review the dutch weed sea nuggets

Review vleesvervangers | The Dutch Weedburger, vegan satéstukjes & Lidl vegan vissticks

 • 16 juni 2023
 • 6 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Groen doen

Stuur mij met een mandje de supermarkt in, en je vindt me geheid terug bij het schap met vleesvervangers. In elke voor mij nieuwe supermarkt móet ik checken of ze vleesvervangers hebben die ik nog nooit op mijn bord heb gehad. Regelmatig is het raak en kom ik met iets onbekends de winkel uit! In dit artikel review ik de vega-burgers, nuggets, stukjes en sticks waar ik de laatste tijd voor het eerst mijn tanden in zette. Dit keer proefde ik onder andere The Dutch Weedburger Sea Nuggets: nuggets gemaakt van bonen en zeewier. Smaakt dat lekkerder dan de naam doet vermoeden? Ook probeerde ik vegan kipstukjes met saté, nep-vissticks van Lidl en kipstukjes met “smokey BBQ”-smaak. Welke kan ik aanraden en welke laat ik voortaan links liggen?

review Garden Gourmet Sensational Schnitzel

Garden Gourmet Sensational Schnitzel Wiener Style – € 4,19

Als je “Sensational” in de productnaam zet, dan zijn mijn verwachtingen natuurlijk direct torenhoog. Met de forse prijs was ik er al helemaal van overtuigd dat deze schnitzel wel fantastisch moest zijn. Of hij die hoog gelegde lat kon waarmaken? Dat helaas niet. Ik vond het sowieso al jammer dat de schnitzel flinterdun is. Het is echt een dun lapje. De binnenkant is vrij taai en de buitenkant is niet al te knapperig (terwijl ik hem wel lang heb gebakken). Eenmaal op je bord schuif je de paneerlaag zo van de binnenkant af…

Nu moet ik wel toegeven dat de binnenkant duidelijk veel weg heeft van kipstructuur. Het nepvlees binnenin is taai, stevig en heeft van die kipachtige draadjes. Dus dat is wel heel knap nagemaakt. Maar mijn ding is het niet helemaal! Ik houd dan meer van de vegetarische kip-krokantschnitzels die iets dikker, minder taai en extra crispy zijn. Maar als jij iets vegetarisch wilt eten en een gepaneerde kipfilet mist, is dit product misschien wel een uitkomst.

Cijfer: 5

review Lidl falafel

Lidl vegan falafel – € 1,49

Deze vegan falafelstukjes van Lidl zijn vast niet nieuw in het schap, maar ik kende ze persoonlijk nog niet. Aangezien ik een groot falafelfan ben, offerde ik me graag op om ze te proberen. Het eerste wat me opviel, is dat het enorme stukjes falafel zijn. Zo groot als dit ben ik ze niet gewend. Ze deden me een beetje denken aan die crunchy kipstukjes die McDonald’s in wraps stopt (en die ik al minstens 18 jaar niet op heb, maar waar ik blijkbaar opeens aan moest denken…).

Ik vond de stukjes persoonlijk niet echt smaken naar de falafel die ik ken. Ze zijn verder wel gewoon lekker, hoor. Serveer ze bij een rijstmaaltijd of op een wrap en je hebt een prima maaltijd. Maar ik ga zelf liever voor de iets kleinere falafelstukjes van Maza of Albert Heijn, die in mijn ogen wel écht falafelachtig smaken. Overigens wel een dikke plus voor de prijs! Betaalbaar is deze vegan falafel zeker.

Cijfer: 6

review De Vegetarische Slager smokey BBQ kipstuckjes

De Vegetarische Slager Smokey BBQ kipstuckjes – € 4,79

Met kipstukjes (de vega-variant dan!) mag je bij mij altijd aankloppen. Deze stukjes waren weer eens wat anders dan anders. Ze zijn geroosterd in een barbecuesaus-achtige marinade. Na het openmaken van de verpakking kwam de rokerige geur me al tegemoet, en dat is ook precies hoe deze kipstukjes smaken. Zeker niet verkeerd! Je moet wel houden van die smaak en ik zou de kipstukjes ook niet door een hele maaltijd roeren. Daarvoor is de smaak wel erg overheersend. Maar op een spiesje bij een wok- of rijstmaaltijd vind ik ze zeker lekker.

Zelf zou ik ze niet nog eens kopen, omdat ik de ongekruide vega-kipstukjes makkelijker te combineren vind. Maar voor een keer bij een specifiek gerecht, zijn ze absoluut een aanrader.

Cijfer: 7

review Lidl vegan vissticks

Lidl vegan vissticks – € 1,99

Toen ik (inmiddels 17 jaar geleden!) nog vlees en vis at, waren er maar één type vis dat ik een beetje te eten vond: vissticks en tonijn. Ik hield toen al niet van vissmaak, maar vissticks kon ik door de neutrale smaak en het gefrituurde korstje nog wel waarderen. Ik was dan ook heel benieuwd of deze vegan vissticks jeugdsentiment teweeg zouden brengen. En inderdaad, ik herkende direct dé vissticksmaak. Ik vond ze zelf erg vissig smaken. Maar ja, het is uiteraard de vraag in hoeverre mijn oordeel over vissige smaken na 17 jaar nog intact is. In elk geval vond ik ze erg lekker. Het korstje is precies zoals ik het van vissticks gewend ben, en de smaak is dikke prima. Zeker lekker voor af en toe!

Cijfer: 7

review Heura nuggets

Heura nuggets – € 3,99

Vooral Bart sprong een gat in de lucht toen hij deze Heura nuggets tegenkwam. Meestal zijn vegan kipnuggets gemaakt met paneermeel (= gluten), maar deze zijn gemaakt van glutenvrije ingrediënten. Oftewel: hij mocht deze kipnuggets óók eten ondanks zijn glutenallergie. Ook ik proefde natuurlijk graag mee. De vegan nuggets zijn lekker crispy zoals je dat bij kipnuggets verwacht. Ze zijn wel anders crispy dan de meeste vega-nuggets, maar zeker niet op een verkeerde manier.

Verder is de nep-kip binnenin de kipnuggets goed mals en stevig. Er zit wel een licht rokerige smaak aan, wat ik zelf een beetje gekkig vond smaken. Wat dat betreft vind ik de vega-kipnuggets van AH-huismerk of van Jumbo net iets lekkerder. Maar dat ze glutenvrij zijn, geeft ze voor mij wel extra pluspuntjes. Een dikke 7,5!

Cijfer: 7,5

review Jumbo vegan kip burger krokant

Jumbo vegan kipburger

Zoals je inmiddels misschien doorhebt, word ik meestal erg gelukkig van vegan kipburgers met een krokant korstje. Ook deze van Jumbo kon ik niet ongetest in het supermarktschap laten liggen! Deze vegan kipburgers zijn vrij dikke schijven met een licht crispy korstje. Zou het wat zijn? Nee dus, helaas is dit de enige vegan kipburger waar ik écht niet enthousiast over ben. Ze zijn zeker niet vies, hoor. Maar dat komt vooral omdat er naar mijn mening nul smaak aan zit. Ik proef echt helemaal niets (terwijl mijn smaakpapillen prima in werking waren op het testmoment).

Ook vond ik de burger zelf wat te dik. Daardoor is hij lastig helemaal gaar te krijgen in een koekenpan en heb je vooral een flinke homp vega-kip in je mond. Nee hoor, ik hoef ‘m niet nog een keer! Nogmaals: er is niets vies aan. Maar dat gebrek aan uitgesproken smaak en de dikte van de burger zijn voor mij twee vette minpunten.

Cijfer: 4,5

review Lidl vegan balletjes

Lidl vegan balletjes

Deze vegan balletjes van Lidl liggen waarschijnlijk al een eeuwigheid in het schap, maar dit was de eerste keer dat ik mijn tanden erin zette. Het zijn eigenlijk de typische vegan balletjes zoals je die ook van andere merken kent: goede bite, lekkere maar niet te overheersende smaak en heel veelzijdig te gebruiken in gerechten!

Ik moet zeggen dat ik persoonlijk niet zo houd van de “stukjes” in sommige vegan balletjes. Ook deze van Lidl hebben dat. Soms proef je een taai stukje tussendoor. De balletjes van Garden Gourmet en de Zweedse balletjes van Albert Heijn hebben dat niet. Dan kies ik toch liever voor die twee! Maar dat is puur mijn stukjes-kieskeurigheid. Als je daar geen moeite mee hebt, zijn deze vegan balletjes wat mij betreft net zo prima (en ietsje goedkoper!) als die van sommige andere merken.

Cijfer: 6,5

review De Vegetarische Slager vegan kipstuckjes saté

De Vegetarische Slager vegan saté kipstuckjes – € 4,79

Je hoeft maar het woord “saté” op je verpakking te zetten of ik sta er al verlekkerd naar te kijken. Nu weerhield in dit geval de hoge prijs me ervan om de kipstukjes direct mee te nemen. Ik bedoel: voor bijna € 5,- voor 180 gram vega-stukjes mag je toch wel iets verdomd lekkers in huis halen. Ik besloot ze bij wijze van traktatie toch te kopen. Dit moest een geweldig product zijn, toch?! Maar helaas, mijn broertje en ik proefden de vega-kipstukjes tegelijk en waren het erover eens dat ze 1) kurkdroog zijn van zichzelf, 2) hooguit in de verste verte een piepklein beetje satéachtig smaken, en 3) niet eens de helft van dit bedrag waard zijn. Ik vond het een aanfluiting.

Oké, de kipstuckjes zijn prima te eten. Het is niet zo dat ik ze met lange tanden naar binnen werkte. Maar ik vond ze gewoon zwaar overpriced en ze komen hun satébelofte zeker niet na. Nee, dan koop ik volgende keer wel weer gewoon de normale vega-kipstukjes en maak ik er zelf satésaus bij. Veel goedkoper én lekkerder!

Cijfer: 4

review the dutch weed sea nuggets

The Dutch weedburger Sea nuggets – € 3,59

Ik moet eerlijk bekennen: zodra vleesvervangers zijn gemaakt van zeewier, zet ik direct mijn sceptische pet op. Ik heb daar niet altijd even positieve ervaringen mee. Van deze nuggets had ik dus geen heel hoge verwachtingen. Maar toen ik voor het eerst mijn tanden in de nuggets zetten, nam ik al die woorden direct terug. Wat is dit LEKKER! Ik vond de nuggets heel kaasachtig smaken van binnen en ben zelfs gaan dubbelchecken of de verpakking of er geen kaas in zit. Niet dus! De nuggets zijn volledig vegan. De buitenkant is mega-crunchy en de binnenkant is heel zacht en een beetje kaasachtig plakkerig dus. Superlekker!

De nuggets zijn trouwens voornamelijk gemaakt van veldbonen, erwten, panko en zeewier. Ze smaken een beetje naar heel jonge en zachte kaas, vond ik zelf, zonder dat er ook maar een kruimel kaas aan te pas is gekomen. De zeewier geeft ze verder een lekker tintje in plaats van iets gekkigs. Ik nam al mijn kritische woorden terug en ben mega-enthousiast over deze nuggets. Die ga ik nog veel vaker kopen! Ik gok dat het niet de bedoeling is dat ze naar kaas smaken, maar ik vind ze er akelig dicht bij in de buurt komen, en word daar erg blij van.

Cijfer: 9

Heb jij nog vleesvervangers getest de laatste tijd? Welke raad je mij aan?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Ilona Dekker 16 juni 2023 op 6:31 am - Beantwoord

  Van hetzelfde merkt aten afgelopen weekend ‘The Dutch weedburger umami master’ (waarom dat dan weer niet in gewoon Nederlands kan is mij een doorn in het oog maar dat is persoonlijk :-)) We hadden trek in een ‘ouderwets’ broodje hamburger met tomaat, ui, ketchup, kaas (eet wel kaas) en omdat wij vaak boodschappen doen bij mijn moeder in de buurt in een XL AH op het Gelderlandplein was het assortiment burgers overweldigend.
  Ik ging voor de verpakking vond ‘m iets hebben van zo’n ouderwetse tatouage. Maar goed daar ging het natuurlijk niet om ik vond de smaak heerlijk een 11 kan niet maar anders. Zelfs mijn moeder van 86, die een echte vleeseter is, vond ‘m zeer voor herhaling vatbaar. Overigens heel leuk dat je zoveel vega voeding test op je blog. Fijn weekend!

 2. Anne 16 juni 2023 op 9:18 am - Beantwoord

  Heeeel leuk om dit te lezen en ook zo leuk dat je over het algemeen als een heel enthousiast en positief mens overkomt, maar in zo’n review lekker kritisch bent! Je hebt me geinfluenced, ga zeker die sea nuggets een keer halen!

 3. nicole 16 juni 2023 op 10:36 am - Beantwoord

  Wauw, die weedburgers krijgen echt een prachtig cijfer zeg. En de verpakking vind ik ook heel mooi.

 4. Irene 16 juni 2023 op 8:48 pm - Beantwoord

  Keibenieuwd naar die sea nuggets! Ik heb dat hier nog nooit ergens zien liggen maar ‘k zou het wel eens meenemen als ik ze zou tegenkomen.

 5. Jenn 19 juni 2023 op 4:02 pm - Beantwoord

  Ik ben wel benieuwd naar die sea nuggets, al trekt het zeewier me eigenlijk niet. Als je een kipburger met een krokant kostje wil kan ik je de pluimfeestburger van de Vegetarische Slager aanraden. Of, iets goedkoper, die van de Aldi (maar die hebben ze niet altijd geloof ik). Jammer dat de schnitzel tegenviel, ik vind tot nu toe alles uit de sensationalserie wel erg lekker.

  • Romy 28 juni 2023 op 11:15 pm - Beantwoord

   De Pluimfeestburger ligt toevallig nu net in de koelkast om binnenkort te proeven 🙂 Heel benieuwd naar!
   Enne, de zeewieraversie had ik eerst ook bij het zien van de sea nuggets, maar ik proef er zelf echt vrij weinig van. Of in elk geval niet op een negatieve manier 🙂

Recente blogs

DIY | Zelf voorjaarskaarten maken met organza zakjes

3 februari 2022|DIY|

De eerste lentebloemen laten nog eventjes op zich wachten. Maar aangezien ik het liefst zo vroeg mogelijk de lente in mijn bol heb, was ik afgelopen weekend al voorjaarskaarten aan het maken. Ik had ooit een aantal organza zakjes gekocht, waar ik nog eens iets creatiefs mee wilde doen. Deze zondagmiddag leek me daar een prima reden voor. Ik laat je zien hoe je zelf deze voorjaarskaarten maakt met organza zakjes. En het leuke is: die kun je zelf vullen met wat je maar wilt. Ook met chocola voor de liefhebbers!

Outfit | Dikke truien en warme winterboots

31 oktober 2017|Outfits|

Met de komst van de wintertijd is het warme-truienseizoen wat mij betreft officieel begonnen. Dat luid ik niet alleen in met mijn favoriete okergele trui van dit moment, maar ook met winterboots die mijn voeten zelfs bij temperaturen onder het vriespunt nog warm zouden houden. Al een paar jaar ben ik oprecht verliefd op de prachtige schoenen van Timberland. Ik maakte dan ook een klein vreugdedansje toen ik voor mijn blog de perfecte winterboots mocht uitzoeken van dit merk. In deze outfitpost laat ik je zien hoe ik deze stoere schoenen combineerde met een outfit waar ik al net zo blij van word.

Wat ik niet had verwacht toen ik dit huis kocht? (3 jaar later)

22 maart 2022|Persoonlijk|

Een eigen huis, een plek onder de zon. Wat voelde ik me drie jaar geleden groot toen ik met mijn nul huizenkoopervaring voor het eerst een eigen huis kocht. Geen idee wat me te wachten zou staan! Het enige wat ik zeker wist, was dat ik een toffe stek had gevonden. Grappig dat alles toch anders loopt dan je denkt. Deze dingen had ik drie jaar geleden nooit verwacht te doen, vinden of meemaken toen ik dit huis kocht. Van hippe koffiemachines tot uit de kluiten gewassen planten.