Hoe romiger, hoe beter! Dat is althans mijn mening als het om curry’s gaat. Een stomende pan met curry kan me niet romig genoeg zijn. Daarom verdwijnt in deze curry met pastinaak een flinke hoeveelheid kokosmelk. Wat er nog meer in deze goed vullende curry belandt? Pastinaak! Die groente heeft zijn stoffige imago wat mij betreft niet verdiend. Pastinaak geeft curry een lekker zoetig tintje en maakt het gerecht net wat anders dan anders. Kortom: wil jij eens iets anders dan je traditionele currygerecht? Probeer dit recept voor romige curry met pastinaak. Volledig vegan en dankzij de kikkererwten toch vol van eiwitten!
Pastinaak: de onterecht vergeten groente
Ik weet nog dat Bart aan het begin van coronatijd naar de supermarkt ging en daar een leeg gehamsterd groenteschap aantrof. Het enige wat je nog kon kopen, was pastinaak. Tja, blijkbaar heeft die groente niet het beste imago. Ook ik liet deze groentesoort standaard liggen in het supermarktschap. Ik had geen idee wat ik ermee moest! Maar toen gebeurden er twee dingen: 1) ik proefde de allerlekkerste pastinaaksoep ooit bij een kerstdiner met vrienden, 2) ik kreeg voor mijn prikkelbare darmen als advies om onder andere meer pastinaak en pompoen te eten. Kortom: die groente belandde tóch in mijn winkelmandje.
Sindsdien ben ik gek op pastinaak. Je kunt er uiteraard verrukkelijke soep mee maken, maar pastinaak is voor nog veel meer dingen goed dan alleen een kom soep. Ik eet het zelf bijvoorbeeld ook graag bij couscous, in traybakes of in een romige curry als deze. Pastinaak heeft een typische zoetige smaak. Als je er niet te veel van gebruikt, vind ik het een heerlijke toevoeging aan curry’s. Het maakt de curry wat zoeter dan anders.
Romige curry met kokosmelk en tahin
Deze pastinaakcurry is lekker romig, en dat is volledig te danken aan twee ingrediënten: kokosmelk en tahin. Ik gebruik voor twee personen ongeveer 150 ml (één klein pakje) kokosmelk. En dan niet de light-variant (die vind ik zelf totaal niet op the real deal lijken!), maar de variant die echt romig is. Daarnaast schep ik twee eetlepels tahin (sesampasta) door de pastinaakcurry. Door die combinatie krijg je een extra romige curry.
Naast de kokosmelk, schenk ik tomatenblokjes bij de pastinaakcurry. Daardoor krijgt de curry precies de goede substantie: lekker dik, maar ook weer niet een baksteen. Tomatenblokjes uit blik zijn sowieso een perfecte manier om meer groenten aan je gerechten toe te voegen, en dat eigenlijk zonder dat je het merkt.
Wat zit er in de romige curry met pastinaak?
Naast pastinaak gebruik ik nog een paar andere soorten groente in de curry. Daarnaast heb je uiteraard een aantal kruiden (komijn, gember, peper, kurkuma en kerrie) nodig om de curry met pastinaak op smaak te brengen. Verder roer ik op het eind flink wat kikkererwten door de romige curry. Die kun je goed gebruiken als eiwitbron in plaats van vlees of vleesvervanger en ze smaken ook gewoon heel lekker in deze curry. Ik serveer de curry zelf met wat amandelschaafsel. Dat is puur optioneel, maar ik vind het er altijd zo leuk en feestelijk uitzien.
Wil je de romige curry met pastinaak extra voedzaam maken? Voeg er dan cashewnoten of pinda’s aan toe.
Voor deze curry met pastinaak heb je het volgende nodig:
- 1 pastinaak
- 1 wortel
- 1 rode paprika
- 200 gram kikkererwten
- 300 gram tomatenblokjes
- 1/2 gele ui
- 150 ml kokosmelk
- 2 el tahin
Daarnaast gebruik ik de volgende kruiden om de curry op smaak te brengen:
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl komijn
- 1 tl gemberpoeder (verse gember kan ook!)
- 1 tl peper
- 1 tl kurkuma
- 1 tl kerriepoeder
Overigens smaakt de curry ook erg lekker met garam masala als je van die kruidenmix houdt. Die kruidenmix kun je dus ook gebruiken in combinatie met wat kurkuma en peper.
Zo maak je de pastinaakcurry
Heb jij ook een zwak voor pastinaak of wil je eens iets anders door je curry roeren dan anders? Probeer deze romige curry met pastinaak! Het gerecht is vegan (dus ook lactosevrij) en glutenvrij. Zo maak je het in ongeveer 40 minuten:
Romige curry met pastinaak en kikkererwten
Ingrediënten
- 150 gram basmatirijst
- 1 pastinaak
- 1 wortel
- 1 rode paprika
- 300 gram tomatenblokjes
- 200 gram kikkererwten (uit blik, uitlekgewicht)
- 150 ml kokosmelk
- 1/2 gele ui
- 2 el tahin
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl kurkuma
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl peper
- Olijfolie
Voor de garnering:
- Verse peterselie
- Amandelschaafsel
Instructies
- Schil de pastinaak en snijd dan de wortel en pastinaak in dunne plakjes/stukjes. (Het is belangrijk dat je de pastinaak dun snijdt, zodat het sneller gaar wordt.
- Hak daarnaast de rode paprika in kleine stukjes en snipper de ui.
- Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de rijst. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Fruit de ui en knoflook even aan in een wokpan. Voeg daarna de paprika, wortel en pastinaak toe. Bak zo'n 5 minuten mee.
- Voeg dan de kruiden toe aan de currygroenten en roerbak nog eens 5 minuten.
- Schenk vervolgens de kokosmelk en tomatenblokjes in de pan. Roer ook 2 eetlepels tahin door de curry. Laat de curry dan zachtjes sudderen voor ongeveer 10 minuten. Voeg daarna de kikkererwten toe en laat nog heel even sudderen totdat alle groenten goed gaar zijn.
- Proef even of je nog peper of zout mist en voeg dat zo nodig toe. Serveer dan de rijst met de romige pastinaakcurry. Garneer eventueel met amandelschaafsel en peterselie.
Andere romige curry’s die ik aanraad
Ben jij ook van de romige curry én het scheutig zijn met kokosmelk? Ha, ik snap je helemaal! Op mijn blog heb ik nog meer romige curryrecepten staan. Kruidig of juist niet. En met allerlei soorten groenten.
Misschien word je ook blij van één van deze romige curry’s:
Ben jij een liefhebber van pastinaak?
Tof recept. Pastinaak doe ik altijd in de stamppot maar dit is weer eens iets anders. Leuk!
Leuk om te horen 😀 Ik vind pastinaakstamppot ook heerlijk. Meestal ben ik niet zo van de stamppotten, maar met pastinaak vind ik zelfs stampoot lekker 🙂
Deze gaat op mijn vaker maak lijstje. Had er zelf ook nog wat courgette aan toegevoegd voor nog meer groenten en geen tahin maar currypasta. Heerlijk!!!
Dat was smullen. Deze ga ik vaker maken. Bedankt en opgeslagen
Superleuk om te horen! Heel tof dat het recept zo in de smaak viel, en ook heel leuk en attent dat je het laat weten! 🙂