3 1 9 scaled

9 rituelen op zondag om de week goed te beginnen

 • 14 oktober 2018
 • 34 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Zondag is – op vrijdag na – absoluut mijn favoriete dag van de week. Beetje wandelen, beetje series kijken, beetje knutselen, beetje fotograferen en vooral een beetje boel genieten. Het is voor mij vaak de meest ontspannen dag van de week, die ervoor zorgt dat ik daarna met frisse moed aan de nieuwe week kan beginnen. Hoe je er op zondag alvast voor kunt zorgen dat jouw week goed begint? Ik noem 9 rituelen op zondag die ik fijn vind om er weer een week tegenaan te kunnen.

rituelen op zondag

 1. Neem een moment voor zelfzorg. Zondag is de perfecte dag om eindelijk weer de potten met crème uit de kast te halen, uitgebreid te badderen, je benen te scheren of als vanouds te scrubben. Of om gewoon op de bank onder een dekentje te kruipen, want ook dat is een vorm van zelfzorg. Wel zo fijn dat je daar de tijd voor kunt nemen voordat je op maandagochtend weer in alle haast de deur uit moet.
 2. Ruim de rommel van de week op. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij stapelt de rommel zich vaak in de loop van de week op. Pas in het weekend zet ik mezelf ertoe om bijvoorbeeld mijn kledingkast netjes te ordenen en mijn werktas uit te mesten. Een ideaal zondagklusje, want zo begin je de week met een opgeruimd huis! Overigens is het nog steeds wel aan te raden om opruimen en ontspullen meer regelmatig te doen. En ja, dat zeg ik ook tegen mezelf.
 3. Breng tijd door met dierbaren. Doordeweeks schieten de goede gesprekken er weleens bij in, omdat je overdag waarschijnlijk ook zo je verplichtingen hebt. Neem daarom juist op zondag eens de tijd om bij te kletsen of leuke dingen te doen met de mensen die je graag om je heen hebt. Of dat nu je partner is, je ouders, je broer of zus of een goede vriend(in). Overigens zijn katten ook prima gesprekspartners, zo weet ik inmiddels uit ervaring.
 4. Kook eens iets anders. Niet veel mensen zitten er na een drukke dag op te wachten om langer dan een uur in de keuken te staan. Natuurlijk is het verleidelijk om van zondag frietdag te maken (ook helemaal prima!), maar het is zeker een mooi ritueel om je kookboeken of de Allerhande-app erbij te pakken en iets creatiefs in elkaar te flansen. Nu heb je de tijd! En als er iets niet goed gaat, is de pizzeria altijd nog dichtbij.
 5. Maak een weekplanning. Een goede week begint voor mij met een duidelijke planning, oftewel een overzicht van mijn afspraken van die week en van to do’s die in ieder geval af moeten. Daarom maak ik op zondagavond vaak alvast een to-do-list voor de volgende dag en bekijk ik wat er op mijn agenda staat. Zo begin ik de week met een goed gevoel.
 6. Steek tijd in ontspanning. Je hebt waarschijnlijk weer een drukke week voor de boeg. Hoe kun je die nu beter beginnen dan met het gevoel dat je er weer even tegenaan kunt? Zondag mag je best besteden aan uitrusten en iets doen waar jij energie van krijgt. Denk aan een aflevering (of vijf!) van een serie kijken, creatief bezig zijn of naar de winkels gaan (voor zover die aan koopzondag doen!). En ja hoor, een middagdutje is ook een geheel geoorloofde manier van ontspannen!
 7. Maak een wandeling. Het klinkt misschien kneuterig, maar ik ben gek op wandelen. Het liefst doe ik dat op een (zonnige) zondag. Zelfs in de winter kan een wandeling fijn zijn. Ook een extra shot vitamine D dankzij de zon is natuurlijk niet verkeerd als je daarna weer een week veel tijd achter je computer doorbrengt.
 8. Blik terug op het weekend. Een geslaagd weekend propvol ontspanning of juist leuke bezigheden is vaak al een geweldige manier om jezelf op te laden voor de rest van de week. Maar het is zonde als je je weekend maandag bij de lunchpauze alweer bent vergeten. Maak daarom op zondagavond een paar minuten vrij om terug te blikken op het weekend. Noteer bijvoorbeeld 3 dingen die fijn waren. Zo kun je het weekendgevoel vasthouden.
 9. Plan alvast iets leuks voor doordeweeks. Leuke plannen op een doordeweekse dag breken soms zo lekker de week. Bedenk daarom op zondag alvast iets leuks waar jij je deze week op kunt verheugen. Een filmavond op dinsdagavond bijvoorbeeld of een shopsessie op koopavond of een leuke lunchafspraak midden in de week. Laat de nieuwe week maar komen!

Wat is jouw favoriete bezigheid op zondag?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 14 oktober 2018 op 7:23 am - Beantwoord

  Zondag is meestal mijn ultieme luier dag, waar niets moet en alles mag.

  • Romy 14 oktober 2018 op 11:52 am - Beantwoord

   Groot gelijk heb je! 🙂 Geniet lekker van je zondag!

 2. Lizzy 14 oktober 2018 op 8:13 am - Beantwoord

  Dit artikel beschrijft echt mijn ideale zondag! Af en toe lukt het me ook om als deze dingen op de zondagmiddag te doen. Vandaag gaat het zeker niet lukken, want vandaag beginnen we met verhuizen (eek!). Zodra ik een beetje gestettled ben in het nieuwe huis, wil ik wel rust in de zondag bouwen.

  • Romy 14 oktober 2018 op 11:52 am - Beantwoord

   Oh wat spannend! Heel veel succes met de eerste dag van de verhuizing vandaag! Ik kan me voorstellen dat ontspannen er dan even niet bij is 😉 Maar hopelijk kun je over een tijdje extra genieten op een vrije zondag, maar dan in jullie nieuwe woning 🙂

 3. Sandra 14 oktober 2018 op 9:19 am - Beantwoord

  Wij ruimen hier thuis ook altijd alle rommel op zondag op. Al moet ik zeggen dat ik het met je eens ben om vaker goed op te ruimen, dus ook doordeweeks. Maarja, dat schiet er nogal vaak bij in, haha. Leerpuntje! Ook doe ik altijd extra relaxed als het gaat om douchen, mijn make-up doen en aankleden enzo. Vind het fijn om daar lekker de tijd voor te nemen op zaterdag en/of zondag! Mijn vriend en ik proberen altijd wel iets leuks te doen samen én we gaan altijd wel een stukje wandelen. Vroeger vond ik de zondag niet zo speciaal, maar nu is altijd wel een dag waar ik naar uit kijk. 🙂

  • Romy 14 oktober 2018 op 7:31 pm - Beantwoord

   Haha, het zou inderdaad al helemaal goed zijn als je regelmatig wat dingen opruimt. Ach ja, wie weet leren we het allebei nog een keer 😉
   Jouw zondag klinkt ook heerlijk. Zo fijn als je de zondag echt kunt waarderen 🙂 En een uitgebreide douchebeurt op zondagavond vind ik ook altijd heel fijn.

 4. Darina 14 oktober 2018 op 9:31 am - Beantwoord

  Op zondag plan ik eigenlijk niets. Behalve vandaag, want we gaan nog brunchen voor mijn verjaardag. Maar meestal luier ik de hele dag, maak toch nog een wandeling en rommel een beetje in huis.

 5. Mariska 14 oktober 2018 op 9:33 am - Beantwoord

  Ik doe gewoon heel rustig aan vaak. Beetje aan m’n blog, opruimen, was draaien, soms even naar de winkel en de laatste tijd ga ik vaak even naar de kringloopwinkel in Volendam 🙂 Dus van alles een wat een beetje.

  • Romy 14 oktober 2018 op 7:42 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je naar de kringloopwinkel in Volendam gaat op zondag! Hier zijn alle kringloopwinkels op zondag gesloten, dus meestal ga ik daar op zaterdag naartoe 😉
   Hopelijk heb je een geslaagde zondag gehad!

 6. Amy 14 oktober 2018 op 9:40 am - Beantwoord

  Op zondagochtend ga ik vaak sporten.. zo’n fijn moment, omdat je daarna nog een volledige dag te besteden hebt! Maar opruimen en tijd besteden met dierbaren is inderdaad ook een hele fijne besteding van je dag..

 7. Evelyne 14 oktober 2018 op 10:01 am - Beantwoord

  Op zondag word hier vaak geluierd. Als er niets anders op het programma staat, dan hangen we eigenlijk vaak de hele dag in de zetel. Alhoewel, soms krijgen we onverwacht bezoek van mijn tante en sinds er twee jaar geleden een Brasserie-Tearoom is geopend op een goeie 250m van onze deur vertoeven we er ook graag op zondag. Je komt er altijd wel iemand tegen die je kent :p

  • Romy 14 oktober 2018 op 10:02 pm - Beantwoord

   Dat klinkt ook als een goed begin van de zondag! Het gevoel na het sporten is onbetaalbaar, dus het is heerlijk om daar een hele zondag van te kunnen genieten 🙂

  • Romy 14 oktober 2018 op 10:04 pm - Beantwoord

   Wat een leuk idee, die tearoom! Ik kan me voorstellen dat het daar op zondag goed vertoeven is, zeker als je ook nog bekenden tegenkomt 🙂 En luie zondagen zijn eigenlijk ook gewoon heel fijn. Groot gelijk heb je om het op zondag even rustig aan te doen!

 8. Jacqueline 14 oktober 2018 op 10:02 am - Beantwoord

  Ik ga straks even shoppen met mijn meiden. En ik hoef me op zondagen nooit druk te maken over het eten, want dan eten we altijd bij mijn schoonouders.

  • Romy 14 oktober 2018 op 10:04 pm - Beantwoord

   Oh, dat is helemaal ideaal qua eten! 🙂 Een leuk einde van de zondag ook! Hopelijk heb je een fijne dag gehad.

 9. Iris - Thebeautymagazine.nl 14 oktober 2018 op 10:16 am - Beantwoord

  Ik ben dol op zondagen. Lekker lui doen en zometeen even naar het bos voor een wandeling.

 10. Geke 14 oktober 2018 op 1:03 pm - Beantwoord

  Hier zijn de zondagen nogal wisselend. Soms heb ik klantenbezoeken of moet ik nog wat werken. Vaak is het ook de wasdag, en soms ook poetsdag.
  Vandaag moesten we gaan stemmen. Nu ben ik mijn planning aan het opmaken voor komende week (zoals in je tips gezegd, dat brengt inderdaad wel wat rust met zich mee) en straks ga ik nog wat in de tuin werken.

  • Romy 14 oktober 2018 op 10:05 pm - Beantwoord

   Heerlijk! Zo’n wandeling is zo fijn 🙂 Hopelijk heb je een geslaagde dag gehad.

  • Romy 14 oktober 2018 op 10:07 pm - Beantwoord

   Klinkt als een productieve zondag! Ik kan me voorstellen dat je als zelfstandige ook weleens aan het werk bent op zondag. Zelf vind ik dat ook altijd wel prima 🙂 Hopelijk heb je een geslaagde dag gehad en ga je (mede dankzij de planning ;)) een goede week tegemoet.

 11. bychristiana 14 oktober 2018 op 1:06 pm - Beantwoord

  Ik begin mijn zondag standaard met een flinke schoonmaak in huis. Heerlijk vind ik dat, schoonmaken en opruimen is voor mij totaal geen straf;-)

  • Romy 14 oktober 2018 op 10:08 pm - Beantwoord

   Haha, gelukkig maar! 🙂 Het is altijd fijn om de week weer met een schoon huis te beginnen en zeker als je schoonmaken ook nog eens niet erg vindt om te doen 😉

 12. Johanne 14 oktober 2018 op 1:11 pm - Beantwoord

  Ik vind zondagen heeeerlijk en gebruik ze vooral om even tot mezelf te komen. Daar heb ik de afgelopen paar weken weinig tijd voor gehad, maar komende zondag staan er helemaal in het teken van. Hoop ik! Opruimen doe ik eigenlijk alleen als ik er echt zin in heb, dus dat hoeft niet per se op een zondag te zijn. Vandaag is het lekker genieten van een boek, een goede kop koffie (ofja, ’t is maar wat je goed noemt met Senseo…) en bloggen. Heerlijk! Geniet van je zondag Romy! X

 13. Madelon 14 oktober 2018 op 3:08 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Ik vind het altijd heerlijk om de zondag rustig aan te beginnen. Gewoon rustig iets lezen in bed, uitgebreid ontbijten (iets speciaal ontbijten ook!), koffie drinken met de familie en dat rustig kijken wat er op de planning staat voor deze week. Fijne zondag in ieder geval nog!

  • Romy 14 oktober 2018 op 11:06 pm - Beantwoord

   Hartstikke goed dat je de komende tijd meer tijd voor jezelf neemt op zondag! Eén dag rust kan je soms al echt veel meer energie geven in een hele week.
   Jouw dag vandaag klinkt in ieder geval heerlijk. Hopelijk heb je er lekker van genoten! xx

  • Romy 14 oktober 2018 op 11:07 pm - Beantwoord

   Zo te horen is alleen al jouw begin van de zondag heerlijk 🙂 Ik hoop dat je een heel geslaagde zondag achter de rug hebt.

 14. chucky1012 14 oktober 2018 op 3:46 pm - Beantwoord

  Zoveel leuke en fijne tips er is tegenwoordig zoveel te doen op zondags.

  Fijne dag ?

  • Romy 14 oktober 2018 op 11:07 pm - Beantwoord

   Absoluut! Hopelijk was jouw zondag ook heel fijn 🙂

 15. Saskia 15 oktober 2018 op 9:26 am - Beantwoord

  6 & 7 zijn zeker dingen die ik doe. Maar ook zeker de zooi opruimen van de week ervoor met daarbij vooral veel rust nemen om even bij te tanken. Gisteren ook zeker gedaan waardoor ik deze nieuwe week weer goed kan starten!

  Fijne nieuwe (werk)week gewenst!

  • Romy 15 oktober 2018 op 9:30 pm - Beantwoord

   Klinkt als een geweldige zondag! Fijn dat je lekker hebt kunnen uitrusten gisteren om vandaag weer fris en fruitig aan de week te kunnen beginnen 🙂

 16. Anna 15 oktober 2018 op 2:55 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik houd eigenlijk iedere zondag vrij als dat kan. Meestal ga ik ’s avonds wel gezellig bij mijn ouders eten, maar voor de rest doe ik lekker waar ik zin in heb 😀

  • Romy 15 oktober 2018 op 10:43 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een perfecte zondag! Fijn toch om de hele zondag lekker voor jezelf te hebben en gewoon te kunnen doen waar je die dag zin in hebt 🙂

 17. Nikita 15 oktober 2018 op 9:21 pm - Beantwoord

  Gelukkig doe ik mijn opleiding zo graag, dat ik maandag niet zo’n probleem vind. Maar ik begin de week met een zwaar vak, en dat vind ik minder leuk. Ik maak ook wel een planning op zondag, hoewel ik op zondag ook wel eens schooltaken doe omdat dat vaak echt de enige dag is waarop ik volledig vrij ben. Maar ik probeer ze te beperken zodat ik ook op zondag mijn rust krijg zoals iedereen. De resterende taken plan ik verder in of staan al ingepland. Maar ik ben tot nu toe nog nooit echt in tijdsnood gekomen en mijn taken zijn netjes afgewerkt, dus wat dat betreft ben ik wel goed bezig. Gisteren was het trouwens superleuk in het zwembad. Er stond een collega waar ik heel goed mee overweg kan achter de kassa en het was gewoon ook fijn om na het zwemmen eventjes te kunnen babbelen. En een andere collega waar ik goed mee overweg kan, had vandaag ook dienst en die heb ik ook gesproken! Dus ik ben blij! Verder was het ook gewoon fantastisch leuk, want doordat het midden oktober is was het rustig en stond er nergens een lange wachtrij. Bij de glijbanen bedoel ik dan. Zelfs de bubbelbaden, die normaal superdruk zijn waren op een gegeven moment vrij 🙂 Dus ik heb zeker genoten!

  • Romy 15 oktober 2018 op 10:53 pm - Beantwoord

   Goed om te horen dat je, naast de schooltaken, op zondag ook de tijd neemt voor wat rust. Het is altijd goed om in ieder geval één dag per week te hebben waarop je een beetje kunt ontspannen. Zo te horen ben je al heel goed bezig met zowel je opleiding als het zorgen voor jezelf!
   Je dag in het zwembad klinkt ook onwijs geslaagd trouwens. Wat fijn dat je een praatje kon maken met twee collega’s en ook nog eens overal in kon zonder lange rijen. Alleen al door die dingen kan zo’n zwembaddag al bijna niet meer stuk 🙂

Recente blogs

Fluffy pancakes zonder ei met chocola (vegan & glutenvrij)

8 mei 2024|Recepten|

Vroeger sprintte ik al naar beneden als de keuken zich vulde met de geur van versgebakken pannenkoeken. Ik kon er dan geen genoeg van krijgen en gooide de ene na de andere pannenkoek op mijn bord. Tegenwoordig bak ik ze lekker zelf. En dan het liefst op de Amerikaanse manier, zodat ik een stapel met van die dikke fluffy pancakes krijg. Mocht je denken dat je pannenkoeken alleen fluffy krijgt met ei, dat is zeker niet het geval. Met dit recept maak je fluffy pancakes zonder ei en melk én met een heerlijk Snickers-smaakje (pindakaas en chocola) tussendoor. Als je gek bent op pannenkoeken en op pindakaas, dan is deze feestlunch geheid een succes.

Vlinderpaviljoen Artis | Mijn perfecte zondagmiddag

4 februari 2019|Op reis|

Me-time is voor mij niet alleen met een goed boek in bed liggen. Ook eropuit gaan in mijn eentje is iets wat ik graag doe. Zeker op een zonnige zondag zoals we die gisteren hadden! Geef mij een camera in mijn hand en ik vermaak me wel. Deze week kreeg ik het spontane plan om naar Artis te gaan. Mijn missie? Foto's maken bij Vlinderpaviljoen Artis! En zo geschiedde. Ik kwam niet met lege handen (of beter gezegd: met een lege SD-kaart!) thuis van dit fijne zondagmiddaguitje. In dit fotoverslag neem ik je dan ook graag mee naar Vlinderpaviljoen Artis.

Kringloopvondsten | Heel veel bloemetjesjurken & een boel kleur

19 januari 2023|Lifestyle, Groen doen|

Wat doe je als het buiten regent en stormt? Kringloopwinkelen natuurlijk! Althans, dat is de eerste activiteit die dan in mij opkomt. Blij dat ik dat de afgelopen maanden een paar keer heb gedaan, want ik kwam drie keer met een goed gevulde tas thuis! Zowel bij de kringloopwinkel als bij Appel & Ei vandaan. Nu heb ik de laatste tijd fanatiek kleding verkocht via Sellpy, dus dat leek me een goede reden om de lege plekken in mijn kledingkast opnieuw op te vullen. Met drie (!) fantastische jurken en nog meer moois is dat helemaal goed gekomen. Ik laat je mijn (nogal kleurrijke) buit zien.