risotto met harissa 10

Risotto met harissa, zongedroogde tomaat en linzen

  • 10 april 2024
  • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

De klassieke Italiaanse koks zullen het me niet in dank afnemen. Maar ik vond deze risotto met harissa en zongedroogde tomaten veel te lekker om niet te delen. Met harissa geef je risotto een subtiel pittig en mediterraans tintje. En dankzij de saus met lekker veel zongedroogde tomaten heeft de risotto ook nog eens intens veel smaak. Een heerlijk smeuïg risotto-gerecht dat makkelijk te maken is en waarmee je toch hoge ogen gooit bij mee-eters aan tafel!

Risotto met harissa en zongedroogde tomaat

Harissa kun je zien als de mediterraanse versie van sambal. In beide gaan flink wat chilipepers. Alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik meestal voor de milde harissa gaat. Die is qua pittigheidsniveau in niets te vergelijken met de sambal oelek zoals je die uit potjes kent. Waar ik harissa gerust in gulle porties door een pan met eten roer, zou ik bij sambal meer opletten. Maar goed, harissa is dus een héél lekkere subtiel pittige toevoeging aan veel gerechten. Ik maakte al eens orzo met harissa. Maar risotto met harissa is dus ook ontzettend lekker. Je geeft de risotto er meer pit mee, wat heerlijk smaakt in combinatie met een romige saus.

En die romige saus? Die maak ik onder andere met zongedroogde tomaat. Nu roer ik wel vaker stukjes zongedroogde tomaat door gerechten. Maar bij dit gerecht pak je het anders aan. Ik blend de zongedroogde tomaat samen met plantaardige melk en harissa om zo een smeuïg mengsel te krijgen. Daardoor proef je bij elke hap wel iets van zongedroogde tomaat, zonder dat je daarvoor een heel potje van die tomaten door je eten hoeft te roeren. Die saus gebruik ik trouwens deels als alternatief voor bouillon in de risotto. De risotto-rijst kook je bij dit recept voor een deel gaar in bouillon en voor een deel in het harissamengsel met zongedroogde tomaat. Lekker dat dat is!

risotto met harissa 4

Zo maak je de harissa-risotto vegan maar wel eiwitrijk

Misschien ken je risotto vanuit de Italiaanse keuken vooral als een gerecht waar bijna altijd room of kaas aan te pas komt. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Ook zonder kaas of kaasvervanger kun je de lekkerste risotto’s maken. En zelfs room hoef je voor deze risotto niet te kopen. In plaats daarvan gebruik je plantaardige melk voor de smeuïgheid. Ik vind sojamelk daarvoor fijn, omdat dat een eiwitrijk type plantaardige melk is. Maar je kunt ook kiezen voor amandelmelk, havermelk of zelfs erwtenmelk.

Verder zijn de beluga-linzen een fijne eiwitbron in deze risotto. Die roer ik door de risotto en hoeven maar één minuutje mee te garen. Ze geven een goede bite aan het gerecht en zijn als peulvrucht ook een perfecte eiwitbron wanneer je (een avondje of standaard) vegan eet.

Wil je nog meer eiwitten toevoegen aan het gerecht? Strooi dan bij het serveren pompoenpitten en walnoten over het gerecht. Ook die barsten van de eiwitten en gezonde stoffen.

risotto met harissa

Wat heb je nodig voor deze risotto met harissa?

Dat je een potje harissa nodig hebt voor dit gerecht, had je vast al geraden. Tenzij je zelf een heerlijk recept voor harissa-saus hebt natuurlijk. Je schijnt het ook zelf te kunnen maken, dus ook dat is uiteraard een optie. Los van dat potje met heerlijk pittige saus, heb je het volgende nodig voor deze risotto met harissa:

  • Risotto-rijst. Ik gebruik altijd arborio-rijst. Die risotto-rijst is het goedkoopst en is het makkelijkst te krijgen in Nederland. En hij smaakt goed! Italianen gebruiken ook weleens vialone nano: een risotto-soort die nóg lekkerder schijnt te zijn, doordat hij iets meer vocht opneemt. Ik heb die rijstsoort alleen nog niet in supermarkten gespot.
  • Tomatenblokjes. Die mogen in een risotto met tomatensmaak niet ontbreken. Gebruik tomatenblokjes uit blik: die zijn al voor je gesneden en bevatten ook wat vocht. Dat heb je nodig voor deze risotto.
  • Zongedroogde tomaten. Als het aan mij ligt, maken zongedroogde tomaten bijna alles lekkerder. In deze saus zijn ze ook nog eens een onmisbaar ingrediënt. Je blendt ze met wat plantaardige melk tot een heerlijk smeuïge saus met intens veel smaak.
  • Beluga-linzen. Die vormen de eiwitbron in het gerecht en geven ook extra bite aan de risotto.
  • Rode paprika. Deze stop ik in het gerecht om er extra groenten in kwijt te kunnen. En oké, paprika smaakt ook gewoon heel goed in combinatie met harissa.
  • Harissa. Duh, daar kun je niet omheen als je een gerecht ‘risotto met harissa’ noemt. Ik gebruik altijd de milde harissa van het merk Souq. Maar als het wat jou betreft niet pittig genoeg kan, kun je ook voor de pittigere variant gaan.
  • Verse spinazie. Dit ingrediënt is geen must, maar ik vind het een heerlijke toevoeging. Plus: het zijn weer wat extra groenten die je binnenkrijgt. Nooit verkeerd!
  • Plantaardige melk. Daarmee blend ik de zongedroogde tomaten tot een smeuïge saus om de risotto in te laten garen. Als je risotto lekker smeuïg wilt maken, is het sowieso een goede tip om – naast gewone bouillon – ook plantaardige melk te gebruiken. Kies voor de plantaardige melk die jij het liefst gebruikt. Soja-, amandel-, haver- en erwtenmelk zijn allemaal prima.
  • Knoflook en ui. Ha, mijn favoriete smaakmakers! Er komt hier bijna geen maaltijd op tafel zonder die twee.
  • Oregano. Naast harissa en eventueel een rode peper is oregano de enige kruidensoort die je nodig hebt. Supermakkelijk! Ik gebruik gedroogde oregano om het mezelf lekker makkelijk te maken. Maar kies gerust voor de verse variant als je die hebt liggen.
risotto met harissa 8

Recept risotto met harissa en zongedroogde tomaat

Ben jij ook enthousiast geworden over het idee van een risotto met een meditteraans tintje? Het goede nieuws is dat je niet meer dan 30 minuten nodig hebt om dit kunstige én lekkere recept op je placemat te toveren. Zo maak je het:

risotto met harissa 10

Risotto met harissa, zongedroogde tomaat en linzen

Romy
Geef je risotto een mediterraans tintje. Deze risotto met harissa is smeuïg en romig, maar door de harissa ook licht pittig. Een verrassend lekkere combinatie! En je hebt het gerecht ook nog eens zo gemaakt.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans, Mediterraan
Porties 2 porties

Equipment

  • Hapjespan of wokpan
  • Staafmixer of blender

Ingrediënten
  

  • 150 gram risotto-rijst
  • 200 gram tomatenblokjes
  • 250 ml bouillon
  • 225 ml plantaardige melk bijv. sojamelk
  • 85 gram beluga-linzen
  • 75 gram zongedroogde tomaten
  • 1 rode paprika
  • 50 gram verse spinazie
  • ½ gele ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el harissa
  • ½ rode peper
  • 1 tl oregano
  • Peper en zout naar smaak

Optioneel als garnering:

  • Cherrytomaatjes
  • Pompoenpitten en/of walnoten
  • Verse peterselie

Instructies
 

  • Snipper de ui en snijd de paprika en zongedroogde tomaat in kleine stukjes. Fruit dan de ui en knoflook aan in olijfolie. Bak vervolgens de risotto-rijst, paprika en rode peper 1 minuut mee.
  • Schenk dan de helft van de bouillon bij de risotto en laat de rijst het water opnemen. Roer ondertussen af en toe door. Herhaal dit vervolgens met het tweede restje bouillon.
  • Doe dan de zongedroogde tomaat, oregano, harissa en plantaardige melk samen in een (blender)kom. Maak er met de blender of staafmixer een gladde saus van.
  • Schenk dan de helft van het zongedroogde-tomaten-mengsel bij de risotto en laat de rijst het vocht opnieuw opnemen. Doe hetzelfde met de tweede helft van het mengsel. Schenk daarbij ook de tomatenblokjes erbij en laat de risotto nog even pruttelen.
  • Snijd de rode peper in kleine stukjes en roer die, samen met de beluga-linzen, door de risotto. Voeg ook de verse spinazie toe. Laat de risotto nog even doorgaren totdat de rijst zacht is en het vocht grotendeels is opgenomen. De risotto mag overigens best wat smeuïg blijven. Schenk er waar nodig een extra scheut vocht bij.
  • Proef of je nog peper of zout mist en voeg zo nodig toe. Serveer dan de harissa-risotto met pompoenpitten of walnoten en eventueel verse peterselie en cherrytomaten. Eet smakelijk!
Trefwoord Glutenvrij, Harissa, Lactosevrij, Linzen, Paprika, Risotto, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
risotto met harissa 7

De risotto-smaak te pakken?

Zelf krijg ik nooit genoeg van risotto. Soms eet ik het in traditioneel Italiaanse combinaties, maar vaak genoeg gooi ik het al experimenterend over een totaal andere boeg. Heb jij ook zin in een niet-standaard risotto? Probeer dan, naast de risotto met harissa, ook eens deze varianten:

Heb jij het potje harissa al ontdekt? Ik ben heel benieuwd of er meer fans zijn 🙂

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Klinkt heel goed! De gemiddelde Italiaan zou er lijfstraffen voor geven, maar hee; we zijn niet in Italië 😉 Ik ga hem eens testen!

Beoordeling recept




Recente blogs

Met deze 10 tips kun jij jouw dag beter maken!

22 januari 2018|Positiviteit|

Sommige dagen zijn van zichzelf fantastisch. Neem bijvoorbeeld de dag dat je op vakantie gaat, je verjaardag of een vrije dag waarop je kunt doen wat je maar wilt. Maar ook als een dag van zichzelf misschien niet zo geweldig is, kun je de dag wel geweldig máken. Hoe kun jij jouw dag beter maken zonder een droomreis te boeken of een geweldige mijlpaal te behalen? Ik bedacht 10 lekker concrete tips om jouw dag beter te maken. Tijd voor 10 porties instant happiness!