pompoen pindasoep 10

Romige pompoen-pindasoep met kokosmelk (simpel & smaakvol!)

 • 20 december 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Gooi twee van mijn lievelingsingrediënten bij elkaar en je krijgt de allerlekkerste soep ooit: pompoen-pindasoep. Pompoensoep is lekker, pindasoep is lekker, maar deze combinatie van de twee is al helemaal verrukkelijk. Verwacht een stevige, romige soep met wat kruidigheid en een duidelijke pindasmaak. Het klinkt misschien als een verrassende mix van ingrediënten, maar het proberen waard is-ie zeker. Zowel bij mij als bij Bart kreeg deze soep meteen het label “nóg lekkerder dan pompoensoep” bestempeld. En geloof me: als pompoenliefhebber strooi ik niet zomaar met dat label. Dus trek in een kom met comfort food die ook nog goed vult? Dan is deze pompoen-pindasoep misschien ook jouw nieuwe favoriet.

Pompoensoep? Pindasoep? Deze pompoen-pindasoep is het beste van beide!

Er zijn van die ingrediënten die ik werkelijk overal lekker bij vind smaken. Pompoen en pindakaas behoren zeker tot dat rijtje, en in deze pompoen-pindasoep vormen die twee een perfecte mix. Je kunt het zien als pompoensoep met een vleugje pindakaas, of als pindasoep met een hint pompoen. In de soep proef je beide ingrediënten goed terug. De pompoen maakt de soep lekker zoet en romig. De pindakaas geeft een meer hartige en kruidige smaak en maakt de soep ook goed vullend. Ik ben zelf gek op wat “dikkere” soepjes. Met een groentebouillon die zo van je lepel glijdt, maak je mij niet blij. Met stevige snert, pompoensoep of andere soorten soep waarin je lepel goed blijft staan, ben je bij mij wel aan het goede adres. Mede daarom vind ik deze pompoen-pindasoep zo lekker.

In zowel pompoen- als pindasoep mag wat mij betreft kokosmelk niet ontbreken. Daar schenk ik dan ook flink wat van bij de soep. Dat ingrediënt maakt de soep voller en geeft een meer romige smaak. Echt heerlijk! Voor één flinke pan soep gebruik ik 200 ml kokosmelk. Best wat dus, maar dat komt de smaak zeker ten goede!

pompoen pindasoep 6

Welke kruiden gebruik je voor de pompoen-pindasoep?

Pompoen en pindakaas mogen dan van zichzelf heel smaakvol zijn, soep zonder kruiden is maar saai. Daarom strooi ik meerdere soorten kruiden bij de soep en gebruik ik uiteraard wat bouillon om de soep op smaak te brengen. Bij deze pompoen-pindasoep ga ik voor een mix van komijn, kurkuma, kerrie, peper en gemberpoeder (ook wel bekend als “djahé” in het Oosterse schap in de supermarkt). Strooi ook weer niet té rijkelijk met de kruiden, zodat de soep wel lekker zacht en romig blijft en de kruiden niet gaan overheersen.

Verder heb je voor de soep ongeveer 600 ml bouillon nodig. Daarmee krijg je een vrij stevige soep. Dus mocht je de soep liever iets minder dik maken, dan kun je 100-200 ml extra bouillon toevoegen. Ik gebruik voor 600 ml bouillon een half bouillonblokje en dan bij voorkeur die met minder zout. Maar kies vooral wat je zelf nog in je kastje hebt liggen! Verder mogen uiteraard ui en knoflook niet ontbreken. Die fruit ik van tevoren even aan in de pan, zodat ze direct smaak afgeven.

pompoen pindasoep 2

Makkelijk te maken pinda-pompoensoep

Deze pinda-pompoensoep is niet veel werk om te maken. Tip: maak het jezelf nog iets makkelijker door pompoenblokjes in een zakje te kopen (of vraag een lieftallige partner of huisgenoot om de pompoen voor je te hakken). Ik gebruik zelf altijd de zakjes met bio-pompoen uit de koeling bij Albert Heijn. Die smaken net zo lekker als een echte bio-pompoen én je hoeft er niet zelf heel lang voor met een mes te hakken.

Verder is de pinda-pompoensoep zeker niet lastig te maken. Fruit eerst de ui en knoflook even aan in olijfolie en bak de gedroogde kruiden kort mee. Voeg daarna de bouillon en pompoen toe, zodat de pompoenblokjes lekker zacht worden in de bouillon. Schep er even later de pindakaas bij en schenk dan ook de kokosmelk bij de soep. Na een kwartiertje opwarmen is de pompoen al gaar. Zet de blender erin en je soep is klaar om een lepel in te zetten. Lekker voor bij de lunch, als goed vullend tussendoortje of als een heerlijk voorafje als je eters krijgt. Met wat broodjes erbij zou de soep het zelfs goed doen als hoofdgerecht. En hij is vegan én glutenvrij (mits je glutenvrije bouillonblokjes gebruikt!).

pompoen pindasoep 7

Recept voor romige pompoen-pindasoep

Genoeg gekletst over pompoen, pinda en kokosmelk. Met het volgende recept maak je een heerlijke soep met de combinatie van die drie en maar een paar extra ingrediënten. Een makkelijke soep met een heerlijke smaak! Zo tover je er een flinke pan van op tafel om misschien wel een paar dagen van te smullen.

pompoen pindasoep 7

Romige pompoen-pindasoep met kokosmelk

Romy
Deze pompoen-pindasoep heeft het hartige van pindakaas en het romige en zoete van pompoen. Een perfecte mix voor een heerlijk vullende soep! Deze vegan soep is ook nog eens razendsnel te maken.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Soep
Keuken Overig
Porties 6 kommen soep

Equipment

 • Staafmixer
 • Kookpan

Ingrediënten
  

 • 500 gram bio-pompoen in blokjes (ongeveer een halve pompoen of 1,5 zakje pompoenblokjes uit de supermarkt)
 • 600 ml bouillon
 • 200 ml kokosmelk
 • 150 gram pindakaas zonder stukjes
 • 1 gele ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl kerriepoeder
 • 1 tl gemberpoeder
 • ½ tl peper

Ter garnering:

 • Extra kokosmelk
 • Pompoenpitten
 • Pinda's

Instructies
 

 • Schil de pompoen en snijd deze in blokjes (tenzij je een kant-en-klaar-zakje met pompoenblokjes hebt gekocht). Weeg 500 gram af voor de soep.
 • Snipper de ui en fruit deze samen met de knoflook aan in wat olijfolie. Voeg, zodra de ui en knoflook glazig zien, de kurkuma, kerrie, gember, peper en komijn toe en bak 1 minuut mee.
 • Doe dan de pompoenblokjes en de bouillon bij de pan. Laat de pompoen ongeveer 10 minuten koken. Schenk dan de kokosmelk erbij en roer ook de pindakaas door de soep. Laat nog ongeveer 5 minuten staan totdat de pompoenblokjes volledig zacht zijn geworden.
 • Mix de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Vind je de soep iets te stevig? Voeg er dan extra water aan toe. Proef even of je nog zout of peper mist, en schenk de soep dan in kommen.
  Garneer eventueel met pompoenpitten, extra kokosmelk en pinda's. Eet smakelijk!
Trefwoord Glutenvrij, Kokos, Lactosevrij, Pindakaas, Pompoen, Soep, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
pompoen pindasoep 5

Nog meer soeps?

Sinds een paar jaar heb ik het soep maken helemaal ontdekt. Vooral in de herfst en winter maak ik graag in het weekend een grote pan om daarna de hele week van te genieten. Naast deze pompoen-pindasoep vind ik ook de volgende soepjes een aanrader:

Waar kies jij eerder voor: pompoensoep of pindasoep?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Blij Lijstje #25 | Verrast, verliefd, verpot (nou ja, bijna!)

24 mei 2020|Persoonlijk|

Blije momentjes sparen en opschrijven is een van mijn favoriete bezigheden. Al is het maar omdat dat me helpt om de lichtpuntjes te blijven zien. Aan de ene kant is deze periode door omstandigheden verdrietig. Aan de andere kant zorgt dat er wel voor dat ik extra hard op zoek ga naar lichtpuntjes. Zo werd ik onverwachts oma van een paar plantenbaby's, wordt mijn geduld op een positieve manier op de proef gesteld en nam Pippa een loopje met me. Ook werd ik op meerdere manieren verrast én stelde ik zelf een verrasing samen. Al mijn blije momenten vind je weer terug in dit lijstje.

9 tips voor boeken om vrolijk van te worden

27 januari 2017|Lifestyle, Positiviteit|

Een van mijn voornemens voor 2017 is om er vaker een boek bij te pakken. Sinds ik ben begonnen in het boek Nooit meer te druk heb ik een zwak gekregen voor non-fictieboeken over persoonlijke groei, zelfontwikkeling en positiviteit. Voor als ik straks de laatste pagina van dit boek heb bereikt, leek het me leuk om alvast een aantal nieuwe boekentips op een rijtje te zetten voor mezelf en voor jou. Dit zijn 9 non-fictie boeken om vrolijk van te worden.

Wat als je niet bruin wordt? | Niets mis met de melkfles!

5 augustus 2018|Persoonlijk|

“Wat ben jij bruin geworden!”. Heel wat Nederlanders komen zongebruind en wel terug van vakantie. En ik? Ik heb deze opmerking in mijn 25-jarig bestaan welgeteld nul keer gehoord. Ik behoor tot de categorie mensen bij wie ook na een week bakken op het strand nog geen greintje kleurverschil te zien is. Als geboren roodharige met een stel melkflessen onder haar rokje overwoog ook ik heus ooit een abonnement op de zonnestudio, maar inmiddels ben ik wel tevreden met mijn spierwitte huidje. Niets mis met een beetje melkfles!