Vivera Korean Tofusion

Review vleesvervangers | Vegan bapaobroodje, Tofusion & nep-kaasburger

  • 14 februari 2025
  • 5 Reacties
Categorieën: Groen doen, Lifestyle

Wauw, Albert Heijn en Lidl hebben goed hun best gedaan om het vleesvervangerschap drastisch uit te breiden. En daar word ik me altijd een partij blij van! Ik kocht de hele Albert Heijn leeg, omdat ik natuurlijk álle nieuwe vleesvervangers wilde proberen voor een ongezouten review. Zo probeerde ik kipnuggets maar dan gemaakt van tofu, beef-reepjes zonder beef, een smeltburger zonder kaas en een oud vertrouwd bapaobroodje waar geen vlees aan te pas komt. Over welke vleesvervangers was ik razend enthousiast? En van welke vleesvervangers zou ik adviseren om ze lekker links te laten liggen? Ik laat het je weten in deze review.

Albert Heijn crispy tofu

Albert Heijn crispy tofu – € 2,49

Kipnuggets maar dan gemaakt van tofu. Dat was waar ik meteen aan dacht toen ik deze krokante driehoekjes zag liggen. Eenmaal gebakken bleek de buitenkant inderdaad heerlijk krokant te zijn. Exact zoals ik dat graag zie! Maar de binnenkant is precies wat de naam van deze vleesvervanger al zegt: tofu. En dan dus kale tofu. Smaakloos. Textuurloos. Zonder iets erop. Dus ja, ik vond het gepaneerde laagje erg lekker, maar de binnenkant van deze driehoekjes vond ik dodelijk saai. Nee, ik zou dit niet voor je plezier eten! Dan marineer ik liever zelf tofu, zodat het tenminste nog een lekkere smaak heeft.

Cijfer: 5

Albert Heijn plantaardige smeltburger

Albert Heijn plantaardige smeltburger – € 2,59

Naar deze nep-kaasburger was ik reuze-benieuwd. Er is maar één ding dat ik écht mis sinds ik vegan eet: kaas. De meeste nep-kazen zijn namelijk gemaakt van kokosolie en smaken niet eens in de verste verte naar échte kaas. Ik was heel benieuwd hoe dat met deze smeltburger zou zitten. De eerste indruk was op zich goed. Het korstje bakt lekker goudbruin in de pan en er komt inderdaad een kaasachtig laagje door de krokante korst heen piepen als je deze smeltburger in de pan bakt. De smaak? Mwah, die was wat minder! De buitenkant en de textuur zijn heerlijk, maar van de smeltlaag proef ik weinig. Iets kazigs was er wat mij betreft niet te bekennen. Dus op zich een paar punten voor het goede idee en de knappe textuur, maar een paar minpunten voor de smaak!

Cijfer: 5

Albert Heijn vegan bapao

Albert Heijn vegan bapao met groente – € 0,99

Aan bapao-broodjes heb ik warme herinneringen. Toen ik in een ver verleden (20 jaar geleden!) nog vlees at, aten wij thuis weleens bapaobroodjes. Ik vond ze altijd fantastisch. Het idee van zo’n broodje dat plopt in de magnetron sprak me alleen al heel erg aan. En deze variant is dus vegan en gevuld met een kruidig groentemengsel. Mijn eerste reactie? Yup, enthousiast! Het smaakt zoals ik me bapao kan herinneren: kruidig en met een lekker malse textuur aan de binnenkant en een heerlijk zacht broodje met harde korst daaromheen. De vulling had naar mijn mening iets minder zoet en minder ketjap-achtig gemogen. Maar verder vond ik dit absoluut een succes. Ik ga zeker vaker zo’n broodje kopen – gewoon voor de lekker.

Cijfer: 7

Albert Heijn tofuburger

Albert Heijn Terra tofu-burger met spinazie – € 2,29

Albert Heijn promoot deze burger zelf met de boodschap “maar liefst 25% groente”. Nu vind ik dat zelf nooit de beste verkoopboodschap voor vleesvervangers, want met die 25 gram groenten per burger schiet je niet veel op (dan kun je beter een paar plakjes komkommer eten) 😉 Maar toch leuk bedacht! Verder was ik lichtelijk sceptisch toen ik de look van deze burgers zag. Je ziet precies wat de voorkant zegt: tofu en spinazie, en dat dan in een burgervorm gestopt.

Is dat inderdaad een succes? Nou nee dus, zo wist ik al na één hap. De burger is niet vies, maar dat komt vooral doordat er nul smaak aan zit. Het is alsof je je tanden zet in ongekruide tofu met een heel gekke melige textuur. Van de spinazie proef je misschien een heel klein beetje, maar dat vind ik ook niet per se een waardevolle toevoeging. Het zorgt er in elk geval niet voor dat de tofuburger enige smaak krijgt. Het deed mij denken aan een smaakloos kartonachtig ding. Echt niet lekker! Het komt niet vaak voor, maar driekwart van de inhoud van deze verpakking belandde bij ons in de prullenbak.

Cijfer: 3,5

De Vegetarische Slager Let It Beef

De Vegetarische Slager Let It Beef – € 3,99

“Wow schat, dit smaakt écht naar vlees!”, was het eerste wat ik zei toen ik deze beef-reepjes proefde. Bart (die wel vlees eet) was het niet helemaal met me eens. Maar feit blijft: de textuur van deze beef-reepjes is akelig goed gelukt als je het vergelijkt met echte vlees-biefstukreepjes. De reepjes zijn mals en dradig. Ik vond ze persoonlijk iets te taai. Maar als je dol bent op vleesachtige dingen waar je goed op moet kauwen, dan kun je deze textuur sowieso waarderen! Verder zijn ze flink gekruid. Wat Bart en mij betreft had er iets minder kaneel op de biefstukjes gemogen, maar verder was ik er goed over te spreken. Zeker een lekkere vleesvervanger om een keer door een wok te gooien!

Cijfer: 7

Lidl vegan shoarma

Lidl vegan shoarma van paddenstoelen

Ook Lidl heeft een goed vegan assortiment. Ik ben regelmatig erg te spreken over hun producten en spotte laatst iets nieuws in de schappen: vegan shoarma van paddenstoelen. Bart keek me met een vies gezicht aan, maar we waagden ons toch allebei aan deze bijzondere shoarma. Toegegeven: het ziet er wat vreemd uit als je een vacuüm plastic zak gevuld met smoezelige reepjes uit de verpakking haalt. Maar hé, don’t judge a book by its cover. De shoarma was inderdaad lekker gekruid en de textuur is best wel shoarma-achtig met veel bite. Toch was ik niet verkocht. Ik proef duidelijk paddenstoelen en het smaakt voor mij meer alsof je extra paddenstoelen door je eten gooit dan iets wat naar shoarma neigt. Nee, dan zou ik eerder zelf je paddenstoelen lekker wokken of gewoon goede vegan shoarma (mijn tip: die van Vivera is goed!) kopen.

Cijfer: 5

cashewpudding

ILO cashew-pudding High Protein Vanilla – € 1,90

Deze pudding van het merk ILO kwam ik bij Jumbo tegen. Pudding van cashewnoten? Die naam alleen al intrigeerde me. Ook ben ik altijd een sucker voor dingen waar veel eiwitten in gestopt zitten, dus ik durfde me wel aan dit bakje te wagen. Helaas kreeg ik daar na een hap al spijt van. Op zich is de smaak op je tong wel lekker en vanilleachtig. Maar de nasmaak zodra je de hap hebt weggeslikt? Blegh, zó niet lekker! Het deed mij en Bart denken aan kartonsmaak. Alsof je net iets oneetbaars naar binnen hebt gewerkt en dat nog een tijdje naproeft. Het mag dan een gezonde snack en een goede eiwitbron zijn, maar ik haal mijn eiwitten dan toch liever uit iets met een minder kartonachtige smaak op mijn tong én met een wat lager prijskaartje.

Cijfer: 4

Lidl veldbonen falafel

Lidl falafel met veldbonen – € 1,69

Falafel is wat mij betreft altijd een goed idee en ik sta ook altijd wel open voor nieuwe recepturen. Dit keer probeerde ik een falafel gemaakt van veldbonen en kikkererwten. De smaak was errug goed. De textuur ook trouwens. De balletjes zijn goed goudbruin te bakken in de pan en ze hebben een lekkere textuur aan de binnenkant. Lekker zacht, maar wel met wat bite in de vorm van stukjes kikkererwt tussendoor. Ik vond ze zelf wel ietsje zouter dan van mij had gehoeven. Maar verder heb ik er niets op aan te merken. Gewoon prima falafel met een net even ander jasje!

Cijfer: 8

Vivera Japanese Tofusion 2

Vivera Tofusion Japanese Style – € 3,29

Vivera heeft een nieuwe lijn uitgebracht: Tofusion. Het zijn knapperige tofu-bites met stukjes groenten of bonen erin verwerkt. Een heel cool concept wat mij betreft! Als liefhebber van pikant eten, was ik vooral benieuwd naar deze Japanese Style Tofusion-stukjes met een pittig tintje. Nou, pittig waren ze zeker! Wat mij betreft zelfs een klein beetje té pittig. Maar verder hebben ze een lekkere umami-smaak en proef je edamame-boontjes tussendoor. Goed voor de bite! Ik vond het overigens wel een wat vreemd concept: zachte tofu met stukjes groenten tussendoor en een semi-knapperig laagje eromheen. En dat dan met heel veel pittige kruiden. Tja, op zich leuk bedacht, maar ik maak dan liever zelf tofu klaar zonder vreemde stukjes boon tussendoor. Sorry Vivera!

Cijfer: 6

Vivera Korean Tofusion

Vivera Tofusion Korean Style – € 3,29

En er is nog een editie van de Tofusion-serie: een bakje met Koreaanse tofustukjes. De smaak kon ik niet zo goed plaatsen. Ze zijn in elk geval best kruidig, maar niet zo spicy als hun Japanse tegenhanger. Verder proef je ook bij deze tofustukjes veel groenten tussendoor. Ik vond het opnieuw maar wat vreemd smaken. Ik snap niet zo goed wat de drijvende stukjes groenten in de tofu doen. De buitenkant is ook vrij zacht, zelfs als je de tofustukjes lang bakt. Misschien kun je ze in de airfryer wel lekker klaarmaken (maar ja, bijna alles smaakt lekker uit de airfryer...). Nee, ik ben niet laaiend enthousiast op deze manier.

Cijfer: 5

Vivera zachte tofu

Vivera zachte tofu – € 3,19

Door mijn broertje ontdekte ik later dat ik met deze tofu eigenlijk een kat in de zak had gekocht. De verhouding sojabonen/water is namelijk nagenoeg gelijk aan die bij sommige andere tofu’s in de supermarkt. Alleen heeft Vivera er heel slim een nieuw label met ‘zachte tofu’ en een hogere prijs op geplakt. Verder proefde het voor mij gewoon als – tja – tofu. Hij is inderdaad minder zacht dan stevige tofu, maar ook weer niet zo zacht als zijdetofu. Verder vond ik er weinig bijzonders aan. Ik heb ook niet het idee dat deze tofu sauzen beter absorbeert dan de variant van een huismerk. Dus nee, dan ga ik toch liever voor de betaalbaardere tofu van AH-huismerk. Daar betaal je ook nog eens veel minder voor.

Cijfer: 6

Welke vleesvervanger vond jij de laatste tijd een aanrader?

review nieuwe vleesvervangers (2)

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 14 februari 2025 op 9:18 am - Beantwoord

    Ik vond de japanse tofu en de koreaanse tofu heel erg lekker, van mij krijgen ze een dikke 8. Past ook goed bij wat we eten. De groente-bapoa was een beetje flauw, die kopen we nooit meer. Een 5je.
    Zelf tofu lekker maken is wel … lekkerder. En ik hou ook van afwisselen met de structuur van tempeh. Het zijn geen vleesvervangers, het zijn producten die op zichzelf staan. Je moet er wel van houden. Ik wel. 🙂

  2. Janne 14 februari 2025 op 10:48 am - Beantwoord

    Wat vreemd, die “zachte tofu”! Je zou inderdaad verwachten dat het zijdetofu was.

    Ik vind het wel leuk om te zien dat tofu wat hipper lijkt te worden. Ik herinner me nog tijden dat alle vegaburgers een mix van kaas en soja/tarwe-eiwit waren, en vind het mooi om te zien dat we minder bang zijn geworden voor pure tofu.

    Ik heb wel eens paddenstoelen “shoarma” in een Overblijverpakket van AH gehad. Eigenlijk waren dat gewoon voorgesneden paddenstoelen en een zakje kruidenmix. Ik vond het niet bijzonder veel toevoegen, want ik kan zelf ook paddenstoelen in reepjes snijden, maar sindsdien vul ik de Vivera shoarmareepjes vaak wel aan met paddenstoelen: de textuur past er wel goed bij en het is een lekkere en gezonde mix.

  3. Rianne 14 februari 2025 op 1:23 pm - Beantwoord

    Ik vind zelf de vegan shoarma van de Appie het lekkerst. De paddenstoelen met shoarmakruiden heb ik weleens geprobeerd van AH, die heeft (of had?) daar ook een variant van net als Lidl. Ik kan niet zeggen dat ik daar weg van was. Je hebt toevallig mooi een aantal vleesvervangers geprobeerd die ik mogelijk had willen proberen, maar waar ik op voorhand al wat sceptisch over was. Dat blijkt terecht te zijn lees ik 🙂 Kun je toch beter zelf je tofu op smaak brengen en krokant bakken (toevallig gisteren de tofu krokant gebakken met zout, knoflookpoeder, maizena en de roti kruiden van Jonnie Boer als vervanger voor kip in de roti, was best een goed alternatief) Bapao’s vind ik ook zo lekker en deze van de Appie vind ik zeker geslaagd. Ik wil graag nog een bapao van vroeger eens namaken. Die was gevuld met gehakt en ui en kruiden, echt heel lekker, zelfgemaakt door de verkoopster, bij zo’n klein wit karretje op de markt en het deeg zo heerlijk plakkerig aan de buitenkant en superzacht van binnen. Dat moet nog wel te veganizen zijn 🙂 Jammer dat die smeltburger zo tegenvalt, een dikke romige kaasvulling was lekker geweest en ook fijn om te weten dat de veel te dure zachte tofu van Vivera dus niet hetzelfde is als zijdetofu. Vanavond weer een poging wagen om de tempeh van de Surinamer na te maken, dat is mij tot nog toe steeds niet gelukt helaas. Ohja Appie heeft zijn bonen en linzen blikjes nu ook onder het Terra merk geplaatst, zo fijn, standaard korting nu ivm Premium abonnement, goed voor de eiwitten 🙂

  4. Jenn 17 februari 2025 op 9:01 am - Beantwoord

    Jammer van die tofu van Vivera, daar had ik wel hoge verwachtingen van. Ik ga ze nog steeds proberen hoor, smaken verschillen. Die shoarma heb ik nooit geprobeerd. Ik hou van paddenstoelen, maar voor mijn gevoel kun je dan net zo makkelijk zelf paddenstoelen klein snijden en bakken met shoarmakruiden. Die bapao wil ik wel proberen. Ik vond die van de vegetarische slager altijd erg lekker, maar die kan ik nergens meer vinden.

  5. Marja 18 februari 2025 op 9:53 am - Beantwoord

    Vegetarische kaasschnitzels van Jumbo koop ik regelmatig, deze blijven nog steeds favoriet.

Recente blogs

Girlboss of niet?! | Mijn ambities voor Vaker Vrolijk

6 april 2017|Carrière en ondernemen, Persoonlijk|

"Droom jij ervan dat in de toekomst duizenden mensen je blog lezen? Dat je gevraagd wordt om te spreken op feestjes? Dat mensen je herkennen op straat? Te gast bij DWDD? Hoe groot droom jij?" Die (ontzettend leuk geformuleerde!) vraag stelde Jasper me bij mijn Q&A van afgelopen week. Aan de andere Q&A-vragen wijd ik nog een aparte blog, maar deze vraag wilde ik graag uitlichten. Deze vraag zette me aan het denken. Wat betekent Vaker Vrolijk voor mij? Hoe ver gaan mijn #girlboss-ambities? Wat wil ik eigenlijk bereiken met mijn blog?

9 lessen die ik leerde over werkgeluk (en de zoektocht daarnaar)

27 juli 2023|Carrière en ondernemen, Persoonlijke groei|

Laatst had ik mijn eerste werkdag na twee geslaagde weken vakantie. Eerlijk? Ik had er zin in! Sinds ik als zelfstandig tekstschrijver werk, vind ik mijn werk oprecht leuk. Maar dat is jaren geleden wel anders geweest toen ik heel ander werk deed. Ik weet hoe het is om elke maandagochtend met frisse tegenzin in de bus naar werk te stappen. Na lang dubben durfde ik destijds dingen te veranderen ten gunste van mijn werkgeluk. Dit zijn 9 dingen die ik leerde over niet op je (werk)plek zitten én daar iets aan veranderen.

Action shoplog | Waterverf, roze letterbord & washi tape giftset

25 november 2018|Lifestyle|

De hele Black Friday-mania heb ik grotendeels aan me voorbij laten gaan. Heel wat nieuwsbrieven met denderende kortingen, "op mij afgestemde" aanbiedingen en spetterende deals kon ik wel weerstaan. Maar van een bezoekje aan Action kon ik onmogelijk met lege handen thuiskomen. Ik kocht dit keer onder andere een roze letterbord, vloeibare waterverf, vrolijke pennen en een grote washi tape giftset. Kijk je mee naar mijn aankopen? Vooral voor knutselliefhebbers is er weer heel wat moois bij Action te vinden.

Ga naar de bovenkant