Hoe meer room, hoe beter! Het had mijn lijfspreuk kunnen zijn (en dan niet alleen omdat ik Room-y heet). Ook noedels eet ik het allerliefst in een romig sausje. Laat ik nu vorige maand dankzij een spontaan kookexperiment een wel heel lekker noedelsausje hebben ontdekt. Romig ten top, vol van (pindakaas)smaak en door de zoete aardappel ook nog eens een goede manier om meer groenten binnen te krijgen dan je door hebt! Je maakt deze romige noedels met een zelfgemaakte saus van o.a. pindakaas, zoete aardappel, kokosmelk en sojasaus. En doordat je er ook groenten en edamame-boontjes bij wokt, heb je een heerlijke noedelmaaltijd met het beste van drie werelden: romig, vol van groenten én crunchy.
Mijn beste kookingeving van de laatste tijd: romige noedels met pindakaas
Kookexperimenten pakken bij mij meestal óf geweldig uit óf ze blijken compleet niet voor herhaling vatbaar. Uiteraard deel ik op mijn blog alleen de recepten die in die eerste categorie vallen (en die ook Barts kritische keuring als medeproever hebben doorstaan). Mijn meest geslaagde kookexperiment van de laatste tijd zijn zonder twijfel deze romige noedels met een sausje van pindakaas, zoete aardappel, kokosmelk en sojasaus. Ik ben inmiddels geobsedeerd door deze combinatie, waardoor we dit gerecht in een paar weken tijd al héél vaak hebben gegeten.
Als pindakaasliefhebber vind ik pindakaas sowieso áltijd een goed idee bij noedels. Daarnaast maakt de kokosmelk de saus extra romig en smeuïg. En de zoete aardappel geeft een zoet en uniek tintje aan de saus, maakt de saus steviger én zorgt ervoor dat je extra vitamines binnenkrijgt. Daarnaast geven de ui, knoflook en sojasaus extra smaak aan de romige noedelsaus.
Ik pureer alle ingrediënten samen met een scheut water tot een gladde saus, om die vervolgens bij de gewokte groenten te schenken. Daardoor dikt de saus niet te veel in en blijft hij heerlijk romig als je op het eind de noedels door de saus roert.
Welke groenten passen goed bij de saus?
Zelf maak ik deze romige noedels het liefst met paprika en broccoli. Die groenten hebben lekker veel bite, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je alleen smeuïge dingen eet. Dat vind ik zelf altijd een voorwaarde voor succesvolle noedels!
Uiteraard kun je ook allerlei andere groenten met deze romige noedels mixen als je geen broccoli of paprika in huis hebt (of daar geen fan van bent). Zo smaakt dit gerecht ook heel lekker met (diepvries)asperges, sperziebonen, paksoi, wortel of allerlei soorten kool. Ook spinazie past er goed bij als je er niet té veel van gebruikt (om zompigheid te voorkomen).
Verder roer ik op het laatste moment edamame-boontjes door de saus. Ik gebruik die altijd uit de diepvries, omdat je de diepvriesboontjes maar heel kort hoeft te roerbakken. Edamame-boontjes zijn ook een supergoede eiwitbron. Nog een reden voor mij waarom ik ze graag door noedelgerechten roer! Als alternatief kun je ook heel goed tuinerwtjes of tuinbonen gebruiken. Ook die peulvruchten zijn een lekkere match met de groenten in het gerecht.
Zo maak je romige noedels vegan
Om gerechten vega(n) te maken, heb je echt niet altijd vleesvervangers nodig. In dit gerecht gebruik ik pindakaas en peulvruchten (edamame-boontjes) om de noedels eiwitrijk te maken. Zoals ik net al verklapte, zijn edamame-boontjes (beter bekend als sojabonen) een peulvrucht die barst van de eiwitten. Ook in pindakaas zitten veel eiwitten (een fijn pluspunt naast het feit dat pindakaas in mijn ogen altijd lekker is).
Als je er graag nog een schepje bovenop doet, kun je ook extra nootjes (pinda’s of cashewnoten) over de noedels strooien. Of bak er wat tofu bij. Maar ik moet zeggen: deze romige noedels vullen van zichzelf al érg goed. Dus ik acht de kans klein dat je na een kom met deze noedels nog trek hebt in een paar tofu-spiesjes. Maar als dat wel zo is: enjoy! Gemarineerd in sojasaus, ahornsiroop en maïzena zal tofu ook zeker lekker smaken bij dit gerecht.
Het recept voor romige noedels met pindakaas
Wie mijn recepten al langer volgt, weet dat ik een pindakaasjunkie bent. Er is weinig waar ik geen pindakaas bij zou kunnen eten. In het verleden gooide ik het zelfs door bakjes (soja)kwark. Die ietwat gekke combinaties zal ik je besparen. Maar bij deze romige noedels is de pindakaas wel écht een toevoeging die niet mag ontbreken.
Hoe je deze romige noedels maakt met een bescheiden hoeveelheid ingrediënten? Dit is het recept:
Romige noedels met pindakaas, zoete aardappel & edamame (vegan!)
Equipment
- Staafmixer of keukenmachine
- Wokpan
- steelpan
Ingrediënten
- 150 gram udon- of volkoren noedels of gebruik rijstnoedels voor een glutenvrije optie
- 1 oranje zoete aardappel middelgroot
- ½ broccoli
- 1 rode paprika
- 100 gram edamame-bonen (ik gebruik ze van AH-huismerk uit de diepvries)
- 100 ml kokosmelk
- 100 ml water
- 3 el pindakaas (100% pindakaas)
- 2 el sojasaus
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl kerrie
- 1 tl gemberpoeder
- Peper en zout naar smaak
Optioneel voor de garnering:
- Sesampitjes
- Bosui
- Pinda's of cashewnoten in stukjes gehakt
Instructies
- Schil de zoete aardappel en snijd in kleine stukjes. Breng een pan water aan de kook en kook daarin de zoete aardappel beetgaar (in ongeveer 10-15 minuten, totdat je er met een vork doorheen kunt prikken). Ga, terwijl de zoete aardappel aan het koken is, door met de stappen hieronder.
- Snijd de broccoli in roosjes en de rode paprika in stukjes. Snipper daarnaast de ui.
- Fruit dan de ui en knoflook ongeveer 2 minuten aan in wat olijfolie. Schep dan de ui en knoflook uit de pan en doe ze in een kom of bakje, waarin je straks met de staafmixer of keukenmachine de romige saus gaat maken.
- Schenk opnieuw een scheut olijfolie in de wokpan en bak hierin de broccoli en rode paprika ongeveer 5 minuten aan op hoog vuur. Schenk dan de sojasaus erbij en strooi ook de kerrie, gemberpoeder en peper over de groenten. Roerbak nog eens 5 minuten op lager vuur.
- Breng ook een pan water aan de kook voor de noedels en bereid daarin de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Giet de zoete aardappel af zodra die klaar is en schep de blokjes bij de ui en knoflook. Voeg ook de eetlepels pindakaas toe en doe de kokosmelk en het water erbij. Mix dan met de staafmixer (of keukenmachine) tot een gladde saus. Vind je de saus iets te dik? Doe er dan een extra scheutje water bij.
- Schenk de saus bij het groentemengsel en roer goed door. Verwarm nog even op laag vuur en schep regelmatig om. Voeg in de laatste minuut de edamame-boontjes toe en bak die even mee.
- Haal de pannen van het vuur, giet de noedels af en roer de noedels door het groentenmengsel. Verdeel over twee kommen en garneer de noedels met bosui, sesampitjes en wat losse stukjes noot. Geniet van jouw kom vol romige noedels!
Nog meer noedels?
Noedels zijn een gerecht waar ik nooit genoeg van kan krijgen. Als het aan mij lag, zouden we het zeker twee keer per week eten. En dan het liefst van die dikke udon-noedels. Die smaken in een romige saus het állerlekkerst. Ben jij net zo’n grote noedelliefhebber? Probeer dan ook eens deze recepten met noedels:
- Vegetarische noedels met satésaus
- Vegan noedels met zoet-pittige saus
- Noedels met vegan kip-kerrie en ananas
- Noedels met sticky aubergine
Ken jij nog meer fantastische noedelcombinaties die ik echt eens moet proberen?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Notting Hill in Londen: wat is er te doen en waar vind je de pastelhuizen?
Misschien ken je de wijk Notting Hill in Londen van de pastelkleurige plaatjes op Instagram en Pinterest. Het is éé
Ik ben benieuwd wat jij vindt…