schuldgevoel loslaten

Schuldgevoel loslaten | Stop met je schuldig voelen in deze situaties

  • 13 april 2021
  • 14 Reacties
Categorieën: Zelfliefde
schuldgevoel loslaten

In sommige situaties is een welgemeend ‘sorry’ op z’n plek. Bijvoorbeeld als je iemand willens en wetens hebt gekwetst, zojuist tienduizend euro hebt uitgegeven aan een nieuwe auto zonder overleg te plegen met je partner of de designertrui van vriendlief op negentig graden hebt gewassen. Ja, dan is ‘sorry’ (of meer dan dat) wel gepast. Maar er zijn ook situaties waarin een tergend schuldgevoel echt niet nodig is. Dit zijn 11 situaties waarin schuldgevoel loslaten een beter idee is.

Omgaan met schuldgevoel: een lastig ding

Schuldgevoel heeft vaak te maken met het gevoel dat je ergens in tekort schiet. Je stelt iemand anders teleur, kunt er niet zoveel voor iemand zijn als je zou willen of je maakt je druk over dingen waar je in het verleden mensen verdriet mee hebt gedaan. In sommige gevallen is schuldgevoel terecht. Het kan ook helpend zijn. Dat schuldige stemmetje in je hoofd voorkomt dat je een volgende keer weer compleet uit je slof schiet als je partner zijn vuile vaat laat staan. Ook getuigt het van empathie voor wat jouw actie met een ander doet.

Maar schuldgevoel is niet altijd nodig. Wanneer je voor alles de verantwoordelijkheid draagt, ook als je die niet (meer) hoeft te dragen, dan voel je je meer schuldig dan nodig. Zo is het niet nodig om na jaren nog steeds met schuldgevoelens over je jeugd te worstelen, terwijl je inmiddels de eerste pot anti-rimpelcrème uit de kast hebt getrokken. Of als je na vijf dagen nog met een brok in je maag opstaat omdat je je zo rot voelt over die vaatwasserruzie. Het kan aardig aan je vreten, dat schuldgevoel. Zeker als je het jarenlang (onnodig) met je meedraagt.

Dat laatste heb ik ook gedaan met keuzes uit mijn puberteit, toen ik niet altijd even lief was naar mezelf toe. Ik trok me van alles aan als “mijn fout”, waardoor mijn zelfvertrouwen een flinke deuk opliep en ik me afvroeg of ik überhaupt dingen goed kon doen. Niet dat ik zo vaak iets fout deed, maar elk dingetje trok ik me vrij aan en ik bleef er dan in hangen. Totdat ik besefte dat spijt blijven houden je geen steek verder brengt.

Wanneer kun je je schuldgevoel loslaten?

Nu zijn er een paar dingen belangrijk wat betreft omgaan met schuldgevoel. Staat jouw schuldgevoel wel in verhouding tot wat je hebt gedaan? Is het wel terecht dat je er nu nog steeds last van hebt? Schiet je er iets mee op? En is dat waar je je schuldig over voelt wel schuldgevoelens waard? In de volgende 11 situaties is dat laatste in mijn ogen niet het geval. Misschien helpt dit lijstje je bij onnodige schuldgevoelens loslaten.

Schuldgevoel loslaten is geoorloofd in deze situaties…

  1. …als iemand teleurgesteld is over jouw keuze. Hoe rot ook, je zult in je leven mensen teleurstellen. Zoals ik in een artikel over mensen teleurstellen schreef, is het vaak niet je bewuste bedoeling om een ander teleurgesteld achter te laten. Het is het gevolg van keuzes moeten maken en voor jezelf kiezen. Als je nooit iemand teleur zou stellen, zou je misschien 50 jaar in een saaie baan blijven hangen en duizend ballen hebben om hoog te houden waardoor je aan 30 uur in een dag nog niet genoeg hebt. Het woord ‘nee’ is niet voor niets uitgevonden. Denk na over je keuzes en accepteer de (teleurgestelde) reactie die daar misschien het logische gevolg van is. Zonder je er schuldig over te blijven voelen.
  2. Als je je grenzen aangeeft. Niet 24/7 iemand kunnen steunen betekent niet dat je tekortschiet. Net zoals je je niet schuldig hoeft te voelen als je aangeeft dat je dat ene project van je baas niet op je vrije vrijdag kunt oppakken, maar tot maandag uitstelt. Alles begint met goed voor jezelf zorgen en niet meer doen dan wat jij aankunt. Doe wat je kunt en niet meer dan dat. Voel je niet onnodig schuldig over dat stukje “en niet meer dan dat”.
  3. Als je gevraagd je eerlijke mening geeft. Het zou toch gek zijn als we het altijd maar allemaal met elkaar eens waren. Dan was er geen kabinet meer nodig geweest. Toch herken je misschien dat je je soms schuldig voelt als je vrij stellig je mening ergens over uitspreekt. Je bent het niet eens met de suggestie van je collega of je kunt je niet vinden in de keuze die je partner maakt. Weet in zo’n geval dat je je mening niet achteraf alsnog hoeft af te zwakken als het iets met de ander doet. Laat meningsverschillen er zijn. Soms leveren ze juist zinvolle middenwegen op.
  4. Als je lang geleden verkeerde keuzes hebt gemaakt. Keuzes waar we niet trots op zijn, hebben we allemaal. Ook ik heb zo mijn keuzes waarvoor ik het liefst in een tijdmachine zou springen om ze anders aan te pakken. Maar aangezien tijdmachines alleen nog in stripboeken voorkomen, kun je die keuzes maar beter achter je laten. Kijk niet vol schuldgevoel terug op situaties die je niet kunt veranderen. Wees liever trots dat je het nu anders doet en kijk wat de verkeerde keuzes van toen je aan groei hebben opgeleverd.
  5. Als je niet 100% duurzaam bent. Dit is een dilemma waar ik de laatste tijd mee worstel. Het liefst zou ik al mijn boodschappen biologisch doen, plastic verpakkingen volledig verbannen en in nog veel meer opzichten groen doen. Ik durf wel te zeggen dat ik op heel veel manieren duurzaam leef. Toch komt er soms een stemmetje in me op als ik kwark op tafel zet die niet van sojabonen is gemaakt of als als ik van Action terugkom met plastic knutselspul. Mocht je dat gevoel herkennen, weet dan dat je je niet schuldig hoeft te voelen over elke niet-duurzame keuze. Kijk vooral naar wat je wél doet om duurzamer te leven en onderzoek wat nog meer kan, zonder jezelf te veroordelen.
  6. Als je een keer strontchagrijnig bent. Of het nu komt door een extreme shot aan hormonen tijdens de meest feestelijke week van de maand of gewoon doordat je een rotdag hebt, laat het er zijn. Weet dat mensen om je heen je niet minder leuk vinden als je een keer een dag huilend onder een dekentje doorbrengt of chagrijnig bent omdat je werkdag gewoonweg bagger was. Je hoeft niet elke dag de clown des huizes te zijn. Als je niet een week later nog met die ene rotdag in je maag zit, zullen mensen om je heen je er echt geen minder leuk mens door vinden.
schuldgevoel loslaten
  1. Als je negatieve feedback krijgt. In het ideale geval ben je gezegend met een fijne leidinggevende die zinvolle feedback opbouwend brengt. Maar misschien ben jij de “gelukkige” met een minder tactische feedbackgever. Besef in al die gevallen dat feedback er is om jou te helpen groeien en om samen tot een beter resultaat te komen. Als jij feedback vooral ziet als bevestiging dat je het niet goed doet en dus in het schuldgevoel-riedeltje verzeild raakt, ontneem je jezelf de kans om ervan te leren.
  2. Als je iets heel kleins verkeerd hebt gedaan. Goh, ik ben nogal lang koningin sorry-zeggen geweest. Dat terwijl veel kleine foutjes echt niet meteen een excuusserenade vereisen. Per ongeluk de bijlage vergeten bij een belangrijke e-mail of de lievelingschips van je partner vergeten bij het boodschappen doen, maakt je nog geen slecht mens. Maak in al die gevallen het foutje niet groter dan het is. Mijn broertje zei laatst iets moois: hoe zonde is het om een paar uur bezig te zijn met iets wat eigenlijk maar een paar seconden van je tijd heeft geduurd.
  3. Als je onbewust iets verkeerds zegt. Zeker als iemand verdrietig is of in een lastige situatie zit, is het moeilijk om precies het goede te zeggen. Leg jezelf in dat geval niet de druk op om al je woorden op een weegschaal te leggen. Spreek diegene vanuit je hart toe en bied troost op jouw manier. Dat misschien van alle dingen die jij zegt één zin net wat onhandig overkomt, maakt je nog geen slechte vriend(in) of familielid.
  4. Als je een keer iets hebt gemist. Dat ene appje van je vriendin dat onbeantwoord onderaan je WhatsApp-chats is beland. De verjaardag van je buurmeisje. Of het 100 maanden samenzijn met je partner (yup, er zijn mensen die dat bijhouden). Tja, vergeten is menselijk. Hoewel niet altijd handig, is het absoluut niet iets om je blijvend schuldig over te voelen. Zeg simpelweg ‘sorry’ en stuur alsnog een berichtje. Je hoeft dan niet ook nog jezelf te pijnigen met schuldgevoelens. Daar schiet degene wiens verjaardag/jubileum/appje je vergeten bent, ook weinig mee op.
  5. Als je je verdriet met anderen deelt. Kan ik een ander wel opzadelen met rotnieuws? Sleur ik ze dan niet mee in negativiteit? Ik vind het niet altijd makkelijk om in gesprekken niet positief te zijn, maar even te breken. Andersom zie ik bij mensen om me heen weleens hetzelfde patroon. Dat zij eerst hun hart uitstorten en vervolgens ‘sorry’ zeggen omdat ze “negatief” waren. Dat terwijl het voor een buitenstaander juist fijn is om te kunnen troosten. Dus ga niet analyseren hoe negatief of niet je wel niet was. Wees eerder trots dat je je gevoelens uit, en vertrouw erop dat de mensen om je heen er graag voor je zijn.

Kortom: laat je schuldgevoel er even zijn als het terecht is en zeg ‘sorry’ waar dat nodig is. Maar overweeg je schuldgevoel loslaten in situaties die dit gevoel echt niet waard zijn. Je doet je best. Niet alles zal je perfect doen, maar “je best doen” is al een aardig eind in de goede richting.

Heb jij weleens last van onterechte schuldgevoelens?

schuldgevoel loslaten

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. 2saram 13 april 2021 op 6:34 am - Beantwoord

    Mooi geschreven

  2. Darina 13 april 2021 op 8:02 am - Beantwoord

    Zeker wel, maar met de jaren kan ik er steeds beter mee omgaan. Mooi artikel!

  3. Daenelia 13 april 2021 op 9:04 am - Beantwoord

    Vroeger wel. Maar ook dit wordt minder naarmate je ouder wordt.
    Soms praten mensen je graag een schuldgevoel aan. Bijvoorbeeld als je niet genoeg voor een dierbare kan zorgen. Of als je door persoonlijke omstandigheden bepaalde verplichtingen niet kunt doen. Mensen denken graag het slechtste van je en denken dat je altijd wel een stapje harder kan lopen. En soms kan dat gewoon niet en kennen ze de details niet. En die hoeven ze ook niet te weten.
    To thine own self be true.

  4. Zo simpel is dan geluk 13 april 2021 op 9:25 am - Beantwoord

    Ja zeker! Maar ik merk wel dat dat in de loop der jaren steeds minder wordt. Blijkbaar worden we toch wijzer met het ouder worden

  5. Lotte 13 april 2021 op 3:33 pm - Beantwoord

    Ja, vooral over duurzaamheid! Ik heb laatst een auto gekocht om beter naar mijn werk te kunnen reizen. Daar voelde ik me wel heel schuldig over. Gelukkig snapt iedereen in mijn omgeving het wel en vinden ze het heel logisch dat ik nu met de auto ga. 🙂

    • Romy 19 april 2021 op 10:42 pm - Beantwoord

      Wat goed dat je die gedachte van je af hebt kunnen zetten! Voor elk tripje buitenshuis de auto pakken is natuurlijk wat anders dan met de auto naar je werk gaan. Soms is overal naartoe fietsen of het OV pakken gewoon echt geen optie of duurt het véél langer dan de auto. Dan is tijd en comfort ook wat waard 🙂

  6. Naomi 13 april 2021 op 4:42 pm - Beantwoord

    Wat een eye-opener dit! Dankjewel. Ik herken het wel ja, dat je soms dagen/weken/maanden/jaren rond kunt lopen met een schuldgevoel tegenover iemand of jezelf. Die ander is het trouwens in zo’n geval meestal al kwijt als je er dan op terugkomt. Mooie voorbeelden noem je. Wat ik trouwens ook een behoorlijk lastige les vind: als je sorry hebt gezegd en iemand heeft dat aanvaard, is het klaar. Maar phoe, in mijn hoofd kost het vaak wat meer tijd, want ja, maar…

    • Romy 19 april 2021 op 10:41 pm - Beantwoord

      Dat is een mooie les inderdaad, ook eentje voor mij om mezelf wat vaker toe te spreken. Waarom jezelf blijven verwijten wat de ander je al heeft vergeven?! Maar goed, natuurlijk altijd makkelijker gezegd dan gedaan 😉

  7. Samaja 13 april 2021 op 8:23 pm - Beantwoord

    Ik herken er heel veel van. Soms besef ik wel dat het onzin is om me ergens schuldig over te voelen, maar is het dan toch weer sterker dan mezelf. En het kost zoveel energie…

  8. Anna 14 april 2021 op 10:13 am - Beantwoord

    Wat een mooi artikel, zo herkenbaar ook! Ik voel me ook weleens schuldig als ik iets heb gezegd wat nogal bot overkomt (ik ben best wel direct, maar ik bedoel het wel goed!). Alleen soms komt het er inderdaad wat onhandig of lullig uit. Gelukkig kunnen de meeste mensen in mijn omgeving mijn eerlijke, ongezouten mening wel waarderen, maar het blijft oppassen ;-).

  9. Anouk 18 april 2021 op 10:46 am - Beantwoord

    Oh dat van je eerlijke mening vind ik zo’n lastige! Ik ben zo iemand die altijd eerlijk is, zo ben ik opgevoed en ik ben van nature heel direct. Ik heb nogal eens meegemaakt dat mensen om een mening vroegen en dat ik dan eerlijk zei dat ik bijv. een bepaald kledingstuk niet mooi vind en dat mensen dan boos worden. Zo frustrerend, want waarom vraag je dan?! Maar daar hoef je je dus inderdaad niet schuldig over te voelen, dan hadden ze niet moeten vragen als ze alleen maar willen horen dat het mooi is.

    • Romy 19 april 2021 op 10:03 pm - Beantwoord

      Je hebt helemaal gelijk. Als mensen vragen om je mening, is er niets mis met heel eerlijk zijn. Sterker nog, daar vraagt de ander juist om. Ik zeg zelf vaak “Als mensen me niet om mijn mening vragen, zal ik niet zomaar ongezouten kritiek geven. Maar als iemand gericht aan me vraagt wat ik ergens van vindt, dan wil diegene juist mijn mening weten en geef ik die ook gewoon eerlijk en direct.”

  10. Simone 18 april 2021 op 8:02 pm - Beantwoord

    Ja ik heb daar zeker wel eens last van! Nog wel eens hoor. Ik denk dat dat ergens wel heel normaal is. Heel menselijk dat dat gewoon wel eens gebeurt. Zolang je het ook maar weer van je af kunt zetten en er niet te lang mee rondloopt.

    • Romy 19 april 2021 op 10:01 pm - Beantwoord

      Klopt helemaal! Je schuldig voelen is heel menselijk, maar het is wel belangrijk dat je er niet te lang mee blijft worstelen en dat het zich niet opstapelt tot iets waar je heel lang mee blijft zitten.

Recente blogs

Glutenvrije appelcake met tahin-ahornsaus (ook vegan!)

3 november 2024|Recepten|

Appeltaart gaat er altijd wel in. Maar how about een stukje appelcake? Deze appelcake heeft de smaak van heerlijke appeltaart, maar dan met het luchtige en smeuïge deeg van een cake. En dat is nog niet alles: deze glutenvrije appelcake maak je met een heerlijke tahin-ahornsaus, waardoor hij een extra speciaal zoet tintje krijgt. De oven hoeft maar 40 minuten te draaien om er deze appelcake uit te kunnen halen. Al trek gekregen? Dan maak je deze glutenvrije en vegan appelcake heel makkelijk zelf met dit recept.

Maandoverzicht maart 2017

1 april 2017|Persoonlijk|

Vandaag geen flauwe 1-aprilgrappen op mijn blog, maar een maandoverzicht van maart 2017. Even vroeg ik me af of ik dit overzicht wel kon samenstellen. De tijd vliegt soms zo snel voorbij dat ik vergeet wat ik ook alweer heb meegemaakt. Gelukkig hebben we de foto's nog en komen de herinneringen daardoor bijna vanzelf weer boven. Er is ook eigenlijk best veel gebeurd! Zo stond ik twee keer voor de camera, genoot ik van de lente en deed ik een poging om meer tijd voor ontspanning in te lassen. Benieuwd wat er nog meer gebeurde? Ik praat je graag bij.

Gedichtjes & gedachten | Mijn favoriete Vaker Vrolijk-gedichten

5 mei 2020|Persoonlijk|

Er was eens... een meisje dat heel veel van dichten hield. Ik dus. Op de basisschool schreef ik elfjes, later stortte ik me op slagzinnen en nog later begon ik me vooral uit te leven op uitgebreide Sint-rijmpjes. En toen? Toen verloor ik het dichten uit het oog. Totdat ik in september 2018 plotseling een idee kreeg. Ik wilde weer gedichtjes gaan schrijven en delen. Geen zware gedichten met een diepe boodschap, maar korte vrolijke gedichtjes. Instagram leek me daar een uitstekende plek voor. En zo ben ik inmiddels 1,5 jaar en meer dan 100 #vakervrolijkgedichten verder. Hoog tijd om een paar van mijn favorieten met je te delen!