rust vinden 5

Rust vinden in een doordenderende wereld – 15 tips

  • 3 januari 2025
  • 4 Reacties

Het lijkt soms een eindeloze zoektocht. Die naar rust vinden in een wereld waarin we gewend zijn te haasten en racen. De meditatiegoeroes die zijn verhuisd naar Bali kunnen er wat van. Monniken zijn er steengoed in. En de stresscoaches op Instagram ook. Maar hoe kun je, ook zonder yogaretraites te boeken, rust vinden in een drukke wereld? Het kan écht. Ook ik dacht dat ik gedoemd was een stresskip te zijn en dat mijn standaard tempo nu eenmaal op ik-moet-de-bus-nog-halen-niveau lag. Maar inmiddels heb ik door dat rust vinden heus kan. Ook zonder radicale ommezwaaien. Dit zijn 13 dingen die ik doe om me rustig(er) te voelen.

Rust vinden in een niet zo rustige wereld

Als ik terugkijk op de eerste 30 jaar van mijn leven, dan stond ik altijd in de startblokken. Klaar om nieuwe doelen te behalen. Klaar om voor anderen klaar te staan. Klaar om van A naar B te sjezen, nog even boodschap X en Y te halen en daarna – snel, snel, hup, hup – dat ene telefoontje te plegen terwijl ik ondertussen door mijn pan met eten roer. Dat voelde vaak fijn en ik ging er lekker op. Efficiënt was het ook zeker. Maar inmiddels ben ik ervan teruggekomen dat díe manier van leven bij mij past.

Ik merkte dat ik een leuker en positiever mens ben als ik meer rust inbouw. Als ik stress zoveel mogelijk beperk (want helemaal stressvrij leven is ook wat veel gevraagd) en de broodnodige pauzes inlas, ga ik veel vrolijker door het leven. Vorig jaar merkte ik dat ik helemaal geen stresskip hóefde te zijn, ook al dacht ik altijd dat het “alsmaar doorgaan” en het drukke hoofd gewoon een beetje bij mij hoorden. Met een paar simpele aanpassingen kon ik al meer rust vinden in mijn leven.

Zelfs al blijft de wereld op toptempo doorrazen en lijkt iedereen om je heen gehaast, dan nog hoef je er niet in hetzelfde haastige tempo achteraan te rennen.

Voor wie ook snakt naar een beetje meer rust, zijn dit 15 tips. Het zijn stuk voor stuk handigheidjes die ik zelf toepas om minder snel in een stresskip te veranderen. Kijk vooral welke tips bij jou passen 🙂

1. Beperk het gepieker

Drukte zit ‘m niet alleen in de wereld om ons heen, maar ook in je eigen binnenwereld. Mijn eigen grootste stressbron zijn mijn hersenspinsels. En dan met name gepieker over alles wat zou kunnen gebeuren. Daarom probeer ik mijn gepieker binnen de perken te houden.

Wat mij daarbij helpt? Piekertijd inlassen! Dus geef jezelf maximaal bijvoorbeeld 10-15 minuten om te peinzen over alles wat bepiekerd moet worden. Stort je daarna weer op iets anders. Ga daarna bijvoorbeeld sporten, wandelen, werken, koken of iets anders doen waar je je hoofd bij nodig hebt, en spreek jezelf streng toe als er toch een piekergedachte voorbijkomt. Zo beperk je de tijd die je eraan besteedt.

Nog een tip (uit eigen ervaring): ga niet alles googelen waar je over piekert. Als je vanuit angst googelt, typ je vaak precies die zoektermen in die je angst nog meer aanwakkeren (denk aan “is bult op hoofd gevaarlijk” of “hoeveel vliegtuigongelukken per jaar”). Daar schiet je weinig mee op. Bovendien onthoudt Google dat je dit soort thema’s interessant vindt en beland je binnen de kortste keren in een social-media- of advertentiefuik die je angsten alleen maar verder aanwakkert. Dus houd Google er liever buiten.

rust vinden

2. Doseer de ellende (nieuws, etc.) van buitenaf

Er gebeurt een hoop ellendigheid in de wereld. Maar dát dit gebeurt, betekent niet dat jij je er dagelijks mee moet bezighouden. Uiteindelijk los je de ellende niet op door er steeds meer over te lezen. Wel ga je jezelf daar steeds ellendiger door voelen. En dat is zonde en onnodig.

Ga liever bewust om met nieuwssites en social media. Vraag je af wat het je brengt als je het nieuws op de voet volgt of als je bepaalde social-media-accounts dagelijks checkt. Brengt het je positiviteit? Helpt het je verder? Of voel je je er alleen maar rotter door? Als dat laatste het geval is: ontvolg dan die accounts, gooi nieuwsapps van je telefoon of spreek met jezelf af dat je er maximaal 1x per dag op mag kijken.

3. Las pauzes in tussen activiteiten door

Ik had er altijd een handje van om maar gewoon door te gaan. Op vrijdagavond ging ik bijvoorbeeld vaak direct na mijn werkdag naar de supermarkt om vervolgens eten te koken en daarna meteen in de auto te springen naar een vriendin. Daardoor stond ik alleen totaal in de haastmodus en moest ik dan bij de vriendin thuis eerst nog uitpuffen voordat ik op mijn best was. Inmiddels pak ik dat anders aan en probeer ik altijd een mini-pauze in te lassen tussen activiteiten.

Zo lig ik regelmatig 5 minuten op de bank na het boodschappen doen om pas daarna in pannen te gaan roeren. Aan het eind van de werkdag doe ik een korte meditatie voordat ik me op andere moetjes stort. En als ik met een vriendin afspreek, zorg ik dat ik ruim op tijd eet, zodat ik nog rustig een kop thee kan drinken voordat ik in de auto stap. Daardoor kom ik minder vaak gespannen aan.

Een tip die hierbij helpt? Schat je tijd voor activiteiten ruimer in, zodat je echt tijd hebt voor een pauze. Er is een wetenschappelijk principe (het Pareto-principe) dat stelt dat je meestal onderschat hoeveel tijd iets kost én dat je overschat hoeveel tijd je hebt op een dag. Als je je tijdsinschatting ruimer maakt, is de kans groter dat er pauzetijd overblijft.

beginnen met yoga 4

4. Mediteer jezelf een paar keer op een dag rustig

De app ‘Insight Timer’ is op dit moment mijn nummer 1 favoriete app (en nee, ik heb geen aandelen of affiliate link). Zeker 3x op een dag zet ik een korte meditatie van zo’n 10 minuten aan. Voor mij is dat een ultieme pauze tussen werk of andere taken door. Tijdens een meditatie focus je even helemaal niet op dingen die nog moeten, op de toekomst of om wat de wereld om je heen allemaal wel niet van je verwacht. Je bent even alleen maar bezig met bijvoorbeeld je ademhaling of de stem van de meditatiemaker. En dat is me toch een verademing!

Als je iets met mediteren wilt doen, kan ik je de app ‘Insight Timer’ zeker aanraden. Deze app is gratis (als je eerst even een paar betaalmuren wegklikt) en er staan oneindig veel goede en totaal verschillende meditaties op. Echt een fijne app om het mediteren onder de knie te krijgen dus!

Lees ook: Beginnen met mindfulness: 9 tips die niet zweverig zijn. 

5. Durf slecht bereikbaar te zijn

Hier moest ik echt even aan wennen. Maar het blijkt helemaal niet zo erg te zijn als je soms slecht bereikbaar bent. Natuurlijk is het voor anderen fijn als je áltijd de telefoon opneemt, elk mailtje binnen 1 uur van een reactie voorziet en appjes direct opent zodra je ze hebt ontvangen. Maar de wereld draait ook wel door als je de hotline niet altijd geopend houdt.

Bovendien ben je vaak alsnog best prima bereikbaar als je zelf denkt “Jeetje, nu ben ik wel heel afwezig!”. Ik was bang dat ik belangrijke dingen zou missen toen ik een ‘Niet storen’-modus instelde, waardoor ik geen geluid meer hoor bij binnenkomende appjes, e-mails en belletjes van mensen die niet in mijn contactenlijst staan. Maar in de praktijk valt dat alles mee. Als je een paar keer op een dag je appjes en e-mails checkt, ben je alsnog een goede beantwoorder. En ja, soms mis ik een telefoontje van de fietsenmaker, een energiecontractaansmeerder of een mogelijke nieuwe klant. Maar dan kun je altijd terugbellen (of – in het geval van de energiecontractaansmeerder – het nummer blokkeren).

Voor mij heeft het heel veel rust gebracht dat mijn telefoon niet meer mijn dag bepaalt. In plaats daarvan bepaal ik nu wanneer ik iets met mijn telefoon doe en wanneer ik bereikbaar ben.

Lees ook: Minder afgeleid door je telefoon? 10 tips tegen telefoonprikkels.
rust vinden 7

6. Multitask minder

We worstelen bijna allemaal met een chronisch gebrek aan tijd. Niet gek dat multitasken dé oplossing lijkt. En ja, het helpt je zeker om meer gedaan te krijgen in minder tijd. Maar of het ook rust in je hoofd brengt? Mwah, dat niet echt. Ik spreek uit ervaring: ik heb heel wat gemultitaskt in mijn leven. Dan keek ik met een half oog een film terwijl ik mijn administratie deed, scrolde ik door mijn telefoon terwijl ik deed alsof ik ook nog mijn aandacht bij een serie hield of luisterde ik tijdens het koken nog even naar een nuttige ondernemerspodcast. En hoewel ik dat allemaal deed omdat ik het leuk vond, zorgde het er ook voor dat ik écht altijd aan stond.

Voor je brein is het veel rustiger als je één ding tegelijk doet. Als het op werk aankomt, is dat ook bevorderlijker voor het eindresultaat en je creativiteit. En voor niet-werkdingen is het vooral fijner als je niet alsmaar bezig bent. Je kunt dan meer genieten van rustige, ontspannende dingen. Je kunt beter stilstaan bij je gedachten of gevoelens. En er is meer ruimte om prikkels en emoties te verwerken. Dus ben ik groot voorstander geworden van single-tasken. Eén ding tegelijk doen dus, tenzij ik me daardoor echt stierlijk verveel.

Singletasken betekent (naast één werktaak tegelijk oppakken) ook dat je soms in stilte autorijdt, dat je een boek leest dat leuk in plaats van leerzaam is, of dat je een telefoontje bewaart tot ná je autorit of kooksessie. Dan heb je overal je aandacht beter bij en hoef je je brein niet te overvragen.

7. Sta jezelf luiheid toe

Het voelt misschien niet cool om te zeggen dat je de hele zondag lang lekker rustig aan hebt gedaan of dat je een power nap op de bank hebt meegepakt. Maar soms is dat precies wat je nodig hebt. Ik voel me veel rustiger sinds ik af en toe toegeef aan de luie kant waarvan ik niet eens wist dat ik die in me had. Dat betekent echt niet dat je meteen hele zondagen weg-Netflixt. In mijn ogen is het belangrijk om hierbij naar je lichaam te luisteren. Soms is een intensieve sportsessie alles wat je nodig hebt, soms een trap onder je kont en soms juist een lief stemmetje dat zegt “Joh, doe het maar even rustig aan!”.

  • Voel je je moe in het weekend? Ga eens een uur op de bank liggen in plaats van door je moeheid heen te denderen.
  • Merk je dat je op vrijdagavond uitgeblust bent van de werkweek? Sta het jezelf toe om de zaterdag erna lekker leeg te houden.
  • Had je een hele waslijst aan plannen voor je vakantiedag op de plank liggen, maar heb je echt je dag niet? Accepteer dat je vandaag misschien maar 2 dingen kunt afvinken en verder de tijd vooral gebruikt om bij te tanken.
  • Had je gepland staan om vandaag de hele dag met een vriendin af te spreken, maar ben je hartstikke moe? Voel jezelf ook vrij om te zeggen dat je 3 uur blijft en daarna naar huis moet om vroeg naar bed te gaan.

Slaap en rust zijn echt underrated.

rust vinden 5

8. Adem bewust in en uit

Mijn belangrijkste manier om tot rust te komen, zijn ademhalingsoefeningen. Ik heb een traject bij een ademcoach gevolgd, omdat ik zonder dat ik het wist té snel, té hoog en té veel ademde. Daarmee geef je eigenlijk aan je lijf het signaal dat er stress of zelf mogelijk gevaar is, zo leerde ik van de ademcoach. Ook als je gewoon stil op de bank zit en niets hoeft.

Sinds ik dat inzicht heb, doe ik zeker een paar keer op een dag ademhalingsoefeningen. Het is geen doen om de hele dag door op je ademhaling te letten. Ik bedoel: je hebt ook gewoon een leven. Maar het helpt wel al als je een paar keer op een dag een paar minuten heel bewust naar je buik in- en uitademt op een langzamer tempo.

Zelf gebruik ik hiervoor vaak een ademhalingsoefening uit de app ‘Insight Timer’ of van YouTube. En soms ga ik er zonder app mee aan de slag.

Dit vind ik een fijne ademoefening om 5 minuten lang te doen:

  • Adem eerst op je eigen tempo rustig in en uit naar je buik.
  • Tel dan hoe lang je inademt en uitademt.
  • Adem nu net zo lang uit als dat je inademt. Adem daarbij in door je neus en uit via je mond. Doe dit een paar keer.
  • Adem dan 1 seconde langer uit dan dat je inademt (bijvoorbeeld 4 seconden in, 5 seconden uit). Doe dit een aantal keer.
  • Adem vervolgens 2 seconden langer uit dan dat je inademt.
  • Adem uiteindelijk 2x zo lang in als dat je uitademt (bijvoorbeeld 4 seconden in en 8 seconden uit).

Je kunt achter elkaar in- en uitademen of steeds 4 seconden je adem vasthouden na een inademing en na een uitademing. Op deze manier vertraag je bewust je ademhaling en geef je daarmee een signaal aan je zenuwstelsel dat je rustig bent en niet hoeft te stressen.

Na zo’n oefening ben ik vaak wel wat moe en soms gaan mijn benen er ook wat van tintelen. Dus neem er rustig de tijd voor als je dit voor het eerst probeert.

minder denken en meer voelen

9. Snuif bewust de buitenlucht op

Ook wandelen is een goede manier om stress kwijt te raken en jezelf te kalmeren. Het schijnt dat je tijdens een wandeling neurotransmitters als serotonine, endorfine en dopamine aanmaakt. Dat zijn stofjes die je zenuwstelsel kalmeren.

Mij helpt het daarbij om tijdens een wandeling goed op mijn ademhaling te letten. Dan let ik op dat ik diep inadem en langzaam uitadem. Op die manier snuif je ook meteen de buitenlucht nog beter op. Ook dat kan rustgevend zijn. Los daarvan helpt het om je focus te leggen op alles wat je buiten ziet, hoort of voelt. Denk aan het suizen van de wind, de ritselende bladeren of een vogel die tjilpt. Ook dat soort natuursignalen helpen je te ontspannen en minder met de lastige gedachten in je hoofd bezig te zijn.

10. Ken je eigen grenzen en leef daar ook naar

Bij grenzen aangeven denk je misschien al snel aan vurig roepen “Dit ga ik echt niet meer doen!”. Maar in mijn ogen gaat grenzen aangeven vooral over je eigen behoeften kennen en die op een aardige manier uitspreken. Het hoeft er dus echt niet heftig aan toe te gaan. En het hoeft ook zeker niet lastig te zijn.

Een paar voorbeelden:

  • Weet jij van jezelf dat je er niet zo lekker op gaat als je weekenden stampvol zitten? Laat iemand weten dat dit weekend je niet lukt (je hoeft niet eens te vertellen waarom) en vraag of het weekend daarna ook een optie is.
  • Is er een borrel van het werk, maar voel je je al overprikkeld voordat de borrel is begonnen? Voel je vrij om niet te gaan of om hooguit een half uur te blijven. Zeg gewoon “Joh, ik was er graag bij geweest, maar ik merk dat ik even rust nodig heb.”
  • Merk je dat je agenda dichtslibt met werkafspraken? Ga dan eens voor jezelf na hoeveel afspraken jij maximaal op een dag of in een week aankunt en kijk of je je daaraan kunt houden. Dat betekent dat de ander misschien soms iets langer op een agendaplek moet wachten. Maar in de meeste gevallen is dat echt geen ramp. (Ik neem zelf bijvoorbeeld nooit meer dan 2 interviews op een dag af. Anders merk ik dat ik er met mijn hoofd niet echt meer bij ben. Dat verwoord ik niet op die manier. Ik zeg gewoon “Vandaag wordt lastig. Kun je ook morgen?”. Dat is bijna nooit een probleem.)
  • Wil je vriendin al om 11 uur in de stad afspreken, terwijl jij het hard nodig hebt om de dag rustig op te starten? Laat haar weten “Ik dacht meer aan half 1, zodat we eerst samen kunnen lunchen. Is dat voor jou ook oké?”.

Zie: grenzen aangeven hoeft echt geen kwestie te zijn van olie op het vuur gooien. Het is vooral een kwestie van aangeven wat jij wilt of fijn vindt. En uiteindelijk help je de ander daar ookmee. Je vriendin kan bijvoorbeeld niet ruiken dat jij liever tijd alleen hebt in de ochtend; dat weet ze pas als jij het zegt.

rust vinden 9

11. Praat met mensen over the good and the bad

Als je stress hebt, ligt de tunnelvisie (“Dit is nu eenmaal hoe het is”) altijd op de loer. Dat herken ik in elk geval bij mezelf. Het is lastig om nog met creatieve oplossingen op de proppen te komen wanneer je brein in de overlevingsmodus staat. Een goed gesprek met dierbaren kan enorm helpen om die zwart-wit-visie van je af te schudden. Praat niet alleen met anderen over je mooie mijlpalen en leuke anekdotes. Bespreek het ook als je tegen dingen aanloopt of er zelfs even doorheen zit. Ook die emoties en struikelblokken mogen er zijn.

Praten over lastige dingen lucht sowieso op. Bovendien helpt het soms om de scherpe randjes ervan af te halen, waardoor jij er zelf minder stress van ervaart. Daarnaast kijken anderen er misschien op een verfrissende manier naar. Wellicht zien zij oplossingen die jij nog niet voor ogen had. Of ze helpen je om het te relativeren, waardoor het voor jou minder zwaar voelt. Hoe dan ook, praat. En wees niet bang dat dierbaren alleen de rondstuiterende, blije versie van jou willen zien. Vaak vinden ze het fijner om er voor je te kunnen zijn dan om later te horen dat je je in je uppie rot hebt gevoeld.

12. Doe aan “tappen” om minder in je hoofd te zitten

Daarmee bedoel ik niet tapdancen. Tappen betekent dat je, als je in je hoofd schiet, rustig met je vingers op je lichaam tikt om weer te ervaren dat er ook nog een lijf onder je hoofd hangt. In de psychologie heet het EFT: Emotional Freedom Techniques. Als je onrustige benen hebt, kun je bijvoorbeeld op je benen tikken of ze masseren. Mij helpt dit heel goed bij onrust, bijvoorbeeld als ik een zenuwachtig gevoel heb of in de piekermodus zit.

Er bestaan trouwens allerlei complete cursussen en video’s om met EFT aan de slag te gaan, maar zelf doe ik het lekker low-key zonder video’s en wetenschappelijk bewezen methodes. Ik tik gewoon op de plekken van mijn lijf waar ik onrust voel. Wil je het professioneler aanpakken? Dan vind je op YouTube een handige en gratis beginnersvideo over EFT.

rust vinden 10

13. Denk minder en voel meer

Als 13e tip om rust te vinden, zou ik zeggen: minder denken en meer voelen. Vaak zijn we geneigd om keuzes met ons hoofd te maken. En uiteraard is het altijd handig als je je hoofd erbij houdt (zeker als er geld aan opgaat!). Maar vaak genoeg geeft je lichaam je ook kleine signalen voor waar je wel/niet goed aan doet.

  • Krijg je bijvoorbeeld buikpijn als je naar iemand toe gaat? Misschien is dat een teken dat dit te druk is of dat je je niet zo fijn voelt bij die persoon.
  • Schiet je direct in de stressmodus als je partner vraagt of je meegaat naar een verjaardag? Dan is dat vaak een goed signaal dat meegaan géén strak plan is.
  • Voel je na een sollicitatiegesprek een brok in je keel of slaap je slecht? Misschien laat je lichaam je merken dat dit niet jouw baan is.

En natuurlijk kunnen lichamelijke signalen ook wijzen op gezonde spanning waar je niets mee hoeft (of op dingen waar je mee naar de huisarts moet). Maar soms wijzen kleine plotselinge signalen als een brok in je keel of een baksteen in je maag ook op spanning. Kijk of je ernaar kunt luisteren en er iets mee kunt.

En denk je nu “Leuk hoor, maar hóe doe je dat dan?”, bekijk dan mijn artikel over minder denken en meer voelen.

rust vinden 3

14. Neem elke dag 5 minuten (of meer) om te journalen

Van je af schrijven helpt. En dan niet alleen in een appje naar een vriend of zelfs in een woeste e-mail naar je collega. Nee, schrijf juist voor jezelf. Dat kan in een mooie journal waarin je bijvoorbeeld elke dag in 5 minuten beschrijft hoe je dag was. Maar je kunt ook dingen van je afschrijven die je vervelend vond, een lijstje maken van de punten waar je trots op was, of noteren wat vandaag fijn of goed ging.

Journalen helpt om stil te staan midden in de drukte van het leven. Ook is het een goede manier om je groei en lichtpuntjes te zien, zelfs op mindere dagen. Ook dat helpt om je niet te veel te laten meevoeren door stress en frustraties, en om je rust te vinden in waar je nu staat en wat je nu doet.

15. Besef dat je altijd een keuze hebt

Tuurlijk, je hebt niet altijd de keuze “Ga ik wel of niet?”. Soms moet je nu eenmaal je gezicht op een werkafspraak laten zien of word je gewoon verwacht op een trouwdag of verjaardag. Maar weet wel dat je heel vaak kleine keuzes kunt maken in situaties die jou stress bezorgen. Uit het mooie boek ‘De kracht van keuze‘ leerde ik dat je heel vaak – al is het maar op kleine, simpele manieren – wel degelijk invloed hebt op situaties in je leven.

  • Je moet misschien hoe dan ook naar die bruiloft gaan waar je niet op zit te wachten. Maar je kunt wel bijvoorbeeld na het eten weggaan in plaats van tot het eind te blijven.
  • Je kunt naar die werkafspraak gaan, maar dan wel bijvoorbeeld in de pauze even in je eentje naar buiten gaan om bij te tanken.
  • Als je naar een druk familieweekend gaat, kun je misschien vragen om een aparte kamer voor jou (en je partner) als dat je meer lucht geeft.
  • Wanneer je agenda dreigt vol te raken met spoedtaken, kun je altijd vragen of de deadline voor een van die taken verschuifbaar is.
  • Zelfs als je iets al jaren doet zoals je het doet (het toetje maken voor het kerstdiner, de verjaardagscadeaus voor de familie van je partner regelen, altijd bereikbaar zijn voor collega’s, etc.), heb je altijd de keuze om het vanaf nu over een andere boeg te gooien.

Het gevoel dát je het anders kunt doen dan je het deed, is soms al genoeg om je rustiger te voelen. Weet dat je vaak een keuze hebt om ofwel nóg meer stress op je te nemen ofwel die stress niet (volledig) op jouw bordje erbij te schuiven. Jij kiest! Zo heb je meer invloed op rust vinden dan je misschien denkt.

Wat helpt jou om meer rust te vinden op een dag?

De links naar bol.com zijn affiliate links.

meer rust vinden

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 3 januari 2025 op 9:46 am - Beantwoord

    Goede tips. En zeker ‘nieuwsbeperking’ voor de komende jaren lijkt me heel nuttig. Maar. Ik denk dat voor mij ‘onderneem actie’ de beste manier is om rust te vinden. En dat klinkt tegenstrijdig. Maar als je iets concreets onderneemt, dan werk je bewust aan je innerlijke rust. Echt. En actie kan al zoiets zijn als ‘een uitstapje plannen naar Utrecht’. Of ‘elke dag de trap nemen’. Of ‘één keer in de week thee drinken met iemand’.
    Het ergste voor mijn rust-gevoel is … niks doen en zitten en hangen. Mediteren is daarom ook niks voor mij. Laat mij maar gewoon iets concreets doen (hoewel meditatie natuurlijk ook een bewuste en concrete actie kan zijn!).

  2. Simone 3 januari 2025 op 10:14 am - Beantwoord

    Wat een fijne tips! Aan punt 5 werk ik al wel. Maar ik vind het erg lastig. Het is al heel wat dat ik het geluid (en het oplichten van mijn telefoon) uit heb gezet wanneer ik een appje of andere melding binnenkrijg. Dat geeft al veel meer rust.
    Nieuws keek ik al nauwelijks. Soms hoor ik mensen over dingen waar ik nog niet van gehoord heb en dan voel ik me wel eens dommig. Maar anderzijds als ik me helemaal zou onderdompelen in al het ‘nieuws’, dan word ik daar echt depressief van. Dus met heel erg veel mate hoor en zie ik wel eens wat.

    • Romy 5 januari 2025 op 5:05 pm - Beantwoord

      Wat jij beschrijft over het nieuws minder volgen herken ik wel. Soms hoor ik ook opeens van Bart dat er iets groots is gebeurd waar ik geen idee van had. Dan voelt dat soms even suf. Maar ik ben alsnog heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Net wat je zegt: jezelf onderdompelen in negatief nieuws kan je zo’n naar gevoel geven. Dan kun je maar beter toegeven aan je behoeften en daardoor soms iets missen 🙂

  3. Ria 3 januari 2025 op 3:14 pm - Beantwoord

    Wat een goede tips weer, dankjewel Romy.

Recente blogs

Nieuwe woonaccessoires die ik een plekje in huis gaf

24 april 2020|Interieur|

Ra ra, wat krijg je als je mij wekenlang thuis laat zitten? Een heleboel kriebels om nieuwe interieuraanwinsten te scoren! De (online gescoorde) buit bleef gelukkig vrij bescheiden, maar wil ik je toch niet onthouden. Zo gaf ik mijn ladderkast een kleine upgrade, scoorde ik een flinke plant en reserveerde ik een plekje voor een nieuw kussen op de bank. In dit artikel laat ik je mijn interieuraankopen graag zien.

Mijn 7 tips tegen onzekerheid | Onzekerheid, weg ermee!

6 november 2018|Persoonlijke groei|

Onzekerheid, wie kampt er niet mee, zo af en toe of iets te vaak? Ook ik kan bij tijd en wijle heel onzeker zijn. Over hoe ik er uitzie, over wat andere mensen van me vinden of over of ik dingen wel goed doe. Best vervelend en vaak nergens voor nodig! Nog steeds ben ik onzeker, maar gelukkig hebben een aantal dingen mij wel hebben geholpen om minder onzeker te worden. Ik deel 7 tips tegen onzekerheid waarmee ik mijn onzekerheid een subtiele schop onder zijn kont heb gegeven. Hopelijk heb jij er ook iets aan!

Duizelingwekkende mijlpaal! | 1000 blogartikelen op Vaker Vrolijk

7 juni 2019|Persoonlijk|

In mijn bestaan als blogger sla ik mijlpalen niet graag over. Maar de mijlpaal die ik vandaag heb bereikt, vond ik het zeker wel waard om even bij stil te staan. Dit is namelijk mijn 1000e blogartikel. Duizend. 1000. Er staan gewoon duizend schrijfsels online op Vaker Vrolijk. Dat betekent honderdduizenden woorden en zeker wel een paar duizend uur die ik met plezier schrijvend heb doorgebracht. Hoe bizar! Tijd voor een korte trip down memory lane door mooie mijlpalen, heerlijke herinneringen en vooral veel vrolijkheid.