variant kwam wel in één keer door onze smaakkeuring heen. En hoe! Ik vind ze erg lijken op de vegan kipstukjes van De Vegetarische Slager. Goed mals van structuur, heerlijk te wokken en heel stevig. En het allerbeste: de smaak is niet anders dan die van De Vegetarische Slager, maar de prijs is wel twee keer zo laag. Ja, ik weet waar ik voortaan mijn vegan kipstukjes haal voor de helft van de prijs: bij Lidl. Dit is een blijvertje.
Cijfer: 8
AH Terra plantaardige schnitzel Hongaarse stijl – € 2,75
Albert Heijn krijgt er steeds meer vegan schnitzels bij en ik ben zo’n (vegan) schnitzelfan dat ik ze allemaal moet proberen. Deze Hongaarse was zoals ik vermoedde: een tikkeltje pittig dan de standaard plantaardige schnitzels. Maar ik vond hem zeker niet té pikant. Als je niet zo van eten met pit houdt, zal het waarschijnlijk minder je ding zijn. Maar als je wel wat kunt hebben, vind je deze vast heel goed te doen. Verwacht een knapperig en pikant korstje met een malse binnenkant. Echt zo’n zachte binnenkant met exact genoeg bite en een draadjesstructuur. Precies zoals ik het bij vegan schnitzels graag zie! Ik at de schnitzel zelf bij een gerecht met harissa en vond dat een perfecte match.
Cijfer: 7,5
De Vegetarische Slager vegan Geroockte Speckjes – € 3,99
Meestal ben ik over alles wat op spekjes lijkt niet zo te spreken. Veel vegan spekjes vind ik te zout of te knapperig. Maar toen ik laatst zoete-aardappel-stamppot maakte, wilde ik me weer een keer aan spekjes wagen. Zowaar bleken deze van De Vegetarische Slager wél door mijn nogal kritische keuring te komen. Ik vond ze niet te zout en niet te knapperig, maar wel stevig genoeg, en ook nog heel lekker van smaak. Voor bij een stamppot of een “carbonara”-pasta zonder vlees zijn deze spekkies wat mij betreft perfect. Ze zijn wel aardig aan de prijs. Maar voor die paar keer per jaar dat ik spekjes gebruik, zou ik zeker naar deze grijpen in plaats van naar die van bijvoorbeeld AH-huismerk (die vond ik zelf véél te zout).
Cijfer: 8
Albert Heijn Terra broccoli-champignonburger – € 2,49
Ik moet toegeven: van de looks moet deze broccoli-champignonburger het al niet hebben. Maar never judge a book by its cover. Ik moest bij het woord “champignonburger” denken aan de overheerlijke champignonburgers van AH- en Lidl-huismerk (die ik niet meer eet omdat ze niet vegan zijn). Broccoli vind ik ook goed te eten, dus ik verwachtte dat dit qua smaak geen misser kon zijn. Boy was I wrong! De structuur vond ik alleen al heel smerig. De burger is heel glad en krijg je ook niet knapperig of stevig in de pan. Het blijft een flubberig geval. Verder smaakt het zoals het eruitziet: als samengeperste champignons met broccoli en hier en daar wat verdwaalde sperziebonen.
Ik proefde vooral heel veel taaie paddenstoelen en een vleugje broccolismaak, en soms beet ik opeens in een halve sperzieboon (wat doet die überhaupt in een champignon-broccoliburger?). De structuur van de samengeperste paddenstoelen vond ik ronduit smerig en de groenten die erdoorheen geduwd zijn, maken het geheel er niet beter op. Lang verhaal kort: deze burger kan ik je zéker niet aanraden. Ik heb hem met lange tanden opgegeten en was blij toen de laatste hap in mijn mond zat en ik me op de rest van mijn avondeten kon storten.
Cijfer: 3
De Vegetarische Slager Kipleckere Nuggets – € 3,99
Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Vegan kipnuggets vind ik meestal inderdaad kiplekker. Goed krokant korstje, malse binnenkant, milde smaak. Helaas vond ik deze nuggets in niets lijken op wat ik gewend ben, terwijl je dat voor deze prijs toch wel mag verwachten. Het korstje wordt eerder zacht dan knapperig. En de binnenkant smaakte wat zurig. Ik vond het een gek smaakje in elk geval en kan – ook na even spieken op de ingrediëntenlijst – niet helemaal plaatsen waar het vandaan kwam. Misschien het azijn dat erin zit? Maar dat zit volgens mij in wel meer producten zonder dat ik die meteen heel zuur vind smaken. De structuur van de binnenkant is wel mals, maar maakt de smaak er niet beter op. Al met al niet mijn ding! Dan zou ik gewoon de nuggets van AH-huismerk kopen. Die zijn veel goedkoper en – in mijn ogen – veel lekkerder.
Cijfer: 5
AH Terra falafel met paprika en harissa – € 2,85
Voor paprika en harissa ben ik altijd in, dus falafel met die smaak kan haast niet tegenvallen. Deze paprika-harissa-falafel mag naar mijn mening qua smaak geen falafel heten. Voor mij overheerste vooral de pittigheid nogal. De falafel is wat mij betreft niet té pittig (het brandt subtiel op je tong, maar dat kan ik hebben). Maar als je niet van pikant houdt, zou ik de falafel zeker laten liggen. Zelf vond ik het jammer dat het pikante zo erg overheerst dat je verder weinig van de falafel proeft. Paprikasmaak of een vleugje kikkererwt kon ik nergens bekennen. Dus: op zich oké, maar van mij mogen ze bij de nieuwe receptuur iets minder uitschieten met de rode pepers. Dan maak ik liever zelf falafel met harissa (zoals in deze pasta met falafel en harissa).
Cijfer: 6
De Vegetarische Slager Cordon Blij – € 4,79
Laten we het maar niet hebben over de belachelijk hoge prijs van deze vegan variant op Cordon Bleu. Dáár word ik niet heel blij van. Maar de ham/kaas-vraag is natuurlijk: werd ik wel blij van de smaak? Nou en of, dát zeker. Het is alweer zeker 19 jaar geleden dat ik voor het laatst een echte Cordon Bleu op had, dus ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat mijn smaakherinnering daaraan perfect is. Maar van wat ik nog weet, doet deze me absoluut denken aan hoe ik de echte Cordon Bleu ken. Niet alleen de looks, maar ook de smaak hebben verdomd veel weg van de real deal. De kaas is écht kazig, inclusief smeltdraadjes en al. En de ham? Ook die heeft veel weg van echte ham. Maar de combinatie van dat alles is al helemaal ideaal. En het allerbeste: de Cordon Blij is heel rijkelijk gevuld met het hele ham-en-kaas-gebeuren. Niet een karig beetje vulling, maar echt een hele hoop.
Ja ja ja, ik ben fan! Of beter gezegd: ik word hier (Cordon) Blij van.
Cijfer: 9
Heb jij de laatste tijd nog vleesvervangers geproefd die je mij kunt aanraden?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Blij Lijstje #6: bloopers, binnenpretjes & beroemd!
Het opstellen van een lijstje met blijmakers is al een echte blijmaker op zich. Juist omdat de afgelopen week door omstandigheden geen heel fijne week was, vond ik het extra waardevol om een nieuw Blij Lijstje op te stellen. Want lichtpuntjes en grote en kleine geluksmomenten zijn er altijd, als je er maar hard genoeg op focust. De laatste tijd werd ik onder andere blij van mijn hardloopschoenen die ik weer aantrok, een paar hilarische binnenpretjes (iets met een geheel nieuwe definitie van "sportief") en een krantenartikel met mijn roodharige hoofd erbij. Je leest het allemaal in deze editie van Blij Lijstje.
47 (betaalbare!) bijzondere uitjes voor een vrije dag
De bioscoop, McDonald's en Amsterdam Centrum kennen we inmiddels wel. Wat zijn nou meer bijzondere uitjes voor als je toevallig nog een lege dag over hebt in je agenda? Wat is een leuke manier om die geplande dag weg met je vriendin, moeder, broer, partner of kinderen door te brengen? Ik ben zelf gek op toeristisch doen in eigen land en ontdek altijd graag originelere dingen dan het zoveelste rondje park of wéér een blockbuster in de bioscoop kijken. Dit zijn 47 bijzondere uitjes voor je vrije dag. En ze zijn ook nog allemaal vrij betaalbaar (of zelfs gratis!).
Sentimenteel gedoe rondom 30 worden (en 29 zijn)
"Je hebt gewoon bijna een decennium afgesloten." Tot die conclusie kwam ik afgelopen weekend toen ik met vier meiden de 30e verjaardag vierde van één van ons. Alle vier zijn we dit jaar aan de beurt om een prominente 3 en een 0 op onze verjaardagstaart te zien staan. Het einde van het twintigerstijdperk, het begin van de dertigerjaren! Sentimentele meid als ik ben, zet dat me de laatste tijd volop aan het terugblikken, vooruitblikken en vooral aan het nadenken. Op mijn bijna-30e ziet mijn leven er compleet anders uit dan hoe ik er op mijn 20e over had gefantaseerd. Toch had ik het niet anders gewild dan hoe het nu is.
Hoi Romy,
Wat leuk deze smaaktest. Voor mij zou het helpen als je er ook bij zou zetten welke glutenvrij zijn, dan weet ik dat ik die kan kopen voor mijn dochter. En gewoon nieuwsgierig, wat eet Bart als een vleesvervanger gluten bevat?
Groetjes,
Saskia
Goede vraag! Dat kan ik er zeker bij vermelden 🙂
Ik vind het soms wat lastig, omdat de ene persoon glutenintolerantie heeft en de ander echt coeliakie. Bart heeft glutenintolerantie en kan sporen van gluten wel verdragen. Dus vleesvervangers die wij glutenvrij noemen, zijn dat voor iemand met coeliakie misschien niet. Maar ik kan zeker iets in die richting erbij zetten 🙂
Uit deze post zijn de falafel met rode biet, de vegan kipstukjes van Lidl, de gerookte spekjes, en de paprika-harissa-falafel glutenvrij.
Als ik een niet-glutenvrije vleesvervanger eet, eet Bart of vlees of een vleesvervanger die wel glutenvrij is. Hij vindt bijvoorbeeld de vegan kipstukjes van Garden Gourmet en de tomatenfalafel van AH ook erg lekker.
Sommige vleesvervangers zijn echt heerlijk, maar dan heb je ook dat het op niks trekt.
Jammer dat die broccoliburger zo tegenviel, die klinkt juist zo lekker! Ik ben benieuwd naar de cordon bleu. Ik haal in Duitsland vaak vegan cordon bleus, die zijn ook erg goed en een stuk betaalbaarder. De spekjes wil ik ook wel eens proberen. Ik ben ook niet kapot van de meeste vervangers van spekjes, maar het specktakel van DVS vind ik wel erg lekker, dus misschien deze ook wel.
Ik ben benieuwd wat je van deze vegan spekjes vindt! Ik ben zelf geen spekjesfan, maar deze vond ik wel erg lekker.
En goed om te weten dat Duitsland ook goede vegan burgers heeft! Daar ga ik eens spieken als ik weer een keer net over de grens ben 🙂
Grappig hoe smaken verschillen! Ik heb net graag dat mijn plantaardige spekjes zout en krokant zijn :p Ik denk ook dat nuggets met zo’n soort kruimelig korstje lekkerder zijn als je ze frituurt. Volgens mij krijgt niemand dat goed gebakken. Mij lukt het alleszins ook niet. De cordon blij heb ik hier nog niet kunnen vinden en ben er zo nieuwsgierig naar!
Kijk uit naar meer van dit soort reviews