Er zijn twee gerechten die ik elke avond wel kan eten: linzen-dahl en pinda-curry. En laat ik nu een manier hebben gevonden om die twee in één gerecht te mixen & matchen. Deze rode-linzen-dahl met pindakaas heeft de heerlijk smeuïge structuur van dahl, maar ook de kruidige smaken en de flinke hoeveelheid pindakaas die ik normaal in pindacurry schep. Een eiwitrijk, gezond en niet moeilijk te maken recept! De pan moet misschien even op het vuur pruttelen, maar je hebt er zelf nauwelijks omkijken naar. En met tofu en dadels maak je deze heerlijke dahl nóg lekkerder. Het recept verklap ik hieronder.
Wat is rode-linzen-dahl?
Dahl is een Indiase curry gemaakt met veel kruiden en gedroogde peulvruchten. Vaak zijn dat linzen, maar je kunt er ook bonen of (split)erwten voor gebruiken. Rode-linzen-dahl maak je – hoe kan het ook anders? – met rode linzen. Je fruit eerst ui en knoflook aan, bakt dan de kruiden kort mee en voegt vervolgens de gedroogde linzen toe. Daarna schenk je bij de meeste dahls een mix van bouillon, kokosmelk en tomatenblokjes (uit blik). In dat vocht kook je de linzen stuk, zodat je een stevigere curry met een typische linzen-structuur krijgt.
Vaak serveer je dahl met rijst, naanbrood of pappadums. Ik eet deze rode-linzen-dahl zelf het liefst met basmati-rijst, maar met naanbrood smaakt hij ook erg goed.
Rode-linzen-dahl met pindakaas: topcombinatie
Mijn favoriete recept voor linzen-dahl heb ik al eens verklapt. Ook deelde ik al eens mijn lievelings-dahl voor de herfst: dahl met pompoen. Maar de rode-linzen-dahl voor dit artikel is nog net iets specialer. Er gaan namelijk, naast de standaard dahl-ingrediënten, ook 2 flinke scheppen pindakaas in. Daarmee krijgt de dahl een heerlijke pindasmaak, zoals je die ook vaak in pindacurry’s proeft. Onwijs lekker! Gebruik 100% pindakaas. Dan is de substantie lekker smeuïg en weet je zeker dat de pindakaas goed opgaat in de dahl.
Verder voeg ik dadels toe aan de linzen-dahl als verrassend ingrediënt. Als je geen fan bent van dadels, kun je ze uiteraard weglaten. Maar ik vind het zelf een heerlijke zoete toevoeging aan het gerecht.
Welke kruiden gebruik je bij deze dahl?
Een dahl is pas een dahl als er een flinke lading kruiden in gaat. Dat zit ook bij deze rode-linzen-dahl wel goed. Voor deze dahl gebruik ik de volgende kruiden:
- Ui en knoflook
- Gember (ik gebruik vaak de gehakte gember uit een potje)
- Kerrie
- Kurkuma
- Paprikapoeder
- Komijnpoeder
Verder roer ik een klein scheutje sojasaus door de rode-linzen-dahl. Dat is geen must, maar geeft wel wat meer diepte aan de smaken in het gerecht. En oh ja, vergeet het sap van een limoen niet. Dat helpt om de overige smaken te versterken.
Tip: vries de dahl in voor later
Rode-linzen-dahl is een ideaal gerecht om een flinke pan van te maken en voor later in te vriezen. Zo heb je altijd iets lekkers in de vriezer liggen om op te warmen. Even in de magnetron of kort in de pan en je hebt een lekkere en met liefde bereide maaltijd. Bewaar de linzen-dahl in diepvrieszakjes. Je kunt er nog zeker een maand lekker van eten.
Recept voor de rode-linzen-dahl met pindakaas
Deze rode-linzen-dahl smaakt door de pindakaas net even anders en heeft tegelijkertijd de heerlijk kruidige smaken en smeuïge structuur zoals je die van linzen-dahl kent. Verwacht een romig gerecht vol smaak én met lekker veel eiwitten (uit de linzen en uit de tofu). Maak met dit recept je eigen kom vol comfort food van dit gerecht:
Rode-linzen-dahl met pindakaas en tofu
Equipment
- Hapjespan
Ingrediënten
- 120 ml gedroogde rode linzen
- 400 gram tomatenblokjes
- 400 ml bouillon (eventueel meer als je de dahl meer vloeibaar wilt)
- 130 gram basmati- of zilvervliesrijst
- 1 rode paprika
- 1 wortel
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram tofu
- 150 ml kokosmelk
- 6 dadels = optioneel
- 2 el 100% pindakaas
- 1 el sojasaus
- 1 tl gember (vers of gehakte gember uit een potje)
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijn
- Sap van een ½ limoen
Instructies
- Snipper de ui, snijd de wortel in halve maantjes en hak de paprika in stukjes. Maak ook alvast de linzen goed schoon.
- Fruit de ui en knoflook aan in olijfolie. Bak, zodra de ui en knoflook glazig zien, de gember en linzen even mee. Voeg ook de kruiden (kerrie, kurkuma, paprikapoeder en komijn) toe en bak 1 minuut. Schenk dan de tomatenblokjes, bouillon en kokosmelk bij de linzen-dahl. Doe de paprika en wortel erbij. Laat 10 minuten pruttelen en roer af en toe door.
- Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Doe dan de pindakaas, de sojasaus en het limoensap bij de pan. Snijd ook de dadels in stukjes en roer die door de dahl. Laat de tofu uitlekken, dep goed droog en snijd dan in blokjes. Roer ook die door de pan.
- Roer goed door en blijf de dahl regelmatig omscheppen. De dahl is klaar zodra de linzen goed zacht zijn. Voeg zo nodig extra bouillon toe als je de dahl liever vloeibaarder hebt.
- Serveer dan de linzen-dahl met rijst, peterselie en pinda's.
Meer curry-inspiratie?
Curry, oh oh oh curry – ik ben er zó gek op. Jij ook? Dan heb ik op mijn blog nog veel meer inspiratie klaarstaan voor lekkere en verrassende curry’s. Dit zijn mijn eigen favorieten:
- Zoete-aardappel-curry met kikkererwten
- Zoete curry met banaan en pinda
- Vegan auberginecurry met paddenstoelen
- Zoete kikkererwtencurry met mango
- Vegan tofu-curry met harissa en kikkererwten
In wat voor combinatie eet jij dahl het liefst?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Geef jezelf vandaag een schouderklopje (of 15!)!
Zeg jij weleens tegen jezelf “Goh, dat heb ik goed gedaan!”? Geef je jezelf weleens een welverdiend schouderklopje? Daar is niets arrogant aan! Een veer in eigen kont heb je zo nu en dan meer verdiend en zelfs hard nodig. Mijn eerste artikel met veren in eigen kont was alweer van een tijdje geleden, dus vond ik het tijd voor een nieuw trots-lijstje. Niet om naast mijn schoenen te gaan lopen, maar vooral om mijn Hollandse bescheidenheid eens overboord te gooien. Dit zijn 15 kleine dingen waar ik onlangs trots op was. Doe jij met me mee door jouw eigen trots-lijstje te maken?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…