ah terra vleesvervangers review

Review vleesvervangers | De Vegetarische Slager, Albert Heijn Terra & Lidl

 • 1 maart 2024
 • 7 Reacties
Categorieën: Groen doen, Lifestyle

Zet mij met een mandje in de supermarkt en je kunt ervan uitgaan dat ik binnen no-time bij het koelschap met vleesvervangers sta. Zodra er mogelijk nieuwe producten te scoren zijn, ben ik er als de kippen bij. De laatste tijd viel ik met mijn neus in de boter, want meerdere supermarkten hebben er veel nieuwe vega(n) producten bij. Ik probeerde héél veel vleesvervangers van De Vegetarische Slager, Albert Heijn en Lidl. Zo testte ik falafel met rode biet, ontdekte ik de eerste vegan spekjes die ik wél kon waarderen, bleek één groenteburger-geval te smerig voor woorden en werd ik van een namaak-kaasburger dan weer wél heel gelukkig. Zie hier mijn ongezouten oordeel over deze vleesvervangers.

review AH Terra falafel rode biet

AH Terra falafel met rode biet (bio) – € 2,85

De tomatenfalafel van Albert Heijn vind ik altijd een groot succes, dus ik was heel benieuwd wat ik van deze falafel met biet zou vinden. Ze zien er in elk geval bietachtig uit met hun knalroze kleur. Ook in de smaak proef je de biet zeker terug. Hoewel de falafel grotendeels is gemaakt van kikkererwten, smaken ze zeker wel naar rode biet. Ze zijn wat meer zoetig en aards dan gewone falafel. Eigenlijk smaken ze precies zoals je je waarschijnlijk bij falafel met biet voorstelt: het kruimelige van falafel gemixt met de smaak van biet. Ik vond ze zeker erg lekker.

Door de bietensmaak past deze falafel niet bij elk gerecht, dus ik zou meestal eerder gewone falafel kopen. Maar voor de smaak kan ik me zeker voorstellen dat ik ze nog eens in huis haal. De falafel is vast vooral lekker als je een gerecht maakt waar rode bieten in zijn verwerkt. Ik zie ze al helemaal schitteren bij een couscoussalade met rucola, kikkererwten en rode biet.

Cijfer: 7,5

review lidl vegan kipnuggets

Lidl vegan nuggets (Vemondo) – prijs rond € 2,-

Over de kipnuggets van Albert Heijn ben ik altijd erg te spreken en ook de vegan kip-krokantschnitzel van Lidl vind ik een grote hit. Zouden de kipnuggets net zo’n succes zijn? Mwah, dat viel een beetje tegen. De smaak is op zich heel prima. De nuggets zijn mals van binnen, zoals je wel kent van de meeste vegan kipburgers. Dat is heel lekker. Maar het korstje vond ik een beetje melig. Ik kreeg het niet zo goed krokant gebakken in de pan als bij de nuggets van Albert Heijn. Ook kwam het korstje bij mij in de pan al snel los, waardoor wat er op mijn bord eindigde er niet bepaald uitzag zoals op de verpakkingsfoto. Dus nee, ik ben niet steil achterovergeslagen. Vies zijn ze ook niet, maar ik heb ze beter geproefd. Als je vegan kipnuggets wilt eten, zou ik voor die van AH-huismerk gaan.

Cijfer: 5,5

review lidl vegan kipstukjes

Lidl vegan kipstukjes – € 1,99

Bart en ik gebruiken meestal de ‘Sensational Filet Pieces’ van Garden Gourmet of de vegan kipstukjes van De Vegetarische Slager. Maar omdat deze van Lidl een heel stuk goedkoper zijn (en dankzij de vernieuwde receptuur ook vegan in plaats van vega), wilde ik eens iets nieuws proberen. We waren blij verrast. Jaren geleden probeerde ik eens de vegetarische kipstukjes van Lidl en die vond ik niet heel geslaagd. Deze vegan variant kwam wel in één keer door onze smaakkeuring heen. En hoe! Ik vind ze erg lijken op de vegan kipstukjes van De Vegetarische Slager. Goed mals van structuur, heerlijk te wokken en heel stevig. En het allerbeste: de smaak is niet anders dan die van De Vegetarische Slager, maar de prijs is wel twee keer zo laag. Ja, ik weet waar ik voortaan mijn vegan kipstukjes haal voor de helft van de prijs: bij Lidl. Dit is een blijvertje.

Cijfer: 8

review AH Terra plantaardige schnitzel Hongaarse stijl

AH Terra plantaardige schnitzel Hongaarse stijl – € 2,75

Albert Heijn krijgt er steeds meer vegan schnitzels bij en ik ben zo’n (vegan) schnitzelfan dat ik ze allemaal moet proberen. Deze Hongaarse was zoals ik vermoedde: een tikkeltje pittig dan de standaard plantaardige schnitzels. Maar ik vond hem zeker niet té pikant. Als je niet zo van eten met pit houdt, zal het waarschijnlijk minder je ding zijn. Maar als je wel wat kunt hebben, vind je deze vast heel goed te doen. Verwacht een knapperig en pikant korstje met een malse binnenkant. Echt zo’n zachte binnenkant met exact genoeg bite en een draadjesstructuur. Precies zoals ik het bij vegan schnitzels graag zie! Ik at de schnitzel zelf bij een gerecht met harissa en vond dat een perfecte match.

Cijfer: 7,5

review De Vegetarische Slager geroockte speckjes

De Vegetarische Slager vegan Geroockte Speckjes – € 3,99

Meestal ben ik over alles wat op spekjes lijkt niet zo te spreken. Veel vegan spekjes vind ik te zout of te knapperig. Maar toen ik laatst zoete-aardappel-stamppot maakte, wilde ik me weer een keer aan spekjes wagen. Zowaar bleken deze van De Vegetarische Slager wél door mijn nogal kritische keuring te komen. Ik vond ze niet te zout en niet te knapperig, maar wel stevig genoeg, en ook nog heel lekker van smaak. Voor bij een stamppot of een “carbonara”-pasta zonder vlees zijn deze spekkies wat mij betreft perfect. Ze zijn wel aardig aan de prijs. Maar voor die paar keer per jaar dat ik spekjes gebruik, zou ik zeker naar deze grijpen in plaats van naar die van bijvoorbeeld AH-huismerk (die vond ik zelf véél te zout).

Cijfer: 8

review AH Terra broccoli champignonburger

Albert Heijn Terra broccoli-champignonburger – € 2,49

Ik moet toegeven: van de looks moet deze broccoli-champignonburger het al niet hebben. Maar never judge a book by its cover. Ik moest bij het woord “champignonburger” denken aan de overheerlijke champignonburgers van AH- en Lidl-huismerk (die ik niet meer eet omdat ze niet vegan zijn). Broccoli vind ik ook goed te eten, dus ik verwachtte dat dit qua smaak geen misser kon zijn. Boy was I wrong! De structuur vond ik alleen al heel smerig. De burger is heel glad en krijg je ook niet knapperig of stevig in de pan. Het blijft een flubberig geval. Verder smaakt het zoals het eruitziet: als samengeperste champignons met broccoli en hier en daar wat verdwaalde sperziebonen.

Ik proefde vooral heel veel taaie paddenstoelen en een vleugje broccolismaak, en soms beet ik opeens in een halve sperzieboon (wat doet die überhaupt in een champignon-broccoliburger?). De structuur van de samengeperste paddenstoelen vond ik ronduit smerig en de groenten die erdoorheen geduwd zijn, maken het geheel er niet beter op. Lang verhaal kort: deze burger kan ik je zéker niet aanraden. Ik heb hem met lange tanden opgegeten en was blij toen de laatste hap in mijn mond zat en ik me op de rest van mijn avondeten kon storten.

Cijfer: 3

review De Vegetarische Slager Kipleckere Nuggets

De Vegetarische Slager Kipleckere Nuggets – € 3,99

Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Vegan kipnuggets vind ik meestal inderdaad kiplekker. Goed krokant korstje, malse binnenkant, milde smaak. Helaas vond ik deze nuggets in niets lijken op wat ik gewend ben, terwijl je dat voor deze prijs toch wel mag verwachten. Het korstje wordt eerder zacht dan knapperig. En de binnenkant smaakte wat zurig. Ik vond het een gek smaakje in elk geval en kan – ook na even spieken op de ingrediëntenlijst – niet helemaal plaatsen waar het vandaan kwam. Misschien het azijn dat erin zit? Maar dat zit volgens mij in wel meer producten zonder dat ik die meteen heel zuur vind smaken. De structuur van de binnenkant is wel mals, maar maakt de smaak er niet beter op. Al met al niet mijn ding! Dan zou ik gewoon de nuggets van AH-huismerk kopen. Die zijn veel goedkoper en – in mijn ogen – veel lekkerder.

Cijfer: 5

review albert heijn terra falafel paprika harissa

AH Terra falafel met paprika en harissa – € 2,85

Voor paprika en harissa ben ik altijd in, dus falafel met die smaak kan haast niet tegenvallen. Deze paprika-harissa-falafel mag naar mijn mening qua smaak geen falafel heten. Voor mij overheerste vooral de pittigheid nogal. De falafel is wat mij betreft niet té pittig (het brandt subtiel op je tong, maar dat kan ik hebben). Maar als je niet van pikant houdt, zou ik de falafel zeker laten liggen. Zelf vond ik het jammer dat het pikante zo erg overheerst dat je verder weinig van de falafel proeft. Paprikasmaak of een vleugje kikkererwt kon ik nergens bekennen. Dus: op zich oké, maar van mij mogen ze bij de nieuwe receptuur iets minder uitschieten met de rode pepers. Dan maak ik liever zelf falafel met harissa (zoals in deze pasta met falafel en harissa).

Cijfer: 6

review De Vegetarische Slager Cordon Blij

De Vegetarische Slager Cordon Blij – € 4,79

Laten we het maar niet hebben over de belachelijk hoge prijs van deze vegan variant op Cordon Bleu. Dáár word ik niet heel blij van. Maar de ham/kaas-vraag is natuurlijk: werd ik wel blij van de smaak? Nou en of, dát zeker. Het is alweer zeker 19 jaar geleden dat ik voor het laatst een echte Cordon Bleu op had, dus ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat mijn smaakherinnering daaraan perfect is. Maar van wat ik nog weet, doet deze me absoluut denken aan hoe ik de echte Cordon Bleu ken. Niet alleen de looks, maar ook de smaak hebben verdomd veel weg van de real deal. De kaas is écht kazig, inclusief smeltdraadjes en al. En de ham? Ook die heeft veel weg van echte ham. Maar de combinatie van dat alles is al helemaal ideaal. En het allerbeste: de Cordon Blij is heel rijkelijk gevuld met het hele ham-en-kaas-gebeuren. Niet een karig beetje vulling, maar echt een hele hoop.

Ja ja ja, ik ben fan! Of beter gezegd: ik word hier (Cordon) Blij van.

Cijfer: 9

Heb jij de laatste tijd nog vleesvervangers geproefd die je mij kunt aanraden?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Saskia 1 maart 2024 op 11:25 am - Beantwoord

  Hoi Romy,
  Wat leuk deze smaaktest. Voor mij zou het helpen als je er ook bij zou zetten welke glutenvrij zijn, dan weet ik dat ik die kan kopen voor mijn dochter. En gewoon nieuwsgierig, wat eet Bart als een vleesvervanger gluten bevat?
  Groetjes,
  Saskia

  • Romy 1 maart 2024 op 4:06 pm - Beantwoord

   Goede vraag! Dat kan ik er zeker bij vermelden 🙂
   Ik vind het soms wat lastig, omdat de ene persoon glutenintolerantie heeft en de ander echt coeliakie. Bart heeft glutenintolerantie en kan sporen van gluten wel verdragen. Dus vleesvervangers die wij glutenvrij noemen, zijn dat voor iemand met coeliakie misschien niet. Maar ik kan zeker iets in die richting erbij zetten 🙂

   Uit deze post zijn de falafel met rode biet, de vegan kipstukjes van Lidl, de gerookte spekjes, en de paprika-harissa-falafel glutenvrij.

   Als ik een niet-glutenvrije vleesvervanger eet, eet Bart of vlees of een vleesvervanger die wel glutenvrij is. Hij vindt bijvoorbeeld de vegan kipstukjes van Garden Gourmet en de tomatenfalafel van AH ook erg lekker.

 2. Heidi 2 maart 2024 op 2:13 pm - Beantwoord

  Sommige vleesvervangers zijn echt heerlijk, maar dan heb je ook dat het op niks trekt.

 3. Jenn 4 maart 2024 op 12:12 pm - Beantwoord

  Jammer dat die broccoliburger zo tegenviel, die klinkt juist zo lekker! Ik ben benieuwd naar de cordon bleu. Ik haal in Duitsland vaak vegan cordon bleus, die zijn ook erg goed en een stuk betaalbaarder. De spekjes wil ik ook wel eens proberen. Ik ben ook niet kapot van de meeste vervangers van spekjes, maar het specktakel van DVS vind ik wel erg lekker, dus misschien deze ook wel.

  • Romy 12 maart 2024 op 6:20 pm - Beantwoord

   Ik ben benieuwd wat je van deze vegan spekjes vindt! Ik ben zelf geen spekjesfan, maar deze vond ik wel erg lekker.
   En goed om te weten dat Duitsland ook goede vegan burgers heeft! Daar ga ik eens spieken als ik weer een keer net over de grens ben 🙂

 4. Irene 14 maart 2024 op 11:03 am - Beantwoord

  Grappig hoe smaken verschillen! Ik heb net graag dat mijn plantaardige spekjes zout en krokant zijn :p Ik denk ook dat nuggets met zo’n soort kruimelig korstje lekkerder zijn als je ze frituurt. Volgens mij krijgt niemand dat goed gebakken. Mij lukt het alleszins ook niet. De cordon blij heb ik hier nog niet kunnen vinden en ben er zo nieuwsgierig naar!

 5. Frits 13 mei 2024 op 10:25 pm - Beantwoord

  Kijk uit naar meer van dit soort reviews

Recente blogs

10 verrassend leuke dingen om alleen te doen

10 maart 2018|Lifestyle|

Ook als ‘mensen-mens’ vind ik het soms best fijn om iets alleen te doen. Even geen rekening hoeven houden met andere mensen en enkel je eigen gedachten die door je hoofd heen gaan. Op z’n tijd is dat zo slecht nog niet! Naast een avond jezelf pamperen of met een boek op de bank kruipen, zou je er ook een keer alleen op uit kunnen gaan. Ter inspiratie zet ik 10 leuke dingen om alleen te doen op een rij die misschien niet zo voor de hand liggen. Ik zou zeggen: geef het eens een kans! Niet in plaats van leuke uitjes met anderen, maar gewoon daarnáást.

Gezonde chocolade-havermout met banaan (in 5 minuten klaar)

7 januari 2022|Recepten|

Dat je van elk ontbijt een feestje moet maken, kan ik niet anders dan beamen. Nu is het ook zo wat om elke dag taart op het menu te zetten. Maar chocolade-havermout is een bijzonder feestelijk ontbijtrecept dat hartstikke gezond is én zo klaarstaat. Dit havermoutontbijtje maak je gewoon in de pan en is binnen 5 minuten ready to eat, maar smaakt als een smeuïge chocolademousse. Dat terwijl er niet eens chocola in zit, wel een hoop fruit en vezels. Bij ons ging de chocolade-havermout met liefde door de maag. Bij jou ook?

Gezonde brownies van zwarte bonen (verrassend lekker!)

21 juni 2022|Recepten|

Brownies van zwarte bonen? Tja, dit is zo’n recept dat je moet proeven om te weten hoe lekker het is. Het klinkt misschien gek om je favoriete bonen uit de chili con carne in een brownie te gooien. Maar geloof me: deze brownies smaken echt naar pure-chocolade-brownies en hebben dezelfde heerlijke structuur en smaak. Zelfs mijn kritische testpanel (lees: Bart) was na het proeven overtuigd. Dus: wil jij iets lekkers te snacken hebben dat ook nog verrassend gezond is? Deze gezonde brownies wachten op je! Of nou, je moet ze wel zelf nog maken met dit recept.