In de lente en zomer word ik altijd extra blij van gerechten met groene groenten. Dus eens in de zoveel tijd gooi ik weer eens heel veel groene groenten bij elkaar en maak ik daar wat lekkers mee. Dit keer leidde dat tot een zomerse risotto met edamame, erwten, walnoten met een romige saus en een subtiel umami-tintje. De risotto is een makkie om te maken, maar is tegelijkertijd een onwijs lekker én licht gerecht. Je kunt er je buik vol van eten zonder het baksteen-op-je-maag-gevoel. Heb je trek in een luchtig en lekker zomers gerecht? Maak deze risotto dan lekker zelf!
Zomerse risotto met edamame en erwten
Risotto is wat mij betreft een topgerecht voor in het voorjaar en de zomer. Het is heerlijk comfortfood en je kunt er heel goed groenten van het seizoen in kwijt. Voor deze zomerse risotto gebruik ik dan ook mijn favoriete groene groenten: tuinerwten en edamame-boontjes. Die laatste barsten ook nog eens van de eiwitten, waardoor je er meteen goede voedingsstoffen uithaalt. Daarnaast roer je een beetje verse boerenkool door de risotto. Dat staat bekend als superfood vanwege onder andere de flinke hoeveelheden calcium die erin zitten. Maar het smaakt ook gewoon heel lekker als afwisseling op de erwtjes en boontjes.
Verder is de risotto lekker smeuïg doordat je (naast bouillon) een scheut plantaardige kookroom door de risotto roert. Daarnaast voeg je een subtiel vleugje umami-smaak aan de saus toe in de vorm van edelgistvlokken (nóg een goede eiwitbron!) en sojasaus.

Hoe breng je de risotto op smaak?
Ook dat is niet moeilijk. In deze risotto gebruik ik edelgistvlokken en sojasaus als umami smaakmakers, samen met een beetje uienpoeder en natuurlijk aangefruite ui en knoflook. Verder geeft de bouillon een lekkere smaakboost aan de risotto. En de kookroom zorgt ervoor dat de risotto ook nog een romig tintje krijgt.

Tip: garneer met walnoten en pijnboompitten
Het lekkere aan deze risotto met edamame vind ik zelf dat er een goede bite aan zit. De edamame-boontjes zijn van zichzelf al lekker knapperig. Ook de boerenkool zorgt voor een beetje crunch. Daarnaast voeg ik walnoten en pijnboompitten toe om het gerecht nog meer knapperigheid te geven. De stukjes harde walnoot smaken wat mij betreft heerlijk tussen de verder supersmeuïge en zachte risotto. Ook zorgen walnoten natuurlijk voor extra eiwitten. Altijd mooi meegenomen!
Ben je geen groot fan van walnoten? Dan kun je in plaats daarvan ook amandelen gebruiken. Ga voor amandelen met een vliesje of bak amandelen zonder vliesje kort aan in een droge pan. Ook pompoenpitten zijn trouwens een goede match met dit gerecht. Variatie-opties genoeg!

Recept zomerse risotto met edamame
Wil je deze simpele, gezonde en lekkere risotto met edamame zelf maken? Goed bezig! Met dit recept tover je het gerecht in 45 minuten op tafel.

Zomerse risotto met edamame en tuinerwten
Equipment
- Hapjespan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 150 gram risotto-rijst
- 200 gram tuinerwten
- 150 gram edamame-bonen (ik gebruik ze uit de diepvries)
- 75 gram boerenkool
- 3 el edelgistvlokken
- ½ gele ui
- 3 teentjes knoflook
- 400 ml groentebouillon
- 150 ml plantaardige kookroom
- 1 tl uienpoeder
- 1 el sojasaus
- ½ limoen (het sap daarvan)
- 75 gram walnoten
- Handje pijnboompitten
- Verse basilicum
Instructies
- Snipper de ui en fruit deze samen met de knoflook aan in een hapjespan.
- Voeg dan de risotto-rijst aan de pan toe en bak 1 minuut mee.
- Voeg vervolgens ⅓ van de bouillon toe aan de pan en laat de rijst alle bouillon opnemen. Schenk, zodra het vocht volledig is opgenomen, nog eens ⅓ bouillon bij de rijst en herhaal dat vervolgens met het laatste beetje bouillon. Roer regelmatig door terwijl de rijst het vocht opneemt.
- Voeg dan de edamame-bonen, tuinerwten en boerenkool toe aan de pan. Schenk ook de kookroom en sojasaus erbij en voeg het uienpoeder en de edelgistvlokken toe.
- Laat de rijst het laatste beetje vocht opnemen en roer het sap van een ½ limoen erdoorheen. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan.
- Serveer de risotto met de walnoten, pijnboompitjes en verse basilicum.
Nog meer risotto-recepten
Heb jij de risotto-smaak al net zo te pakken als ik? Probeer dan ook zeker eens een van deze risotto’s:
- Herfstrisotto met ras el hanout
- Hazelnootrisotto met dille en shiitake
- Paprikarisotto met rozijnen
- Vegan risotto met paprika en tomaat
- Vegan pompoenrisotto met crunchy kikkererwten
Wat is jouw favoriete risottorecept?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Mijn liefde voor gedichten + winactie
Gedichten hebben volgens mij toch vaak een wat stoffig imago. Als ik aan gedichten denk, denk ik aan mijn oude poezie-album en aan deprimerende gedichtenbundels. Voor velen kan gedichten schrijven een perfecte uitlaatklep zijn om negatieve gedachten op papier te zetten. Zelf vind ik het juist heerlijk om korte gedichtjes te schrijven met een vrolijke boodschap. Normaal laat ik ze niet snel aan mensen lezen, maar voor mijn blog maak ik graag een uitzondering. Ook staat er een leuke winactie voor je klaar waarmee je van jouw eigen gedicht of quote een sticker kunt laten maken.
44 leuke dingen om te doen met washi tape
Mijn verzameling washi tape groeit gestaag. Inmiddels heb ik in mijn kast heel wat rolletjes liggen in alle kleuren van de regenboog. Washi tape kost bijna niets, ziet er vrolijk uit en heeft ook nog eens honderden (wat zeg ik: duizenden!) doeleinden. Je kunt er nog net niet je band mee plakken. Ben jij nog op zoek naar leuke dingen om te doen met washi tape? Of zoek je gewoon een goed excuus om nóg meer rolletjes in te slaan? Dan zit je hier goed! Ik deel 44 leuke dingen om te doen met washi tape.
20 willekeurige feitjes over mij #11
Het is alweer een hele tijd geleden dat ik hier random feitjes over mezelf deelde. Nu weet ik niet of je die niet al te belangrijke informatie hebt gemist, maar toch deel ik vandaag graag weer eens een paar weetjes over mij. Allemaal totaal willekeurig. Dat varieert van mijn nogal verrassende lievelingseten tot een niet al te professionele bekentenis over mijn werk. En van het allerengste wat ik ooit heb gedaan tot mijn gebrek aan talent voor verrassingen. Deze 20 dingen wist je vast nog niet over mij.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…