Rust zacht, lieve Beertje! ♥

1 jun 2018 | Persoonlijk | 74 reacties

Alweer 16 jaar geleden haalden wij een lieve ieniemienie-kitten op bij de boerderij. Onze Beertje. Het was toen al een klein poppetje met een elegant loopje, een eigen willetje en een eindeloze aanhankelijkheid. Ik hoopte altijd dat ze honderd zou worden en dat we haar nooit zouden hoeven missen, maar helaas werkt dat met huisdieren niet zo. Na een paar weken waarin ze alsmaar zwakker werd, hebben we haar gisteren laten inslapen. Tranen met tuiten. Ik besloot het daarom van me af te schrijven. Niet met een verdrietige tekst, maar met de lieve woorden die ons allerliefste zwart-witte poesje verdient.

beertje overleden

Lieve Beer,

Als 8-jarig meisje was ik dolblij om jou mee naar huis te nemen.
Ik herinner me nog dat je met je schattige pootjes op de rand van de voerbak stond,
Alleen dan kon je er als ieniemienie-kitten bij.
En dat kleine meisje dat je toen was, ben je altijd een beetje gebleven.
Onze lieve poes met een lief zwart vlekje op haar neus,
Met ogen die altijd tevreden stonden, met je zachte knorgeluid en met je eeuwige elegante loopje.

Je was ook een kat met een mening.
Van optillen was je niet gediend en dat liet je graag met luid gegil merken.
Kattenluikjes deed je niet aan.
Veel liever had je dat wij als een portier de deur voor je openden.
Maar als het regende, wist je niet hoe snel je weer binnen moest zijn.
Dan stond je gerust 1 minuut later ongeduldig alweer voor die deur te wachten.
Jij wist wel wat je wilde en dat sierde je!

Het liefst claimde je een plek bij iemand op schoot.
Ik hoefde maar twee seconden aanstalten tot zitten te maken,
Of je stond al klaar om languit op schoot te gaan liggen.
Ook de laptop was een geliefde (maar niet helemaal toegestane) slaapplek.
Ik barstte regelmatig in lachen uit als je weer eens allerlei online hulpcentra had weten te openen.
Bij voorkeur kreeg je dagelijks uitgebreide aaisessies.
Ik zie je nog spinnen en knipogen terwijl je van alle aandacht genoot.
En als het eten dan ook nog eens voor je neus werd neergezet,
Dan was jij een blij beest!

Lieve Beertje,
Ik ga het missen dat je me elke ochtend opwacht.
Je veerde al op zodra iemand naar beneden kwam.
Ik ga het missen dat je niet meer gezellig in het decor van mijn flatlayfoto’s komt zitten.
En ik ga het missen dat ik je nooit meer zie aanhuppelen voor een warme ontvangst.

Ik kan me na 16 jaar niet voorstellen dat jij er niet meer bent.
Ik heb nog analoge foto’s van toen je – net gesteriliseerd – een babyshirtje droeg voor de hechtingen,
En ik herinner me ook nog al die keren dat je visite om je pootje wist te winden.
“Gewoon je plekje op schoot reserveren!”, was jouw motto.
Op een of andere manier vonden mensen dat vaak net zo prima als jijzelf.
Geef ze eens ongelijk: je was een eeuwige schat!

Lieve Beertje,
Ik heb zo vaak genoten van je aanwezigheid en om je gelachen,
maar de laatste weken heb ik ook tranen gelaten.
Het was zo zielig om te zien hoe je aftakelde.
Je at niets meer en werd een zwak beestje dat met moeite overeind bleef.
Ik wilde dat ik je voor altijd bij me kon houden,
Dat we je weer aan het eten konden krijgen,
En dat je nooit dood zou gaan.
Dus hielden we je nog één keer stevig vast,
Terwijl jij voor de allerlaatste keer ademde.
Tranen vielen op de grond.
Helaas is jouw tijd gekomen.

Het is goed, meisje.
Ga maar!
Jij hebt jouw plekje in de poezenhemel meer dan verdiend.

Rust zacht, lieve Beertje! 

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

74 Reacties

 1. marije

  Mooi geschreven. Heel veel sterkte.

  Antwoord
 2. Darina

  Heel mooi geschreven Romy! Heel veel sterkte xx

  Antwoord
 3. Femke

  Ahh meid toch. Mooi geschreven… sterkte!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie!

   Antwoord
 4. Maaike

  Och jee, een traan op mijn wang. Wat mooi en liefdevol geschreven. Veel sterkte toegewenst!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve bericht!

   Antwoord
 5. Anita te Gussinklo

  Veel sterkte met dit verlies.

  Antwoord
 6. Sabine

  Lief en onroerend! Ik wens je veel sterkte ?

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie!

   Antwoord
 7. Lianne

  Ahh… wat zielig! :( En zo ontzettend mooi geschreven. Wat een lieve poes was ze volgens mij! Dat blijft zo ontzettend moeilijk, vooral als je haar al zo lang hebt, al sinds je 8e! Ik wens jou heel veel sterkte lieve Romy <3

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve woorden, Lianne! ♥ Beertje was echt een schatje en het is zo’n raar idee dat ze er niet meer is en nooit meer terugkomt. Gelukkig heb ik nog wel heel wat mooie herinneringen aan haar, maar het blijft verdrietig :(

   Antwoord
 8. Claire

  Ahhh lieve Romy wat heb je dat mooi omschreven. Wat ontzettend moeilijk dat Beertje er niet meer is, vooral omdat je met haar bent opgegroeid. Ik kan me heel goed voorstellen dat het heel erg wennen is. Heel veel sterkte <3

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je onwijs lieve woorden! ♥ Het is inderdaad echt wennen en ik mis haar heel erg. Het scheelt wel dat Paco er nog gewoon is. Dat geeft toch een beetje afleiding. Hij wordt ondertussen helemaal doodgeknuffeld de afgelopen dagen ;)

   Antwoord
 9. Janne

  De tranen staan me ook in mijn ogen, terwijl ik normaal niet zo veel heb met katten. Sterkte, Romy *knuffel
  Wat een prachtige poes was Beertje en wat een geluk heeft ze gehad dat ze bij jullie mocht wonen.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve en mooie woorden! Het was zeker een mooi en lief beestje en gelukkig heb ik heel veel mooie herinneringen aan haar.

   Antwoord
 10. Lisette

  Ach jeetje! Heel mooi geschreven, sterkte.

  Antwoord
 11. Sija

  Sterkte lieve Romy ? Beertje heeft geluk gehad met zo’n fijn plekje bij jullie.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve berichtje!

   Antwoord
 12. Meaghan

  Awww, wat verdrietig dat Beertje is overleden… Het is altijd heel naar om je huisdier te verliezen. Huisdieren zijn toch een lid van het gezin. Maar wat heb je een prachtig stukje geschreven. Heel veel sterkte de komende tijd!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve bericht! Het is inderdaad precies wat je zegt: Beertje voelde echt als een onderdeel van ons gezin. Het voelt zo onwerkelijk nu: alsof er echt een lief maatje ontbreekt bij ons thuis.

   Antwoord
 13. Rosanne

  Heel veel sterkte! Heb het met tranen in mijn ogen zitten lezen, wat een mooi en fijn Beertje!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie!

   Antwoord
 14. Anja - Minimalist Dutchie

  Oh, ik begrijp je gevoel helemaal. Wij hebben hier twee beestjes rondlopen en ze hebben allebei hun mooie en ondeugende kanten. Ik zou ze niet kunnen missen!

  Antwoord
  • Romy

   Zo bijzonder eigenlijk hoe ieder huisdier echt zijn of haar eigen karakter heeft. Juist dat maakt ze zo leuk, maar ook zorgt juist dat ervoor dat je ze zo gaat missen als ze er niet meer zijn ♥

   Antwoord
 15. Jessica J.

  Mooi geschreven, Romy. Tranen in mijn ogen. Doet me denken aan de laatste weken van mijn lieve Mimi. :-( Sterkte! ♥

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie! ♥ Wat blijft het toch verdrietig om een beestje te moeten missen. Ik kan me voorstellen dat jij jouw Mimi ook nog mist! Zo’n beestje houdt toch voor altijd een speciaal plekje in je hart.

   Antwoord
 16. Daenelia

  Mooi gezegd. Ik wou dat ik je kon zeggen dat het weggaat, maar er is altijd, voor elk huisdier, een leeg plekje in je hart dat nooit meer helemaal gebuld wordt. Maar ik kan je wel zeggen dat het went, uiteindelijk, en je vult het plekje zo goed als je kan met mooie herinneringen.
  En het gekke is, ondanks dat we dit weten, zullen we altijd weer een plekje maken voor een nieuw dierenvriendje. Ondanks dat we weten dat het verlies pijn gaat doen. Ondanks dat we weten dat dat verlies er altijd zal komen. Het was het waard. Beertje was geliefd, Mickey was geliefd, Timmy was geliefd, Wolletje en al die anderen. En ze gaven ons ook zoveel terug.
  De pijn gaat niet helemaal weg. Maar uiteindelijk wen je er aan.
  Sterkte.

  Antwoord
  • Romy

   Bedankt voor je mooie en wijze woorden! Het klopt absoluut wat je zegt. Elf jaar geleden overleed onze kat Pino van toen 16. Ik was 14 en was dus echt met hem opgegroeid. Even dacht ik dat ik voor altijd verdrietig zou blijven, maar toch ging het wennen en was er een jaar later zelfs ruimte voor een nieuwe kat (Paco). Nu denk ik regelmatig terug aan alle mooie en fijne momenten met hem en is die herinnering aan hem juist iets moois geworden. Zo zal het met Beertje waarschijnlijk na een tijdje ook gaan. Gelukkig heb ik genoeg mooie herinneringen aan haar die niemand me nog zal afpakken.
   Het blijft heel verdrietig om een huisdier te moeten missen dat een speciaal plekje had in je gezin. Maar dat gemis is alle mooie jaren met Beertje die we ervoor in ruil hebben gekregen meer dan waard!

   Antwoord
 17. Vivian

  Ah Romy, tranen in mijn ogen. Zo intens zielig!Ons eigen poezenbeest is inmiddels 13 en ik moet er niet aan denken om ‘m te missen, terwijl ik ook weet dat het waarschijnlijk geen tien jaar meer duurt. Heel veel sterkte! <3

  Antwoord
  • Romy

   Dankje voor je lieve reactie! Het idee alleen al om een beestje te moeten missen, is inderdaad al verdrietig. Het voelt ook zo onwerkelijk dat ze er niet meer is, maar gelukkig heb ik wel alle mooei herinneringen. Geniet ervan zolang jullie lieve kat er is! Wie weet wordt hij uiteindelijk wel 25, je weet maar nooit ♥
   Ik ben ook blij dat wij onze Paco (van 11) nog hebben. Die krijgt nu natuurlijk extra veel aandacht ♥

   Antwoord
 18. Loes

  Zo verdrietig, maar een mooi gedicht om het af te sluiten! Sterkte!

  Antwoord
 19. Eva

  Wat verdrietig :( Veel sterke met jullie gemis :(

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve bericht!

   Antwoord
 20. Linda

  Heel veel sterkte lieve Romy! Een dier moeten missen is iets wat door veel mensen wordt onderschat. Wat heeft ze toch een mooi thuis en leven bij jullie gehad. En ze zit nu vast op een heel warm plekje in jouw hart. Nogmaals, heel veel sterkte! Het gemis zal vast groot zijn ♥️ Want ja, konden ze maar een mensen leven mee gaan..

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je ontzettend lieve en steunende reactie! ♥ Mensen onderschatten inderdaad weleens dat een dier verliezen ook heel moeilijk kan zijn. Wat zou het soms mooi zijn als alle lieve dieren ook “gewoon” 100 jaar konden worden ♥

   Antwoord
 21. Gewoon Nicole

  Nogmaals heel veel sterkte Romy! Ik heb zelf ook twee katten en ik moet er echt niet aandenken dat ze er niet altijd zullen zijn.. ?

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie! Katten zijn ook zulke geweldige beesten. Juist daarom is het zo verdrietig als je er eentje na jaren moet missen. Sta er nog maar niet bij stil dat je katten er ooit niet meer zijn. Je hebt vast nog jaren de tijd om vooral heel erg van je lieve poezenbeesten te genieten ♥ En die tijd is heel veel waard!

   Antwoord
 22. Johanne

  Oh, wat verschrikkelijk mooi geschreven. Als een poes eenmaal je hart heeft veroverd, zal dat voor altijd zo blijven. Lieve Beertje heeft voor altijd een plekje in jouw hart. Wat fijn dat jullie zoveel aan elkaar hebben gehad. Had elk poezenbeestje maar zo’n mooi en verwend leven als zij. Ooit wordt het makkelijker, maar nu nog niet. Sterkte Romy! <3

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je onwijs lieve en mooie woorden! ♥ Ik koester alle fijne momentjes met onze Beertje, want was het een geweldig beestje! Het is nu nog heel verdrietig, maar ik weet zeker dat ik over een tijdje vooral nog de prachtige herinneringen aan haar voor altijd onthoud ♥

   Antwoord
 23. Nikita

  Mijn hart brak toen ik het op Instagram zag. Arme Beertje. Ik wens je heel veel sterkte toe Romy! Je maatje verliezen doet altijd pijn. Als kind woonde er bij ons een hond met haar baasje in de straat die mijn beste maatje was, vooral omdat ik toen gepest werd. En elke middag was ik daar tijdens de lunch. De dag dat mama me kwam ophalen en zei dat ze gestorven was, heb ik ook gehuild. Huisdieren kunnen je leven echt verrijken als geen ander, en dat is het lastige als je er dan afscheid van moet nemen. Sterkte Romy! Neem de tijd om dit verdriet te verwerken <3

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je prachtige en lieve woorden! Daar haal ik heel wat steun uit. Het is inderdaad zo verdrietig als je een beestje moet missen van wie je zo veel hebt gehouden (en nog steeds houdt!). Huisdieren zijn geweldig, maar het is zo moeilijk om ze daarna te moeten missen. Ik kan me jouw verdriet als kind om de hond ook goed voorstellen. Zeker in moeilijke periodes kun je zo veel hebben aan een lief dier om je heen!

   Antwoord
 24. Wendy (B)

  :(
  Knuffel…

  Antwoord
  • Romy

   Bedankt voor je lieve bericht!

   Antwoord
 25. Geke

  Wat triest dat Beertje er niet meer is. Lijfelijk dan, want in je hart zal ze natuurlijk altijd blijven…
  Prachtige, rakende tekst heb je voor haar geschreven!
  Heel veel sterkte. Koester de mooie herinneringen <3

  Antwoord
  • Romy

   Bedankt voor je mooie en lieve woorden! Je hebt helemaal gelijk: fysiek is Beertje er niet meer, maar in mijn hart en hoofd zal ze voor altijd een plekje hebben ♥

   Antwoord
 26. Simone

  Wat een ontzettend lief en mooi stukje. Heel veel sterkte <3

  Antwoord
  • Romy

   Dankje voor je lieve reactie!

   Antwoord
 27. Saskia

  Heel mooi geschreven en pfff, sterkte hoor. ‘Tis niet niets zo’n beestje verliezen..
  Gelukkig zal ze altijd in een stukje van je hart voorleven.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! ♥ Het is inderdaad best wel een gemis als je beestje er opeens niet meer is, maar gelukkig zijn de herinneringen aan haar wel voor altijd!

   Antwoord
 28. Haydée

  Het is heel moeilijk om een huisdier te verliezen. Ze nemen zo veel plaats in in ons hart! Heel veel sterkte Romy

  Antwoord
  • Romy

   Dankje voor je lieve reactie! Een huisdier is na zo’n lange tijd inderdaad echt een lid van het gezin geworden. Gelukkig heb ik veel mooie herinneringen aan haar, maar het is na al die jaren wel best wel een gemis.

   Antwoord
 29. Sara | MevrouwMiauw

  Och lieve Romy. Tranen hier hoor. Wat ontzettend verdrietig. Ik kan me zó goed voorstellen hoe ontzettend moeilijk je het hier mee hebt en hoe moeilijk je het hier mee zal hebben. En hoewel ik je al een berichtje heb gestuurd wil ik je ook via deze weg laten weten hoe ik met je meeleef. Veel sterkte. En dat lieve Beertje, geniet maar lekker in de poezenhemel. <3

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je ontzettend lieve berichtje! ? Het is zo verdrietig en onwerkelijk om haar nu niet meer om me heen te hebben. Tegelijkertijd ben ik wel blij dat ik 16 jaar van haar gezelschap heb mogen genieten. Dat had ik voor geen goud willen missen ❤️

   Antwoord
 30. Jenn

  Ah wat verdrietig :( STerkte! Mooi geschreven ♥

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie! ♥

   Antwoord
 31. isabel

  Echt heel mooi geschreven! Ik nam vorige week ook afscheid van mijn lieve kat, beter bekend als “den Eddie”.
  Ik denk dat hij m’n oudste vriend was, dus ik heb het ook wel even moeilijk gehad. Ondertussen ligt hij hier rustig in de tuin, onder een plantje ‘kattenkruid’. ;)

  Alvast nog heel veel sterkte!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie! En wat ontzettend verdrietig om te horen dat jij ook afscheid hebt moeten nemen van je kat. Heel veel sterkte in deze lastige tijd! ♥ Mooi dat jullie “den Eddie” in ieder geval een prachtig plekje in de tuin heeft gekregen.

   Antwoord
 32. Hilly Nicolay

  Wat laat, maar toch een welgemeende reactie.

  Wat jammer en verdrietig is het.
  Sterkte bij het missen!

  (Onze Milly is nu 10 jaar, we hebben haar uit het asiel gehaald toen was ze 6 jaar.
  Ze is ook zwart met wit. Ze geniet hier bij ons in de tuin.)

  Beertje heeft het ook mooi gehad, dat weet ik zeker.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve woorden over het overlijden van Beertje! En wat mooi om te horen dat jullie Milly zo heerlijk aan het genieten is na haar verblijf in het asiel. Ik ben ook blij dat wij nog onze Paco hebben, die nu heerlijk in de zon ligt. Dat maakt het gemis al iets draaglijker ♥

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs