Action kaart4 5

Herfstdip?! 7 tips voor self-care in het najaar

 • 5 november 2017
 • 33 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Hoe mooi de vallende blaadjes ook zijn, de herfst betekent ook kortere dagen en dalende temperaturen. Niet iedereen kan daar even goed tegen. Misschien ligt bij jou zelfs wel een herfstdip op de loer. Natuurlijk zijn er de cliché tips tegen een herfstdip, zoals geluksmomentjes creëren, de kaarsen aansteken en je favoriete thee in huis halen. Maar onderschat daarnaast de kracht van self-care niet! Deze week merkte ik maar al te goed dat je beter voelen, begint met luisteren naar je lichaam. Daarom geef ik jou (en mij) graag 7 self-care tips om je beter te wapenen tegen een herfstdip.

self-care tips herfst winter

1. Slaap kindje slaap

Als je gevoelig bent voor een herfstdip, is je slaappatroon een van de eerste dingen om aan te pakken. Snoep je, net als ik, weleens iets van je slaaptijd af in drukke periodes? Spreek jezelf dan streng toe en verleng je slaaptijd met een half uur of een uur. Maak van jouw slaaptijd een prioriteit en pas je to do list er zo nodig op aan. Je zult merken dat je bed uitkomen minder erg is als je een goede nacht hebt gehad. Ook zorgt slaap voor een betere concentratie en kun je dankzij een goede nachtrust vaak beter tegen stress. Zeker de moeite waard dus om op tijd je bed op te zoeken!

2. Maak tijd voor persoonlijke verzorging

Goed voor jezelf zorgen betekent ook dat je bewust aandacht besteedt aan persoonlijke verzorging. Ik schreef al eerder over het positieve effect dat dat op je kan hebben. Ga bij jezelf na waar jij behoefte aan hebt om je fijner te voelen. Dat kan een blush zijn om je witte wangen weer kleur te geven, maar ook bijvoorbeeld een heerlijke bodybutter of je favoriete luchtje. Daarom mag ook persoonlijke verzorging zeker niet ontbreken in mijn tips tegen een herfstdip. Wie straalt van buiten, gaat ook van binnen al iets meer stralen.

3. Pak je rust

Zelf merk ik dat drukte en stress soms verdovend kunnen werken. Het gevolg is wel dat de nare gevoelens dan net zo hard naar boven komen drijven op het zeldzame moment waarop je wél je rust pakt. Veel beter is het daarom om bijvoorbeeld elke dag een rustmoment in te plannen. Laatst kreeg ik daarvoor een goede tip: kijk naar de tijd die je hebt, niet naar wat je allemaal moet doen. Dus niet: “Ik moet nog 3 taken afronden, dus ik ga vandaag geen boek lezen.” Maar: “Ik ga over een uur een boek lezen, dus ik kan 2 taken afronden en laat de andere wachten tot morgen.”

4. Leg de lat niet te hoog

Ben jij ook een perfectionist die de lat graag hoog legt? Een onderdeel van self-care is om te kijken naar wat voor jou haalbaar is in plaats van altijd naar méér te streven. Zeker als je niet zo lekker in je vel zit, is het fijn als je je verwachtingen van jezelf kunt bijstellen. Je hoeft bijvoorbeeld niet elke avond na een drukke dag ook nog je inbox bij te werken, het hele huis spic en span te maken én alle was weg te werken. Accepteer dat misschien niet alles je lukt of ga akkoord met iets minder perfect. Het is goed zo.

5. Leer nee zeggen

In het verlengde van mijn vorige tip tegen een herfstdip: zorg goed voor jezelf door jouw grenzen te bewaken. Zeg nee op het moment dat jouw lichaam ook ‘NEE’ schreeuwt. Je kunt niet alle ballen in de lucht houden en bijvoorbeeld tegelijkertijd een vriendin helpen met haar verhuizing, de vervelende klusjes op een vereniging op je te nemen én je gasten verblijden met een last minute zelfgemaakte appeltaart. Je bent geen superwoman die alles tegelijk kan. Ga voor jezelf na wat haalbaar is en waar jij je fijn bij voelt. Prioriteiten stellen is key. En die appeltaart van Albert Heijn smaakt ook best prima, toch?!

6. Zorg voor beweging

Hoe verleidelijk het ook is om met koud weer op de bank te hangen, maak toch eens een wandeling, ga een stuk fietsen of schop jezelf subtiel richting de sportschool. Mij doet het bijvoorbeeld echt goed als ik, ondanks frisse tegenzin, mijn hardloopschoenen en moed weer bij elkaar heb geraapt om een rondje te rennen. Beweging kan heel wat fijne stofjes in je losmaken en ik vind het ook een fijne manier om mijn verstand op nul te zetten. Een beetje beweging geeft je precies de energie die je bij een herfstdip zo goed kunt gebruiken.

7. Zorg voor voldoende warmte 

Last but not least als self-care tip tegen een herfstdip een inkopper voor koukleumen als ik. Zorg voor warmte, juist op een koude herfstdag. Dat begint bijvoorbeeld met een dikke jas en warme kleding (mijn motto: “hoe meer laagjes, hoe beter”). Maar vergeet ook niet om regelmatig iets warms te drinken, je te schattige pantoffels weer uit de kast te halen en dat warme maar o zo oncharmante vest toch lekker aan te trekken als je thuis bent. Beter een dik ingepakte mummy dan dat je verkleumt, toch?!

Wat is voor jou belangrijk als het op self-care aankomt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Aneta 5 november 2017 op 8:41 am - Beantwoord

  Fijne tips. En vooral heel belangrijk voor deze tijd van het jaar. Zelf vind ik rust pakken en extra verzorging erg fijn. En daar maak ik dan ook lekker veel tijd voor

  • Romy 5 november 2017 op 9:50 am - Beantwoord

   Wat goed om te horen dat je voor rust en verzorging heel bewust tijd vrijmaakt. Zeker in de herfst en winter is dat zo belangrijk 🙂

 2. Hennie 5 november 2017 op 9:03 am - Beantwoord

  Helemaal mee eens. Een avondje maskertjes en smeren kan ook erg lekker zijn. Pamper jezelf. Daarna met een kopje thee op de bank. Het zijn maar kleine en oppervlakkige dingen maar ze kunnen wonderen doen.

  • Romy 5 november 2017 op 9:51 am - Beantwoord

   Precies! Het hoeft helemaal niet iets groots of tijdrovends te zijn, want zoiets kleins als een maskertje kan je al ontzettend goed doen in de herfst en winter 🙂

 3. Darina 5 november 2017 op 9:30 am - Beantwoord

  Mee eens! Goede tips! Ik probeer echt meer mijn rust te pakken en veel te bewegen. Heerlijk in de frisse lucht!

 4. Sophie 5 november 2017 op 10:45 am - Beantwoord

  Ik slaap tegenwoordig rond de 9 uur in de nacht, echt absurd veel in vergelijking met mijn HBO periode waar het vaker 6 uur per nacht werd. Helaas alleen nog niet gemerkt dat ik me nu meer uitgeslapen voel haha, maar goed. Schijnbaar heb ik het wel nodig 😉 Verder zijn zonnige (droge) dagen nog steeds geweldig in de herfst/winter. De regen verpest het gewoon haha, maar ik houd me vast aan de gedachte dat het maar 5% van de tijd regent.

  • Romy 6 november 2017 op 6:49 am - Beantwoord

   Balen dat je je ondanks dat nog niet echt uitgeslapen voelt! In ieder geval wel goed dat je aan je slaapbehoefte toegeeft. Zoals je zelf ook zegt, blijkbaar heb je het nodig 😉 Ik ben het helemaal met je eens trouwens dat zonnige herfstdagen nog steeds heerlijk zijn. Als het zonnetje maar vaak genoeg tevoorschijn komt deze herfst en winter, is dat meteen hét medicijn tegen de herfstdip 🙂

 5. Linda 5 november 2017 op 10:49 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! En je hebt helemaal gelijk, slaap is echt iets wat vaak wordt onderschat, terwijl een goede nachtrust zoveel voordelen heeft en je daardoor nog productiever wordt. Fijn dat de kans op een herfst dip dan ook minder wordt. Wel jammer dat er geen DIY project tussen staat om een eigen zomerse zon te maken, die mis ik wel hoor in de herfst! Hihi 🙂

  • Romy 6 november 2017 op 6:50 am - Beantwoord

   Haha, je kunt natuurlijk altijd een zon in elkaar knutselen met schaar en papier en die boven je bed hangen 😉 Want met een zonnetje erbij wordt de herfst inderdaad wel meteen iets fijner!

 6. Kirsten 5 november 2017 op 12:16 pm - Beantwoord

  Wat een goede tips, en wat je zegt is zo waar. Ik kan nog wel wat leren als het op self care aankomt, dus ik ga proberen jouw tips de komende tijd in het achterhoofd te houden. Stuk voor stuk klinken ze heel erg logisch, maar ik pas ze zeker niet altijd toe. Vanaf nu dus hopelijk wel 🙂

 7. laura 5 november 2017 op 12:30 pm - Beantwoord

  Wat een fijne en niet standaard tips Romy! Ik vind vooral de leg je lat niet te hoog en leer nee te zeggen echt heel erg goed. Ik denk inderdaad dat dat een grote rol speelt! Vooral in deze maanden wordt er zoveel van je gevraagd inderdaad. Echt een fijn artikel weer.

  • Romy 6 november 2017 op 6:50 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! Hopelijk lukt het je om goed voor jezelf te zorgen, want dat kan je zoveel goed doen soms 🙂

  • Romy 6 november 2017 op 6:51 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment 🙂

 8. Mevrouw Marloes 5 november 2017 op 2:10 pm - Beantwoord

  Nu heb ik meteen dat slaapliedje in mijn hoofd, hahah! Ik heb een sportschoolabonnement, maar sport bijna nooit. Niet omdat ik het niet leuk vind, maar inderdaad gewoon omdat ik er geen tijd voor vrijmaak.

 9. Johanne 5 november 2017 op 2:31 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Want inderdaad, vooral in deze koude en donkere tijden (lekker dramatisch) is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. In de zomer gaat dat meestal toch wat makkelijker. Ik ben verschrikkelijk slecht in bewegen als het koud is. Vind het bijvoorbeeld al lastig om van de bank te komen om iets te pakken. Dan moet ik weer dat heerlijke warme dekentje van me afslaan. Geen denken aan, haha. En ik weet wel dat het beter is om even een frisse neus te halen, maar brrrr. Wat voor mij goed werkt is een dekentje pakken, Netflix aan (is mijn oplossing voor bijna alles) en een lekker warm drankje erbij. Dan voel ik me vanzelf weer goed.

  • Romy 6 november 2017 op 6:53 am - Beantwoord

   Haha, dat dekentje is inderdaad wel bijna onmisbaar in de herfst en winter. Ik herken het gevoel dat je daar dan écht niet onder vandaan wil komen. Fijn om te horen dat zo’n ontspannen avond met een warm drankje erbij je al goed doet in de herfst en winter. Dat is ook een vorm van self-care en luisteren naar je lichaam, toch?! 🙂

 10. Susan 5 november 2017 op 5:19 pm - Beantwoord

  Goede tips! Bewegen blijft inderdaad belangrijk.

 11. Evelyne 5 november 2017 op 6:27 pm - Beantwoord

  Ik heb dringend nood aan rust in mijn hoofd. En dat is dus ook een werkpunt voor de komende tijd. Thnx voor de tips 😉

 12. Nikita 5 november 2017 op 7:29 pm - Beantwoord

  Ik vind het altijd lastig om mezelf goed in mijn vel te houden in de herfst en winter. Gewoon die dagen maken mij somber, ik heb ieder jaar altijd een winterdip. Ik vind dat altijd moeilijk en hoewel ik doe wat ik kan, lijkt die dip altijd te winnen. Maar het is oke om off-days te hebben, ook al is dat een week aan een stuk. Daarna kan het alleen maar beter gaan toch? Toch ga ik dit jaar ten volle knokken en die dip niet laten winnen. En daarbij, onkruid vergaat niet 😉 Er zullen nog veel dipjes moeten volgen om mij kapot te krijgen. Na alles wat ik vanaf 2015 tot nu heb meegemaakt is dit eigenlijk echt een klein probleem.

  • Romy 6 november 2017 op 6:57 am - Beantwoord

   Ik vind het superknap dat je er zo strijdvaardig in staat. Het is onwijs naar als je weet dat de winter voor jou geen makkelijke periode is, maar des te meer bewonderenswaardig is het dat je je off-days accepteert en ervan overtuigt bent dat er ook weer betere tijden aankomen. Want dat laatste is zeker waar! ♥

 13. Loes 5 november 2017 op 7:30 pm - Beantwoord

  Gelukkig heb ik meestal niet veel last van een herfstdip, maar moet altijd wel heel erg wennen aan het feit dat het zo laat licht wordt en vroeg donker is.. Ik los dit vaak op door inderdaad mezelf rust en gezelligheid te kunnen! Thee, kaarsjes, dekentjes en warme truien zijn dan musthaves voor mij.

  • Romy 6 november 2017 op 6:58 am - Beantwoord

   Wat fijn dat gezelligheid en rust je al zoveel kan helpen in de herfst en winter! Het gezellig maken in huis is inderdaad al een heerlijke manier om er toch iets fijns van te maken als het vroeg donker wordt 🙂

 14. Anna 5 november 2017 op 9:49 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik weet dat beweging heel belangrijk is maar als het zo koud is ben ik gewoon niet graag buiten. Een rondje hardlopen, brrrr haha! Ik verander in de herfst en winter echt in een huismusje haha :p

  • Romy 6 november 2017 op 7:07 am - Beantwoord

   Haha, je hebt ook wel een beetje gelijk om in de herfst en winter lekker warm binnen te zitten! Toch vind ik hardlopen met warme kleding aan zo erg nog niet. Het cliché is waar: vaak krijg je het vanzelf een beetje warm 😉

 15. Sam - singlereadytomingleblog 5 november 2017 op 10:12 pm - Beantwoord

  Haha, dat eerste vind ik zó moeilijk. Begrijp me niet verkeerd, als je mij laat doen slaap ik elf uur aan een stuk en ik zou het liefst in winterslaap gaan, maar ik ben gewoon ook écht een nachtmens. Hoe moe ik overdag ook ben, rond een uur of half twaalf word ik ineens weer wakker. Ik ben echt het levend voorbeeld van die ‘me at 3 am’-memes haha. En elke ochtend vervloek ik mezelf er ook weer om, ach ja 🙂

 16. Oui Nathalie 6 november 2017 op 5:48 am - Beantwoord

  FIjne tips meis 🙂
  Laagjes zou ik ook echt meer aan moeten trekken. Dan kan je altijd nog wat uittrekken als je het toch te warm hebt!
  Ook een goede nachtrust vind ik heel belangrijk, ik merk er ook zeker door dat ik minder stress ervaar en heb veel minder last van vroeg opstaan!
  Liefs, Nathalie

  • Romy 6 november 2017 op 7:08 am - Beantwoord

   Haha, wat je beschrijft is dus echt zó herkenbaar! Ik vind het ook heerlijk om tot laat op te blijven en heb daar ’s ochtends nog weleens spijt van. Juist daarom heb ik me voor de herfst en winter toch voorgenomen om iets eerder mijn bed in te duiken. In de ochtenden zal ik vast blij zijn met die keuze 😉

  • Romy 6 november 2017 op 7:09 am - Beantwoord

   Ja, laagjes zijn zo fijn! En je kunt inderdaad altijd nog wat uittrekken als het toch te warm is. Fijn om te horen dat vroeg opstaan jou ook zoveel goed doet! ♥

 17. Simone 6 november 2017 op 6:16 am - Beantwoord

  Hele fijne tips! Ik probeer de herfstdip dit jaar voor te zijn. Toen de R in de maand kwam ben ik weer begonnen met extra vitaminen, pers iedere ochtend verse jus dorange en luister goed naar mijn lichaam. Daarnaast lekker sporten en tijd voor mezelf nemen! Tot nu toe werkt het top!

  • Romy 6 november 2017 op 7:10 am - Beantwoord

   Wauw, wat goed dat je al vroeg bent begonnen met stappen ondernemen tegen een herfstdip! Beter voorkomen dan genezen, toch?! 🙂 Fijn dat het zo goed werkt!

 18. Anneke 6 november 2017 op 5:01 pm - Beantwoord

  Iedere keer zo’n last van! Verschrikkelijk is het. Ik val nog net niet als een hoopje ellende in elkaar… En het wordt jaar na jaar erger.
  Ik neem je tips zeker en vast mee! Thanks! :*
  Al moet ik zeggen dat dat meer slapen wel een moeilijke gaat worden… maar we doen ons best! 😉

  • Romy 7 november 2017 op 7:19 am - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je elk jaar last hebt van een flinke herfstdip. Hopelijk kun je ook een beetje tijd vrijmaken om meer te slapen. Dat is voor mij ook het lastigste actiepunt (ik blijf een avondmens), maar ik merk wel hoe fijn het is als je een beetje uitgerust bent ’s ochtends.

 19. Vivian 23 december 2017 op 2:11 pm - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk: ik merk ook al behoorlijk aan mezelf dat de kou vat op me krijgt: des te fijner om een nachtje lekker te slapen, bewust rustmomenten te nemen en af en toe eens mezelf een dagje vrij te gunnen, inclusief warm bad <3

Recente blogs

Over uitdagingen gesproken | Ik ga een lezing geven!

14 augustus 2019|Carrière en ondernemen, Persoonlijk|

Dat de mooiste dingen soms buiten mijn comfortzone te vinden zijn, heb ik al vaker mogen ervaren. Daarom ben ik op z'n tijd niet vies van een uitdaging. Ook niet als die uitdaging me op het moment zelf een hoofd vol spanning en knikkende knietjes bezorgt. Een van de dingen die ik nogal spannend vind, is presentaties geven. Laat dat nou net iets zijn wat me tegelijkertijd heel gaaf lijkt om vaker te doen. En net toen ik me dat realiseerde, kwam er een mailtje binnen...

5 voordelen van minder op social media zitten

28 juni 2017|Lifestyle|

Voordat ik begon met werken, checkte ik mijn e-mail zeker elke 10 minuten en deed ik niets liever dan mijn Twitter-feed verversen. Op Instagram checkte ik elk half uur weer of ik likes of reacties had gehad. En soms was ik ook heel wat tijd kwijt aan Facebook. Eenmaal begonnen op mijn werk ben ik cold turkey gestopt met alle apps en e-mails overdag. Ik heb prepaid beltegoed en heb dus alleen internet als er wifi is. Dat bleek het beste medicijn ooit. Alleen nog 's ochtends en 's avonds heb ik een kort rondje appen en mailen. En dat bevalt me best prima! Waarom? Nou, dit zijn in mijn ogen 5 voordelen van minder op social media zitten.

5x leuke dingen om te doen op Texel

20 juni 2017|Op reis|

Afgelopen weekend vertoefde ik met mijn moeder op Texel. Wij - normaal dol op stedentrips en het liefst over de grens en verder weg van huis - waren allebei positief verrast door de geweldige sfeer van dit waddeneiland. We hebben het hele eiland over gecrost om van alles en nog wat te doen en te zien. Met een sd-kaart vol met bijna 600 foto's (oeps!) kwamen we zondag weer aan op het vasteland. Het was een heerlijk weekendje Texel en ik kan je zeker aanraden om ook eens de oversteek te maken en dit eiland te bezoeken. Maar wat is er nu eigenlijk te doen op Texel? In dit artikel bespreek ik 5 leuke dingen om te doen op Texel.