aaaaaaa 4

Gingers unite! | Wat vond ik van de Roodharigendag?

 • 5 september 2017
 • 44 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

“Het was weer een geslaagde Roodharigendag!” Al jarenlang zie ik steeds in het eerste weekend van september die kop in de krant staan. Om me dan weer te realiseren dat ik dit een dag eerder had moeten weten en ook wel in Breda had willen zijn. Maar dit jaar was ik er op tijd bij, dankzij een lieve lezeres die me erop wees. Yay! Ik reisde af naar het zuiden van ons land om daar met duizenden andere roodharigen Breda onveilig te maken. Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Maar hoe vond ik de Roodharigendag nu echt?

roodharigendag 2017 ervaring

Wat is er te doen op de Roodharigendag?

Op de groepsfoto na, had ik eerlijk gezegd geen idee wat ik me bij de Roodharigendag moest voorstellen. Maar via het programmaboekje kwam ik erachter dat het eigenlijk niet één Roodharigendag is, maar een heel weekend. Al op vrijdagavond kon je in Breda terecht voor een groot openingsfeest, op zaterdag kon je deelnemen aan een pubcrawl en op zondag was het tijd voor de groepsfoto met zo’n 2000 mede-gingers. Maar dat is nog niet alles. Er waren ook overal fotografen aanwezig voor (gratis!) individuele mini-shoots. Ook was er een ‘speed meet’ met andere roodharigen, stonden er trampolines klaar voor de allerkleinsten en werden er lezingen gegeven over o.a. de achtergrond van rood haar. Dat beloofde dus veel goeds!

Dé foto – en ik sta erop!

Eenmaal aangekomen in Breda, hoefden we alleen maar een spoor van roodharigen achterna te lopen naar de Grote Markt. Het is al een belevenis op zich om opeens zoveel mensen met rood haar een publiek te zien vormen. Misschien goed om te weten: de dag is dus ook toegankelijk voor mensen die niet roodharig zijn. Ik nam mijn moeder mee, die een beetje smokkelde en graag even deed alsof haar geverfde rode haar er van nature zo uitziet. Ik gaf haar geen ongelijk! Alleen de fotoshoot is wel echt bedoeld voor roodharigen. Zwaaiend, arm in arm en vooral stralend lachend gingen we met heel veel roodharigen tegelijk op de foto. Dus wie weet kun je me (met een microscoop!) nog op de grote foto in de krant terugzien.

Van kastanjebruin tot rossig blond

Om eerlijk te zijn, belandde ik met mijn moeder al snel op een terrasje in Breda in plaats van fanatiek lezingen te bezoeken en van fotograaf naar fotograaf te hoppen. Vooral de groepsfoto vond ik een belevenis en daarna hebben we de dag vooral vanaf een terrasje en vanuit de gezellige winkelstraten beleefd. Ik kwam mensen tegen met rossig blond stekeltjeshaar, maar ook vrouwen met kastanjebruine krullen tot op hun billen. Er waren kleine kindjes met een prachtige rode krullenbos, gezinnen waarin elk familielid een bos rood haar had, maar ook oudere mensen met grijs haar en een subtiele rode gloed erdoorheen. Allemaal verschillende mensen: groot, klein, extravert, introvert, Nederlands, Engels, Israëlisch… Iedereen is anders, maar toch heb je één ding met elkaar gemeen: je haarkleur.

Normaal zo gewoon, nu even bijzonder

De Roodharigendag was voor mij geen dag die ik nooit meer vergeet, maar wel een dag die ik zeker nog eens wil beleven. Al is het alleen al om er als roodharige eens bewust bij stil te staan dat je haarkleur best bijzonder is. In het dagelijks leven is het voor mij de normaalste zaak van de wereld dat ik rood haar heb. Soms vind ik het zelfs lastig, als er zestienjarige jongetjes zijn die me naroepen met ‘vieze ginger’. Nu zit ik daar niet heel erg over in (zie ook dit artikel), maar leuk is anders. Door zo’n dag tussen de andere roodharigen en met alle fotografen voelt het dan toch opeens als iets speciaals en moois om rood haar te hebben. Bij het naar huis gaan, streek ik dan ook nog eens extra met mijn hand door mijn haren. Yep, ik kan zeggen dat ik best een trotse ginger ben.

Roodharigendag 2018

Heb jij rood haar en lijkt het je leuk om volgend jaar ook naar de Roodharigendag te gaan? Leuk! Ook ik wil volgend jaar zeker proberen om weer te gaan. Volgend jaar vindt de Roodharigendag trouwens niet in Breda plaats. Waar het dan wel wordt georganiseerd, wordt later nog bekend gemaakt. Ik ben benieuwd.

Welke kleur haar heb jij en ben jij tevreden over je haarkleur?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Neverdullmoments 5 september 2017 op 7:34 am - Beantwoord

  Ik ga zo even kijken of ik je kan spotten op de foto haha. Leuk dat je hierheen bent geweest, lijkt me inderdaad een leuke ervaring! Zelf heb ik donkerblond haar met een paar verdwaalde grijze haren, haha.

  • Romy 6 september 2017 op 12:03 am - Beantwoord

   Haha, die grijze haren zijn vast gewoon stiekeme highlights door de zomerzon 🙂 Ik vind je haar in ieder geval prachtig. Stiekem kan ik altijd wel jaloers zijn op lang, dik haar.

 2. Sylvia 5 september 2017 op 7:35 am - Beantwoord

  Leuk hoor zo’n dag. Lijkt mij heel bijzonder om een keer mee te mogen maken. Ben benieuwd of iemand je kan vinden op de grote groepsfoto?

 3. Josephine 5 september 2017 op 7:46 am - Beantwoord

  Ontzettend leuk artikel! Echt gaaf dat je naar die dag bent gegaan – dat zou ik ook hebben gedaan, als ik rood haar had. Er is echter geen roodharige in mijn familie te bekennen. En goh, dat jouw moeder geen rood haar heeft – dat zou je van de foto’s niet zeggen!

  Stom dat je soms nog wordt nageroepen om je haar. Het doet me denken aan het liedje ‘Prejudice’ van Tim Minchin. Maar daar zit wel een hele knappe woordgrap in: https://www.youtube.com/watch?v=KVN_0qvuhhw (aanrader!).

  • Romy 6 september 2017 op 7:38 am - Beantwoord

   Wat ontzettend leuk, dat liedje! Dat zou iedere roodharige eens moeten luisteren. Dankje voor de link 🙂
   Wat betreft het rode haar van mijn moeder, ze verft het al sinds mijn geboorte rood en bijna iedereen denkt inderdaad dat ik de kleur van haar heb. Van nature hebben mijn ouders allebei bruin haar, maar mijn oma had vroeger rood haar. Het heeft dus eigenlijk een generatie overgeslagen 🙂

 4. Iris 5 september 2017 op 7:54 am - Beantwoord

  Wat grappig dat daar een speciale dag voor bedacht is!! Echt leuk! Volgens mij heb je het echt naar je zin gehad. Ik vind het ook leuk dat ze dat soort dagen ook voor bijvoorbeeld Tweelingen organiseer organiseren.

 5. Darina 5 september 2017 op 9:29 am - Beantwoord

  Leuk dat je hier naar toe bent geweest, lijkt me heel bijzonder. Ik wist niet dat er een speciale dag voor was 🙂 Het klinkt heel gezellig allemaal.

 6. Loes 5 september 2017 op 9:39 am - Beantwoord

  Zo leuk dit! Mijn schoonzussen en -moeder gaan afgelopen jaren al en ik hoor altijd positieve verhalen!

 7. Amy 5 september 2017 op 9:47 am - Beantwoord

  Wat grappig dat je dit gedaan hebt, het lijkt me inderdaad bijzonder om zo’n groepsfoto te maken. En verder is Breda vooral een hele leuke stad, dus groot gelijk dat je lekker de stad in bent gegaan!

  • Romy 6 september 2017 op 12:03 am - Beantwoord

   Haha, ik ook! Ik vrees dat je dan wel héél goed zou moeten zoeken op de foto 😉

  • Romy 6 september 2017 op 12:06 am - Beantwoord

   Ja, het was echt een hele leuke dag! En inderdaad zo leuk dat ze dat soort dagen organiseren voor bijvoorbeeld roodharigen of tweelingen. Het grappige is dat mijn broertjes een tweeling zijn, dus ik heb de roodharigendag en zij die tweelingendag 😉

  • Romy 6 september 2017 op 12:07 am - Beantwoord

   Ja, zeker weten! Breda is echt een heerlijke stad. Ik vond het alleen al een hele leuke winkelstad met zowel alle grote ketens als leuke kleine boetiekjes.

 8. Elisabeth 5 september 2017 op 9:48 am - Beantwoord

  leuk artikel om eens vanuit een roodharige te lezen hoe zo’n dag eruit ziet 🙂 ik heb donker bruin haar en ben er dik tevreden mee. Zijn wel eens mensen die vragen of ik het een andere kleur zou willen verven maar dat wil ik echt niet. Heb wel eens een keer gehad bij de kapper dat ze niet geloofden dat het mijn eigen haar kleur was omdat er zo een mooi kleurverloop in zit.

  • Romy 6 september 2017 op 12:08 am - Beantwoord

   Wat een leuk compliment om van de kapper te ontvangen! En waarom zou je je haar inderdaad verven als je zelf heel tevreden bent? Zo te horen heb je al van jezelf een prachtige kleur 🙂

 9. Madelon 5 september 2017 op 9:58 am - Beantwoord

  Lijkt mij inderdaad bijzonder om mee te maken! Ben benieuwd of ik je kan vinden op de foto haha

 10. Linda 5 september 2017 op 10:06 am - Beantwoord

  Ik vind het zo grappig dat hier een speciale dag voor wordt georganiseerd! Ben erg benieuwd naar de foto, rood harigen kom je inderdaad niet zo vaak tegen.

  Zelf vind ik mijn eigen haarkleur maar saai, en heb het inmiddels al in tientallen verschillende kleuren en tinten geverfd. Maar ben dat nu langzaam aan uit aan het laten groeien. Ik heb een donkere as blonde kleur en ben stiekem wel benieuwd hoe het mij nu staat 🙂

 11. Anna 5 september 2017 op 11:36 am - Beantwoord

  Ik vind rood haar zo tof! Helemaal leuk als je dan ook nog sproetjes hebt. Ik bedoel, de meeste mensen kunnen er alleen maar jaloers op zijn ;-). Ik wilde mijn haar eens in een koperkleur verven, alleen de kapper raadde het af vanwege mijn bruine ogen en donkere wenkbrauwen, oh well… Echt ontzettend leuk dat zo’n dag wordt georganiseerd voor roodharigen, ik had er nog nooit van gehoord.

 12. Priscilla 5 september 2017 op 11:52 am - Beantwoord

  Ik wist helemaal niet dat er zoiets bestond als een roodharigen dag. Ik ben stiekem ook wel een beetje jaloers op je mooie rode lokken. Ik zou willen dat ik ook van nature zo mooi rood haar had. Ach, gelukkig bestaat er tegenwoordig haarverf. je dag klinkt trouwens behoorlijk geslaagd en ’t lijkt me heel leuk om mensen te ontmoeten die ook van nature ‘ginger’ zijn. Ik hoorde laatst dat roodharigen aan het uitsterven zijn (oke, niet in die woorden) en dat ’t over 150 jaar maar zo kan zijn dat rood haar niet meer bestaat.

 13. Nesrin 5 september 2017 op 12:02 pm - Beantwoord

  Wat leuk! Ik wist helemaal niet dat er zo een dag bestond. Ik vind jouw haarkleur prachtig, je mag er echt trots op zijn dat het niet uit een pakje komt en helemaal van jou is.

  • Romy 6 september 2017 op 12:09 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jouw haar geverfd is! Ik dacht namelijk echt dat je van jezelf heel donkerbruin haar had. Nu ben ik wel heel benieuwd hoe asblond je zal staan. Ik vind in ieder geval dat je prachtige, lange haren hebt 🙂

  • Romy 6 september 2017 op 12:10 am - Beantwoord

   Wat een lief compliment! 🙂 Ik vind jouw lange haar met slag trouwens ook echt prachtig. Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd hoe een koperkleur je zou staan 🙂

  • Romy 6 september 2017 op 12:12 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! En wat grappig om te horen dat roodharigen steeds zeldzamer worden. Stiekem hoop ik weleens dat ik later ook roodharige kinderen zou mogen krijgen. Het lijkt me heel bijzonder als ik mijn haarkleur zou kunnen doorgeven. En dan worden we meteen tegen uitsterven beschermd 😛

  • Romy 6 september 2017 op 12:12 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie!

 14. Sandra 5 september 2017 op 12:56 pm - Beantwoord

  Echt leuk dat er zo’n speciale dag elk jaar wordt georganiseerd voor mensen met rood haar! Heb het inderdaad al eens voorbij zien komen ja. Grappig ook dat er dan zo’n foto wordt gemaakt met zijn allen! En jaaaa je mag echt trots zijn op je mooie haar. 😀

  • Romy 6 september 2017 op 12:12 am - Beantwoord

   Dankjewel 😀 En inderdaad echt zo leuk dat er zo’n dag bestaat!

 15. evelien 5 september 2017 op 2:57 pm - Beantwoord

  Jaaa zo leuk dat ze zo’n dag hebben in Breda, ik hoorde het een aantal keer van mijn vriend!
  Ik heb zelf blond haar en ben er erg blij mee, ik vind alle haarkleuren wel wat hebben. <3
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 6 september 2017 op 12:13 am - Beantwoord

   Gelijk heb je! Alle haarkleuren zijn eigenlijk wel mooi 🙂 Ik vind jouw haar ook erg mooi!

 16. Jenn 5 september 2017 op 5:24 pm - Beantwoord

  Leuk zo’n dag! Ik ben van mezelf donkerblond, maar verf het donkerbruin. Rode verf heb ik er ook wel eens in gehad 🙂

 17. Lianne 5 september 2017 op 10:53 pm - Beantwoord

  Wat leuk dat je naar de Roodharigendag bent geweest! Lijkt me wel grappig om te zien, allemaal ‘gingers’ bij elkaar 🙂 Zo zie je maar dat jouw haarkleur eigenlijk heel bijzonder is. Want volgens mij bestaat er geen blondharigendag, of brunettesdag. Dus je mag er zeker trots op zijn 🙂

 18. Beautyjuf 6 september 2017 op 6:41 pm - Beantwoord

  Wat leuk dat je hier een verslag over hebt geschreven! Het lijkt mij voor jou zo bijzonder om allemaal mensen tegen te komen met dezelfde haarkleur. Een soort saamhorigheidsgevoel.

  • Romy 6 september 2017 op 9:31 pm - Beantwoord

   Precies, het was inderdaad echt zo’n saamhorigheidsgevoel! Ook al ken je eigenlijk bijna niemand, toch voel je je op een of andere manier met elkaar verbonden.

 19. Loes | Gewoon iets met Loes 7 september 2017 op 1:12 pm - Beantwoord

  Ha leuk! Ik zie ook altijd pas later dat het geweest is. Zelf heb ik niet echt rood haar, maar wel rossig. Vroeger vaak mee gepest overigens, maar ik ben super blij met de kleur. Omdat er van nature zo veel verschillende kleuren in zitten hoef ik het tot op heden nog steeds niet te verven (hoewel ik op mijn 34e al best wat grijze haren heb). Mensen vragen wel eens welke kleur ik er in he b gestopt, haha, maar het is dus puur natuur. Het lijkt me best wel leuk om zo’n dag eens mee te maken, mijn zusje heeft wel wat meer rood haar dan ik, en we hebben het er wel eens over gehad, maar ben er nog nooit geweest.

  • Romy 7 september 2017 op 8:44 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jij ook rossig haar hebt! En je mag ook zeker trots zijn op je haarkleur, al helemaal als mensen soms denken dat je er haarverf voor hebt gebruikt! Ik kan je zeker aanraden om eens naar de roodharigendag te gaan. Niet iedereen die daar rondloopt, heeft echt vuurrood haar. Juist die mix aan tinten rood is zo leuk bij de aanwezigen.

 20. yvonne 8 september 2017 op 11:40 pm - Beantwoord

  Ik heb zelf bruin haar en ben er blij mee. Weet alleen niet zo goed waar de naam rood vandaan komt. Want ik vind het eigelijk niet rood. ( bedoel ik niet vervelend hoor) Gebruik jij ook die shampoo speciaal voor jouw haarkleur?

  • Romy 9 september 2017 op 8:04 am - Beantwoord

   Haha, dat heb ik mezelf ook weleens afgevraagd inderdaad. Eigenlijk is mijn haar meer oranje, maar toch wordt het rood genoemd. Grappig eigenlijk!
   Ik gebruik zelf geen shampoo voor mijn haarkleur. Ik ben die eigenlijk nog nooit tegengekomen voor natuurlijk rood haar 😉

 21. Yvonne 9 september 2017 op 8:59 am - Beantwoord

  Hoi Romy,

  Het grappige is dat die producten er wel zijn geweest. O.a. van Andrelon juist voor natuurlijk niet geverf rood haar. Maar het werd uit de schappen gehaald omdat het te weinig verkocht werd. Er was toen een roodharig meisje dat een actie was gestart om het in het assortiment te houden maar het is haar dus niet gelukt.

  • Romy 10 september 2017 op 8:58 am - Beantwoord

   Oh wat grappig om te weten. En wat leuk dt een roodharig meisje toen zelfs actie heeft ondernomen. Ik kan me voorstellen dat speciale haarverzorgingsproducten voor roodharigen ook niet heel winstgevend zijn 😉

 22. Laurine 10 september 2017 op 11:54 am - Beantwoord

  Zo leuk dat je naar dit evenement bent geweest! Het lijkt me heel fijn om met allemaal andere roodharigen een dagje trots te zijn op die prachtige haarkleur. Ik ben zelf ook roodharig, maar ik ben er nog nooit heen geweest. Ik merk altijd pas achteraf dat het evenement heeft plaatsgevonden, oeps. Maar nu ga ik het toch wat beter in de gaten ouden en misschien dat ik volgend jaar ook deelneem!

  • Romy 10 september 2017 op 6:01 pm - Beantwoord

   Haha, ik heb dus precies hetzelfde jarenlang gehad met de Roodharigendag. Ik kwam er altijd de dag erna achter. Ik geloof dat er aan de PR voorafgaand aan de Roodharigendag nog wel wat te verbeteren valt dus 😉 Leuk dat je volgend jaar misschien ook wilt gaan! Ik vind jouw rode haar ook heel erg mooi!

 23. Jessica J. 11 september 2017 op 1:01 pm - Beantwoord

  Lijkt me zo bijzonder om mee te maken! Jouw haarkleur is zo mooi. Velen kleuren hun haar rood, maar jij hebt gewoon the real deal. Mag je trots op zijn!
  Ik heb erg donkerbruin haar. Ik heb wel vaker een kleurtje overwogen, maar het lijkt me zo’n gedoe omdat ik gegarandeerd moet bleken. Ik heb me voorgenomen dat ik m’n haar pas kleur als ik te grijs geworden ben. 😉

  • Romy 12 september 2017 op 7:31 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment over mijn haarkleur!:) Ik ben er ook echt heel blij mee. Ooit was dat anders, maar inmiddels kan ik mijn rode lokken zeker wel waarderen. Jij hebt ook een prachtige haarkleur trouwens. Ik vind donker haar zelf ook heel erg mooi.

 24. Vivian 7 december 2017 op 3:00 pm - Beantwoord

  Wat leuk dat je er geweest bent! Ik denk dat ik hetzelfde zou doen als jij haha, gewoon lekker op een terrasje gaan zitten en genieten van het feit dat je er toch een keer geweest bent. Het is waarschijnlijk meer het daar zijn, samen met heel veel anderen, dan dat je je echt geroepen voelt om speciale dingen te gaan doen omdat je rood haar hebt haha.

  • Romy 8 december 2017 op 7:20 am - Beantwoord

   Helemaal waar! Op de roodharigenfoto na, hoefden veel activiteiten van mij niet zo 😉 Maar het is alleen al leuk om rond te kijken naar alle roodharigen die opeens door de stad lopen.

Recente blogs

5 fijne tips om vandaag EXTRA lief voor jezelf te zijn

14 februari 2019|Persoonlijke groei|

14 februari. Dé dag waarop je je dierbaren eens flink in het commerciële zonnetje kunt zetten. Of niet, omdat je het te veel commercieel gedoe vindt. Dat kan natuurlijk ook! Maar hoe zit het nu eigenlijk met jezelf? Of je nu je leven deelt met een partner die je vandaag overlaadt met Valentijnscadeaus of juist hoopvol naar d