Een roze keuken? Als je mij vorig jaar had verteld dat wij daar nu eigenaar van zouden zijn, had ik je vast voor gek verklaard. Maar toen we een huis kochten met een vervallen jaren-’90-keuken, gingen er opeens heel veel deuren open. We kregen de kans om een keuken uit te zoeken die álles had wat we wilden. Nadat Bart en ik eerst wat stijlverschillen moesten zien te overbruggen, kwamen heel wat dromen uit: roze tegels, een lichtgrijs aanrechtblad, oneindig veel opbergplek, een la met kruidenpotjes op alfabet en een fornuis zonder logge afzuigkap erboven. Vol trots laat ik je onze roze keuken vol kleur zien.
De roze keuken: hoe het begon
Een keuken uitzoeken hadden wij allebei nog nooit gedaan. Wel had ik inmiddels talloze horrorverhalen gehoord over gewiekste keukenverkopers, kapot afgeleverde kastjes en mensen die later spijt kregen van keukenkeuzes. De spanning sloeg nog net niet bij voorbaat al toe. We waren al een paar keukenwinkels binnengelopen, maar ik had geen idee waar ik het moest zoeken. Ook hadden Bart en ik verschillende wensen voor de keuken én hadden we best een lastige ruimte door het grote raam in onze keuken.
Gelukkig hoefden we de keukenkeuzes niet in ons eentje te maken. Ik kende interieurontwerper Marije van Studio Yellow Block doordat ik eerder de webteksten voor haar had geschreven. Haar kleurrijke ontwerpstijl sprak ons allebei enorm aan. Dus besloten we Marije in te schakelen voor een keukenontwerp.
Ik kreeg destijds veel vragen als “Kun je niet gewoon zelf een ontwerp maken?” of “Is dat echt nodig, een interieurontwerper?”. Wij zijn zelf heel blij dat we er wél een specialist bij hebben betrokken. Wij vonden het héél fijn om iemand te hebben die volledig aan onze kant stond en er geen baat bij heeft of we bijvoorbeeld voor het duurdere materiaal kiezen of niet. Ook komen bij een keuken veel keuzes kijken die verder gaan dan smaak. Waar komen de stopcontacten, lichtpunten en apparatuur? Wat voor materiaal kies je voor de kastjes? Een interieurontwerper kan je in dat alles wegwijs maken. Ook had Marije veel slimme ideeën over de indeling. Zo wilden wij eerst een U-vormige keuken, maar vertelde Marije ons dat dat in de praktijk veel duurder zou uitpakken én nauwelijks extra opbergruimte opleverde.
De before-situatie
Laat ik voor de vorm nog eens de (niet al te vrolijke) before-situatie van onze keuken erbij pakken. De foto’s komen van Funda.
De oude keuken ziet er trouwens op de Funda-foto’s – zoals altijd op Funda – iets rooskleuriger uit dan hij in werkelijkheid is. De kastjes hingen scheef, op het fornuis ontbraken vier knoppen, de witte kastjes waren inmiddels geel uitgeslagen, op het aanrecht zaten vlekken en de koelkast was onmogelijk nog te gebruiken. Ook ontbrak er een afzuiginstallatie. Overigens vond ik het zelf wel fijn dat we begonnen met een keuken die duidelijk aan vervanging toe was. Daardoor voelden we ons niet bezwaard om de keuken eruit te slopen en voor onze nieuwe droomkeuken te gaan.
Keuzes, keuzes en nog meer keuzes
Het begon allemaal met twee moodboards. Ja, precies zoals je in de bekende woonprogramma’s ook vaak ziet. Bart en ik mochten allebei Pinterest-foto’s uitzoeken die pasten bij onze ideale keuken. Barts moodboard was lichtgrijs met donkerblauw en stoere details. Mijn ideale keuken had een roze en geel tintje, houten kastjes en een lichtgrijs blad. Gelukkig zag Marije ook de overeenkomsten en wist ze ondanks onze uiteenlopende stijlen een ontwerp te maken waar we allebei heel gelukkig van werden. Een ontwerp met mijn roze tegels en Barts grijze kastjes én een houtlook-kast om het grijze te doorbreken!
Over een paar dingen waren Bart en ik het direct eens. Dat er een kookeiland moest komen bijvoorbeeld. Of beter gezegd: een “schiereiland”, omdat het vast zit aan de muur. In het oude huis hadden we ook een schiereiland en we vonden het allebei altijd zo gezellig om tijdens het koken met visite te kunnen kletsen.
Daarna volgden nog veel andere keuzes. Wat ik zelf erg fijn vond, was dat Marije staaltjes had van allerlei materialen. Daardoor konden we nog beter bepalen welke kleur grijze kastjes we bijvoorbeeld wilden en wat voor aanrecht bij ons paste. Ook fijn: Marije legde precies uit waarom het ene aanrechtblad duurder is dan het andere, en wat de voor- en nadelen zijn van verschillende kastjesmaterialen. Dat maakte het makkelijker om knopen door te hakken. Zo kozen wij wél voor een duurder (want: hufterproof én mooi) aanrechtblad, maar niet voor een prijzig zespitsfornuis.
De foto’s bij dit artikel (behalve de Funda-foto’s van de before-situatie) zijn gemaakt door Esther Scherpenzeel.
Niet wit, wel grijs
Achteraf ben ik heel blij dat we voor een neutrale grijze keuken zijn gegaan en dat je de kleur vooral in de tegels terugziet. Door de grijze basis gaat de keuken niet snel vervelen en past hij altijd in het interieur. Ook vind ik grijs zelf wel een chique kleur voor een keuken. In ons vorige huis zat een witte keuken en ik stoorde me er altijd aan dat je daar elke vingerveeg op kon zien. Ook mocht het van mij wel iets specialer dan de witte tint die iedereen al heeft. Grijs bleek een perfect alternatief, waar we allebei blij van werden.
Voor de hoge kasten kozen we houtlook-materiaal. Dat maakt alles bij elkaar niet één en al grijs. In de houten kasten zitten onze vriezer, koelkast en opbergruimte. En oh ja, ook heel handig: in de kast zit ook onze magnetron verstopt. We misten de magnetron allebei heel erg in onze vorige keuken, maar ik vind het persoonlijk niet het meest mooie keukenapparaat. Ideaal dus dat we het zo konden wegwerken!
De keuken is trouwens volledig gemaakt en geïnstalleerd door Jorik Maakt. Hij is een heel gepassioneerde én vakkundige meubelmaker en maakt de meest geweldige meubels, inbouwoplossingen en dus ook keukens. Heel blij met zijn vakwerk én met hoe hard hij hier zeker een week lang heeft gebikkeld om de keuken zo mooi te krijgen als die nu is!
Een vleugje roze in de tegels
Het vleugje kleur zochten we niet in de kastjes zelf, wél in de nogal opvallende tegels. Oh, wat een droom! Al zolang ik me kan herinneren, roep ik dat ik roze tegels in een keuken prachtig vind. Het is precies geworden zoals ik daar altijd van droomde. De tegels komen zowel terug bij het barretje als in de hoek van onze keuken. Ze fleuren de boel lekker op, vind ik zelf. De keuken wordt er zoveel vrolijker door dan als we hier voor neutrale tegels waren gegaan.
Het was nog wel een zoektocht naar de perfecte tegel. Uiteindelijk vonden we online deze prachtige “Hollandse witjes” bij een tegelwinkel uit Limburg. Toen de staaltjes direct in de smaak vielen, besloten we ervoor te gaan. Et voilà, een roze tegelmuur it is! We vinden het zelf allebei heel leuk dat de tegels wel opvallend roze gekleurd zijn, maar tegelijkertijd keurig symmetrisch op de muur zitten. Daardoor oogt het toch rustig.
Tegels: By Goof ‘Oud-Hollandse witjes roze’
It’s all in the details: de nisjes in onze roze keuken
Een superleuk idee van Marije was om de zijkant van de keuken minder massief te maken door met nisjes te werken. Jorik heeft de nisjes heel mooi gemaakt. Er zit onder andere een nisje in het schiereiland om de ruimte op een leuke manier te benutten. In het nisje staan een paar van mijn favoriete vegetarische en vegan kookboeken en wat fleurige decoratie. Mijn favoriet? Deze roze vaas van Zuiver met de vilten bloemen die ik ooit in Kopenhagen kocht. Heel mooi om te zien hoe spullen die je al had liggen opeens perfect blijken te passen in je nieuwe roze keuken!
Roze vaas: Zuiver ‘Fajen Concrete vaas roze’
Vilten bloemen: winkeltje in Kopenhagen
Oranje vaas: &Klevering ‘Ray vaas oranje’
Kleine roze vaas: HK Living ‘vaas 70’s XS’
Opbergmandjes: IKEA
Ook onze hoge kast kreeg een klein nisje. Dat maakt het geheel minder massief. Ook vind ik het er zelf erg vrolijk uitzien als je de kamer binnenstapt. De deur naar de hal zit pal naast deze kast. Nu is dit vrolijke nisje het eerste wat je ziet als je een stap in de kamer zet. Hoe leuk! We hebben vooral al veel complimenten gekregen over Happy Harry: dat is het lachende bloempotje dat gasten gezellig welkom heet 😉
Ronde witte vaas: QUVIO donut-vaas
Oranje/roze schaaltje op voet: OYOY ‘Toppu schaal op voet’
Oranje kaars met takjes: Kwantum
Bloempotje met lachend gezicht: PLNTS.com
Fotolijstje met quote: Desenio
Roze kopjes: HK Living ‘Espresso Mug Pink’
Schaaltjes: Xenos en Søstrene Grene
Het plankje vol spullen
Eén van de dingen die op mijn moodboard stonden, zijn voorraadpotten. Ik vind het altijd geweldig als mensen een deel van hun kook- en bakingrediënten in potten tentoonstellen. Het voelt voor mij altijd als een glimp mogen opvangen van de dingen die iemand graag maakt of eet. Dat wilde ik ook! Gelukkig hebben wij een mooi hoekplankje in onze keuken, waarop ruimte genoeg is om potten uit te stallen. De meeste ingrediënten die je hier ziet shinen, heb je vast al eens in mijn recepten gespot: amandelen, penne, Speculoos-koekjes, pompoenpitten, havermout en – uiteraard! – chocola.
Los van de in potten gestopte etenswaren, staan op het plankje ook onder andere wat favoriete roze kommen, een peper-en-zoutstel (dat we overigens niet gebruiken…) en een paar keramieken huisjes. Het oranje huisje kregen we van Barts vader cadeau toen we net het goede nieuws hadden gehoord dat wij de nieuwe eigenaren van dit huis zouden worden. Extra mooi dus dat dit huisje een centrale plek heeft gekregen boven de roze keuken!
Voorraadpotten: Dille & Kamille en IKEA
Witte huisjes: Dille & Kamille
Oranje huisje: cadeau gekregen
Roze servies: LOODS5 en Blokker
Mandjes: Flying Tiger
Peper-en-zout-stel: Action
Roze waterkoker en gele citroenvaas
Ook al moet een keuken vooral praktisch zijn, ik kon het toch niet laten om tussen Barts grote keukenliefde (zijn koffiezetapparaat) en ons handige keukenhulpje (de messenset) leuke keukendecoratie neer te zetten. De roze waterkoker zocht ik speciaal bij onze roze keuken uit, maar bleek helaas een grote miskoop. De letters bladderden er al na 4 weken af en de waterkoker is zeker niet de kwaliteit waar ik op had gehoopt. Hopelijk houdt hij het nog een paar jaar vol en spotten we dan ooit een beter en net zo roze exemplaar.
Snijplanken zijn mijn grote voorliefde voor op het aanrecht (maar dan voor de sier, zéker niet om op te snijden – Bart verklaart me altijd voor gek als ik dat zeg!). Ik gebruik ze vaak voor foodfoto’s, maar vind ze ook perfect decoratiemateriaal. En dan is er ook nog de gele citroenvaas die ik laatst op Marktplaats kocht. Ja, ik word erg blij van de vrolijke bedoening op ons aanrecht. Tegelijkertijd houden we het kookeiland juist bewust vrij leeg, dus er is zeker nog genoeg werkblad over.
Roze waterkoker: Create (maar geen aanrader!)
Citroenvaas: Des Pots (via Marktplaats)
Kunstbloemen: Loods5
Lees ook: Je keuken decoreren (en eigen maken)? 20 leuke ideeën!
Nooit meer opbergruimte tekort
Een van onze ergernissen in het vorige huis was het gebrek aan opbergplek in de keuken. Onze keuken was in principe enorm voor een appartement. Maar omdat we een overdreven grote oven hadden en ook de wasmachine in de keuken stond, hadden we maar twee lades aan opbergplek. Je kunt je vast voorstellen dat we – mede door mijn grote kook- en bakliefde – met chronisch uitpuilende lades kampten. Vooral in onze overvolle broodbeleg- en noten-la was het altijd een zoektocht naar de juiste spullen. Ik ben groot opruimfan, maar met zo weinig plek viel er niet tegenop te Marie Kondo’en.
Gelukkig hebben we van dát probleem geen last meer. Met één hoge kast, een L-vormige keuken vol kastjes én meerdere lades in het kookeiland hebben we zat opbergplek om heel lang mee vooruit te kunnen. In sommige kastjes staat het servies netjes uitgestald en in alle lades is plek om ingrediënten netjes uit te stallen in voorraadpotten. Ook zorgde Jorik voor een slimme kastjesindeling. Zo zitten in de breedste lades insteeklades verstopt, waardoor we de ruimte nog handiger kunnen gebruiken.
Sinds afgelopen weekend is ook nog eens mijn ultieme keukenla-droom uitgekomen: ik kocht kruidenpotjes om alle kruiden keurig in dezelfde potjes te kunnen stoppen. Wat een feest dat zelfs de kruidenla heeft plaatsgemaakt voor een georganiseerde rij potjes op alfabetische volgorde (yup, ik kon het niet laten…).
Het barretje met de bloemen
Grappig om te weten: ondanks dat ik een ware kook- en bakfan ben, is er één plek in de keuken waar ik vaker te vinden ben dan achter de pannen op het fornuis: aan het barretje. Eerder twijfelden we nog of je zo’n bar in je keuken nou eigenlijk wel echt gebruikt of dat mensen zoiets puur voor de sier in hun keuken zetten. Maar wat ben ik blij dat we toch voor een keuken mét barretje zijn gegaan! De meeste blogartikelen op Vaker Vrolijk van de laatste tijd zijn namelijk op één van deze twee barkrukken getypt. Jawel: ik breng heel wat tijd op deze centrale plek in de keuken door. Ook als er niet wordt gekookt.
Nu helpt het vast mee dat onze barkrukken héérlijk zitten. Het was best een gok om de barkrukken online te bestellen, maar we hadden zeker geen spijt toen we ze uitpakten. De krukken zien er niet alleen heel tof uit, maar zitten ook fantastisch. Ongetwijfeld kun je er niet 5 uur achter elkaar ergonomisch aan werken, maar voor 2 uur bloggen aan de bar zit het prima.
Al bloggend op de barkruk heb ik trouwens ook meteen uitzicht op een van mijn lievelingsaankopen van onze keuken: takken met kunstbloesem. Ik kocht ze laatst bij Bloshing en vind ze fantastisch mooi. In mijn ogen zijn kunstbloemen absoluut de investering waard (en als je het juiste adres vindt hoef je er niet honderden euro’s aan kwijt te zijn). En het grappige is: toen dit boeket stond, voelde de keuken meteen helemaal af. Zonder dat we het wisten, was dit precies wat hier ontbrak.
Barkrukken: Sav & Okse
Vaas: cadeau gekregen van mijn schoonzusje
Kunstboeket: Bloshing
Roze/oranje mokjes: Xenos
Lampjes boven het aanrecht: Zuiver ‘Left Concrete hanglamp grijs’
En dan dé kookaanwinst: onze inductieplaat
Ons duurste en ook meteen favoriete onderdeel van de roze keuken is de inductieplaat. Eén van de dingen waar Bart en ik het direct over eens waren, was dat we op inductie wilden koken. Dat is niet alleen duurzamer dan koken op gas, maar het scheelt ook nog eens heel veel schoonmaakwerk. In het oude huis was het fornuis schoonmaken altijd een taak op zich; nu is het zo gepiept.
Nóg een fijn voordeel van onze inductieplaat is de ingebouwde afzuiger. En ja, dat werkt dus echt zo goed als de keukenverkopers op tv in hun verkooppraatjes beweren. Wij vinden hem zelfs beter zijn werk doen dan de afzuigkap in ons appartement. Verder was het voor ons een ideale oplossing. In onze keuken zat nog geen afzuigsysteem; anders moesten we dat helemaal aanleggen. Ook is een afzuigkap boven een kookeiland nogal een flinke toeter die midden in de ruimte hangt. Daar hebben we nu geen last van.
Onze inductiekookplaat is van Siemens, net als de andere apparatuur. Het aanrechtblad is van Cosentino en is van het materiaal ‘Dekton’ gemaakt.
Onze roze keuken: de trots van het huis
Een droomkeuken uitzoeken was zeker iets wat op mijn bucketlist stond. Maar ik had nooit verwacht dat die droom al bij de aankoop van ons nieuwe huis zou uitkomen (mede mogelijk gemaakt door het niet zo flatteuze vorige exemplaar dat hard naar vervanging snakte). Wat ben ik blij dat we nu dé keuken hebben die al onze wensen afvinkt. Keuken en bakken is er nog leuker op geworden, nu we een praktische én mooie keuken hebben waarin de lades nooit meer uitpuilen.
Wat voor keuken heb jij?
Sommige productlinks in dit artikel zijn affiliate links.
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
25 kleine blijmakers op een doodgewone dag
Doodgewone dagen, we kennen ze allemaal. De eerste werkdag na een geweldig leuk weekend bijvoorbeeld of zo'n propvolle dag waarop je van hot naar her sjeest om alle punten in je agenda te kunnen afronden. Of die ene druilerige doordeweekse dag waarop je niets anders kunt doen dan vanachter je laptop naar de regendruppels op het raam staren. Het hoort er op z'n tijd allemaal bij, maar echt enthousiast word je er misschien niet van. Gelukkig zijn er genoeg simpele manieren om een doodgewone dag net iets leuker te maken. Dit zijn 25 kleine blijmakers waarmee je zelfs de maandag na een geweldige vakantie kunt opleuken.
Blij Lijstje #28 | Opgeruimd staat netjes (x3)
Als je jezelf na een half jaar eindelijk dé gele jurk cadeau doet, is dat natuurlijk wel een plek op het Blije Lijstje waard. Maar naast die nieuwe aanwinst waren er nog veel meer blijmakers de afgelopen weken. Zo had ik een paar gevalletjes "Opgeruimd staat netjes" en beleefde ik zowel een plantenfail als een grote plantprestatie. Ook ontdekte ik - wonder boven wonder - voor het eerst in mijn leven een serie die mij tot bingewatchen zette. Lees verder voor meer blije momenten!
Inkiekje #70 | Antwerpen, appels plukken & de analyse die ik mezelf cadeau deed
Het ene weekend sta je op de step in Antwerpen. Het andere weekend pluk je twee kilo appels om als de doorsnee huismus in de herfst appeltaart te bakken. De afgelopen twee weken ging ik van ziek op de bank naar een stuk fitter en vrolijker een kleurconsult bijwonen. Ik genoot van de herfst, liet bepalen welke kleuren kleding bij mij passen, schoof aan bij restaurant Joeri en kwam van de supermarkt terug met spullen die niet helemaal op het lijstje stonden. Dit is weer een inkiekje in mijn afgelopen twee weken.
Ik vind jullie keuken zó prachtig! En hoe tof dat dat nu professioneel is vastgelegd. Zo’n ingebouwd afzuigsysteem lijkt me echt ideaal. Ik zie het op tv regelmatig en vraag me dan inderdaad af of het werkt, maar ja dus.
Heel mooi geworden en ook zo praktisch! Ik mis mijn oude keuken, die we zelf gebouwd hadden. Maar ja, we hebben nu een mooie keuken die we nog prima kunnen gebruiken. Toch kriebelt het al en denk ik al stiekem aan een mooie nieuwe handgemaakte keuken. Wel met Ikea-onderdelen – hun laden zijn fantastische en hun hoek-draai-kastjes zijn subliem! – , maar verder met echt hout als het kan. En dan ook hier een afzuigsysteem naar buiten. Hoewel dat systeem bij jullie ook wel handig is, zeker met de kat… (die van ons zit steeds op de afzuigkap).
Ik ben sinds vorig jaar trotse eigenares van een klein huisje.
Toen ik ging kijken voor een keuken was de eerste reactie overal.
-Dan moet je iets neutraal nemen, dan krijg je het later gemakkelijker verkocht-
Maar ik ben van mening. Ik ga daar wonen. Ik moet elke dag, en misschien wel elke dag van de rest van mijn leven, naar die keuken kijken. Ik neem wat ik wil!
Dus nu staat er een mooie pastel groene keuken.
En ik ben er trots op. Het past 100 % bij mij.
En moest ik het ooit verkopen dan doet de volgende eigenaar er maar mee wat hij wil.
Zo knap dat Bart akkoord gaat voor roze! Mijn vriend kijkt al met een bedenkelijk gezicht als ik met oud roze accessoires afkom.
Ik reageer niet vaak. Maar je staat op 1 van favoriete blogs. Doe zo verder!
Zo prachtig Romy en je hebt echt niet normaal goed oog voor detail!