Rijstepap is misschien wel mijn favoriete old school recept. Zelfgemaakt had ik het nog nooit gegeten, wel uit een spotgoedkoop kant-en-klaar-bakje van de Aldi of Lidl. Als kind ging er voor mij niets boven dat mierzoete vanille-toetje. En nu, jaren later, heb ik eindelijk ontdekt hoe ik zelf lekkere rijstepap kan maken. En dan zonder een berg suiker en mét fruit als lekkere smaakmaker. Het is mijn ultieme zaterdag- en zondagochtendrecept. Twaalf minuten in een pan roeren en je hebt een heerlijk vullend ontbijt dat je terugbrengt naar grootmoeders tijd. Hoe je zelf rijstepap maakt? Ik deel 2 heerlijke recepten: één met kersen en chocola en één met mango en banaan.
Hoe maak je rijstepap?
Oorspronkelijk maak je rijstepap door dessertrijst te koken in melk met suiker. De rijst wordt daardoor heel zacht, smeuïg en zoet. Je laat de rijstepap opwarmen op heel laag vuur, zodat de rijst langzaam de vloeistof kan opnemen. In het begin lijkt de substantie erg waterig, maar dat komt na een tijdje helemaal goed.
Om rijstepap te maken, gebruik je relatief veel vloeistof (plantaardige melk in mijn geval) en weinig rijst. Ga voor één portie uit van 250 gram vloeistof voor 50 gram dessertrijst. Zelf gebruik ik graag een mix van plantaardige melk (amandelmelk, sojamelk of rijstmelk) en plantaardige kwark (soja- of kokoskwark) als vloeistof. Door de toevoeging van kwark wordt de rijstepap extra romig. Daarnaast voeg ik in plaats van suiker andere zoetstof toe. Zelf gebruik ik 1 eetlepel agavesiroop en een theelepel vanille-extract voor één portie rijstepap.
Verder is het vooral een kwestie van roeren, roeren en nog eens roeren. Vraag je je af of de rijstepap al klaar is? Proef hem even. Zodra de korrels lekker zacht zijn, is je rijstepap klaar om aan te vallen.
Welke rijst voor rijstepap?
Het beste kun je rijstepap maken met dessertrijst (of eventueel met risottorijst). Ik gebruik de dessertrijst van Lassie. Die is al na 12 minuten klaar.
Eventueel kun je ook rijstepap maken van basmati- of zilvervliesrijst, maar het gerecht wordt dan minder smeuïg. Bovendien moet de rijst langer koken (ongeveer 30 minuten). Je kunt overigens ook rijstrestjes van de avond ervoor gebruiken. Dan hoeft je rijstepap iets minder lang op het vuur te staan.
Let op: als je basmati- of zilvervliesrijst gebruikt, kun je het beste in verhouding iets meer rijst gebruiken. Ga uit van 75 gram rijst op 250 ml vloeistof (in plaats van 50 gram).
Overigens raad ik wel echt aan om dessertrijst te gebruiken. Ik heb zelf een paar keer – een tikkeltje eigenwijs – geprobeerd rijstepap te maken van zilvervliesrijst, maar moet zeggen dat de substantie met dessertrijst vele malen lekkerder wordt.
Maak je rijstepap speciaal met fruit, kokos of chocola
Nu vind ik gewone rijstepap zonder toevoegingen wat saai. Echt veel smaak zit er dan niet aan. Daarom maak ik rijstepap altijd met fruit erdoorheen en strooi ik ook graag rijkelijk met toppings. Je kunt heel goed gepureerd of fijngesneden fruit met de rijstepap mee koken. Dan krijgt de pap een gezellig kleurtje en zit de smaak van het fruit door het hele potje pap heen. Diepvriesfruit is daar ook heel geschikt voor trouwens. Zo zijn diepvriesframbozen – eenmaal ontdooid – heel zacht, waardoor je ze makkelijk fijn prakken en door de rijstepap kunt roeren.
Verder kun je de rijstepap zo feestelijk en speciaal maken als je zelf wilt. Strooi er gerust kokos, chocola of extra stukjes fruit overheen. Ook verkruimelde koekjes smaken er lekker bij. Of kies voor kruiden als kaneel en een lepel notenpasta voor een lekker herfstrecept.
Mijn twee favoriete recepten voor rijstepap
Als ik op een weekendochtend de keuken in duik om rijstepap te maken, dan is het bijna altijd één van deze twee recepten die in de pan belandt: rijstepap met rood fruit & chocola of rijstepap met mango, banaan & kokos. Beide recepten bevatten aardig wat fruit en veel voedingsstoffen, dus je kunt ze prima als ontbijt eten. Alhoewel ze ook zeker lekker zijn als een goed vullend toetje of een gezonde snack.
Rijstepap met rood fruit & chocola
Voor deze rijstepap roer ik gepureerde/geprakte kersen (uit de diepvries, die zijn het hele jaar door verkrijgbaar en zijn al ontpit!) door de rijstepap. Dat maakt de rijstepap extra zoet en geeft een mooie roze/paarse kleur. Verder verwarm ik wat diepvriesframbozen in een pannetje samen met een lepel agavesiroop om frambozensaus te maken. Die schenk ik bovenop de rijstepap. Daarnaast versier ik de rijstepap met rood fruit en wat geraspte chocola.
Rijstepap met mango, banaan & kokos
De combinatie van mango, banaan en kokos geeft mij altijd direct witte-stranden-met-palmbomen-vibes. Die vibes voeg ik graag toe aan mijn ontbijt met dit recept voor rijstepap. Ik prak één banaan en pureer of prak wat stukjes mango. Die roer ik door de rijstepap. Daarna versier ik de pap met plakjes banaan, wat blauwe bessen en veel kokosrasp. Daar krijg je een heerlijk zoet en tropisch bakje eten van.
Rijstepap maken zonder suiker: 2 recepten
Heb je zin om zelf rijstepap te maken en heb je nog een pak dessertrijst in huis? Ik kan je deze twee recepten zeker aanraden. Ten eerste de rijstepap met kersen en chocola.
Rijstepap met kersen en chocola
Deze variant van rijstepap maak ik zelf graag met kersen, omdat die van zichzelf lekker zoet zijn. Frambozen, blauwe bessen en bramen zijn wat meer zurig, dus die eet ik zelf eerder als topping dan door de rijstepap heen. Uiteraard kun je hiermee variëren en vooral kijken wat jij lekker vindt. Je kunt ook een mix van rood fruit gebruiken in plaats van alleen kersen. Of gooi er wat extra cacaopoeder doorheen voor een lekkere chocoladesmaak.
Rijstepap met kersen, rood fruit & chocola
Equipment
- steelpan
- Blender of staafmixer (optioneel)
Ingrediënten
Voor de rijstepap:
- 50 gram dessertrijst
- 150 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk, rijstmelk of sojamelk)
- 100 gram plantaardige kwark (sojakwark of kokoskwark/yoghurt)
- 100 gram kersen (uit de diepvries)
- 1 tl vanille-extract
- 1 el agavesiroop
Optioneel als extra's
- 85 gram frambozen (uit de diepvries, voor de frambozensaus bovenop)
- Ontbijtgranen of verkruimelde koekjes (voor onderin de glaasjes)
- Rood fruit
- Stukje pure chocola
- Kokosrasp
Instructies
- Laat de kersen even ontdooien en prak ze dan met een vork of pureer ze met de staafmixer/blender (als je liever geen "velletjes" hebt).
- Doe de dessertrijst samen met de plantaardige melk en plantaardige kwark in een steelpan. Voeg ook de kersen, het vanille-extract en de agavesiroop toe. Verwarm op laag vuur en roer steeds goed door, zodat de rijstepap niet aankoekt.
- Na ongeveer 12 minuten op het vuur is de rijstepap klaar. Proef even of de rijst goed zacht is geworden. Laat anders nog even doorkoken. Voeg zo nodig extra vloeistof toe.
- Prak de diepvriesframbozen met een vork en verwarm ze kort in een pannetje of in de magnetron. Roer er eventueel een beetje agavesiroop doorheen om de saus zoeter te maken.
- Strooi op de bodem van een glaasje wat ontbijtgranen, schep daarbovenop de rijstepap en versier daarna met de frambozensaus, het rode fruit en eventueel wat chocola en kokosrasp. Eet smakelijk!
Rijstepap met mango, banaan en kokos
Ik houd van ontbijtjes met mango. Zo eet ik in de zomer graag deze smoothie bowl met mango, ben ik dol op mango-muffins en eet ik ook regelmatig havermout met mango. Maar deze rijstepap met mango en banaan vind ik van alle mango-opties de lekkerste. Door de combinatie van mango en banaan smaakt de rijstepap ook zonder al te veel zoetmiddel superzoet. De kokos erbij maakt het nóg lekkerder. Een vleugje Hawaï in je ontbijtglas!
Vegan rijstepap met mango, banaan & kokos
Equipment
- steelpan
- Blender of staafmixer (optioneel)
Ingrediënten
Voor de rijstepap:
- 50 gram dessertrijst
- 150 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk, rijstmelk of sojamelk)
- 100 gram plantaardige kwark (sojakwark of kokoskwark/yoghurt)
- 1 banaan
- 100 gram mango (uit de diepvries of vers)
- 1 tl vanille-extract
- 1 el agavesiroop
Als extra's:
- Ontbijtgranen of koekkruimels (voor onderin het glaasje)
- Paar plakjes banaan
- Blauwe bessen
- Kokosrasp of kokossnippers
Instructies
- Prak of pureer de mango en banaan tot een sausje. Ik heb dit zelf met een vork gedaan, omdat ik het wel lekker vind als je af en toe een "stukje" mango proeft. Heb je liever een fijn mengsel? Gebruik dan de staafmixer of blender.
- Doe de dessertrijst samen met de plantaardige melk en plantaardige kwark in een steelpan. Voeg daar de mango en banaan, het vanille-extract en de agavesiroop aan toe. Verwarm op laag vuur en roer steeds goed door, zodat de rijstepap niet aankoekt.
- Na ongeveer 12 minuten is de rijstepap klaar. Proef of de rijst goed zacht is geworden. Laat anders nog even doorkoken. Voeg waar nodig een extra scheutje plantaardige melk toe.
- Strooi op de bodem van een glaasje wat ontbijtgranen, schep daarop de rijstepap en versier de rijstepap daarna met plakjes banaan, wat blauwe bessen en kokosrasp of kokossnippers.
Nog meer inspiratie: rijstdessert met chocola
Sinds ik heb ontdekt hoe ik dit favoriete toetje van mijn eigen grootouders (oké, waarschijnlijk staat-ie op een tweede plaats na de advocaat) zelf kan maken, ben ik verzot op roeren in pannen met warme rijstepap. Wil je de rijstepap een nog feestelijker tintje geven? Dit rijstdessert met chocola en Oreo heeft het allemaal! Niet de gezondste optie, wel de lekkerste!
Andere ontbijtideeën
Mijn ontbijt is mijn favoriete onderdeel van de dag. In elk geval als het op eten aankomt. Ik sla de eerste maaltijd van de dag dan ook nooit over. Het liefst zet ik iets specialers dan een paar broodjes of wat kale pap op tafel. Nog een paar heerlijke ontbijtideeën vind ik deze:
- Roze havermout met aardbeien
- Smoothie bowl met kersen
- Gezonde ontbijtbrownie met “monchou”
- Romige havermout met kokos
Ben jij ook zo dol op rijstepap maken?