De combinatie van bloemkool met kerrie is je vast niet onbekend. Dit gouden duo staat vaker samen op tafel. Meestal in combinatie met aardappels en een dikke laag gesmolten kaas uit de oven. Maar voor dit gerecht gooi ik het over een andere boeg. Bij dit recept steek je bloemkool met kerrie in een lekker romig jasje dankzij een paar flinke scheuten kokosmelk. Mango geeft de bloemkool daarnaast een heerlijk zoet tintje. Deze rijst met bloemkool, kerrie en kikkererwten kost je hooguit 30 minuten om te maken, barst van de groenten én smaakt zoals je dat van bloemkool met kerrie kent: smeuïg, romig en vooral GOED.
Bloemkool met kerrie in een zoeter jasje
Ik herinner me nog dat we bij mijn opa en oma thuis regelmatig bloemkool met kerrie aten. Meestal kwam daar één van de bekende Knorr-pakjes aan te pas (ik heb jarenlang gedacht dat mijn oma uit zichzelf zo “exotisch” kookte). In het gerecht verdwenen een handje rozijnen, sperziebonen en vooral veel melk. Ook erg lekker! Maar ik houd ervan om de Knorr-klassiekers op mijn eigen manier te maken. Zonder pakjes en zakjes, met meer smaak en zonder zuivel. Dat is wat mij betreft goed gelukt bij dit heerlijke bloemkoolgerecht. Zie het als een typisch Hollands gerecht met een exotische (mango- en kokos-)twist.
In plaats van de bloemkool te koken of roosteren, laat ik hem garen in kokosmelk met bouillon. Daardoor trekken alle kruiden er goed in en houdt de bloemkool een beetje bite. De kokosmelk geeft het gerecht zijn smeuïgheid. En voor een zoetig tintje voeg ik daar nog mango aan toe. Bij recepten met kerrie vind ik zoetigheid altijd een heerlijke tegenhanger. Vaak zijn dat bij mij rozijnen. Ik maakte al eens vegan kip-kerrie met gebakken banaan (ook heel lekker!). Maar in dit gerecht ging ik dus voor mango. Een tikkeltje verrassend misschien, maar het is o zo lekker om tussen de bloemkool regelmatig een hapje zijdezachte en zoete mango te proeven.
Tip: gebruik mango uit de diepvries
Hoe dol ik ook ben op de smaak van mango, ik ben geen fan van mango’s snijden. Het is én heel veel werk én je krijgt er plakvingers van én van één mango blijft nauwelijks iets over. Daarom gebruik ik zelf altijd diepvriesmango. Dat is een stuk goedkoper dan verse mango, blijft langer goed en is al voorgesneden.
Voor dit gerecht hoef je de diepvriesmango niet eens vooraf te ontdooien. Als je de mango een paar minuten laat meegaren in het romige bloemkool-mengsel, worden de stukjes vanzelf gaar en zacht.
Vegan bloemkoolgerecht mét eiwitten
Hoewel ik een goede vegan kip-kerrie met plantaardige kipstukjes ook kan waarderen, komt er aan dit kerriegerecht voor de verandering geen vleesvervanger te pas. Je maakt deze vegan bloemkool met kerrie namelijk met kikkererwten als eiwitbron. Voor 2 personen gebruik ik de inhoud van bijna een heel blik. Daarnaast belanden er wat verdwaalde tuinerwten in het gerecht. Ook in die peulvruchten vind je eiwitten terug. Zo kun je ook zonder dure kant-en-klare vleesvervangers prima een eiwitrijk vegan gerecht op tafel zetten.
Wil je de bloemkool met kerrie een extra eiwitshot geven? Strooi dan een handje pinda’s of cashewnoten over het gerecht. Dat smaakt goed én maakt je maaltijd nog eiwitrijker. Overigens verdwijnt in het gerecht zelf ook al een eetlepel pindakaas. Sorry, als pindakaasliefhebber kon ik het niet laten. En het is gewoon een perfect ingrediënt om de bloemkool met kerrie smeuïg en stevig tegelijk te maken.
Wat heb je nodig voor deze romige bloemkool met kerrie?
Het lijken misschien een hoop ingrediënten, maar het zijn vooral kruiden die je waarschijnlijk al hebt staan (en anders zeker vaker kunt gebruiken). Dit is wat je voor het gerecht nodig hebt:
- Bloemkool. Uiteraard. Voor 2 personen gebruik je de roosjes van een halve bloemkool. Gooi trouwens zeker niet de stam van de bloemkool weg. Ook daar kun je nog heerlijke dingen mee maken. Deze bloemkoolsoep met kerrie bijvoorbeeld.
- Rode paprika. Die geeft dit gerecht kleur tussen alle gele ingrediënten en voegt natuurlijk ook smaak en vitamines toe.
- Tuinerwten. Geen must, wel erg lekker! Ik gebruik ze uit de diepvries. Wederom in het kader van “Lekker makkelijk!”.
- Mango. Dat is het zoetige tintje in dit recept. En lekker dat het erbij smaakt! Gebruik diepvriesmango om het jezelf makkelijker én goedkoper te maken.
- Kikkererwten. Dit is de belangrijkste eiwitbron in de bloemkool met kerrie. Kikkererwten uit blik zijn perfect voor dit gerecht. Giet ze af en verwarm ze dan alleen kort mee in de romige saus.
- Kokosmelk. Dat ingrediënt is onmisbaar om de bloemkool met kerrie een romig tintje te geven. Gebruik bij voorkeur de gewone, volvette kokosmelk. Met light kokosmelk wordt het gerecht namelijk waterig.
- Pindakaas. Daar gebruik ik 1 1/2 eetlepel van voor de smaak en de smeuïgheid. Ik bak de pindakaas in het begin mee met de kruiden. Je proeft uiteindelijk in het gerecht geen heel duidelijke pindasmaak terug, maar het is wel een goed ingrediënt om de bloemkoolsaus steviger te maken en een smeuïger tintje te geven.
- Bouillon. Daarin laat je de bloemkool (samen met de kokosmelk) garen. Je hebt niet heel veel nodig trouwens. Let je op je zoutgebruik? Vervang de bouillon dan door water met een klein snufje zout erbij of gebruik bouillon met een lager zoutpercentage.
- Gember, kurkuma, kerrie en peper. Dat is de kruidenmix waarmee je dit gerecht op smaak brengt. Ik gebruik zelf trouwens vaak gember in poedervorm (“djahé”, verkrijgbaar in het Aziatische vak in de supermarkt) in plaats van verse gember. Puur uit gemakzucht! Verse gember kun je natuurlijk ook gebruiken en is mogelijk zelfs nog lekkerder.
- Rode peper. Verder belandt er een halve rode peper in dit gerecht per 2 personen. Houd je niet zo van pittig of eten er kleine kinderen mee? Laat de peper dan gerust weg. Ben je juist dol op gerechten met veel pittigheid? Gebruik dan een hele peper.
- Ui en knoflook. Waar zou ik zijn zonder dit duo? Fruit ze allebei kort aan in de pan voordat je met de rest van het gerecht aan de slag gaat. Dan is de smaakbasis van je gerecht alvast helemaal in orde.
Recept voor de romige bloemkool met kerrie
Zin in een goed vullende maaltijd met lekker veel groenten? Maak deze romige bloemkool met kerrie zelf in iets meer dan een half uur. Zo maak je het gerecht:
Romige bloemkool met kerrie, mango en kikkererwten (vegan)
Equipment
- Hapjespan of wokpan
- Kookpan
Ingrediënten
- ½ bloemkool
- 250 gram kikkererwten uit blik
- 200 gram mango evt. uit de diepvries
- 150 gram rijst
- 1 rode paprika
- 50 gram tuinerwten uit de diepvries
- 200 ml bouillon
- 150 ml kokosmelk
- 1 ½ el pindakaas
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- ½ rode peper = optioneel
- 2 tl kerrie
- 1 tl gemberpoeder of stukje verse gember
- 1 tl kurkuma
- Peper en zout naar smaak
Instructies
- Snijd kleine roosjes van de bloemkool. (Gooi de bloemkoolstam niet weg, maar bewaar die om bijvoorbeeld soep van te maken.) Hak daarnaast de rode paprika en de rode peper in stukjes.
- Snipper de ui en fruit deze samen met de knoflook aan in een hapjespan met olijfolie. Voeg dan de pindakaas, kerrie, rode peper, gember en kurkuma toe en bak 2 minuten mee.
- Breng ondertussen water aan de kook voor de rijst en bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Doe nu ook de bloemkoolroosjes en de rode paprika in de pan. Schenk er een scheutje olijfolie bij en roerbak 5 minuten.
- Voeg de kokosmelk en bouillon toe en laat de groenten daar ongeveer 15-20 minuten in sudderen totdat de bloemkoolroosjes beetgaar zijn.
- Roer in de laatste 5 minuten ook de mango, kikkererwten en tuinerwten door de pan en laat nog even meegaren. Proef of je nog peper of zout mist en voeg zo nodig toe.
- Giet de rijst af en serveer met de bloemkool met kerrie. Garneer het gerecht met verse peterselie en sesampitjes.
Nog meer maken met kerrie?
Van alle kruiden in onze kruidenla is kerrie – naast peper – sowieso de meest gebruikte. Ik gebruik het graag in met name curry’s en Aziatische gerechten. En in deze bloemkool met kerrie uiteraard. Anders doet het gerecht zijn naam geen eer aan. Kun jij dat kerriepotje in je kruidenla ook wel waarderen? Dan zijn dit nog meer lekkere recepten die je met dit kruid kunt maken:
- Favoriete recept voor linzen-dahl
- Tofu-curry met harissa en kikkererwten
- Zoete kikkererwtencurry met mango
- Kruidige pindarisotto
- Mie met kerrie, kokos en veel groenten
Welk kruidensoort uit jouw keukenkastje gebruik je het vaakst?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Mijn logeerkamer met okergele muur | Binnenkijken!
Dat een muur in mijn woning okergeel moest worden, stond voor mij als een paal boven water. Net als dat ik ergens botanische printjes wilde laten terugkomen. De logeerkamer was in beide gevallen de gelukkige. Ik ben zelf heel blij met hoe de kamer is geworden, zeker qua kleuren, en zou haast zelf in mijn eigen huis gaan logeren. Alle gekheid op een stokje, in neem je graag mee voor een mini-rondleiding door mijn logeerkamer met okergele muur.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…