simpele self-care ideeën

26 simpele self-care ideeën (voor doodnormale dagen)

 • 18 februari 2021
 • 17 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Zelfliefde

Selfcare, moet je daarvoor niet naar een meditatieretraite onder de Spaanse zon vertrekken? Of op z’n minst een Happinez-abonnement aanschaffen? Nee hoor, niets van dat alles. Dus niet wegklikken als het woord ‘self-care’ in jouw allergische hoek zit. Ik denk dat self-care (dingen doen die goed voor je zijn) hem zit in de meest eenvoudige handelingen. Dingen die je vaak zelfs dagelijks kunt doen. Ik heb best wel wat fijne gewoontes, tips en leesvoer ontdekt om op een simpele manier voor meer zelfzorg te zorgen. Dit zijn mijn 26 self-care ideeën.

Self-care: niet gewoon leuk, maar broodnodig!

Bij voorbaat excuses als jouw nekharen bij het lezen van het woord ‘self-care’ al overeind gaan staan. In de praktijk is self-care gelukkig minder spiriwiri dan het misschien klinkt. Het gaat simpelweg over goed voor jezelf zorgen. Niet met retraites (mag wel!), wel met kleine dagelijkse handelingen waar jouw lichaam en hoofd baat bij hebben. Klinkt heel leuk en fijn, maar is eigenlijk ook broodnodig.

Juist in deze tijd van social media, appjes en continue bereikbaarheid zijn veel mensen – waaronder ondergetekende – vooral veel bezig met anderen. Ik ben vast niet de enige die het liefst anderen te vriend houdt en daarvoor regelmatig haar versnelling een tandje te hoog zet. Omdat we de hele dag door worden geconfronteerd met meningen van anderen, prikkels van buitenaf en vergelijkingsmateriaal voor hoe je het beter, anders of mooier zou kunnen doen – is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven.

Juist aandacht voor jezelf kan je helpen om je minder te laten leiden door alles en iedereen om je heen, en om jezelf meer te gunnen waar jij behoefte aan hebt. Automatische piloot weg, bewuste aandacht aan! Dat is waar self-care ideeën mij bij helpen.

simpele self-care ideeën

Self-care op een simpele manier

Ik ken mezelf inmiddels. Als het op dingen totaal veranderen aankomt, geef ik vrij snel op. Ik kan mezelf honderd keer voornemen om elke avond pilates te doen. Maar puntje bij paaltje zijn daar altijd weer die niet volledig afgevinkte to-do-list, een lijst vol Instagram-updates en de rinkelende telefoon die roet in het eten gooien (correctie: die ik roet in het eten láát gooien). Daarom pak ik het liever minder groots aan. Kleine momentjes van self-care voor jezelf creëren kan iedereen.

Mijn 26 simpele self-care ideeën

Dit zijn 26 kleine dingen die ik doe (soms minder vaak dan ik zou willen) voor self-care.

Een totaal overbodige opmerking vooraf: zoek natuurlijk vooral uit wat self-care ideeën voor jou werken. Je hoeft niet met een masketje op de bank te gaan zitten.

 1. Neem elke dag de tijd om ontbijt voor jezelf te maken. Besmeer niet snel twee kleffe boterhammen, maar maak er echt wat van. Een goede start van de dag!
 2. Beluister podcasts en lees boeken die jou helpen om tot rust te komen of tot fijne inzichten te komen. Of je nu Donald Ducks leest of naar een diepzinnig zelfhulpboek grijpt – allemaal oké.
 3. Maak van je douchebeurt meer dan snel afspoelen. Je kunt best je douchebeurt verlengen door jezelf daarna van onder tot boven in te smeren met body butter, maskertjes op te doen en een goede crème te gebruiken.
 4. Investeer in fijne verzorgingsproducten. Kijk eens met een medewerker van de drogist wat goed is voor jouw huid en zoek daar producten op uit. Ik heb (dankzij jullie tips voor een fijne parfumvrije crème: deze Weleda-gezichtscrème is mijn favoriet!) een veel rustigere huid gekregen.
 5. Ga elke maand zitten voor een recap. Wat ging goed die maand? Wat wil je graag anders doen? Heb je wensen voor komende maand? Bedenk 1 concreet ding (dat kan al iets kleins zijn als “meer water drinken”) waar je komende maand bewust aan wilt werken.
 6. Trek elke dag een outfit uit de kast waarin jij je goed voelt. Juist als je een off-day hebt, doet een mooie outfit wonderen.
 7. Meld je aan voor een online cursus yoga, pilates of meditatie. Je kunt ook gratis lesjes volgen, maar een abonnement is soms een extra stok achter de deur. Ik volg zelf (zonder abonnement) pilates bij Studio Natuurlijk. Voor mijn online meditaties heb ik een online abonnement genomen bij Power for Me. (Heb zelf de salestekst voor Barbara geschreven en was daarna zelf ook helemaal overtuigd, haha!)
 8. Trakteer jezelf op een goed boek over self-care. Of twee. En laat dat vervolgens natuurlijk niet op je nachtkastje verstoffen, maar plan ook echt tijd in om het van voor tot achter te lezen. Deze boeken over self-care vind ik tof:
  • You are a Bad Ass – Jen Sincero
  • Nooit meer te druk – Tony Crabbé
  • The subtle art of not giving a fuck – Mark Mason
  • Licht leven – Nanne van Leer
 1. Mocht je nou geen tijd hebben om al die boeken te lezen, trakteer jezelf dan op een Storytel-abonnement. Ik heb sinds 2 jaar een abonnement en vind luisterboeken dé uitvinding van de eeuw. Lezen lukt niet elk moment van de dag, maar luisteren kun je soms tijdens andere activiteiten doen (maar nog liever doe je het terwijl je relaxed in een stoel zit).
 2. Ga naar bed op het moment dat je je moe voelt. Rek de tijd niet “omdat het nog zo vroeg is”, maar geef toe aan de slaap.
 3. Neem de tijd om een dagboek of journal of gewoon een vrolijk schriftje bij te houden. Je kunt er hele verhalen in neerpennen, maar elke dag opschrijven waar jij dankbaar voor bent is ook al waardevol. Het boek Doe elke dag iets waar je blij van wordt (zie ook mijn artikel daarover!) is daarvoor een gouden tip wat mij betreft.
 4. Blijf in beweging. Zeker als je, zoals ik, een baan hebt waarbij je de hele dag aan je stoel vastgeplakt zit. Een wandeling, twintig minuten pilates of alleen al wat schouderoefeningen doen wonderen.
 5. Luister naar stress-signalen als (niet-verliefdheids)kriebels in je buik, een snelle hartslag of een hoge adem. Kijk kritisch naar je agenda als je merkt dat stress toeslaat. Vaak weet je lichaam eerder dan je hoofd dat het je allemaal wat veel wordt.
 6. Neem zelf het heft in handen over je agenda. Denk niet in problemen, maar in oplossingen als er iets tussendoor komt. Wat kun je schrappen? Hoe kun je het jezelf gemakkelijker maken?
 7. Drink voldoende. Liters thee gaan er hier op een dag doorheen, maar water of een sapje kan natuurlijk ook.
 8. Neem de tijd om een fijne plek voor jezelf te creëren. Ruim je werkplek regelmatig op en zet spullen neer die jou een glimlach bezorgen.
 9. Investeer in mooie kleding waar je écht gelukkig van wordt. Ja, ook die tikkeltje prijzige items van dat ene mooie merk. Maak er desnoods een spaardoel van. Zorg ervoor dat jouw kledingkast je een “Wauw!”-gevoel geeft in plaats van dat je allemaal “wel leuk”-dingen hebt hangen.
 10. Maak tijd vrij voor de mensen die jou het meest dierbaar zijn en bij wie je écht jezelf kunt zijn. Zorg ervoor dat je er echt met je volle aandacht bij bent als je met hen bent. Telefoon weg dus!
 11. Besteed andersom minder tijd aan mensen die energie slurpen. Deins er niet voor terug om soms een afspraak af te zeggen en voor jezelf te kiezen. “Tijd voor jezelf nodig hebben” is een prima reden.
simpele self-care ideeën

Nog meer self-care ideeën

 1. Maak sporten leuk. Stop met RunKeeper-achtige apps. Loop of sport (met mate) omdat het leuk is en goed voor je is; maak niet van elke sportsessie een poging tot een nieuw persoonlijk record.
 2. Neem elke dag een mini-moment voor jezelf. Al is het maar 15 minuten. En als je nu denkt “Ja hoor, dat past echt niet!”, las dan een telefoonloos kwartier in op een dag. Voilà, heb je meteen 15 minuten tijd cadeau!
 3. Kies elke week minimaal één middag waarop je zelf mag bepalen wat je gaat doen. Tuinieren, koken, bakken, knutselen, postzegels plakken – die middag is jouw feestje.
 4. Praat over je gevoelens. Blijf er niet alleen mee zitten. Dat kan je zomaar 10 kilo gewicht op je schouders schelen. Zonder crashdieet.
 5. Mijn persoonlijke favoriet: doe soms ongegeneerd een dansje door de kamer. Ja, ook met nul ritmegevoel. Dat lucht enorm op als je veel in je hoofd zit.
 6. Doe één ding tegelijk (vind ik ook een uitdaging!). Hoe efficiënt het ook lijkt om tegelijkertijd tv te kijken en je mailbox bij te werken, doe eens bewust maar één van de twee en geniet er zo nog meer van. Oefening baart kunst. Multitasken is zó 2019.

En als 26e van de self-care ideeën: plan een daily stand-up met jezelf. Kijken hoe het gaat doe je in het ideale geval niet alleen in dure coachingstrajecten of tijdens de maandelijkse brainstormsessies op het werk. Nee, zo’n sessie kun je ook met jezelf houden. Neem 10 minuten om stil te staan bij hoe je je voelt. Ben je blij met hoe het gaat? Waar voel je je fijn bij? Wat kan beter? Maakt je werk je nog gelukkig? Wat zou je anders willen?

Inzoomen op dat alles in plaats van gedachteloos mee te gaan in de waan van de dag helpt al énorm om jezelf niet te verliezen. En om goed voor jezelf te zorgen.

Wat is jouw ultieme 5-minuten-tip om goed voor jezelf te zorgen?

De links naar bol.com zijn affiliate links.

simpele self-care ideeën

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 18 februari 2021 op 8:06 am - Beantwoord

  Mooie tips! Ik luister echt heel goed naar de signalen die mijn lichaam afgeeft en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Het gaat al zoveel beter door meditatie, wandelingen, bezig zijn met wat ik leuk vind. Maar dit heeft wel een tijdje geduurd voordat ik zover was.

 2. Naomi 18 februari 2021 op 9:29 am - Beantwoord

  Toegegeven: ik ben zo iemand bij wie self-care als woord in de irritatiezone zit. Toen las ik verder en herkende ik veel en vond ik het prachtige tips. Blijk ik misschien toch meer met self-care te hebben dan ik altijd dacht;). Mijn ultieme self-care moment: mijn middagdutje:).

  • Romy 28 februari 2021 op 11:29 am - Beantwoord

   Ha, wat tof dat je verder dan het woord in mijn titel hebt gekeken! Thanks voor je mooie reactie 🙂

 3. Audrey 18 februari 2021 op 9:54 am - Beantwoord

  Fijn lijstje! Ik zat er toevallig gisteren nog over te denken dat ik eigenlijk maandelijks zou moeten gaan recappen ofzo, ipv alleen aan het einde van het jaar.

 4. Laurine 18 februari 2021 op 11:08 am - Beantwoord

  Mijn ultiem self-care momentje is op een bankje in het park (liefst in het zonnetje) een boek lezen. Dan laat ik mijn telefoon gewoon thuis en kan niets of niemand me storen en ik heb meteen ook een beetje frisse lucht gehad. Win-win!

 5. bychristiana 18 februari 2021 op 12:12 pm - Beantwoord

  Naar mijzelf en mijn lichaam luisteren is ook wel echt iets wat ik altijd probeer te doen. Ik heb bijvoorbeeld echt veel slaap nodig en ik geef daar dan ook echt aan toe. Heel belangrijk vind ik dat, want als ik te weinig slaap krijg ben ik niet te genieten (ook niet voor mezelf;-))

 6. Janne 18 februari 2021 op 12:28 pm - Beantwoord

  Ik ben dus net met een Runkeeper-achtige app begonnen. Niet om records te vestigen, maar om plaatjes te kunnen zien van de routes die ik loop op de kaart. Onderweg kijk ik niet op mijn telefoon, dus ik loop nog steeds op gevoel. Misschien dat ik ook Citystrides ga doen, dat is een app die bijhoudt hoe je alle straten van je stad loopt. 🙂

  Wat ook kan helpen is om een paar van de dingen die je op een dag drinkt wat bijzonderder te maken. Leuke theesoorten uitproberen, eens een ander koffierecept, sap mengen met bruisend water, … Ik haal soms ginger ale of ginger beer in huis, en de meeste dagen zet ik speciaal één kop koffie voor mezelf die ik dan langzaam ga zitten opdrinken. En ik ben weer toe aan een bezoekje aan de theewinkel. De groene thee met munt die ik graag drink is op. Wat voor thee drink jij op dit moment het liefst?

  Ik ben ook begonnen met dingen op mijn gezicht smeren. Ik heb wat acné en ben dus bezig om iets te zoeken wat de acné vermindert. Ik heb nu in ieder geval een manier gevonden om te zorgen dat de acné minder zeer doet en beter geneest, en ben aan het opbouwen met een crème die de acné ook zou moeten voorkomen. Ik kijk overdag wel eens uit naar het moment in de avond dat ik m’n gezicht weer met fijne dingen mag insmeren!

  Ik denk dat het ook in je lijstje thuishoort om iedere dag wat buitenlucht te krijgen. Stiekem doet dat ook wonderen voor je energie en slaap. 🙂

  • Romy 28 februari 2021 op 11:28 am - Beantwoord

   Met dat doel in je achterhoofd is Runkeeper wel een handige app natuurlijk. Leuk dat je zo mooie routes kunt bijhouden.
   Ook een tof idee trouwens van de bijzondere drankjes! Ik drink zelf eigenlijk alleen maar thee, maar een keer een bijzonder smaakje proberen (of verse muntthee – yum!) lijkt me wel wat. Eigenlijk drink ik nu al twee jaar lang standaard groene thee met mango en kokos van AH-huismerk. Ik heb nog geen enkele thee gevonden die daaraan kan tippen. Maar als ik weinig varieer met thee is het ook moeilijk om alternatieven te ontdekken natuurlijk, bedenk ik me nu 😉
   En top aanvulling van de buitenlucht! Dat helpt mij ook altijd enorm om me beter en energieker te voelen.

 7. Daenelia 18 februari 2021 op 1:16 pm - Beantwoord

  Self care is in mijn ogen meer iets van eet gezond, beweeg genoeg, ga op tijd met klachten naar de huisarts, zorg dat je de juiste hulp krijgt, ook op gebied van mentale problemen, of financieel.
  Voor mij is een leuk gevulde kledingkast meer iets van … leuk. Maar als jij daar intrinsiek plezier uithaalt: maak er wat moois van. Doe wat werkt voor jou om je gelukje te vinden. Maar goed voor jezelf zorgen stopt niet bij een lekker ontbijt en een mooie trui.

 8. Evelyne - Gouden Momenten 18 februari 2021 op 1:38 pm - Beantwoord

  Selfcare is heel belangrijk. En daar kan heel ruim over nagedacht worden. Fijn lijstje en mooie reminders 😉

  • Dorine 18 februari 2021 op 3:23 pm - Beantwoord

   Inderdaad een goed lijstje. Ik heb nog een leuk zelfhulpboek als aanrader Zelfverzekerd door het leven van Pieternel Dijkstra.

 9. johanna 18 februari 2021 op 6:56 pm - Beantwoord

  Die middag voor je zelf is een super idee. Dat probeer ik al lang, (in mijn hoofd) maar is me nog niet gelukt. Altijd zijn er dienen die ik eigenlijk zou moeten. Zo comisch. Maar ik zal het toch weer eens proberen.

 10. Lotte 18 februari 2021 op 7:55 pm - Beantwoord

  Fijne tips! De tip over één middag doen waar ik zin in heb klinkt wel als een goede om een keer uit te proberen. 🙂
  Voor mij is in bad gaan echt de beste self-care. Mijn chronische rugpijn verdwijnt dan eventjes en ik kan gewoon zó genieten van dat lekkere warme water. <3 Boekje of muziekje erbij maakt het helemaal af!

 11. Giovanna Jansen 18 februari 2021 op 10:28 pm - Beantwoord

  Mooie tips! En ook toevallig, ik luisterde vanochtend een podcast over self care, dus de boodschap is duidelijk: lekker ontspannen nu. 😉

 12. Anna 19 februari 2021 op 11:44 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Uitgebreid ontbijten en een wandeling maken (vooral als het zonnetje schijnt) vind ik echt hele fijne momenten, die ik graag inlas voor mezelf. Ook zet ik ’s avonds mijn internet op mijn telefoon uit, zodat ik mijn tijd niet meer verspil aan doelloos scrollen, heerlijk!

 13. Lilian 19 februari 2021 op 11:47 am - Beantwoord

  Wat een goede tips. Behalve 20. Ik vind sporten (en wandelen) juist leuker als je het kunt bijhouden en daarmee kunt motiveren! En bedankt voor die zelfhulp podcast. De self-help hipster podcast bespreekt ook zelfhulpboeken ook een tip. En Jen Sincero wil ik al heel lang lezen, maar ze hebben haar boeken niet bij de bibliotheek. Binnenkort ben ik jarig, dus wie weet 😉

  Ik vind het qua zelfhulp al heerlijk om – als ik even gedemotiveerd ben qua werk – twee pagina’s te lezen.

  • Romy 28 februari 2021 op 11:14 am - Beantwoord

   Slim idee om soms gewoon een paar pagina’s te lezen. Het hoeft inderdaad niet groots te zijn 🙂
   Dank je voor de podcasttip! Die ga ik ook eens beluisteren. Hoe leuk zelfhulpboeken lezen ook is, soms is zo’n podcast ook wel fijn om niet álles zelf te hoeven lezen 😉

Recente blogs

Blij Lijstje | Relaxen, roerbakrestjes & 62 rozen

18 maart 2020|Positiviteit|

Met positief denken bereik je het meest. En gelukkig brengt thuis zitten heel veel fijne dingen, mooie realisaties en ook leuke momenten met zich mee. Meer dan genoeg materiaal om weer een blij lijstje mee te vullen dus! Zo deed mijn oma een wel heel lieve uitspraak, leerde mijn vriend me de ultieme life hack voor een stijlvolle prullenbak en vervulde ik een paar volwassen verplichtingen die ik zelf wel een schouderklopje waard vond.

10x Wat ik wél leuk vind aan Instagram?

4 december 2018|Lifestyle|

Onlangs werd de documentaire #Followme gelanceerd. Een best wel schokkende documentaire die je een inkijkje geeft in de wondere wereld achter Instagram. Denk aan nepvolgers die je per tienduizenden kunt kopen bij louche bedrijven, comment pods die automatisch reacties achterlaten bij anderen om het bereik van een account te vergroten, en de volg-ontvolgspelletjes waar sommigen een dagtaak aan hebben. Maar gelukkig is dat niet het hele verhaal: Instagram heeft voor mij ook zeker mooie kanten. Laat ik me daar eens op richten. Dit zijn 10 dingen (naast kattenfoto's!) die ik wél leuk vind aan Instagram. 

Gebakken gnocchi met champignons, romige saus & pecannoten (vegan!)

5 juli 2023|Recepten|

Gnocchi in tomatensaus is de grote klassieker onder de gnocchi-gerechten. Maar ik houd er wel van om te experimenteren en regelmatig iets nieuws op tafel te zetten. De combinatie van gnocchi met champignons en (vegan) roomsaus bleek een grote hit. Bij ons thuis waren de borden al snel leeg. Voor deze gnocchi met champignons bak je de gnocchi-balletjes lekker krokant in de pan. Zo heb je geen melige balletjes meer, maar krijgt de gnocchi een lekker crispy korstje. Met een heerlijke roomsaus, champignons, shiitake en spinazie erbij krijg je een flinke hoeveelheid groenten binnen én eet je iets heel lekkers. Ik vertel je graag hoe je dit gnocchi-recept in maar 20 minuten maakt!