Als je mij blij wilt maken met een rijstgerecht, moet je vooral potjes ras el hanout, kaneel en rozijnen opentrekken. Die mediterraanse mix geeft elk rijstrecept een lekker kruidige smaak en een subtiel zoetig tintje. Maar soms heb ik zin voor een vleugje originaliteit extra. En oké, ook gewoon een vleugje extra zoetigheid. Zo ontstond al kokkerellend dit niet bepaald doorsnee rijstrecept: rijst met banaan en ras el hanout. Verwacht subtiel zoete gele rijst met veel kruiden, rozijntjes, linzen (voor extra eiwitten) en lekker veel groenten. Wat wil je nog meer? Snel aan de kook misschien!
Rijst met banaan? Doen!
Ik snap dat je de bananen op de fruitschaal niet direct associeert met een bord rijst. Toch gaan die twee verrassend goed samen. Dat merkte ik zelf al eerder bij deze curry met banaan (ook een heerlijke tip!) en bij mijn vegan kip-kerrie met gebakken banaan. Voor dit gerecht prak ik de banaan fijn en roer hem op die manier door de saus. Zo heb je niet af en toe een stukje banaan, maar proef je door de hele saus een vleugje bananensmaak. Wel zo lekker!
De banaan mixt heel goed met kaneel, rozijnen en de ras el hanout. Stuk voor stuk warme ingrediënten uit de mediterraanse keuken! Een pluspunt is natuurlijk dat je met dit gerecht ook nog ongemerkt wat extra vitamines binnenkrijgt. Er gaat één banaan per persoon in om precies te zijn!
Gele rijst met veel groenten (gebaseerd op bobotie)
In de verte is dit gerecht gebaseerd op de Zuid-Afrikaanse bobotie. Dat is een ovenschotel met banaan, eieren, kerrie, rozijnen en een flinke scheut zoetigheid. Maar zoals het vaker gaat als ik met een kookboek aan de slag ga, rolt er bij mij iets totaal anders uit. Ik kan het dan niet laten om er mijn eigen draai aan te geven en uiteindelijk met iets totaal anders te eindigen. Zo ontstond deze gele rijst met banaan en lekker veel groenten. Hij hoeft niet – zoals bobotie – de oven in. Lekker makkelijk dus! Het gerecht staat binnen 25 minuten al op tafel.
In dit gerecht gaat dus ook nog eens een flinke portie groenten. Voor 2 porties gebruik je 1 wortel, 1 gele paprika en 1/3 broccoli. Genoeg vitamines, dacht ik zo! Verder roer ik voor de eiwitten 150 gram linzen door het gerecht. Kan het wat jou betreft niet eiwitrijk genoeg? Strooi dan gerust bij het serveren een handje noten over het gerecht.
Welke kruiden gebruik je voor deze rijst met banaan?
Dat er ras el hanout in dit rijstgerecht belandt, had je vast al geraden op basis van de titel. Ik gebruik altijd een kant-en-klare mix van Verstegen. Lekker makkelijk! Je kunt deze kruidenmix uiteraard ook zelf maken, bijvoorbeeld met dit recept. Maar die Verstegen-mix is niet mijn enige smaakmaker in dit gerecht. Ik gebruik daarnaast kerrie, kurkuma, oregano, kaneel, komijn en een scheutje sojasaus. Kortom: een aardige mix, maar wel een die dit gerecht heerlijk veel smaak geeft. En oh ja, uiteraard gaat er ook een beetje peper door het gerecht. Maar dat kun je natuurlijk naar smaak gebruiken.
Nog twee belangrijke smaakafgevers, naast de banaan, zijn gedroogde abrikozen en rozijnen. Allebei lekker zoet, net als de banaan. Ik vind het een heerlijke mix! Heb je nu geen gedroogde abrikozen in huis? Laat die dan gerust weg of vervang ze door dadels of extra rozijnen.
Zo maak je deze vegan rijst met banaan
Ben je ook geïnspireerd geraakt om jouw overgebleven bananen eens in rijst te verwerken? Ik zeg: strak plan! Deze rijst met banaan is meteen een perfecte manier om van je tikkeltje bruin geworden bananen op de fruitschaal af te komen. Je maakt het gerecht binnen 25 minuten en moeilijk is het niet:
Rijst met banaan, ras el hanout en linzen (vegan!)
Ingrediënten
- 150 gram rijst
- 2 rijpe bananen
- 1 gele paprika
- 1 wortel
- ⅓ broccoli
- 150 gram linzen (uit blik, = uitlekgewicht)
- ½ gele ui
- 2 el rozijnen geweld
- 6 gedroogde abrikozen (dadels of extra rozijnen kunnen ook)
- 1 el oregano
- 1 el sojasaus
- 2 tl kaneel
- 2 tl komijn
- 1 tl kerrie
- 1 tl kurkuma
- Peper en zout naar smaak
- Amandelen voor de garnering
Instructies
- Snijd de wortel in halve maantjes en hak de paprika in blokjes. Snijd daarnaast kleine roosjes van de broccoli en snipper de ui.
- Fruit de ui aan in olijfolie. Voeg, zodra de ui glazig ziet, de wortel, paprika en broccoliroosjes toe aan de pan. Roerbak 5 minuten op hoog vuur.
- Bereid ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Doe dan de kerrie, kurkuma, oregano, kaneel, komijn en sojasaus bij het groentemengsel en roerbak nog eens 5 minuten op lager vuur.
- Prak de banaan fijn op een snijplank en schep die bij de groenten. Snijd ook de abrikozen in stukjes en voeg die, samen met de rozijnen toe aan de pan. Roer goed door. Schenk dan 150 ml bouillon bij het mengsel en laat nog even pruttelen totdat de groenten beetgaar zijn. Roer in de laatste minuut de linzen door het mengsel en voeg zo nodig peper en zout toe.
- Giet de rijst af en roer door de groentenmix. Serveer met amandelen. En dan… eet smakelijk!
Nog meer maken met kerrie?
Kerrie en rijst. Rijst en kerrie. Dat duo is in mijn ogen altijd een goed idee. Ik heb er dan ook veel smaakvolle recepten mee op mijn blog staan. Kun je na deze rijst met banaan ook geen genoeg krijgen van kerrie-rijst? Probeer dan ook deze recepten:
- Zoete paprikarisotto met kerrie
- Romige bloemkool met kerrie en mango
- Vegan parelcouscous met kokosmelk en banaan
- Herfstrisotto met ras el hanout
- Noedels met vegan kip-kerrie
Heb jij weleens banaan in warm eten gebruikt?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…