Autorijden is helaas nooit mijn grootste hobby geweest. Ik heb geen problemen met korte stukjes rijden of met even iemand afzetten. Maar met een lange auto-rit, een drukke snelweg of rijden in het donker maak je mij niet altijd even blij. Eerder schreef ik op mijn blog over angsten aangaan. Nu is mijn rijangst prima uit de weg te gaan en heb ik er echt niet dagelijks last van. Maar in het kader van mijn angsten aanpakken, vind ik dat ook mijn rijangst er eens aan mag geloven. Met volle angst vooruit noemen ze dat. Hoe wil ik mijn rijangst een schop onder zijn kont geven?

angst voor autorijden rijangst overwinnen

Geen natuurtalent

Alweer 2,5 jaar geleden behaalde ik mijn rijbewijs. Op dat moment kon ik de examinator van het CBS wel omhelzen. Ik had er zo’n 80 rijlessen en 3 praktijkexamens opzitten. Terwijl ik op de universiteit nooit een toets over heb hoeven doen, gingen de rij-examens me niet gemakkelijk af. Bij de vierde keer had ik toch het vertrouwen dat het goed zou gaan. Eindelijk had ik min of meer onder de knie hoe het werkte met autorijden. Dolblij was ik dan ook toen ik eindelijk mijn roze papiertje in ontvangst kon nemen. Ik was vastbesloten om fanatiek met autorijden aan de slag te gaan. Helaas bleef de angst bestaan, juist zonder rij-instructeur naast me. Na 2,5 jaar breekt het zweet me soms nog steeds uit.

Waar ben ik bang voor?

In de afgelopen 2,5 jaar heb ik regelmatig gereden in de auto van mijn ouders. Ik ga zeker een keer per week met de auto naar een dorp verderop. Dat gaat me ook prima af. Maar er zijn een paar situaties waar ik bang voor ben. Ten eerste begin ik lichtelijk peentjes te zweten zodra ik een bestemming niet ken en in mijn eentje de weg op moet. Ook met TomTom erbij ben ik als de dood om verkeerd te rijden, afslagen te missen of een andere automobilist totaal over het hoofd te zien. Ten tweede vind ik in het donker rijden geen feest. Ik houd mijn handen dan strak om het stuur geklemd, check wel drie keer of mijn lichten aan staan en durf nauwelijks andere bestuurders in te halen. Om over parkeren nog maar niet te spreken. Dit alles is overigens nog nooit misgegaan. Een ongegronde angst dus.

En nu wil ik van die rijangst af!

Een tijdje geleden is een vriendin gaan samenwonen in Alkmaar. In een opwelling besloot ik dat ik haar met de auto wilde opzoeken. Door mijn hoofd schoten op dat moment wel duizend smoesjes, maar ik besloot het ‘gewoon’ te doen. Pas op de terugweg zakte de spanning rondom het autorijden weer een beetje weg. Sterker nog, de spanning maakte plaats voor trots. Voor een ander stelt zo’n autorit misschien niet zoveel voor, maar ik voelde me alsof ik net de Kilimanjaro had beklommen. Het voelde zo fijn om niet afhankelijk te zijn van een andere bestuurder of van een trein en drie bussen. Dit gevoel van trots wilde ik wel vaker ervaren, zeker omdat ik misschien een eigen auto wil kopen. Ik vond het de hoogste tijd om mijn rijangst voorgoed vaarwel te zeggen.

Rijangst overwinnen, hoe wil ik dat aanpakken?

Al tijdens mijn rijlessen leerde ik dat er maar één manier is om van rijangst af te komen: heel veel kilometers maken. Dat is dan ook wat ik wil gaan doen. Met volle angst vooruit – letterlijk! Ik heb daarom een aantal rijsituaties bedacht die ik de komende tijd wil aangaan. Sommige ervan heb ik zelfs de afgelopen week al kunnen afvinken. Het was even zweten, maar dat Kilimanjaro-gevoel deed me goed.

 • Mijn ouders met de auto afzetten in Amsterdam (check!).
 • ’s Avonds naar een vriend(in) heen en terug rijden in plaats van met iemand anders mee te rijden.
 • Naar een willekeurige stad in Nederland rijden om daar een dagje door te brengen.
 • Voor een afspraak de auto pakken waarvoor ik normaal de bus en trein zou nemen.
 • Naar de Keukenhof rijden en daar parkeren (gaat vanmiddag gebeuren, wish me luck!).
 • Vaker achter het stuur zitten als we met het hele gezin naar mijn opa en oma rijden (check, gisteren!).
 • Een keer in mijn eentje naar mijn broertje in Nijmegen rijden.
 • etc. etc.

Daarnaast wil ik meer mijn best gaan doen om wegen uit mijn hoofd te leren. Tot nu toe is mijn score daarvoor niet al te best: ik ken de A9 en de A4 en daarmee houdt het op. Tijd om daar wat meer inzicht in te krijgen. Ook dat maakt het misschien makkelijker om vaker de auto te pakken.

Waarom ik dit allemaal op mijn blog zet? Als stok achter de deur om hier eens echt mee aan de slag te gaan. Ik kan namelijk wel een uitdaging of twee, drie gebruiken en ben er klaar voor. Ik ben benieuwd wat deze stappen me gaan brengen. Hopelijk minder OV-kosten en net iets meer plezierige ritjes in de auto!

Heb jij ook last (gehad) van rijangst? Zo ja, wat heeft jou daarbij geholpen? 

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sandra 23 april 2017 op 6:36 am - Beantwoord

  Oei, ik herken het wel een beetje. Ik heb jaaaren geleden een keer achter het stuur gezeten terwijl ik uitvalsverschijnselen had. Toen stond ik midden op de weg stil en mijn benen konden de koppeling, het gas en de rem niet meer intrappen. Daardoor ben ik nu nog steeds bang om in mijn eentje te rijden. Merk wel dat ik nu na het lezen van jouw blog wel wat meer vertrouwen heb gekregen dat de angst weg kan gaan. Ik wil er ook aan gaan werken! Vind het inspirerend om jouw verhaal te lezen en de stappen due je gaat ondernemen te zien. 🙂 Succes! En veel plezier in de Keukenhof!

  • Romy 23 april 2017 op 12:09 pm - Beantwoord

   Oh jeetje, wat heftig zeg, die uitvalsverschijnselen! Ik kan me voorstellen dat je daar nogal van schrok en er ook een beetje angst aan over hebt gehouden. Wat mooi om te horen dat mijn blog je een beetje aan het denken heeft gezet om er toch aan te werken! Ik hoop dat jij ook stapje voor stapje van je rijangst af kunt komen 🙂 Heel veel succes!

 2. Maaike 23 april 2017 op 8:14 am - Beantwoord

  Wat moedig van je! Ik denk dat angsten op zich niet erg zijn, zolang ze je niet beperken. En misschien begint je rijangst jou een beetje te beperken doordat je soms liever een ingewikkeld ov traject met veel overstappen neemt, in plaats van de auto. Dus heel goed dat je er wat aan gaat doen!! Ik heb verder helaas geen tips, behalve dan dat je je af moet vragen hoe erg het is om een afslag te missen? Of om wat verder weg te parkeren omdat het daar wat makkelijker gaat? Op tijd weg gaan zodat je geen tijdsdruk hebt. Succes, het gaat je lukken hoor!

 3. Jonna@burgertrutjes 23 april 2017 op 8:15 am - Beantwoord

  Ik was ook onwijs bang na het behalen van mijn rijbewijs. Wat mij heedt geholpen? Heel veel alleen rijden en investeren in een goed navigatiesysteem. Of gewoon nog een lesje boeken bij de rijschool in je eigen auto. Na drie jaar is mijn angst verdwenen en rijd ik meer dan 1000 km per week voor mijn werk. Succes!!

 4. Klaske 23 april 2017 op 8:16 am - Beantwoord

  Wat vervelend dat je last hebt van rijangst, zeg. Ik heb nog geen rijbewijs dus ik kan er niet over mee praten, maar hartstikke goed dat je je angsten aangaat. You go girl! <3

 5. Liset - Beautydagboek 23 april 2017 op 8:18 am - Beantwoord

  Wat knap van je dat je je rij-angst wil overwinnen! Juist door het veel te doen, ga je je er relaxter bij voelen. Gewoon lekker veel rijden met iemand naast je en lange autoritten gezellig maken met een vriendin of je familie. Als je je daar goed bij voelt, is het ook makkelijker om dit soort ritten alleen te doen. Ik weet zeker dat het je gaat lukken! En al helemaal goed van je dat je een lijstje hebt gemaakt van ritjes die je wilt doen. Succes!

  • Romy 23 april 2017 op 12:12 pm - Beantwoord

   Ja precies! Ik stap regelmatig in het openbaar vervoer of ben totaal afhankelijk van anderen die rijden, omdat ik zelf dan niet in de auto durf te stappen. In die zin belemmert het met wel de laatste tijd. Goede tip van dat op tijd weggaan! En inderdaad, soms kan ik mijn eigen angst eigenlijk wel een beetje relativeren. Een afslag missen is zo erg nog niet en een parkeerplek aan de overkant zoeken overleef ik ook nog wel. Als ik maar weer wat vaker de auto in durf te stappen in mijn eentje, dan ben ik al een blij mens 🙂

  • Romy 23 april 2017 op 12:13 pm - Beantwoord

   Wat goed om te horen dat je van je rijangst af bent gekomen! Ik kan me voorstellen dat het vele rijden daar ook echt bij helpt. En een goed navigatiesysteem hebben wij gelukkig. Dat ding is inmiddels mijn beste vriend geworden 😉 Een lesje bij de rijschool zou ik ook nog eens kunnen overwegen. Goede tip!

  • Romy 23 april 2017 op 12:13 pm - Beantwoord

   Wat lief! Dankjewel 🙂

  • Romy 23 april 2017 op 12:14 pm - Beantwoord

   Wauw, dankjewel voor je lieve woorden en voor de positieve boost 🙂 Ik krijg er oprecht zin van om in de auto te stappen! En je hebt helemaal gelijk, met familie of vriendinnen is zo’n ritje meteen al een stuk leuker!

 6. Neverdullmoments 23 april 2017 op 8:34 am - Beantwoord

  Wat stoer dat je hierover blogt: meteen een goede stok achter de deur! Ik denk dat als jij al deze punten hebt gedaan, je al een wereld van verschil zult merken. Leuke beloning misschien: naar de Efteling of Disneyland rijden ?! 😉

  • Romy 23 april 2017 op 12:15 pm - Beantwoord

   Goed idee, van die beloning! Disneyland is me nog iets te ver, maar de Efteling moet toch lukken. Die tip ga ik in mijn achterhoofd houden 🙂

 7. Susan 23 april 2017 op 8:35 am - Beantwoord

  Oh wat knap dat je dit doet!! Heel veel succes vanmiddag, gaat helemaal goed komen!

 8. Lisette 23 april 2017 op 9:00 am - Beantwoord

  Goed dat je er mee aan de slag gaat, het gaat je vast lukken met het plan! Ik herken het wel. Ik rijd eigenlijk alleen naar mijn werk en kleine stukjes in de buurt. Als we verder gaan rijd mijn vriend meestal, wat ik prima vind. Maar nu is sinds januari mijn beste vriendin verhuist naar de andere kant van het land. Nu moet ik er toch aan geloven. Zij is elke keer deze kant opgekomen. Nu mijn verlof erop zit ga ik over een paar weken die kant op. Met twee kinderen achterin, vind ik ook wel spannend. Gelukkig gaat zit mijn vriend deze keer nog naast me. De keren daarna ga ik het toch zelf DOEN! Veel plezier en succes bij de Keukenhof!

 9. Marije 23 april 2017 op 9:03 am - Beantwoord

  Aah zo herkenbaar. Het heeft bij mij jaren geduurd voordat ik over mijn angst heen was en mijn rijbewijs haalde maar inmiddels draai ik mijn hand er niet meer voor om en rij ik in het buitenland in het drukste verkeer ever.

  Goed dat je jezelf uitdaagt.

 10. Marieke 23 april 2017 op 9:28 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar, ik heb ook rijangst. Ik vond rijlessen al heel spannend, maar na een traumatische ervaring met m’n rijinstructeur heb ik gedacht: laat maar zitten. Ik heb dan ook geen rijbewijs. Super goed dat je je angsten aangaat. Wil ik ook gaan doen, ben inmiddels wel voor rijlessen aan het sparen. Veel succes!

  • Romy 23 april 2017 op 12:15 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂

  • Romy 23 april 2017 op 12:23 pm - Beantwoord

   Ik herken helemaal wat je zegt. Kleine stukjes vind ik ook geen punt, maar voor grotere stukken laat ik toch liever een van mijn ouders of een vriendin rijden. Wat stoer dat je toch zelf achter het stuur gaat zitten om naar die vriendin te gaan. Fijn dat je vriend de eerste keer nog meegaat. Dat geeft dan toch een beetje support. Heel veel succes met het rijden, maar ik weet zeker dat het je gaat lukken! 🙂

  • Romy 23 april 2017 op 12:23 pm - Beantwoord

   Wauw, wat goed dat je die angst hebt overwonnen en nu zelfs druk verkeer in het buitenland aandurft. Ik hoop dat ik dat over een tijdje ook kan zeggen 🙂

  • Romy 23 april 2017 op 12:24 pm - Beantwoord

   Jeetje, wat heftig om te horen dat je een traumatische ervaring hebt gehad met je instructeur! Maar wel echt heel erg stoer dat je toch weer rijlessen gaat nemen, hoe eng dat ook is waarschijnlijk. Ik weet zeker dat je het kunt 🙂

 11. Babs 23 april 2017 op 9:40 am - Beantwoord

  Ik heb al heel lang mijn rijbewijs maar momenteel voel ik mij te onzeker om de snelweg op te gaan… zo eng, die drukte en dat invoegen! En in het donker nog enger… Ik moet ook eigenlijk een keer over die angst heen, in de stad rij ik prima rond.

  • Romy 23 april 2017 op 1:01 pm - Beantwoord

   Wat lastig dat je zoveel onzekerheid hebt over op de snelweg rijden. Ik snap wel wat je bedoelt. Er rijdt zoveel en het gaat allemaal zo snel. Hopelijk lukt het je toch om die angst aan te gaan. Zeker als je in de stad gewoon rond kunt rijden, weet ik zeker dat het moet lukken om deze angst ooit te overwinnen 🙂

 12. Irene 23 april 2017 op 9:59 am - Beantwoord

  Wat stoer dat je je rijangst gaat aanpakken. Ik heb meer een ander probleem, doordat ik chronisch ziek ben kan ik niet altijd rijden. Wanneer ik te moe ben, ga ik fouten maken. Ik rij altijd liever op de snelweg dan binnendoor. Veel fijner als alle auto,s dezelfde kant op rijden ipv rotondes waar opeens fietsers van een verkeerde kant voor de auto kunnen glippen.

  • Romy 23 april 2017 op 12:26 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat lastig dat je door je chronische ziekte ook bepaalde problemen hebt met rijden. Ik begrijp ook precies wat je bedoelt. Rotondes en dergelijke zijn een kwestie van echt heel goed opletten en dat lijkt me zeker niet makkelijk als je door moeheid weleens fouten maakt.

 13. Mirthe 23 april 2017 op 11:07 am - Beantwoord

  Ik heb dit ook! Heb nu ongeveer 2,5 jaar mijn rijbewijs maar voel me niet op mijn gemak in de auto. Omdat ik studeer in Amsterdam en daar op kamers woon heb ik te weinig gereden en inmiddels zie ik het ook gewoon echt niet zitten om in mijn moeders auto te stappen… Wat goed dat je dit doet, ik hoop dat jouw blogs mij ook motiveren om stappen te zetten.

 14. Evelyne 23 april 2017 op 11:12 am - Beantwoord

  Ik heb ook mijn rijbewijs gehaald na mijn 4de keer 😀 Mijn geluk kon niet op, tot ik in het gemeentehuis stond om het papier effectief af te halen. Ik heb redelijk lang gedaan over het ganse rijproces, van theorie tot praktijk en bleek dat mijn termijn er net niet op zat. Die dame in het gemeentehuis deed nogal moeilijk en zei dat ik mijn rijbewijs waarschijnlijk niet zou krijgen omdat volgens haar de termijn verlopen was. Huh? Waat? Ik kon haar wel van achter haar bureau trekken.. Enkele telefoontjes later kreeg ik het papier uiteindelijk wel. Mijn God, wat was me dat zeg!

 15. Danique 23 april 2017 op 11:22 am - Beantwoord

  Ik heb ook echt oneindig veel rijlessen gehad. Mijn rijinstructeur was totaal geen leuke man, hij heeft me een aantal keren flink aan het huilen gemaakt. Daarnaast heb ik drie keer examen moeten doen en ben ik zelfs een keer de ochtend voor een examen mijn paspoort kwijtgeraakt, waardoor ik niet mocht afrijden. Ook mijn tussentijdse toets had ik niet gehaald. Wat een drama! Echt verschrikkelijk als ik er aan terugdenk. Nu heb ik ook 2 jaar mijn rijbewijs en het rijden gaat me best prima af. Wel vind ik het rijden op de snelweg nog eng, maar dit komt omdat ik er vrijwel nooit op hoef te rijden. Succes met het overwinnen van je rijangst, je kunt het hé!<3

 16. Johanne 23 april 2017 op 11:34 am - Beantwoord

  Heeeel herkenbaar hoor Romy! Ik heb drie jaar lang rijles gehad omdat ik gewoon zo verschrikkelijk vond om te doen. Ik wist dat ik het kon, maar mijn angst verpestte alles. Toen ik eindelijk mijn rijbewijs kreeg, kreeg ik op dat moment ook een nieuwe baan. Dat betekende iedere dag op en neer. Auto gekocht en iedere dag gereden, nou na een paar maanden had ik eindelijk het gevoel dat ik over mijn angst heen was. Ik heb nu bijna vier jaar mijn rijbewijs en heel af en toe voel ik me nog angstig, maar het is nu stukken makkelijker te overwinnen.

  Mijn moeder heeft jaren, maar dan ook jaaaren, niet gereden omdat ze zo bang was. Nu heeft ze het eindelijk weer opgepakt en ook al vindt ze het nog steeds megaspannend, ze is wel supertrots op zichzelf dat ze toch maar weer achter het stuur is gekropen.

  Nou ja, lang verhaal kort: goed dat je zo’n lijst hebt gemaakt hoor. De confrontatie aangaan met je angsten is eng (duh) maar achteraf ga je je hier zo goed over voelen. Succes, komt helemaal goed!!

  • Romy 23 april 2017 op 12:32 pm - Beantwoord

   Ik herken heel goed wat je zegt. Hoe minder je rijdt, des te groter de drempel om de auto te pakken vaak ook wordt. Maar ik merk ook dat het echt helpt om je over die drempel heen te zetten en soms te ervaren dat het eigenlijk best goed gaat als je eenmaal in die auto zit. Ik hoop dat ik je een beetje kan motiveren om de uitdaging ook aan te gaan. Dat gevoel van trots als je het eenmaal hebt gedaan, is echt heel waardevol en stimuleert mij alleen maar om toch vaker achter het stuur te kruipen 🙂

  • Romy 23 april 2017 op 12:33 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een gedoe zeg! Ik kan me voorstellen dat je daar flink van baalde. Als je zoveel moeite hebt gedaan om je rijbewijs te halen, dan wil je toch ook dat je dat papiertje gewoon krijgt. Gelukkig maar dat het uiteindelijk goed is gekomen!

  • Romy 23 april 2017 op 12:36 pm - Beantwoord

   Jeetje zeg, wat naar om te horen hoeveel bloed, zweet en (letterlijke) tranen je rijlessen je hebben gekocht. Ik vond vooral in het begin de rijlessen ook echt geen feest en baalde flink dat het mij niet gewoon in één keer lukte. Wat goed dat het rijden je nu wel prima afgaat! Ik moet zeggen dat ik de snelweg (als het niet donker is) juist vaak fijner vind dan binnendoorweggetjes, maar ik kan me jouw angst daarvoor ook wel voorstellen. Gelukkig hoef je er ook niet zo vaak op te rijden! Dankjewel voor je lieve, bemoedigende reactie 🙂

  • Romy 23 april 2017 op 12:38 pm - Beantwoord

   Ah wat naar om te horen dat je zoveel angst had tijdens de rijlessen! Dat maakt het er inderdaad niet makkelijker op om je rijbewijs te halen. Maar wat onwijs goed dat je je angst hebt overwonnen door gewoon heel veel kilometers te rijden. Dat is ook een van de redenen waarom ik erover denk om een auto te komen. Zeker als ik een baan vind, zou ik wel graag elke dag met de auto naar mijn werk gaan. Ik denk dat mijn angst daar al veel minder door zou worden.
   En wat onwijs knap van je moeder dat ze na zo’n lange tijd weer in de auto is gestapt en nu echt trots is dat ze weer aan het rijden is. Dat gevoel van trots wat ik heb na een autorit is ook echt niet te beschrijven. Dan voel ik me zo opgelucht en blij dat ik het heb gedaan 🙂
   Dankjewel voor je lieve, bemoedigende woorden!

 17. Mariska 23 april 2017 op 11:40 am - Beantwoord

  Wat ontzettend vervelend! Helaas herken ik het ook. Ik was al geen held, en na een auto-ongeluk en pech op de weg durfde ik helemaal niet meer. Inderdaad, KM maken is nodig! Maar in mijn geval heb ik ook nog drie lessen gehad van de rijschool. Met name voor het parkeren enzo was dit even een fijne opfrisser. Heeft goed geholpen!

  • Romy 23 april 2017 op 12:40 pm - Beantwoord

   Wat heftig dat je een auto-ongeluk hebt gehad! Ik kan me voorstellen dat je rijangst daar erger door kan worden. Goed idee om dan een paar lessen te nemen bij de rijschool! Voor nu wil ik het nog zonder extra lessen proberen, maar ik houd het in mijn achterhoofd. Een extra lesje kan nooit kwaad!

 18. Lauradenkt 23 april 2017 op 1:49 pm - Beantwoord

  Poeh, ik zat er toevallig gisteren nog aan te denken. Ik vind autorijden echt totaal niet leuk en ik heb het nu ook een tijdje niet gedaan (heb zelf geen auto). Goed dat je het aanpakt, zou ik ook moeten doen haha.

  • Romy 23 april 2017 op 5:54 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Het is echt geen pretje om auto te rijden als je het zo lang niet hebt gedaan. Dat kan ik me goed voorstellen. Hopelijk vind je toch een mogelijkheid om iets vaker in de auto te stappen. Het kan zo’n fijn gevoel geven als je tegen je angst/tegenzin ingaat en het tóch doet 🙂

 19. Sara | MevrouwMiauw 23 april 2017 op 1:58 pm - Beantwoord

  Wat goed dat je dit wilt aanpakken. Ik herken het wel hoor. Ik heb echt 120 uur rijles gehad en toen ik het papiertje eenmaal had, reed ik ook niet graag. Toen mijn vriend een kleine auto kocht, vond ik het fijn om daar in te rijden. Dat was heel wat prettiger dan zo’n grote station wagen die mijn ouders hadden. Nu is het zo dat ik helemaal van mijn angst af ben. Ik rijd iedere dag naar mijn werk, cross door de stad in Nijmegen en Arnhem en heb weinig moeite met plaatsen waar ik niets ken. Juist door het te doen inderdaad. Ik hoop dan ook dat jij kilometers gaat maken en telkens een beetje spanning van je schouders af voelt glijden. Want het gevoel dat je de Kilimanjaro hebt beklommen is fijn, maar het gevoel dat je gewoon even de auto pakt als het nodig is, voelt nog veel fijner.

  • Romy 23 april 2017 op 5:56 pm - Beantwoord

   Die laatste zin is helemaal waar! Eigenlijk zou ik gewoon heel graag ‘even de auto pakken’. Nu zou ik dat nog niet zo snel doen. Wat goed dat je helemaal van je autorijangst af bent gekomen! Ik kan me voorstellen een kleine auto daar ook echt bij helpt. Alleen al daarom wil ik, zodra ik een baan heb gevonden, toch snel zelf een auto gaan kopen. Ik denk ook dat het na heel wat kilometers dan steeds iets makkelijker zal worden.

 20. Joanne 23 april 2017 op 4:20 pm - Beantwoord

  Wat goed dat je hierover schrijft! Het is namelijk best herkenbaar voor mij. Vooral na twee keer zakken voor m’n praktijkexamen zakte alle moed mij in de schoenen. Ik wist zeker dat het me nooit zou lukken. (Onzin natuurlijk, want de derde keer lukte het wel) Nu een paar jaar later is rijden nog steeds geen hobby. Gelukkig zijn korte afstanden geen issue meer, maar echt in het centrum van een drukke stad rijden vind ik absoluut niet leuk. Soms moet je het inderdaad ‘gewoon’ doen. Achteraf valt het namelijk altijd wel mee. We weten natuurlijk allebei dat het makkelijker gezegd is dan gedaan, maar het komt zeker goed!!

 21. Iris 23 april 2017 op 4:35 pm - Beantwoord

  Oh ik ken dit gevoel zo goed! Ik heb ook echt wel een soort van rij angst. Ik heb nu ongeveer 7 jaar mijn rijbewijs en blijf het spannend vinden. Maar door het vaak te doen word je wel zekerder van jezelf 🙂

 22. Nina Simplynspecial 23 april 2017 op 5:15 pm - Beantwoord

  3 jaar geleden heb ik mijn auto eruit gedaan waardoor ik niet meer dagelijks achter het stuur zit. Hierdoor vind ik het rijden toch wel wat spannender als toen. Het is niet meer zo ‘gewoon’ als destijds, en dat merk ik wel. Oefening baart kunst, denk ik tenminste. Dus als je lekker gaat ‘oefenen’ dan komt het vast wel goed. Stoer dat je hiermee aan de slag gaat 🙂

 23. Michelle 23 april 2017 op 5:20 pm - Beantwoord

  Ik herken het niet maar kan me de angst wel voorstellen. Mijn moeder is geen held met autorijden naar de grotere steden, de Randstad vooral. Dat wilde ik bij mijzelf voorkomen. Toen ik nog studeerde in Rotterdam werd ik wel eens opgehaald door mijn vader (die werkte in de buurt). Zodra ik mijn rijbewijs had ben ik vanuit Rotterdam een aantal keer naar huis gereden. En sowieso gewoon altijd overal naartoe gereden. Toen ik drie weken mijn rijbewijs had ben ik naar Bobbejaanland gereden bijvoorbeeld. Nooit iets uit de weg gegaan. Dat is ook mijn tip aan mensen die hun rijbewijs hebben behaald en toch wat angstig zijn; gewoon overal naartoe rijden. Heel veel succes met het overwinnen van je rijangst! Je lijstje lijkt mij een goede manier om het aan te pakken. Ik geloof dat het op die manier jou gaat lukken 😉

  • Romy 23 april 2017 op 5:59 pm - Beantwoord

   Ik herken helemaal wat je zegt. Een kort stukje gaat prima, maar zo’n rit door het centrum geeft me toch wel vaak klotsende oksels. Het is niet makkelijk om je steeds over die angst heen te moeten zetten, maar ik ben ervan overtuigd dat het bij ons allebei na iets vaker rijden steeds wat makkelijker zal gaan. Let’s do this, hoe moeilijk het soms ook is 🙂

  • Romy 23 april 2017 op 6:00 pm - Beantwoord

   Precies! Je zelfvertrouwen bij het rijden wordt volgens mij al iets groter naarmate je vaker in de auto stapt. Ik merk dan vaak ook dat ik helemaal niet zo’n slechte bestuurder ben als ik weleens denk en dat het eigenlijk best aardig gaat 🙂

  • Romy 23 april 2017 op 6:01 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je reactie! Ik kan me voorstellen dat je het rijden wel wat spannender vindt nu je minder vaak achter het stuur zit. Maar inderdaad, hoe vaker je ermee oefent en toch rijdt, des te makkelijker het na een tijdje zal worden 🙂

  • Romy 23 april 2017 op 6:03 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je onwijs motiverende reactie! Dat stimuleert me echt om fanatiek met mijn lijstje aan de slag te gaan 🙂 Ik vind je tip ook een hele goede. Gewoon naar verre plekken rijden en geen bestemmingen uit de weg gaan. Dan wordt het vast vanzelf iets makkelijker.

 24. Merel 23 april 2017 op 5:38 pm - Beantwoord

  Ik herken het zelf totaal niet. Ik vind auto rijden juist super leuk. De vrijheid die zo’n auto je geeft vind ik zo fijn. Maar ik kan me wel inleven in je. Als je een auto rijd heb je een beste verantwoordelijkheid. Ik denk zelf dat blijven rijden de enige optie is om van je angst af te komen. Hoe erg je er ook tegenop kijkt. Je hebt tenslotte niet voor niks je papiertje gehaald, dus je kan het wel!

  • Romy 23 april 2017 op 6:04 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat jij juist graag achter het stuur zit! En dankjewel voor je motiverende reactie! Je hebt ook helemaal gelijk: ik heb mijn rijbewijs met een reden gekregen, dus eigenlijk is er geen reden om bang te zijn dat er iets misgaat 🙂

 25. Charel 23 april 2017 op 7:53 pm - Beantwoord

  Heel goed dat je ervoor gaat hoor! Het gaat je lukken! En vind het super goed dat je er zo mee bezig bent x

 26. Simone 23 april 2017 op 9:27 pm - Beantwoord

  Ik heb nooit angst gehad om te rijden, gelukkig! Lijkt me zo vervelend en enorm beperkend. Ik vind het knap van je dat je je angst gaat aanpakken. Het gaat je vast lukken!