risotto met knolselderij 15

Risotto met knolselderij, paddenstoelen en hazelnoten (vegan!)

 • 7 februari 2024
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Knolselderij ken je misschien vooral van de erwtensoep. Een veelgebruikte groente is het niet, en daar mag wat mij betreft direct verandering in komen. In deze risotto met knolselderij is een hoofdrol voor deze groentesoort weggelegd. Knolselderij heeft een nootachtige smaak, wat geweldig goed combineert met een scheut romige kokosmelk en heerlijke paddenstoelen en hazelnoten voor wat bite. Lees hieronder hoe je deze smaakvolle risotto maakt met maar twee pannen.

Risotto met knolselderij: romig, nootachtig en vooral héérlijk

Laatst kreeg ik een flinke knolselderij in een Too Good To Go-box. “Dat wordt erwtensoep maken!”, was mijn eerste enthousiaste gedachte. Om daar even later op terug te komen. Ik daagde mezelf uit om deze grote knol eens op een heel andere manier te gebruiken. Dat resulteerde in deze risotto met knolselderij en paddenstoelen. De risotto is heerlijk romig en heeft een lekkere smaakcombinatie. De knolselderij is nootachtig. De kokosmelk maakt de risotto smeuïg. Een schepje miso geeft de risotto een subtiel aanwezig umami-tintje, wat dan weer goed past bij de paddenstoelen.

Verwacht een op en top romige risotto met heel veel smaak. Strooi je er daarna hazelnoten overheen voor de knapperigheid (en de eiwitten), dan is je heerlijke risottobord écht compleet.

risotto met knolselderij 9

Hoe maak je risotto met knolselderij?

Risotto maak je standaard door eerst ui en knoflook aan te fruiten, daarna de risottorijst kort mee te bakken en er vervolgens beetje bij beetje bouillon bij te schenken. De rijst neemt de bouillon langzaamaan op, waardoor je een heerlijk smeuïg bordje risotto krijgt. Ultieme comfort food!

Voor deze risotto met knolselderij gebruik ik bouillon in combinatie met kokosmelk. Vaak wordt in romige risotto’s crème fraiche of zachte kaas gebruikt. Ik besloot het over een andere boeg te gooien, omdat de romige kokosmelk een heerlijke match blijkt met het nootachtige van de knolselderij. Ik schenk eerst drie keer een scheut bouillon bij de risotto en voeg bij de vierde keer de kokosmelk toe.

Daarnaast roer ik knolselderij in zo klein mogelijke blokjes door de risotto (raspen kan ook!). De knolselderij voeg ik direct toe zodra ik de bouillon bij de risotto schenk. Daardoor kan de knolselderij ook veel vocht opnemen en wordt hij heerlijk zacht.

risotto met knolselderij 2

Heerlijke toevoeging: paddenstoelen en tuinerwten

De combinatie van risotto met knolselderij en paddenstoelen zie je wel vaker voorbijkomen. En dat is niet voor niets: die twee gaan heel goed samen. Knolselderij verandert in deze risotto in zachte blokjes die je zo weg-eet. De paddenstoelen geven dit gerecht daarnaast meer bite.

Ik gebruik zelf een mix van shiitake en kastanjechampignons. Natuurlijk kun je ook andere paddenstoelen, zoals oesterzwammen of portobello’s gebruiken.

Daarnaast roer ik tuinerwten (uit de diepvries) door de risotto. Ik laat ze maar één minuut mee-garen, zodat ze net gaar zijn. Met de erwten geef je de risotto een kleurrijker tintje en ze smaken ook gewoon heel goed bij het gerecht. Ik houd zelf altijd wel van een mix van minimaal drie groentesoorten. Dan proef je diverse smaken door elkaar.

Tip: serveer met hazelnoten

Zodra de risotto met knolselderij klaar is, strooi ik er een handje hazelnoten overheen. Ik vind zelf dat de risotto wel wat knapperigs kan gebruiken. Daar zijn noten perfect voor. Ook passen noten goed bij de nootachtige smaak die knolselderij van zichzelf heeft.

Ik gebruik graag hazelnoten bij dit gerecht, maar uiteraard werken andere nootsoorten ook prima. Je zou ook amandelen, walnoten of pecannoten kunnen gebruiken.

risotto met knolselderij 12

Recept risotto met knolselderij en paddenstoelen

Heb je ook toevallig nog een knolselderij liggen? Of wil je deze groentesoort ook een keer voor iets anders dan de standaard kom snert gebruiken? Probeer dit recept voor risotto met knolselderij en paddenstoelen:

risotto met knolselderij 12

Risotto met knolselderij, paddenstoelen & hazelnoten (vegan!)

Romy
Heb je risotto met knolselderij al eens geprobeerd? Deze combinatie is het proeven zéker waard! Verwacht een heerlijk romige risotto met een lekkere bite en een nootachtig tintje. En je hebt hem al snel klaar!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Equipment

 • Roerbakpan of hapjespan
 • Koekenpan

Ingrediënten
  

 • 150 gram arborio-rijst
 • ½ knolselderij
 • 200 gram paddenstoelen zoals shiitake en kastanjechampignons
 • 100 gram tuinerwten uit de vriezer
 • 150 ml kokosmelk
 • 350 ml bouillon
 • ½ gele ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 el miso
 • 1 tl komijn
 • 1 tl oregano
 • Peper en zout naar smaak
 • Handje hazelnoten

Instructies
 

 • Schil de knolselderij en snijd deze in zo klein mogelijke blokjes. Raspen werkt ook trouwens. Dan wordt de knolselderij nog iets fijner.
 • Snipper de ui en snijd de paddenstoelen in reepjes of plakjes.
 • Fruit de ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg dan de risotto-rijst toe en bak nog 2 minuten mee. Schenk vervolgens 1/3 van de bouillon bij de risotto en roer ook de blokjes knolselderij door de pan. Strooi verder oregano, komijn en peper over de risotto. Laat de risotto het vocht opnemen en voeg nog 1/3 bouillon toe als al het vocht is opgenomen. Doe hetzelfde met het laatste beetje bouillon.
 • Schenk daarna de kokosmelk bij de risotto en laat de rijst het vocht opnieuw volledig opnemen.
 • Roerbak ondertussen de paddenstoelen in een aparte koekenpan in wat olijfolie. Laat ze flink slinken.
 • Meng dan de paddenstoelen en de tuinerwten met de risotto en laat staan totdat de risotto-rijst volledig zacht is geworden. Is de rijst nog wat hard? Voeg dan een beetje extra bouillon toe.
 • Serveer de risotto in kommen en garneer met stukjes hazelnoot en eventueel wat vegan Parmezaanse kaas.

Notities

Wil je dit gerecht meer eiwitrijk maken? Voeg dan extra noten toe of roer edamame-boontjes in plaats van tuinerwten door de risotto. 
Trefwoord Champignons, Erwten, Glutenvrij, Knolselderij, Lactosevrij, Paddenstoelen, Risotto, Shiitake, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
risotto met knolselderij 2

Nog meer risotto-recepten

Van risotto kan ik nooit genoeg krijgen. Ik experimenteer er dan ook regelmatig op los om weer een nieuw risottogerecht op tafel te kunnen zetten. Naast deze risotto met knolselderij, vind ik ook onder andere deze risotto’s heel lekker:

In welke combinatie eet jij risotto het liefst?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Welke planten overleefden het hier niet? (+ 5 planten die het wél goed doen)

2 maart 2021|Interieur|

Uiteraard probeer ik mijn kleine oerwoud in huis met veel aandacht en liefde te verzorgen. Maar helaas overleeft niet elke plant mijn beginnende groene vingers. Er zijn er de afgelopen twee jaar genoeg geweest die zijn gesneuveld. Meestal werd overvoeding ze fataal, soms juist uitdroging. Excusez-moi! Om die planten een laatste eer te bewijzen, deel ik de planten die het helaas niet wisten te redden. En om positief te eindigen, laat ik ook 5 planten zien die het wél opvallend goed doen bij mij.

6x tips om je concentratie te verbeteren

19 oktober 2016|Carrière en ondernemen, Persoonlijke groei|

Als klein kind had ik altijd een concentratie om jaloers op te zijn. Ik had er totaal geen moeite mee om huiswerk te maken met de tv én de radio aan. In de auto las ik met gemak een schoolboek uit en zelfs in de wachtkamer bij de dokter kon ik me tussen de spelende kinderen nog een paar minuten op mijn huiswerk concentreren. Maar dat was toen... Met de komst van de mobiele telefoons en het internet is er toch een kink in mijn concentratiekabel gekomen. Nog steeds kan ik prima doen wat ik moet doen, maar ik merk dat ik regelmatig afgeleid ben. Jij ook? Dan heb je misschien iets aan deze tips voor een betere concentratie.