review vleesvervangers

Review vleesvervangers | Garden Gourmet-burgers, vegan soepballetjes, seitan-gyros & meer

 • 17 november 2023
 • 3 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Als ik een favoriete rubriek op mijn blog moet kiezen, dan is het sowieso deze: de vleesvervanger-reviews. Alleen al omdat het proberen van nieuwe vleesvervangers een feestje is. Tenminste, meestal! Heel af en toe zitten er exemplaren bij die onmogelijk weg te krijgen zijn, maar in deze editie valt het mee. Op enkele “mwah”-vleesvervangers na, vond ik er meerdere aanraders bij zitten. Ik testte onder andere de kimchi-burger van Garden Gourmet en de bloemkool-pastinaakburger van Jumbo. Over die laatste was ik nogal sceptisch. Was dat terecht? En hoe bevielen de andere vleesvervangers? Dit is mijn goudeerlijke oordeel!

review vleesvervangers albert heijn plantaardige soepballetjes

Albert Heijn Terra plantaardige soepballetjes

Laat ik beginnen met de klapper van deze vleesvervanger-review. Ja, ik val met de deur in huis: wát een hit zijn deze plantaardige soepballetjes. Ik gebruik ze zelf overigens niet in de soep, omdat ik het hele idee van soep met ballen nooit echt heb begrepen. Maar door tomatensaus bij pasta doen ze het minstens zo goed!

Waarom ik zo enthousiast ben? Nou, dit zijn echt vegan gehaktballetjes zoals ze wat mij betreft moeten zijn. Ze zijn een tikkeltje pittig en best kruidig ook, maar in mijn ogen niet té. Door het kleine formaat kun je ze makkelijk goudbruin bakken. Lekker bij een vegan AVG’tje! Maar ook meegebakken in de pastasaus vond ik ze een groot succes. Ik ga deze zéker vaker kopen en vind ze een heel lekker (en ook nog schattig klein) alternatief voor de grotere balletjes.

Trouwens, pluspunten voor het feit dat er geen “stukjes” in de balletjes zitten. Die zitten wel in de Zweedse balletjes van AH en daar ben ik nooit zo over te spreken. Als jij die aversie ook hebt, dan zit je met deze mini-balletjes safe.

Cijfer: 9

review vleesvervangers Garden Gourmet Veggie Burger Deluxe Spicy Fresh Kimchi

Garden Gourmet Veggie Burger Deluxe Spicy Fresh Kimchi – € 4,19

Nou, de naam van deze vleesvervanger is zo’n mond vol. Dan verwacht je heel wat, toch? Zeker in combinatie met de forse prijs voor twee burgers. Maar helaas viel dat vies tegen. Oké oké, echt vies zijn de burgers niet, maar saai vond ik ze wel. De burgers zijn wel goed gepeperd, zoals de naam “Spicy Fresh Kimchi” al doet vermoeden, maar verder vond ik er weinig smaak aan zitten. De burgers zijn bovendien zó dik dat je de binnenkant zelfs na lang bakken nogal zacht is. Ook de buitenkant is maar moeilijk krokant te krijgen.

In de burger zelf zitten vooral veel groenten gestopt. Ik let er zelf altijd op dat ik vleesvervangers koop met wat eiwitten, maar ook dát valt in deze vega-burger wat tegen. Conclusie? Prima eetbaar, maar wat mij betreft het geld niet waard. Als ik groenten wil binnenkrijgen, gooi ik liever wat verse groenten in mijn mandje voor veel minder geld dan deze duurbetaalde groentenburger 😉

Cijfer: 5

review vleesvervangers Garden Gourmet Smoky Sweet Potato

Garden Gourmet Veggie Burger Deluxe Smoky Sweet Potato – € 4,19

Garden Gourmet is flink bezig met nieuwe producten uitbrengen. Ook deze burger met smoky zoete aardappel belandde in mijn mandje. Nóg een groenteburger met weinig eiwitten, maar deze heeft wel een stuk meer smaak. Ook vind ik de vulling met bonen en maïs een stuk lekkerder dan die van de kimchi-burger. De burger zit verder van binnen vol met groenten en je kunt de buitenkant een heel klein beetje goudbruin bakken in de pan.

Verder proef je vooral de rokerige smaak. Een beetje gerookte-paprika-achtig. De burger heeft door de groenten, bonen en maïs veel bite. Op je bord valt hij wel wat snel uit elkaar; het is zeker niet zoiets als een normale vegan burger. Echt bijzonder vind ik dit zoete-aardappel-ding verder niet. Ik houd het dan toch liever bij de echta vega-burgers zonder al die groenten. Die zijn malser, kruidiger én goedkoper.

Cijfer: 6

review vleesvervangers albert heijn terra stoofstukjes

Albert Heijn Terra plantaardige stoofstukjes

Toen ik deze stoofstukjes eenmaal in huis had, had ik eerst even spijt. Ik was vroeger helemaal niet van het draadjesvlees en was bang dat ik iets soortgelijks (maar dan in een plantaardig jasje) uit de verpakking zou halen. Maar dat viel gelukkig alles mee. Deze plantaardige stoofstukjes van Albert Heijn zijn wel dradig, maar ze zijn lang niet zo taai als draadjesvlees. Ik vond ze ook wel goed mals. Een positief punt wat mij betreft! Bovendien bevatten ze veel eiwitten voor een vleesvervanger (22 gram per portie). Goed bezig!

Alleen nu komen we op het minpuntje: ik vond de stoofstukjes wel extreem zout. Toen ik later op het etiket keek, snapte ik waarom: er zit bijna 2 gram zout in per portie (dat is 1/3 van de aanbevolen maximumhoeveelheid per dag). De smaak vond ik er ook niet beter van worden. Wat mij betreft had Albert Heijn een stuk zuiniger met het zoutbusje over de stukjes mogen strooien. Op de flinke hoeveelheid zout na vond ik de stukjes niet heel veel smaak hebben. Ze zijn prima, maar niet enorm kruidig. Je kunt ze ook goed krokant bakken in een pannetje. Ik weet niet of dat de bedoeling is van stoofstukjes. Maar op die manier en met een lepel satésaus erbij vond ik ze op hun lekkerst.

Echt helemaal af ben ik nog niet van mijn anti-stoofstukjes-mening. Ik houd het toch bij deze ene keer. Als je wel fan bent van dit soort malse stukjes, kun je ze eens proberen. Misschien word je er dan wel laaiend enthousiast van.

Cijfer: 5,5

review vleesvervangers jumbo vegan schnitzel pastinaak broccoli 2

Jumbo vegan schnitzel met pastinaak en broccoli

Kun je je voorstellen dat ik in eerste instantie een wenkbrauw optrok toen ik las dat er in een vegan schnitzel pastinaak en broccoli zit? Jammer genoeg verdween die scepsis totaal niet toen ik eenmaal een hap van de burger nam. De binnenkant is tamelijk zacht, maar tussendoor proef je soms opeens een harde hap pastinaak. En dan niet op een lekkere manier! Verder is de anijsachtige smaak van de pastinaak nogal overheersend. En de krokante buitenkant? Die zag er na het bakken bij mij totaal niet uit zoals op de smakelijke foto op de verpakking. Niet goudbruin, maar gewoon witachtig en losgekomen van de binnenkant. De burgers zijn zo slap dat ze bij mij al uit elkaar vielen toen ik ze in de pan gooide (en dat deed ik echt niet met grof geweld).

Ook de smaak vond ik totaal niet bijzonder. Er hadden wel iets meer kruiden bij gemogen van mij. Ik proefde echt alleen maar pastinaak met een niet knapperig te krijgen korstje omheen. Tja, mooier kan ik het niet maken.

Cijfer: 4

review vleesvervangers jumbo vegan bloemkool sticks

Jumbo vegan bloemkoolsticks

Nog zo’n interessant product zijn deze vegan bloemkoolsticks. Ze lijken wel wat op vissticks, maar zijn – niet geheel verrassend – gemaakt van bloemkool. Althans, ik zie op de verpakking staan dat het 35% bloemkool is, dus de hoeveelheid bloemkool die je binnenkrijgt is waarschijnlijk te verwaarlozen.

Mijn oordeel? Ik was sowieso positief verrast dat het paneerlaagje rondom deze sticks wél goed knapperig te krijgen was. Yes, het kan dus toch! Daarnaast vond ik de binnenkant een beetje visachtig smaken. Ik heb geen idee waar die smaak vandaan kwam, maar de sticks deden me echt denken aan de vegan vissticks. Verder is de binnenkant vooral zacht en niet echt mals, wat ook wel te verwachten is van iets met bloemkool.

Ik vond de sticks bij een AVG’tje of op een broodje met rucola en hummus wel lekker. Maar los zou ik ze tamelijk saai vinden, omdat er (op het subtiele visachtige tintje na) weinig smaak aan zit. Als je er saus bij doet (met vegan truffelmayonaise zijn ze een topcombinatie!), vind ik ze prima voor een keertje. Maar mijn favoriet zijn ze zeker niet.

Cijfer: 6

review vleesvervangers bumi gyros style pulled seitan

Bumi Gyros Style Pulled Seitan – € 3,69

Als je het plaatje op de voorkant ziet, krijg je toch direct trek? Ik wel tenminste, ook al had ik geen flauw idee wat ik me bij deze vegan gyros van seitan moest voorstellen. Seitan is gemaakt van tarwe-eiwit en verder bevat deze vleesvervanger heel weinig toevoegingen. Er zitten bijna alleen maar seitan, specerijen en olie in. Per portie krijg je 22 gram eiwitten binnen, wat voor een vleesvervanger mega-veel is (ter vergelijking: in de kimchi-burger zit 5 gram). Alleen al dat geeft deze seitan-stukjes een voorsprong!

Qua smaak had ik geen idee wat ik moest verwachten. De stukjes deden me in de verpakking denken aan satéstukjes, maar qua smaak lijken ze daar totaal niet op. De “gyros”-stukjes hebben een best wel overheersende citroenachtige smaak. Ze smaken dan ook vrij fris. Verder vond ik ze niet heel veel smaak hebben. De structuur is wat draadjesachtig, maar zeker niet zo taai als bij draadjesvlees. De stukjes zijn eerder zacht en mals. Je kunt ze wel lekker krokant opbakken in een koekenpan. Bij een wokgerecht zijn ze een perfecte toevoeging. Persoonlijk zou ik er dan een klein beetje sesamolie bij gebruiken voor extra smaak. Maar verder zijn de stukjes wat mij betreft een grote verrassing. Deze wil ik wel vaker in huis halen voor bij wok, bowls en taco’s.

Cijfer: 8,5

Welke van deze vleesvervangers kende jij al? Heb jij nog nieuwe aanraders voor mij?

review vleesvervangers Jumbo, AH en Garden Gourmet

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Elke 17 november 2023 op 11:52 am - Beantwoord

  Maak je je nooit zorgen over het UPF-gehalte van vleesvervangers? Wij zijn al jaren vegetariër en worden nu met onze neus op de feiten gedrukt: vleesvervangers vallen onder de categorie ultrabewerkt voedsel, met smaakversterkers, veel E-nummers, enzovoort. En nu start dus de zoektocht naar gezonde vervangers van de blijkbaar ongezonde vleesvervangers ;-)…

  • Romy 17 november 2023 op 12:30 pm - Beantwoord

   Goede en terechte vraag! Ik ben me ervan bewust dat in vleesvervangers vaak toevoegingen zitten. Maar het verschilt wel heel erg per type vleesvervanger. De seitanstukjes van Bimi zijn bijvoorbeeld – voor zover ik kon zien – (zo goed als) vrij van toevoegingen. Er zitten bijna alleen maar specerijen bij. Hetzelfde geldt voor o.a. de vegan kipstukjes en vegan shoarma. Ik heb het idee dat veel innovatieve merken daar wel meer op gaan letten 🙂

   Zelf eet ik ongeveer 2 keer per week zo’n vleesvervanger. Verder eet ik vooral peulvruchten, tofu, noten, etc. In mijn ogen kan het niet veel kwaad om soms een bewerkte vleesvervanger op je bord te hebben. Veel vleesvervangers bevatten ook een flinke hoeveelheid eiwitten en toegevoegd B12, wat dan weer mooi meegenomen is. En ik vind het sowieso goed dat ze er zijn om mensen te stimuleren minder vlees te eten.
   Ik snoep en snack zelf niet heel veel, dus ik denk dan altijd “Als deze vega-burger het meest ongezonde is wat ik op een doordeweekse dag eet”, dan valt dat wel mee 😉

 2. Jenn 20 november 2023 op 5:24 pm - Beantwoord

  Leuk, deze ken ik allemaal nog niet. Ik proefde onlangs wel de bloemkooltenders van de Jumbo, die vond ik erg lekker. Ik ben wel benieuwd naar de soepballetjes en de seitan, de rest laat ik geloof ik maar even liggen.

Recente blogs

14 treinbestemmingen in Europa voor een citytrip per trein

19 september 2023|Op reis|

Op vakantie gaan doe ik het liefst zonder ellenlange autoritten. En in het kader van duurzaamheid stap ik liever zo min mogelijk in het vliegtuig. Dan blijft er één ideale optie over: op reis gaan met de trein. Ik heb dit nu meerdere keren gedaan en het bevalt me uitstekend. Je hoeft niet zelf op de weg te letten, je mag meer bagage meezeulen dan in het vliegtuig en je zit ook nog eens comfortabeler dan in een krap vliegtuigstoeltje. Dus ja, dat treinen smaakt wat mij betreft naar meer! Gelukkig zijn er genoeg leuke treinbestemmingen in Europa, soms zelfs op maar een paar uur afstand. Dit zijn 14 mooie treinbestemmingen die ik je kan aanraden of die hoog op mijn eigen nog-naartoe-treinen-lijstje staan.

Inkiekje #54 | Woonboulevard, wandelen door Delft & mijn wereld op één foto

21 maart 2022|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken waren fijn. Echt fijn! En dan niet eens alleen door de lentezon. Ik vierde dat oma alweer 90 (!) is geworden, ging met Bart naar de woonboulevard en vertoefde een dagje in Delft. Ook bracht ik mijn stem uit, drongen de voorjaarsschoonmaakkriebels zich aan me op en ging op een culinaire ontdekkingstocht nu ik vanwege prikkelbare darmen het nodige niet meer mag eten. Verder kwam er een fotografe langs voor een fantastisch leuke shoot voor mijn blog, en laat ik je dé foto zien die mijn wereld op één beeld samenvat. Een hoop leuks en liefde in één artikel!

15 succesjes uit mijn prille bestaan als huisvrouw

16 augustus 2019|Persoonlijk|

Op jezelf wonen betekent niet alleen meer vrijheid. Het huishouden krijg je er ook nog eens bij cadeau. Nu is het niet zo dat het bij mijn ouders thuis een hotel was en dat ik niets deed, maar dat ik nu wekelijks wasjes draai en dagelijks zelf kook is toch wel wat andere koek dan. Gelukkig vermaak ik me best prima als nieuwbakken huisvrouw. Sterker nog, er zijn heel wat huisvrouwtaferelen die me stiekem bijzonder blij maken. Dit zijn 15 succesjes waar ik in mijn prille bestaan als huisvrouw best wel blij van word. Dit om mijn minder succesvolle pogingen tot volwassenheid van laatst te compenseren.