Dat risotto één van mijn lievelingskostjes is, had je misschien al gemerkt. Ik experimenteer daarom graag met lekkere risotto-varianten. Toen ik laatst van een broccoli-stronk en een paar roosjes af moest, kwam ik op het idee voor deze risotto met broccoli. Het bleek een mega-hit. Met pesto, een romig sausje van cannelini-bonen en soja-room, groene tuinerwten en stukjes walnoot heb je een heerlijk feestmaal op tafel. De broccoli-risotto kost je hooguit 30 minuten om te maken en is meteen een goede manier om de broccoli tot de stronk aan toe op te krijgen. Zo maak je dit groeneterijke gerecht, dat lekker is voor het hele gezin!
Risotto met broccoli én een romig tintje
Broccoli is misschien niet de eerste groente waar je aan denkt om te combineren met risotto. Maar het is zeker het proberen waard! Ik ben zelf gek op groene risotto’s (bijvoorbeeld op deze groene risotto met erwten). Broccoli heeft daarbij een heel typerende smaak die volgens mij de meeste mensen wel lekker vinden. En deze groente past ook nog perfect bij een lekker romige en smeuïge saus. Die schenk ik er dan ook graag bij! Daarbij is pesto de smaakmaker van het gerecht. Daar schep ik dan ook flink wat van bij de risotto. Nooit genoeg pesto wat mij betreft!
Voor deze risotto gebruik ik de broccoli niet in roosjes in de risotto, maar kook ik de broccoli even en pureer het dan. Daardoor krijg je straks een heerlijk romige risotto waarbij elke hap een broccoli-tintje heeft. Nog een pluspunt van broccoli pureren is dat je de broccoli-stronk ook meteen kwijt kunt in de risotto. Die kook en pureer ik gewoon mee, waardoor je geen enkele centimeter broccoli hoeft weg te gooien.
Een roomsaus met soja-room én cannelini-bonen
Bonen zijn geen heel standaard ingrediënt in roomsauzen. Maar geloof me: cannelini-bonen zijn perfect om een romige saus mee te maken. Deze bonen (die in Nederland meestal gewoonweg “witte bonen” worden genoemd) hebben een romige structuur en kun je in combinatie met iets vloeibaars (zoals soja-room of bouillon) heel goed fijn malen tot een roomsaus. Het fijne is dat cannelini-bonen ook een goede eiwitbron zijn, waardoor in de saus veel eiwitten verstopt zitten. Meer dan in de meeste roomsausjes!
Verder gebruik ik dus soja-room in de roomsaus. Een klein scheutje daarvan (100 ml per 2 porties) is al genoeg om de risotto met broccoli een extra smeuïg tintje te geven. Overigens pureer ik de broccoli en cannelini-bonen samen met een deel van de bouillon. Je krijgt dan een heerlijke broccoli-roomsaus, die je in scheutjes bij de risotto kunt schenken. Vaak schenk je de bouillon in vier keer bij risotto (waarbij je steeds wacht totdat de rijst alle bouillon heeft opgenomen). Bij dit recept schenk je twee keer bouillon bij de risotto, dan de soja-room en daarna in één of twee keer de broccoli-roomsaus.
Wat heb je nodig voor deze romige risotto met broccoli?
Niet eens bijzonder veel eigenlijk! Dit is wat je uit je keukenkastje en koelkast kunt halen voor het risotto-gerecht:
- Risotto-rijst. Ik gebruik zelf altijd arborio-rijst, gewoon van het huismerk.
- Broccoli. In dit gerecht gaat voor 2 personen 2/3 broccoli. Best een boel dus! Dat tikt aan bij je dagelijkse groente-inname. Ook de broccolistronk gebruik je voor dit gerecht. Die kun je gewoon mee-pureren met de broccoliroosjes.
- Cannelini-bonen. Deze proef of spot je niet in het gerecht, maar zitten verstopt in de romige saus. Ze geven de saus een meer smeuïge structuur én zijn goed voor een portie extra eiwitten.
- Soja-room. Dat is hét andere ingrediënt dat voor romigheid zorgt in de risotto. Je kunt overigens ook prima haverroom of een ander type plantaardige room gebruiken. Ik gebruik zelf altijd de soja-room van AH-huismerk. Die vind ik het lekkerst en is daadwerkelijk lekker romig van structuur.
- Tuinerwten. Erwtjes doen het wat mij betreft goed in alle groene gerechten. Ik heb ze zelf standaard in de vriezer liggen en gebruik ze graag als extra groenten (of beter gezegd: peulvruchten) in gerechten.
- Verse spinazie. Nog zo’n groene groentesoort die ik perfect bij deze risotto met broccoli vind passen, is verse spinazie. Een handje ervan is al genoeg voor een klein extraatje! Overigens is dit ingrediënt volledig optioneel. Dus laat het gerust weg als je geen spinazie in huis hebt of er gewoon niet zo’n fan van bent.
- Ui en knoflook. Dit perfecte paar vormt (samen met arborio-rijst) de basis voor elk risotto-gerecht.
- Pesto. Dé smaakmaker die niet bij deze risotto mag ontbreken! Ik ben er zelf vrij scheutig mee en gebruik 2 eetlepels voor 2 personen. Daardoor krijgt het gerecht mega-veel smaak. Zelf gebruik ik altijd vegan pesto (gewoon van AH-huismerk, van Jumbo-huismerk of van het merk Costa Ligure). Je kunt pesto uiteraard ook heel goed zelf maken, bijvoorbeeld met dit recept.
- Provençaalse kruiden en peper. Dat zijn naast pesto de enige kruiden die je nodig hebt bij dit gerecht. Pesto verricht de meeste smaakmagie.
- Walnoten. Die strooi ik graag rijkelijk over de risotto zodra die af is. Bak ze eventueel kort aan in een droge koekenpan, zodat ze extra knapperig worden en nog meer smaak krijgen.
- Bouillon. Uiteraard. Zonder dat ingrediënt zou je een akelig droge risotto overhouden 😉
Het recept voor de risotto met broccoli & erwten
Alle ingrediënten bij elkaar? Koken maar! Gelukkig is dat helemaal niet veel werk bij dit gerecht. Zo maak je de risotto met broccoli:
Romige risotto met broccoli & erwten (vegan!)
Equipment
- Staafmixer
- steelpan
- Wokpan of (hoge) koekenpan
Ingrediënten
- 150 gram risotto-rijst
- 2/3 broccoli inclusief de stronk
- 150 gram cannelini-bonen = uitlekgewicht, uit blik
- 75 gram tuinerwten uit de vriezer
- 65 gram verse spinazie
- 550 ml bouillon
- 100 ml soja-room of andere plantaardige room
- 2 el pesto
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el Provençaalse kruiden
- Peper naar smaak
- Olijfolie
Optioneel als garnering:
- Handje walnoten fijngesneden
- Verse basilicum
- Vegan Parmezaanse kaas
Instructies
- Snijd de broccoli in kleine stukjes. Doe dat met zowel de roosjes als de stronk. Ook die gebruik je in dit gerecht. Breng ondertussen een pan water aan de kook en kook daarin de broccoli in ongeveer 10 minuten gaar.
- Snipper de ui en fruit deze, samen met de knoflook, aan in een koekenpan of wokpan. Voeg dan de droge risotto-rijst toe en bak 2 minuten mee.
- Schenk vervolgens 1/4 van de bouillon bij de pan met risotto, strooi de peper en Provençaalse kruiden erbij en laat de risotto het vocht volledig opnemen. Roer af en toe door. Giet daarna nog eens 1/4 van de bouillon bij de risotto en wacht opnieuw totdat de risotto-rijst de bouillon heeft opgenomen. Schenk dan de soja-room erbij en laat de rijst ook die opnemen, terwijl je af en toe blijft roeren.
- Giet ondertussen de broccoli af en voeg de overgebleven bouillon en de cannelini-bonen eraan toe. Mix met een staafmixer tot een gladde saus. Schenk nu de helft van de saus bij de risotto en schep ook de pesto en de verse spinazie door de risotto-pan. Laat de risotto opnieuw het grootste deel van het vocht opnemen.
- Schenk vervolgens de overige helft van het broccoli-mengsel bij de risotto. Roer nu ook de erwtjes door de pan en laat de risotto nog ongeveer 5 minuten op laag vuur pruttelen. Verdeel dan over twee kommen en serveer eventueel met stukjes walnoot, verse basilicum en (vegan) Parmezaanse kaas.
Notities
Nog meer risotto-recepten?
Zoals ik al verklapte, ben ik een ware risotto-junk. Dit gerecht kan wat mij betreft niet vaak genoeg op het menu staan. Naast deze risotto met broccoli word ik ook erg blij van de volgende risotto-recepten:
- Paprika-risotto met rozijnen
- Wortelrisotto met geglaceerde wortels
- Herfstrisotto met amandelen
- Bietenrisotto met feta
Welke risotto-combinatie vind jij het allerlekkerst?
Ik heb deze gisteren meteen gemaakt, en het smaakte heerlijk. Mijn oudste zoon heeft besloten geen vlees of vis meer te eten. We aten al regelmatig vega, maar helemaal is nieuw voor ons. Ik vond het erg lekker, en zoonlief ook!
Wat superleuk om te horen dat het recept bij jou en je zoon in de smaak viel 😀 Dank je wel voor je leuke berichtje!