30x simpele Random Acts of Kindness

16 dec 2016 | Positiviteit | 23 reacties

Deze week kreeg ik van een lieve vriendin de leuke Happiness Planner als verrassing door de bus. Dit lieve gebaar toverde direct een grote glimlach op mijn gezicht. Dat zette me aan het denken dat ik zelf ook graag meer aan Random Acts of Kindness zou willen doen. Random Acts of Kindness zijn manieren om aardig te zijn voor iemand anders zonder dat je daar een tegenprestatie voor verwacht. Hoe fijn is het immers om iemand anders blij te maken? Het grote voordeel is dat het jouzelf ook vaak goed kan doen. Daarom zet ik vandaag 30 simpele Random Acts of Kindness voor je op een rijtje.

Random Acts of Kindness

 1. Geef een onbekend persoon een complimentje.
 2. Pas je playlist met muziek op de smaak van iemand anders aan en verras diegene met al zijn favoriete liedjes.
 3. Stuur een berichtje naar de kennis aan wie je al tijden niet durft te vragen hoe het met hem of haar gaat.
 4. Schrijf een persoonlijke briefje en doe dat bij iemand door de brievenbus die je dierbaar is.
 5. App een hartje naar je vriendin, moeder, nichtje of iemand anders die dat wel kan waarderen.
 6. Help iemand die daar moeite mee heeft met het inpakken van de boodschappen.
 7. Leg je mobiel weg om een avondje tijd vrij te maken voor een goed gesprek met degene met wie je in een huis woont.
 8. Zet alvast thee of koffie klaar voor je huisgenoot die elk moment kan thuiskomen.
 9. Verkoop oude spullen via Marktplaats en maak een deel van je opbrengst over naar een goed doel.
 10. Glimlach vriendelijk naar de buschauffeur of caissière als je hem of haar gedag zegt.
 11. Spreek iemand aan op je werk of van je studie die vaak alleen zit.
 12. Knoop een gesprek aan met een toerist.
 13. Zeg voorbijgangers op straat gedag zonder dat je ze kent.
 14. Bel iemand die je al een tijdje niet hebt gesproken op voor een fijn gesprek.
 15. Sta de televisie een avondje af aan je vriend, broertje of vader voor een echte mannenavond.
 16. Geef een (kerst)kaart aan de bedelaar of straatkrantverkoper die je dagelijks in de winkels ziet staan.
 17. Maak gebruik van je talenten. Of je nu goed bent in teksten nakijken, in klussen of geweldig bent in de keuken.
 18. Neem eens de tijd om aandachtig te luisteren naar een verhaal dat je eigenlijk niet zo interessant vindt.
 19. Verf, plak, teken, knip en maak iets moois om er vervolgens iemand anders blij mee te maken.
 20. Nodig last minute een vrijgezelle vriend of vriendin uit om gezellig mee te eten.
 21. Help de verkopers door kleding netjes opgevouwen op de juiste plek terug te leggen.
 22. Stuur een mooie quote of een wijze spreuk naar iemand die er een beetje doorheen zit.
 23. Bestel in een restaurant twee keer een broodje en laat het tweede broodje aan de eerstvolgende gast serveren.
 24. Bied aan om op je neefje of nichtje of op het kind van vrienden te passen, zodat de ouders een avondje weg kunnen.
 25. Ruim je huis op en breng oude spullen naar de kringloopwinkel.
 26. Bied aan om voor iemand een mooie Facebook-profielfoto te maken met je fancy camera.
 27. Verras een vriendin door onverwachts sushi of jullie favoriete pizza te bezorgen en daar samen van te genieten.
 28. Deel het Facebook-bericht van de kennis die nog respondenten zoekt of die ene tweet van iemand die hard op zoek is naar werk.
 29. Geef iemand van wie je houdt een spontane knuffel of zoen.
 30. Spreek naar een dierbare toe uit hoeveel deze persoon voor je betekent (dit punt ga ik meteen uitvoeren!)

Nu ik dit lijstje zo heb opgesteld, besef ik me dat je eigenlijk met hele kleine dingen al veel voor een ander kunt betekenen. Bovendien maak je met deze dingen niet alleen iemand anders blij. Een glimlach van iemand anders zal immers al snel ook een glimlach op jouw gezicht betekenen.

Wat is jouw favoriete Random Act of Kindness?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

23 Reacties

 1. Susan

  Mee eens! Heel veel dingen doen we gewoon te weinig, terwijl het zo simpel is.

  Antwoord
 2. Josephine

  Mooie gedachtes, zo vlak voor Kerst. Ik denk dat ik niet echt een favoriet heb. Het lijkt me belangrijk om anderen te behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Het groeten van de buschauffeur of winkelmedewerker vind ik daarom niet echt een ‘act of kindness’, maar gewoon dagelijks gedrag. Dat is geen kritiek op je lijstje hoor, het is goed dat je mensen eraan herinnert in de tijd waarin iedereen het druk heeft. Ik geloof dat minder drukte, stress en zorgen automatisch meer ruimte voor de ander met zich meebrengen.

  Antwoord
  • Romy

   Zelf begroet ik inderdaad ook standaard een caissière of buschauffeur. Wel zo netjes en aardig! Ik denk zeker dat het kan meehelpen als je meer ruimte hebt voor een ander door zelf minder gestrest en druk te zijn.

   Antwoord
 3. Nancy

  Ik zeg altijd: een vriendelijk woord kost niks!

  Antwoord
 4. Vlijtig Liesje

  Ik probeer mensen te helpen als ik de kans krijg. Bijvoorbeeld een deur open houden. Of mensen helpen met hun blog.

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi om mensen op die manier te helpen! Ik kwam laatst trouwens via Google op je blog over bloggen uit. Wat een handige informatie geef je daar :)

   Antwoord
 5. Sofie

  Ik zag laatst een boek liggen met allemaal van die random acts of kindness. Het zou inderdaad meer vanzelfsprekend moeten zijn maar ik denk dat sommige dingen toch fijn zijn om eens wat extra aandacht aan te besteden.

  Antwoord
  • Romy

   Volgens mij zag ik inderdaad ook laatst een boek met heel veel Random Acts of Kindness. Zo leuk om er op die manier meer mee bezig te zijn! Ik ga eens kijken of ze dat boek toevallig bij de bibliotheek te leen hebben.

   Antwoord
 6. Sara | MevrouwMiauw

  Wat is dit een ontzettend leuk artikel. Vooral in deze tijd van het jaar. Sommige dingen van je lijstje doe ik dagelijks, andere dingen zou ik echt eens wat vaker mogen doen. Bij de dingen die ik al dagelijks doe, weet ik dat het me ook echt een heel erg fijn gevoel geeft. Een ander blij, jij blij.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je reactie! Ik vond het zelf ook wel een toepasselijk onderwerp met het oog op de kerstgedachte :) Het is precies wat je zegt. Het kan jezelf ook heel erg blij maken als je iets fijns doet voor een ander.

   Antwoord
 7. Lieke - Life As Lieke

  Superleuk! Ik doe veel ervan eigenlijk wel, het is zo fijn om mensen blij te maken! Ik heb vandaag een soortgelijk blogje online gezet haha, toevallig!

  Antwoord
  • Romy

   Dat is toevallig :) Wat leuk! Ik ga even een kijkje nemen.

   Antwoord
 8. Inge

  Wat een mooi lijstje! Veel dingen doe ik al wel maar lang niet alles natuurlijk. Dit zet aan tot denken :-)

  Antwoord
 9. Mariëlle

  Heel mooi artikel :) Ik heb er best wat moeite mee gehad om wat aardigs te doen, gewoon omdat ik het niet durfde bij een vreemde. Maar ik merk dat ik nu veel meer open ben!

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed om te horen dat het je nu makkelijker afgaat en dat je wat opener bent geworden :) Dankjewel voor je reactie!

   Antwoord
 10. Saskia

  Wat een super fijn artikel met heel wat mooie dingen in deze lijst<3 Goed om bewust eens mee bezig te zijn… Aardig zijn voor elkaar is zo belangrijk

  Antwoord
 11. Claire

  Wauw wat leuk! Eigenlijk kost vriendelijk doen helemaal niks, waarom doen we het ook niet vaker?! Ik probeer altijd te lachen, te groeten en te helpen!

  Antwoord
 12. Charel

  Mooi lijstje het gaat om de kleine dingen in het leven!

  Antwoord
 13. Vivian

  Heel mooi! Er zijn zoveel kleine dingen die je kunt doen en die echt waardevol zijn voor een ander, daar staan we veel te weinig bij stil. Ik probeer dit soort dingen ook vaak te doen, gewoon omdat het fijn is!

  Antwoord
 14. Amina

  Ohhh echt een fantastisch artikel dit! Ik hou er zo van! En ik heb gemerkt dat wanneer ik dit doe, mijn state of mind verandert en er vanzelf meer positieve dingen gebeuren! Heerlijk! Je inspireert me ook een artikel te schrijven over deze boodschap! Dank je wel!! xxx

  Antwoord
  • Romy

   Wat een groot compliment om te horen dat mijn artikel je inspireert. Dankjewel voor je lieve reactie :)

   Antwoord
 15. Priscilla

  Er zijn een aantal dingen die ik standaard doe. Ik groet altijd de buschauffeur als ik de bus in stap en zeg altijd gedag als ik de bus weer uit stap. Ik zeg (meestal) mensen op straat gedag als ze langs me heen lopen. Soms verras ik m’n moeder met een bosje bloemen, gewoon omdat het kan. Oh, en als ik drinken inschenk voor mezelf vraag ik altijd of andere mensen in mijn gezelschap ook iets te drinken willen.

  ‘Schrijf een persoonlijke briefje en doe dat bij iemand door de brievenbus die je dierbaar is’ vind ik een leuke tip. Dit ga ik komende maand doen.

  Antwoord
  • Romy

   Zo te horen doe je al veel mooie dingen voor anderen om je heen! Wat leuk om te horen dat je een van mijn RAK’s deze maand wilt gaan opvolgen :)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs