Romy rood haar1

Rood haar: hoe is het om een ginger te zijn?

 • 3 oktober 2016
 • 31 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

“Hé, vuurtoren!” of “Stoplicht, wanneer spring je op groen?” Als roodharige kun je de gekste opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgen. Gelukkig is het bij mij nooit echt verder gekomen dan “Ginger!”, wat ik niet eens echt een scheldwoord vind. De een heeft blonde lokken, de ander bruine krullen en weer een ander heeft een prachtig zwart afrokapsel. Maar ik ben ooit geboren met een hoofd vol rood haar. Vind ik dat erg? Nee! Mooi rood is niet lelijk, toch? Ik ben er inmiddels juist trots op dat ik tot de 1-2% van de wereldbevolking behoor die roodharig is. Benieuwd hoe het is om met rood haar door het leven te gaan? Vandaag vertel ik je er alles over.

vaker_vrolijk_rood_haar2

“Het is een rooie!”

Dat was het eerste wat de gynaecoloog zei toen ik uit mijn moeders buik tevoorschijn kwam. Tot mijn eerste verjaardag had ik niet veel meer had dan een paar verdwaalde sprietjes haar op mijn hoofd, maar wel was al duidelijk zichtbaar dat die paar sprietjes rood waren. Niet vuurrood, maar wel rossig. Mijn moeder vond het meteen leuk, omdat rood haar in haar kant van de familie zit, maar verder niet vaak voorkomt. Voordat mijn oma grijs werd, had ze als klein meisje en jonge vrouw ook rood haar. Ook mijn oom, die inmiddels kaal is, had als kind een grote rode bos rode krullen. In ons gezin ben ik verder de enige met rood haar. Mijn ouders hebben allebei bruin (ietwat grijzend) haar en mijn broertjes zijn donkerblond.

Rood haar is bijzonder

Altijd al heb ik het gevoel gehad dat ik met mijn rode haar anders was dan anderen. Of nou ja, niet zozeer anders, maar een beetje bijzonder. Mijn rode haar is mijn handelsmerk en ik ben dan ook vaak “dat meisje met het rode haar”. Dat is ook niet vreemd, want het blijkt dat maar 1-2% van de wereldbevolking rood haar heeft en de meeste roodharigen wonen in Schotland. Toch zijn er ook momenten geweest dat ik mijn rode haar even zat was. Een paar jaar geleden vertrok ik daarom vastbesloten naar de drogist om daar bruine haarverf te kopen. Net op het moment dat ik de haarverf wilde pakken, zei een onbekende vrouw tegen me “Wat heb jij een bijzondere haarkleur!” Sindsdien ben ik volledig van mijn haarkleurcomplex verlost.

Lichte huid en sproetjes

Net als de meeste roodharigen, heb ik ook de bijpassende lichte huid en veel sproetjes in mijn gezicht. Over de sproetjes heb ik jarenlang ingezeten, maar inmiddels heb ik ze wel geaccepteerd. Ik vind dat ze me, net als mijn haarkleur, maken tot wie ik ben en ben ze eigenlijk wel leuk gaan vinden. Alleen mijn lichte huid, die heel gevoelig is voor zonlicht, is niet altijd even leuk. In de zomer komen veel mensen terug van vakantie met een gezond kleurtje, maar meer dan verbranden zal mijn huid niet doen. Als ik mijn arm na de zomer naast die van iemand anders houd, krijg je dan ook vaak een leuk duo-penotti-effect.

Rood haar door de eeuwen heen

Toen ik laatst eens googlede op ‘rood haar’, bleek dat er altijd al veel om mijn haarkleur te doen is geweest. Roodharige slaven waren in de Romeinse tijd meer waard dan slaven met een andere haarkleur. In de middeleeuwen, daarentegen, werden roodharigen gezien als heksen en belandden ze vaak op de brandstapel. Ben ik blij dat ik in deze eeuw leef! Natuurlijk krijg ik weleens dingen naar mijn hoofd geslingerd en hebben mensen het wel eens over mijn haar, maar dat doet me tegenwoordig niet meer zoveel. Zoals ik al zei, is “Vieze ginger!” zo’n beetje het ergste wat ik heb gehoord. Bovendien krijg ik over het algemeen meer positieve dan negatieve opmerkingen over mijn haarkleur.

Vooroordelen over roodharigen

Er zijn natuurlijk de nodige vooroordelen over mensen met rood haar. Zo zouden roodharigen temperamentvol, ambitieus en extra sensueel zijn. Ook blijkt uit onderzoek dat roodharigen gevoeliger zijn voor pijn en daarom zelfs meer verdoving nodig zouden hebben bij een operatie. Of dat allemaal ook echt zo is? Geen idee! Ik denk in ieder geval niet dat je haarkleur veel zegt over je karakter. Net zoals er talloze voorbeelden zijn van ‘blondjes’ met een hoog IQ, zo zullen er ook veel voorbeelden zijn van roodharigen die niet in dit stereotype plaatje passen.

Roodharigendag

Elk jaar wordt in Breda in augustus of september de Roodharigendag georganiseerd. Daar wil ik nog steeds een keer naartoe, gewoon omdat het me een gave ervaring om eens heel veel roodharigen bij elkaar te zien. Elk jaar weer neem ik mezelf voor om daarnaartoe te gaan. Maar helaas kom ik er ook elk jaar weer door een foto in de krant een dag te laat achter dat ik de Roodharigendag heb gemist. Wie weet volgend jaar!

Ben jij blij met je haarkleur?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Iris 3 oktober 2016 op 8:21 am - Beantwoord

  Ik vind rood haar ook echt super mooi! Het is uniek en ik zou het ook wel willen hebben!

  • Romy 3 oktober 2016 op 9:02 am - Beantwoord

   Maar jij hebt ook prachtig blond haar! 🙂

  • Annicna 13 september 2017 op 9:27 pm - Beantwoord

   Ben zelf ook roodharig, maar heb dit heel men leven verborgen onder een andere kleur. Graag zou ik ook eens naar die roodharige dag in Breda willen gaan maar zie het ook altijd te laat wanneer dit is geweest.
   Ik ben als kind ook altijd gepest vandaar heb ik het altijd verborgen met een andere haarkleur, sommige kindjes van de familie of andere vragen me weleens wat die bruine vlekken zijn op men gezicht en armen enz.. ik weet nooit wat ik moet zeggen op dat moment. Meestal is iemand me voor en zeggen ze zelf dat is een van de zeven schoonheden ?

   • Romy 14 september 2017 op 9:31 pm - Beantwoord

    Wat naar om te horen dat je je haarkleur zo lang verborgen hebt gehouden, omdat je ermee gepest werd. Ik vind zelf rood haar juist een mooi en uniek kenmerk aan mensen en iets waar je best trots op mag zijn. Maar ik kan me voorstellen dat het anders is als je er jarenlang andere dingen over hebt gehoord. De Roodharigendag kan ik je zeker aanraden. Alleen al omdat je je door zo’n dag misschien echt beseft hoe mooi en uniek rood haar kan zijn 🙂

 2. Monique | WritingMonique 3 oktober 2016 op 8:34 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel, vond het heel leuk om dit te lezen! En je hebt gelijk; je rode haar is je handelsmerk, en je hebt prachtig haar! 🙂

 3. Svenja 3 oktober 2016 op 9:22 am - Beantwoord

  Leuk artikel Romy! Ik vind rood haar ook super mooi én bijzonder! Mijn moeder heeft ook rood haar, maar zelf ben ik meer strawberry blond. Wel met een hele lichte huid en veel sproetjes, hihi.

  • Romy 3 oktober 2016 op 9:42 am - Beantwoord

   Ik vind jouw haar ook prachtig! Zelf heb ik best wel dun haar, dus het zit er niet echt in om het langer te laten groeien. Daar kan ik dan weer jaloers op zijn bij anderen 😉

 4. Oielle 3 oktober 2016 op 9:25 am - Beantwoord

  Sproeten zijn confetti voor op je gezicht. Ze maken je glimlach alleen maar feestelijker 🙂
  Mooi stuk ^^

  Groetjes~ ^^/

 5. Lilian 3 oktober 2016 op 9:36 am - Beantwoord

  Ik vind je haar ook echt heel mooi! Ik zou alleen niet willen ruilen, omdat ik zo blij ben met mijn donkere huid (die nooit verbrand). Ik heb in de zomer ook sproeten en dat vond ik nooit erg, maar tijdens mijn zwangerschap zijn het echt vlekken geworden (die ook in de winter blijven) en dat is wel een beetje jammer.

  • Romy 3 oktober 2016 op 9:42 am - Beantwoord

   Donker haar met een donkere huid vind ik ook prachtig! En inderdaad een bijkomend pluspunt dat je niet bang hoeft te zijn om te verbranden 🙂

 6. Liset - Beautydagboek 3 oktober 2016 op 10:39 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Ik heb ooit meer over het fenomeen rood opgezocht omdat mijn zoontje rossig haar heeft en ik nooit had verwacht dat ik een kindje kon krijgen met zo’n kleur haar :). Het moet namelijk bij beide ouders in de genen zitten. Ik heb namelijk donkerbruin haar, bruine/groene ogen en donkerbruine wenkbrauwen en mijn zoontje rossig haar met blauwe ogen. Ik vind hem bijzonder en vind het juist prachtig! Ik snap trouwens niet waarom wij het als mensen rood haar noemen, terwijl het eigenlijk gewoon oranje is toch? :).

  • Romy 3 oktober 2016 op 12:07 pm - Beantwoord

   Wat bijzonder dat je zoontje wel rood haar heeft terwijl jij het niet hebt! Het schijnt dat de combinatie van rood haar met blauwe ogen al helemaal heel weinig voorkomt! En inderdaad, eigenlijk is het gewoon oranje. Vooral kleine kinderen zeggen weleens “Dat meisje heeft oranje haar” en gelijk hebben ze! 😉

 7. Rachel 3 oktober 2016 op 2:48 pm - Beantwoord

  Wat een mega leuk artikel, grappig geschreven!
  Ik vind het altijd zo mooi!

 8. Irma 3 oktober 2016 op 3:12 pm - Beantwoord

  Ik vind rood haar juist super mooi!

  • Romy 3 oktober 2016 op 3:21 pm - Beantwoord

   Dankje, dat is een mooi compliment 🙂

 9. Lieke 3 oktober 2016 op 3:39 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel, ik vind het mooi! Mijn zusje, broertje en neefje hebben alle drie rood haar 🙂 Ikzelf heb blond haar en daar kan ik prima mee leven, behalve als iemand me een dom blondje noemt, dat vind ik echt nergens op slaan 😉

  • Romy 3 oktober 2016 op 5:07 pm - Beantwoord

   Dankje! En ‘dom blondje’ slaat inderdaad nergens op. Je haarkleur zegt niets over je persoonlijkheid of IQ.

 10. Sara | MevrouwMiauw 3 oktober 2016 op 6:12 pm - Beantwoord

  Wat heb je een leuk artikel geschreven. Ik vind rood haar prachtig en ik denk ook dat je absoluut trots mag zijn op het feit dat jij tot één van de weinige roodharige op deze wereld behoort. Ik heb zelf donkerbruin krullend haar en daar ben ik, om eerlijk te zijn, best tevreden mee. 🙂

  • Romy 3 oktober 2016 op 7:21 pm - Beantwoord

   Dankje 🙂 Ik vind jouw haar ook prachtig! Als klein meisje droomde ik al van een grote bos krullen 🙂 Maar je kunt helaas niet alles hebben 😉

 11. Els 3 oktober 2016 op 9:01 pm - Beantwoord

  Ik vind rood hoor zo mooi :-). Eens wat anders, en altijd nog mooier dan asgrijs… dat heb ik ;-).

  • Romy 3 oktober 2016 op 9:43 pm - Beantwoord

   Grijs heeft ook wel wat, toch? En ooit worden we het allemaal 😉

 12. Saskia 3 oktober 2016 op 9:05 pm - Beantwoord

  Wat lijkt mij dat tof de roodharigendag. Ik moet zeggen dat ik jouw haarkleur ook wel heel erg mooi vind, het is inderdaad gewoon net iets anders dan anders.

 13. Cynthia 3 oktober 2016 op 9:10 pm - Beantwoord

  Ik ben heel blij met mijn peper en zout kleur van nature. En ik vind rood ook mooi. Ik vind ieder mens mooi!!

  • Romy 3 oktober 2016 op 9:44 pm - Beantwoord

   Precies! Iedereen is mooi op zijn eigen manier 🙂

 14. Yvonne 6 oktober 2016 op 12:06 pm - Beantwoord

  ja mooi hoor rood haar! Ik ben meer goudblond dan echt rood, maar ken de scheldwoorden wel helaas. Toch ben ik er nu trots op. Het enige nadeel vind ik dat mijn huid zo snel verbrand. Lijkt mij ook leuk, die roodharigendag!

 15. Lois Lorinde 6 oktober 2016 op 7:46 pm - Beantwoord

  Wat een interessante feiten om te lezen. Ik vind je haarkleur echt prachtig! 🙂

 16. Claire 21 december 2016 op 10:46 pm - Beantwoord

  Haha wat grappig! Mijn moeder heeft ook roodhaar en mijn haar is een beetje rossig. Toen ik nog ‘ombre’ haar had, was het ook heel oranje in plaats van blond. Ik vind rood haar altijd heel mooi 🙂

Recente blogs

Mijn favoriete hoekjes in ons kleurrijke huis (die ik straks best wel ga missen)

11 juli 2023|Interieur|

Verhuizen betekent straks wonen op een prachtige nieuwe plek in een heel fijn huis. Maar verhuizen betekent ook afscheid nemen van een andere, minstens zo fijne plek. Want eerlijk is eerlijk, de afgelopen week rolden er een paar tranen over mijn wang bij het invullen van de verkoopvragenlijst voor dit huis. Het blijft een beetje bitterzoet om straks een 'Te koop'-bord aan het raam te hangen en nooit meer in sommige hoekjes te zitten. Gelukkig zitten de herinneringen niet tussen de muren, maar in mijn hoofd én in de duizenden foto's die ik van dit huis heb. Daarom leek het me mooi om als ode aan dit fijne appartement mijn lievelingshoekjes van dit huis te delen.

Vegetariër of toch veganist? Mijn dilemma’s als vegetariër

6 mei 2022|Persoonlijk, Groen doen|

Vegetariër ben ik alweer 15 jaar. Nooit heb ik ook maar een moment getwijfeld of ik toch weer aan de gehaktballen, frikandellen en ribeyes zou gaan. Vlees en vis komen mijn mond niet in. Maar je kunt natuurlijk nog een stapje verder gaan: vegan eten is nóg beter voor het milieu en de dieren. Hoewel volledig vegan worden niet in de planning zit, eet ik wel steeds vaker plantaardig. Ook stuit ik de laatste tijd meer en meer op vegetariërsdilemma’s Eet ik wel of geen ei? Vervang ik al mijn zuivel door vegan producten? Laat ik zelfs mijn grote favoriet - kaas - volledig staan? Mwah, dat laatste dus niet. Daarom ook de vraag: hoever ga ik in vaker vegan eten en wanneer op welke momenten laat ik dat streven los?

Ja, taal is zeg maar echt mijn ding!

20 november 2016|Lifestyle, Persoonlijk|

Als kind luisterde ik ooit naar een spreekbeurt over wind en ik herinner me nog dat ik achteraf de vraag stelde "Maar waar komt het woord wind vandaan?" Ik denk dat mijn liefde voor taal toen voor het eerst tot uiting kwam. Sindsdien heb ik altijd een enorme passie gehad voor woorden, zinnen en tekst. Ik kan oprecht blij worden als ik een nieuw woord leer en kan ook dolenthousiast zijn als ik ergens een mooie formulering of metafoor tegenkom. De titel van het boek "Taal is zeg maar echt mijn ding" is me dan ook op het lijf geschreven. Hieronder 10 punten die je misschien herkent als je een echte taalfanaat bent.