Als jouw liefde voor tofu nog wat bekoeld is, dan moet je deze variant eens proberen. Bij deze sticky tofu met dadelstroop, miso en tahin is van het smaakloze tofublok nog maar weinig te proeven. In plaats daarvan proef je een heerlijke mix van smaken, een beetje stickyness en een lekker knapperige buitenkant dankzij de oven. Als je nog een recept wilt maken bestaande uit rijst met tofu, geef deze een kans! Met veel groenten, veel smaak en ook nog veel gemak. De oven doet namelijk het meeste werk al voor je.

Rijst met tofu in een sticky jasje

Ook bij mij duurde het even voordat ik tofu ontdekte als een serieus lekker ingrediënt. Ik vond het altijd bij Aziatische restaurants wel goed smaken. Maar mijn eigen tofu bleef toch meer de vorm houden van een flubberig blok met hooguit een pietsie meer smaak dan toen het nog in de verpakking zat. Totdat ik ontdekte dat je met de juiste marinades en een goede bereiding (in de oven bijvoorbeeld!) écht lekkere rijst met tofu kunt maken. Niets smaakloos aan.

Voor deze rijst met tofu haal ik de blokjes tofu eerst door een marinade van tahin, sesamolie, gember, dadelstroop, miso en sojasaus. Dan besprenkel ik ze met olijfolie en gooi ik ze op een bakplaat in de oven. De tofu wordt dankzij de dadelstroop en tahin een beetje sticky. En de mix van de umami-smaken (sojasaus en miso) met zoet (door de dadelstroop) is echt 10/10 waard. Zó goed! De binnenkant van de tofublokjes blijft lekker zacht, maar de oven maakt de buitenkant niet alleen mooi glanzend, maar ook een tikkeltje knapperig. Lekkerheid ten top!

rijst met tofu in sticky sausje 3

Hoe maak je tofu lekker klaar?

De truc voor echt lekkere en smaakvolle tofu zit hem in mijn ogen in 2 dingen:

  1. Zorg dat je de tofu uitgebreid marineert of van een fantastisch sausje voorziet. Dan is het smaakloze er heel snel van af. Hoe langer je de tofublokjes laat marineren, hoe meer smaak ze vaak krijgen.
  2. Bak de tofu in de oven op een bakplaat of in een koekenpan met flink wat olie (en eventueel andere vloeibare smaakmakers). Daarvan wordt de tofu een stuk knapperiger.

Als je die 2 tips opvolgt, kun je tofu echt met een gerust hart bij je gerecht serveren.

Los van dit recept voor rijst met tofu, heb ik al meer tofu-recepten op mijn blog gedeeld. Als je extra inspiratie zoekt om tofu lekker klaar te maken, spiek dan ook even bij deze recepten:

Ideaal gerecht om te koken met restjes

Deze rijst met tofu maak ik de laatste tijd heel regelmatig. De ene keer met andere groenten dan de keer daarop. Dat is het fijne aan dit gerecht: je kunt gewoon de groenten gebruiken die je toevallig nog in de kast hebt liggen. In mijn geval waren dat bimi, paksoi, paprika en edamame-bonen (die laatste zijn ook goed voor de extra eiwitten!). Maar als jij sperziebonen, courgette en tuinerwten hebt liggen of misschien een andere koolsoort of paddenstoelen, kun je die ook prima bij dit gerecht gebruiken. Het is een perfect recept om te koken met restjes en een paar overgebleven groenten toch een eervol plekje in een maaltijd te gunnen.

rijst met tofu in sticky sausje

Recept rijst met tofu in een sticky jasje

Ben jij ook zo gecharmeerd geraakt van het idee van sticky tofu met een heerlijk rijstgerecht erbij? Yes! Het wordt nog beter: deze rijst met tofu tover je met weinig moeite op tafel. Je hoeft alleen maar een verzameling groenten te wokken, de tofu te marineren en in de oven te kieperen en dan alles bij elkaar mooi te serveren (of gewoon door elkaar te roeren om snel aan te vallen). Zo maak je deze heerlijke rijst met tofu:

rijst met tofu in sticky sausje 4

Rijst met tofu in een sticky jasje van dadelstroop, tahin en miso

Romy
Wil je tofu een keer op een heel andere manier dan anders maken én met onwijs veel smaak? Probeer deze rijst met tofu, waarbij je de tofu marineert in een fantastisch sausje van o.a. dadelstroop, tahin en miso. Een heerlijk rijstgerecht waarin je ook nog perfect je restjesgroenten kwijt kunt, is het resultaat!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 porties

Equipment

  • Bakplaat met bakpapier
  • Oven
  • Kookpan
  • Wokpan

Ingrediënten
  

Voor de sticky tofu:

  • 200 gram tofu = uitlekgewicht
  • 1 el tahin
  • 1 el dadelstroop
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl miso
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl gember (ik gebruik gehakte gember uit een potje)

Overige ingrediënten:

  • 150 gram basmati-rijst
  • 1 rode paprika
  • 200 gram bimi (een andere groentesoort kan ook!)
  • 100 gram paksoi
  • 75 gram edamame-bonen (uit de vriezer)
  • 1 el sojasaus
  • 1 el dadelstroop
  • 1 tl sambal
  • 1 tl sesamolie

Als garnering:

  • Bosui
  • Sesampitjes
  • Amandelen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtstand). Laat de tofu goed uitlekken, dep droog en hak dan in kleine blokjes (1×1 cm). Maak de marinade door alle ingrediënten daarvoor door elkaar te roeren. Schep de tofu-blokjes om in de marinade en laat ze daar even in liggen totdat de oven is voorverwarmd.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en spreid de gemarineerde tofu-blokjes daarover uit. Schuif voor 25 minuten in de oven. Houd goed in de gaten of de oven niet te hard gaat; bij de ene oven gaat het sneller dan bij de andere.
  • Snijd de paprika in reepjes en de paksoi in reepjes. Doe dan de paprika, paksoi en bimi in een wokpan en roerbak een minuut of 10 met de sojasaus, sambal, dadelstroop en sesamolie. Roer in de laatste 3 minuten ook de edamame-bonen door de pan.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de rijst met de wokgroenten en de tofu-blokjes. Schenk er eventueel nog een beetje sojasaus of dadelstroop bij en strooi bosui en sesampitjes over het gerecht. Eet smakelijk!
Trefwoord Bimi, Dadels, Glutenvrij, Lactosevrij, Paksoi, Paprika, Rijst, Suikervrij, Tofu, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
rijst met tofu in sticky sausje 5

Nog meer heerlijke rijstrecepten proberen?

Kun jij rijst (met of zonder tofu erbij) ook altijd wel waarderen? Wie weet wordt je ook blij van deze rijstrecepten op mijn blog:

Hoe vind jij tofu het lekkerst (of laat je het liever überhaupt aan jouw bord voorbijgaan)?

recept tofu met rijst

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs