unnamed file 11

Mijn 5 favoriete series van eigen bodem

 • 8 oktober 2016
 • 27 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Orange is the New Black, Gilmore Girls en Game of Thrones… Dankzij Netflix heb je tegenwoordig zonder moeite toegang tot honderden of zelfs duizenden buitenlandse series. Ook ik ben een echte bingewatcher en kijk het liefst alle afleveringen van een serie achter elkaar. Ondanks het enorme aanbod aan vooral Amerikaanse series, blijf ik een enorm zwak houden voor series van Nederlandse bodem. Soms vind ik het jammer dat ‘onze’ series ondergesneeuwd raken door de grote Amerikaanse kaskrakers. Daarom deel ik mijn 5 favoriete series van eigen bodem. Zap je mee?

afstandsbediening

Waarom zijn Nederlandse series zo leuk?

Ik denk dat juist de simpelheid van veel Nederlandse series me zo aanspreekt. Ik houd wel van het down-to-earth-gevoel en ook Nederlandse humor vind ik stiekem erg leuk. Bijkomend voordeel is dat ik Nederlandse series vaak net iets makkelijker met een half oog kan kijken. Mijn Engels is prima, maar toch vind ik een serie makkelijker te volgen als de acteurs Nederlands spreken. Verder speelt misschien een rol dat ik me beter in de series kan inleven. Het leven van een high school-meisje in de Verenigde Staten is toch net iets anders dan mijn eigen leven. Ik denk dat Nederlandse series vaak net dat stukje herkenning bieden dat ik bij buitenlandse series mis. Of nou ja, op de meest moordlustige series na dan.

Mijn 5 favoriete series

Niet elke serie uit Nederland vind ik geweldig. De ene serie is nu eenmaal beter, origineler en grappiger dan de ander. Daarom heb ik mijn 5 favoriete series voor je op een rijtje gezet.

danni_lowinski

Danni Lowinski

Dit is een onwijs grappige serie over de advocate Danni Lowinski, die in eerste instantie is opgeleid tot kapster. Danni is absoluut niet het stereotype advocate. Haar advocatenkantoor bestaat uit een klaptafel en bureaustoel in een winkelcentrum en ze kost maar 1 euro per minuut, wat op zich al opmerkelijk te noemen is. Bovendien gaat ze vrij schaars gekleed over straat en neemt ze geen blad voor de mond. Juist dat maakt haar zo grappig. In elke aflevering staan twee of drie rechtszaken centraal waarbij Danni betrokken is. Danni’s grappige opmerkingen en de soms hilarische situaties waarin ze verzeild raakt, bezorgen me regelmatig buikpijn van het lachen, maar er komen ook heerlijke zwijmelmomenten in deze serie voor.

de_co-assistent

De Co-assistent

De Co-assistent is al een wat oudere serie, maar daarmee zeker niet minder leuk. Deze serie draait om een groep geneeskundestudenten die hun coschappen lopen in een altijd dynamisch ziekenhuis. In elke aflevering komen de meest bizarre ziektes en grappige verhalen over patiënten aan de orde, maar daarnaast is er genoeg ruimte voor romances en intriges. Ook allerlei niet-geneeskunde thema’s, zoals liefde, verdriet, dood en onzekerheid, komen in deze serie aan bod. Naast dat ik er door de serie veel nieuwe medische termen bij heb geleerd, heb ik ook een aantal keer hard gelachen of juist een traantje moeten wegpinken. Er zijn in totaal drie seizoenen gemaakt en het fijne is dat die inmiddels allemaal gratis op YouTube te kijken zijn. Niks geen Netflix abonnement nodig dus!

dokter_deen

Dokter Deen

Ik moet toegeven dat ik zo mijn vooroordelen had over de serie Dokter Deen. Deze serie is geproduceerd voor MAX en ik behoor niet bepaald tot de doelgroep van die omroep. Maar ik heb mijn vooroordelen inmiddels volledig aan de kant gezet en ben helemaal om. De serie is misschien een beetje kneuterig, maar juist dat maakt het soms heerlijk om naar te kijken. Dokter Deen is de bekendste (of zelfs enige?) dokter op Vlieland, die patiënten met allerlei soorten problemen helpt en er ondertussen ook een druk privéleven op nahoudt. Ze heeft drie kinderen die ieder hun eigen sores hebben, een complexe relatie en een ex die opeens om de hoek komt kijken. De serie zit vol met prachtige scènes aan het strand of in de duinen en is daarom ook echt een feestje om naar te kijken. Er zijn in totaal drie seizoenen van Dokter Deen gemaakt.

moordvrouw

Moordvrouw

Een totaal andere serie is Moordvrouw. Met een topcast van Nederlandse acteurs kon deze serie bijna niet anders dan een groot succes worden. Maar ook de geweldige scenario’s hebben er zeker aan bijgedragen dat deze serie zo succesvol is. Elke aflevering weer zit ik op het puntje van mijn stoel om alle spannende verhaallijnen te kunnen volgen. In bijna elke aflevering komt een nieuwe misdaadzaak aan bod, maar er loopt ook een rode draad door alle afleveringen heen. Het leuke aan deze serie is dat er naast spanning en sensatie, ook aandacht wordt besteed aan het eigen leven van Fenna, de ‘moordvrouw’ en het hoofdpersonage in deze serie. Zij heeft een hele geschiedenis en als kijker kom je daar in de serie steeds meer over te weten. Het zesde seizoen van Moordvrouw schijnt er binnenkort aan te komen. Ik kan niet wachten!

van_god_los

Van God Los

De serie Van God Los is misschien niet zo bekend, maar is zeker een eervolle vermelding waard. Ik vind alleen al het concept zo goed bedacht. Het is een moordserie, maar dan heel anders ingericht dan de meeste series uit dit genre. In elke aflevering zie je aan het begin een moord gepleegd worden. Je weet dan nog niet wie de dode is en wat het motief is, maar daar krijg je in de loop van de aflevering steeds meer inzicht in. De serie speelt zich niet af op een politiebureau of in een CSI-achtige onderzoeksruimte. Nee, je volgt echt het leven van de vermoorde persoon en de mensen om hem heen. Het bijzondere aan deze serie is dat alle scenario’s ook nog eens gebaseerd zijn op waargebeurde moordverhalen. Ik geef toe dat het af en toe een tikkeltje luguber is, maar ik vond deze serie zelf geweldig om te kijken. Ook van deze serie zijn een aantal afleveringen van de drie seizoenen op YouTube te vinden.

Kijk jij weleens Nederlandse series?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Monique | WritingMonique 8 oktober 2016 op 9:30 am - Beantwoord

  Leuke series! Mijn favoriete Nederlandse serie blijft toch wel ‘Kinderen Geen Bezwaar’, en ik vind andere Nederlandse komedies ook erg leuk, zoals ‘Het Zonnetje In Huis’ en ‘ Kees en Co’ .

  • Romy 8 oktober 2016 op 9:57 am - Beantwoord

   Kinderen Geen Bezwaar vind ik ook erg leuk! Die moet ik snel weer eens terugkijken 🙂

 2. Els 8 oktober 2016 op 9:50 am - Beantwoord

  Moordvrouwen is ook een van mijn favorieten. Maar zeker ook Flikken Maastricht :-).

  • Romy 8 oktober 2016 op 9:57 am - Beantwoord

   Ja, Flikken Maastricht blijf ik ook erg leuk vinden!

 3. Iris 8 oktober 2016 op 10:13 am - Beantwoord

  Netflix is echt heel leuk! Ik kijk ook heel veel series. Maar geen Nederlandse series. Deze vind ik altijd een beetje oppervlakkig.

  • Romy 8 oktober 2016 op 11:30 am - Beantwoord

   Ik moet ook nog steeds een keer een Netflix-abonnement nemen. Hoe leuk ik Nederlandse series ook vind, na een tijdje ben ik toch echt door alle series heen en is het toch wel leuk om allerlei buitenlandse series onbeperkt te kunnen kijken.

 4. Lieke 8 oktober 2016 op 10:56 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen! Ik vind dokter Tinus heel leuk 🙂 Er staat een foutje in de tekst, bij de titel staat 5 favorieten en in de inleiding staat 6. Geeft niet hoor maar ik wilde je er even op wijzen 😉

  • Romy 8 oktober 2016 op 11:30 am - Beantwoord

   Dankje voor de tip 🙂 Ik heb het meteen aangepast! Dokter Tinus vind ik ook erg leuk!

 5. Nienke 8 oktober 2016 op 11:04 am - Beantwoord

  Oeh jaa. Verborgen gebreken is super leuk! Je kan alles terug zien via net5. Kijk verder moordvrouw, flikken rotterdam/maastricht enz.

  • Romy 8 oktober 2016 op 11:31 am - Beantwoord

   Ja, Verborgen Gebreken is ook een van mijn favorieten! Echt ideaal dat je op Kijk van alles kunt terugkijken!

 6. Mariëlle 8 oktober 2016 op 11:13 am - Beantwoord

  Ik kijk niet zo heel veel series, maar Danni en Moordvrouw vind ik top! En flikken ook hihi

  • Romy 8 oktober 2016 op 11:31 am - Beantwoord

   Ja, dat zijn echt leuke series alle drie!

 7. Robin Valentine 8 oktober 2016 op 11:26 am - Beantwoord

  leuk artikel! ik heb niets met Nederlandse series maar ivnd het wel leuk om er iets over te lezen 🙂

 8. Rebecca 8 oktober 2016 op 11:32 am - Beantwoord

  Eigenlijk ben ik helemaal niet van de Nederlandse series.. Het enige wat ik altijd gekeken heb is GTST en ook dat is niet echt meer iets wat ik echt volg.

  • Romy 8 oktober 2016 op 12:22 pm - Beantwoord

   GTST is volgens mij juist de enige Nederlandse serie die ik niet volg 😉 Het lijkt me een beetje langdradig, omdat de serie al zoveel jaar duurt.

 9. Danielle 8 oktober 2016 op 2:33 pm - Beantwoord

  Ja leuk! Ik ben zelf dol op Danni Lowinski 🙂 vind dat echt mega grappig.

 10. Sandra 9 oktober 2016 op 11:26 am - Beantwoord

  Eogenlijk kijk ik nooit Nederlandse series. Is niet echt mijn ding! Heb wel eens een paar keer Moordvrouw gekeken, maar vond dat ook niet zo leuk. Geen idee waarom, maar het trekt mij dus niet zo haha!

  • Romy 9 oktober 2016 op 11:30 am - Beantwoord

   Wat jammer! Maar ieder z’n ding toch 🙂

 11. Saskia 9 oktober 2016 op 3:35 pm - Beantwoord

  Ik heb dus helemaal niets met Nederlandse series, vaak geprobeerd maar echt totaal niet mijn ding.

 12. Romy 9 oktober 2016 op 3:39 pm - Beantwoord

  Dat is jammer, maar je kunt nu eenmaal niet alles leuk vinden!

 13. Lilian 9 oktober 2016 op 9:03 pm - Beantwoord

  Ik kijk echt nooit Nederlandse series. Flikken Maastricht hebben we één seizoen gevolgd, maar vonden we heel slecht, de series die jij noemt die heb ik allemaal niet gezien. Mijn man is nu net begonnen met Penoza, daar verwachten we wel veel van.

  • Romy 9 oktober 2016 op 9:28 pm - Beantwoord

   Jammer dat jullie Flikken Maastricht niet leuk vonden. Penoza vond ik zelf wel erg leuk, maar je moet ervan houden.

 14. Vanessa 12 oktober 2016 op 8:59 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen! Ik woon in België en ik ken eigenlijk alleen de Vlaamse versie van Danni Lowinski. Ik ben een grote Netflix fan, maar ik volg ook enkele Vlaamse series zoals ‘Thuis’ en ‘Wittekerke’, ik denk dat die series een beetje te vergelijken zijn met ‘Goede tijden, slechte tijden’, als ik me niet vergis. Verder vind ik ‘Belgium’s Got Talent’ ook leuk om naar te kijken, dat begint hier eind oktober.

  • Romy 13 oktober 2016 op 8:17 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen! Misschien moet ik ook eens Belgische series gaan kijken. Ik vond Flikken Antwerpen ook erg leuk.

 15. Vivian 16 oktober 2016 op 6:08 pm - Beantwoord

  Nederlandse series zijn niet zo mijn ding, hoewel ik series van de publieke omroep als Moeder, ik wil bij de Revue en Goedenavond, Dames en Heren wel heel leuk vond!

Recente blogs

Inkiekje #56 | Eerste busritjes, begrafenis & blije momenten

18 april 2022|Persoonlijk|

Slingers en ballonnen voor Pippa, maar ook tranen om het gemis van opa en oma. De afgelopen weken waren een achtbaanrit waarvoor je jezelf dubbel in de veiligheidsbeugels moet steken. Ups, downs en alles ertussenin. Zoals altijd fotografeerde ik een hoop, en dan vooral de fijne en leuke dingen. Daar laat ik je graag van meegenieten. Want wat vond ik het fantastisch om bijvoorbeeld voor het eerst sinds 2,5 (!) jaar weer in een bus te zitten! Ook kwam er een nieuwe hond in de familie (waarschuwing vooraf: bij het zien van de foto wil je direct ook een puppy!), gaf ik mezelf twee fijne cadeaus en bakte ik mijn favoriete baksel ooit. Eén woord: chocola. Heel. Veel. Chocola.

15 fijne winterdip-tips voor meer energie & vrolijkheid

26 januari 2021|Positiviteit|

Een winterslaap houden? Klinkt best aantrekkelijk als je geen wintermens bent. Ik ken het. Winterdipjes had ik tot twee jaar geleden bijna elk jaar. Aangezien een winterslaap geen geldige verlofreden bleek, ben ik zelf gaan kijken naar simpele manieren om een winterdip tegen te gaan. De afgelopen twee jaar ben ik de wintermaanden een stuk beter doorgekomen. Tijd voor een terugblik: wat heeft mij winterdipvrij door de donkere dagen heen geholpen? Nou, deze 15 winterdip-tips.

Dingen waar ik (door ‘De edele kunst van not giving a fuck’) minder om geef

18 augustus 2023|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Ik geef het toe: de titel van dit artikel klinkt aanstootgevender dan de bedoeling is. Maar het grote f*ck-woord staat nu eenmaal prominent in de titel van een boek waarvan ik de pagina’s in rap tempo verslond: ‘De edele kunst van not giving a fuck’. Als persoon die regelmatig piekert en soms kip-zonder-kop-neigingen heeft wanneer iedereen en alles iets van me wil, was dit boek een ware verademing voor mij tussen de vele “Zeg gewoon tegen jezelf dat je gelukkig bent en je bent het!”-zelfhulpboeken. En het inspireerde me tot dit lijstje: 14 dingen waar ik minder om geef om me juist over de écht belangrijke dingen te kunnen bekommeren.