Sparen en besparen doe ik al bijna sinds de brugklas. Ik ben opgevoed met het idee van geld opzijzetten voor “later” en goed nadenken over aankopen. Mede daardoor kan ik soms wel een zuinige Hollander en een kritische koper (op een enkele keer bij Action na) zijn. Niet altijd per se een goede eigenschap, maar dankzij het besparen op uitgaven heb ik nu wel een spaarpotje om in een koophuis te steken. Over hoe dat is gelukt, heb ik de laatste tijd meerdere vragen gekregen. Daarom leek het me leuk om mijn bespaartips te delen. Dus vooruit, hier komen 10 tips om geld te besparen, waarvoor je absoluut geen Extreme Couponing-kampioen hoeft te zijn.

tips om geld te besparen

10 simpele tips om geld te besparen

Voor al deze tips om geld te besparen geldt natuurlijk: doe wat voor jou goed voelt. Er is niets mis met geld uitgeven. Ook ik trakteer mezelf (en anderen) natuurlijk regelmatig op wat leuks. Dit zijn simpelweg tips die ik, naast of juist bij die kleine traktaties, toepas om geld te besparen.

 1. Pas op met aanbiedingen! Aanbiedingen lijken dé manier om geld te besparen, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Zo kocht ik ooit 2 zakken appels (want: 2 voor € 3,00 in plaats van 1 voor €2,50), waarna we de hele week appels moesten eten om de tweede zak leeg te krijgen. Niet handig! Hetzelfde geldt voor acties als op Black Friday. Als je op Black Friday van alles koopt waar je anders geen behoefte aan had, dan ben je meer kwijt dan die 10% korting je oplevert. Aanbiedingen zijn vaak marketingtrucs waarbij woorden als “gratis” en “korting” als een magneet werken. Op zich prima, maar een kritische blik op die aanbiedingen kan helpen.
 2. Laat je niet verleiden door nieuwsbrieven. Nog zoiets: pas op met aanbiedingen die je in je inbox ontvangt. Je hoeft maar één keer met een winactie mee te doen of je inbox puilt al uit van de nieuwsbrieven. Van “Geen verzendkosten!”-acties tot persoonlijke kortingen omdat je die dag een half jaar nieuwsbriefabonnee bent (woohoo!). Een van mijn tips om geld te besparen, is dan ook om je uit te schrijven voor nieuwsbrieven om verleidingen uit de weg te gaan. Er zijn vast mailings die je kunt missen.
 3. Heb geduld met grote aankopen. Wanneer je een grote aankoop wilt doen, kan het juist wel gunstig zijn om kortingsacties te gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een camera, wasmachine of stofzuiger wilt kopen, kan het flink schelen als je wacht op interessante kortingsacties. Dus heb je geen haast met je aankoop, ren dan niet meteen naar de winkel, maar wacht geduldig af totdat je het product in de actie kunt kopen.
 4. Gebruik een vergelijkingssite. Ik weet dat het vergelijken van financiële kostenplaatjes niet per se een feestje is. Maar het kan je veel geld besparen en is heus zo moeilijk nog niet. Zo kun je via de vergelijkingssite Geld.nl heel eenvoudig een vergelijking maken van verschillende zorgverzekeringen, autoverzekeringen of hypotheken. Ik heb bij het verzekeren van mijn auto bijvoorbeeld gemerkt dat de maandlasten soms erg uiteenlopen bij verzekeraars. Wel of geen schadevrije jaren opbouwen? Wel of geen dekking voor medebestuurders? Het loont zeker om je daarin te verdiepen.
 5. Kijk kritisch naar automatische incasso’s. Veel abonnementen werken met automatische incasso’s. Op zich ideaal, maar het kan lonen om kritisch te kijken wat er zoal wordt afgeschreven. Zo ontdekte ik laatst dat ik een uitgebreider Netflix-abonnement had dan eigenlijk nodig is. Dat heb ik dus snel omgezet. En hoe zit het met tijdschriftabonnementen, vaste donaties die maandelijks worden afgeschreven of abonnementen op loterijen? Kijk eens kritisch en zet eventueel stop waar je niet meer achter staat.
tips om geld te besparen
 1. Overweeg een Sim Only-abonnement. Sinds een paar maanden heb ik een Sim Only-abonnement voor mijn telefoon. Voor €10 per maand bel ik onbeperkt en heb ik 4 GB internet. Dat scheelt voor mij nogal met de meeste standaardabonnementen. Bovendien kan ik mijn telefoon dan gerust een paar jaar jaar houden in plaats van volgend jaar alweer een nog goed werkend toestel te moeten vervangen. Ook dat scheelt!
 2. Boek uitjes met korting. Wist je dat je dagjes weg vaak heel eenvoudig met korting kunt boeken?! Met even googelen kun je vaak wel een actie vinden. Ik krijg bijvoorbeeld als ANWB-lid korting via het Land van ANWB op allerlei uitjes in Nederland. Bij kaartjes voor De Efteling scheelde dat zelfs €10 per persoon. Hetzelfde geldt voor de website Spoordeelwinkel.nl, waar treinaanbiedingen te vinden zijn. Of kijk op Marktplaats voor bijvoorbeeld musicalkaartjes. Wie weet is er net een verkoper in de buurt bij wie je de kaartjes voor een fractie van de nieuwprijs kunt ophalen.
 3. Zoek in webshops binnen een bepaalde prijsrange. Een totaal andere tip om geld te besparen: selecteer in webshops alleen items onder een bepaalde maximumprijs. Zo bekijk ik bij een online shopsessie nooit alle jurken, maar bepaal ik een prijs waar ik niet bovenuit wil komen. Dat scheelt weer wat verleidingen, omdat ik die geweldig leuke jurkjes van €150 niet meer voorgeschoteld krijg.
 4. Maar ook: investeer soms in iets duurders. Tegelijkertijd kun je soms juist op termijn geld besparen door een wat duurdere aankoop te doen. Zo kocht ik vorig jaar een winterjas van meer dan €100 in plaats van een simpele jas van H&M. Maar van die duurdere jas heb ik wel veel langer plezier van dan van een goedkope jas die ik na een jaar zat ben en die dan ook al deels versleten is. De truc is natuurlijk wel dat je niet alsnog volgend jaar een extra jas “voor erbij” koopt.
 5. Shop tweedehands. Mijn laatste punt in dit rijtje met tips om geld te besparen zal je vast niet verbazen. Ik shop graag tweedehands. Niet alleen om geld te besparen, maar ook omdat ik dat leuk vind. Ik kan het je zeker aanraden om eens tweedehands op zoek te gaan naar producten (bekijk ook mijn tips daarvoor!). Zo heb ik mijn mooie Oilily-tas via Marktplaats gevonden, shop ik graag kleding bij de IJ-hallen en kom ik regelmatig bij de kringloopwinkel voor bijvoorbeeld boeken en dvd’s. Kringloopkoopjes kunnen je veel geld schelen en tweedehands winkelen is daarnaast gewoon een leuke sport.

Bonustip om geld te besparen: soms zijn er prima gratis alternatieven voor dingen waar je anders goed geld voor betaalt. Zo loop ik gerust een blokje om als ik de auto verderop gratis kan parkeren. En voor mijn boekhouding gebruik ik Rompslomp (gratis!) in plaats van een programma dat een tientje per maand kost. Het scheelt maar een klein beetje. Maar veel kleine beetjes zijn bij elkaar wel “een beetje boel”. Natuurlijk is het net waar je je fijn bij voelt, maar naar mijn mening kunnen (be)sparen en een leuk leven zeker samengaan.

Ben jij een (be)spaarder? En wat is jouw beste tip om geld te besparen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 3 december 2018 op 6:25 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Ik probeer zoveel mogelijk te kijken naar een alternatief. En ik ben niet zo makkelijk te verleiden met aanbiedingen, ik doe daar ook wel “onderzoek” naar.

  • Romy 3 december 2018 op 8:53 am - Beantwoord

   Goed dat je zo bewust met aanbiedingen omgaat! Met een beetje onderzoek kom je daarbij vaak al een heel eind 🙂

 2. Smurfigeknutselfan 3 december 2018 op 6:29 am - Beantwoord

  Ik geef je mijn tip voor de action. Ik loop rond en vul spontaan mijn mandje met knutselspullen. Loop verder en denk nog eens na wat ik er mee moet/ of kan maken. Even critisch overdenken. Dan blijkt dat ik sommige dingen terug kan leggen en nu ( nog niet) nodig heb. Bv. Ik heb al tig pennen/ notitie boekjes. Dus zo koop ik minder.
  Nog een tip; neem als je naar de stad gaat contant geld mee, is dit op ga je naar huis en koop je impulsief niet te veel.
  Veel succes ermee??

  • Romy 3 december 2018 op 7:45 am - Beantwoord

   Dat is zeker een goede tip! Ik moet zeggen dat dat ook iets is wat ik zelf toepas, eigenlijk in elke winkel. Voordat ik naar de kassa ga, check ik altijd nog eens of ik alles wel nodig heb. Daardoor doe ik ook bij Action nooit echt miskopen 🙂 Ik laad alleen bij Action eerder mijn mandje vol dan bij andere winkels, maar het is nog niet zo dat ik met veel te volle tassen thuis kom gelukkig 😛
   En inderdaad een goede tip om met content geld te gaan winkelen! Dat helpt voor mij ook vaak wel 🙂

 3. Tineke 3 december 2018 op 7:30 am - Beantwoord

  Tweedehands shoppen is zeker een goede tip! Aanbiedingen zijn hier altijd een valkuil. Ik wil in 2019 meer gaan bezuinigen. Nu ben ik dol op het lezen van folders, maar laat ik mij vaak verleiden door aanbiedingen…

 4. Josephine 3 december 2018 op 7:43 am - Beantwoord

  Als Extreme Couponning in Nederland zou kunnen, dan zou ik denk ik zo’n type zijn met een hele grote inloop-voorraadkast, haha! Ik zou het een hele uitdaging vinden om zo’n ‘begroting’ rond te krijgen. Maar goed, het combineren van bonnen kan hier dus niet – al is dat misschien maar goed ook, omdat het verspilling in de hand werkt,

  Ik vind je tips heel goed. Vooral niet meedoen aan Black Friday als je toch niets nodig hebt. En überhaupt bedenken of je iets echt wel nodig hebt – zelfs bij Action 😉 – lijkt me een goed idee.

  • Romy 3 december 2018 op 8:55 am - Beantwoord

   Mooi voornemen voor 2019! 🙂 Een site die misschien ook handig is, is Voordeelmuis. Daar zie je de aanbiedingen van de week (ook uit folders) op een rij per productgroep. Dus als je bijvoorbeeld pizza’s in de aanbieding wilt kopen, zie je alleen de pizza’s bij elkaar. Dan kom je ook niet verleidingen voor allerlei andere aanbiedingen tegen 😉

  • Romy 3 december 2018 op 8:58 am - Beantwoord

   Haha, ik moet zeggen dat ik ook wel gevoelig zou zijn voor Extreme Couponing-taferelen als dat in Nederland zou kunnen 😉 Maar inderdaad, misschien is het maar beter ook dat je in Nederland niet zulke extreme kortingen kunt scoren. Het zou zonde zijn als je avondmaaltijd elke dag wordt bepaald door waar je nu weer coupons voor hebt gescoord, haha.

   Kritisch naar aankopen kijken is inderdaad misschien wel de beste tip. Mijn gewoonte met winkelen – zelfs bij Action 😉 – is om altijd even mijn mandje te checken voordat ik naar de kassa ga. Soms gooi ik er in mijn enthousiasme wat te veel spullen in en zo’n kritische blik helpt vaak om nog net wat overbodige spullen terug te leggen.

 5. Dionne 3 december 2018 op 8:01 am - Beantwoord

  Goede tips Romy! Ik denk dat het inderdaad verstandig is om soms te investeren in plaats van te kiezen voor fast fashion. En daarnaast nooit met honger naar de supermarkt, checken of het artikel niet ergens anders goedkoper is etc. Oh en niet iedere dag een koffie op het station kopen. Scheelt een heleboel geld!

  • Romy 3 december 2018 op 8:58 am - Beantwoord

   Goede tips! Die zijn alle drie inderdaad helemaal waar!

 6. Hermien - KouweKleren 3 december 2018 op 8:07 am - Beantwoord

  Goede tips, ik pas het meeste wel toe. Ik ben nog altijd een koopjesjager (in de kringloop) maar heb wel meer oog voor kwaliteit gekregen en investeren in iets goeds vind ik inmiddels heel belangrijk. Nieuwsbrieven die ik voor mijn blog nog wel wil ontvangen, belanden in een apart mapje dat ik af en toe doorspit. Dat werkt ook goed!

  • Romy 3 december 2018 op 9:02 am - Beantwoord

   Ik vind het echt heel knap hoe jij zo bewust met aankopen (zeker van kleding) omgaat. Volgens mij kun je op die manier heel wat miskopen tegengaan 🙂 En slim om interessante nieuwsbrieven in een apart mapje te laten verschijnen. Zo kun je goed het overzicht bewaren en kom je minder in de verleiding iets te kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt.

 7. Shirley 3 december 2018 op 8:18 am - Beantwoord

  Mijn eigen grootste valkuil is de AH to Go. Verder kan het goed zijn om verzekeringen niet gewoon door te laten lopen, maar af en toe te checken of het goedkoper kan. Bij energiemaatschappijen krijg je vaak welkomskorting als je switcht. Ik moet zeggen dat ik dat zelf nog niet heb gedaan, omdat mijn maandbedrag heel laag is en ik tevreden ben (en een tikje lui). Verder zet ik meteen als mijn salaris binnenkomt een deel op mijn spaarrekening (om het later weer langzaam terug te boeken), anders waan ik me veel te rijk, haha.

  • Romy 3 december 2018 op 9:05 am - Beantwoord

   Helemaal waar! Ook al is het vergelijken van bijvoorbeeld verzekeringen of energie-aanbiedingen niet altijd geweldig leuk om te doen, het kan wel flink schelen. Ik ben me ook pas sinds een paar jaar goed in verzekeringen gaan verdiepen en merk nu hoeveel verschil dat kan maken.
   Ik doe trouwens precies hetzelfde als mijn salaris binnenkomt. Zodra ik het op mijn spaarrekening stort, voelt het als geld dat ik niet “mag” uitgeven en dat werkt voor mij vaak goed. Ook al is het natuurlijk gewoon een kwestie van mindfuck, haha.

 8. Femke 3 december 2018 op 8:19 am - Beantwoord

  Ja hoor, bespaarder hier! Aan de andere kant kan ik wel makkelijk geld uitgeven. Ik vind het vooral een feest om op mijn vaste lasten te besparen. Ojaa, Nederlanders zijn gevoelig voor 1 en 2 hè haha.. lang leve vergelijkingssites en Google Shopping ;-)!

 9. Marije 3 december 2018 op 8:27 am - Beantwoord

  Niet naar de Action gaan want je koopt altijd teveel ?

  Ik let op aanbiedingen die echt lonen en met boodschappen doen, koop ik altijd zegeltjes of punten en dat is dan mijn geheime spaarpotje.

  • Romy 3 december 2018 op 9:06 am - Beantwoord

   Haha, volgens mij rennen veel Nederlanders inderdaad al naar de winkels zodra het woord “korting” valt. Ik moest bijvoorbeeld wel lachen om de Flying Tiger-aanbieding, waarbij mensen soms wel een uur in de rij gingen staan om hebbedingetjes met korting te scoren, haha. Ach, ieder zijn ding!
   Besparen op vaste lasten is zeker fijn. Dat kan soms echt flink schelen.

  • Romy 3 december 2018 op 9:07 am - Beantwoord

   Haha! Ahum, dat van Action is misschien nog best wel een goede tip inderdaad 😉 En slim dat je zegeltjes spaart! Dat is ook wel een goede manier om wat geld voor jezelf apart te houden.

 10. chucky1012 3 december 2018 op 8:45 am - Beantwoord

  Fijne en zeer goede tips ??
  Want kijk maar een naar de black Friday aanbiedingen nou sorry maar het zijn meestal de normale aanbiedingen…..

  Heel veel succes straks en een fijne dag ?

  • Romy 3 december 2018 op 9:08 am - Beantwoord

   Klopt! Vaak zijn de kortingen op Black Friday in Nederland helemaal niet zo spectaculair. Soms helpt het al om daar kritisch naar te kijken en je niet alleen door het woord “korting” te laten verleiden 😉
   Dankjewel voor je succeswens! Ik wens jou ook een mooie dag toe.

 11. Simone 3 december 2018 op 9:11 am - Beantwoord

  Wat een goede en fijne tips! Ik werk zelf bij een kortingssite dus zie elke dag aanbiedingen binnenkomen, ik moet zeggen dat het soms lastig is om me in te houden en dat ik inderdaad word overhaalt door de korting. Rompslomp kende ik nog helemaal niet, maar ga ik zeker onthouden voor wanneer ik zo’n programma nodig ga hebben.

  • Romy 3 december 2018 op 5:45 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat je tijdens je werk dan steeds met verleidelijke aanbiedingen wordt geconfronteerd. Dat zou ik ook wel een uitdaging vinden.
   Rompslomp is wat mij betreft zeker een aanrader. Naast dat het gratis is, werkt het ook supermakkelijk ?

 12. Carolien 3 december 2018 op 9:29 am - Beantwoord

  Gelukkig ben ik niet zo gevoelig voor aanbiedingen. Qua geld besparen gaat er altijd een groot deel van mijn salaris op mijn spaarrekening en mag ik van mezelf een bepaald bedrag uitgeven aan dingen die ik echt nodig heb. Nu met de kerstcadeautjes was het iets meer maar die zijn nu allemaal in huis en kan het sparen weer beginnen!

 13. Ilona Wielinga 3 december 2018 op 9:47 am - Beantwoord

  Hele fijne tips! Ik heb zelf nooit anders dan een sim-only abonnement gehad en dat bevalt me prima. Wat voor mij ook goed werkt is niet naar de stad (en al helemaal de Action) gaan als ik niks nodig heb. En een lijstje maken van wat ik nodig heb en met mezelf afspreken dat ik echt met niets anders dan wat op het lijstje staat de winkel uit mag lopen.

  • Romy 3 december 2018 op 6:20 pm - Beantwoord

   Klinkt als een heel goede strategie! Zelf ga ik inderdaad ook niet meer shoppen om het shoppen, maar ga ik meestal met een doel naar de winkels. Anders kom je natuurlijk geheid, ook al was je het niet van plan, met een toevallige leuke vondst weer thuis ?

 14. Johanne 3 december 2018 op 10:18 am - Beantwoord

  Ik ben heel toevallig met een bespaar-blogartikel bezig en merk echt dat er zo veel dingen zijn die je kunt doen om iets goedkoper te leven. Een belangrijke les voor mij is toch wel dat ‘één dure aankoop soms zo veel goedkoper is dan tien goedkopere items. En dan heb ik het vooral over kleren. Volgende week tikken wij nog even de IJ-hallen aan, maar vanaf 2019 mag ik van mezelf niet meer tien dingen in de Primark kopen en ga ik in plaats daarvan naar de Steps voor één echt goed jurkje.

  En verzekeringen heb ik laatst ook op bespaard. Sommige heb ik stilgezet, anderen heb ik een goedkopere variant voor gevonden

  • Romy 3 december 2018 op 10:08 pm - Beantwoord

   Oeh leuk! Ik ben nu ook heel benieuwd naar jouw artikel over besparen.
   Het is inderdaad net wat je zegt. Een tas vol Primark-aankopen kan soms niet op tegen één jurkje van Steps. Sinds ik ben begonnen met kringloopwinkel, heb ik zelf ook veel minder behoefte aan op koopjesjacht gaan bij bijvoorbeeld Primark. Nu is de kringloopwinkel mijn manier om leuke koopjes te scoren en dan nog vaak van betere kwaliteit ook. Ik ben benieuwd of jij er na het shoppen bij de IJ-hallen dit weekend ook een verslaving hebt 😉

 15. Anna 3 december 2018 op 10:53 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips, ik houd ook van besparen! Soms is het ook echt nodig, maar het geeft ook altijd een goed gevoel vind ik. Ik probeer vooral te besparen op de boodschappen en ik probeer niet te vaak buiten de deur te eten. Ook maak ik altijd een lijstje met dingen die ik de komende periode wil aanschaffen en die ik echt nodig heb, zodat ik financieel gezien niet voor verrassingen kom te staan. En inderdaad, een Sim Only abonnement is zo fijn, dat heb ik ook gehad met mijn vorige telefoon!

  • Romy 3 december 2018 op 10:10 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Ik kan me soms ook echt trots voelen als ik ergens geld op heb bespaard, al is het maar 1 euro, haha. Goede tips trouwens! Zo’n lijstje is ook echt wel een slim idee. Ik probeer ook wel vaak al van tevoren rekening te houden met grote aankopen, al is het alleen al om die aankopen eventueel met korting te scoren.

 16. Lianne 3 december 2018 op 11:34 am - Beantwoord

  Goede tips! Het meeste doe ik al wel. Ik laat me ook heel weinig verleiden door kortingsacties en die hele black friday-gekte heb ik aan mijn neus voorbij laten gaan. Ik loop ook liever tien minuten even extra naar de plaats van bestemming als ik in de buurt niet gratis kan parkeren en op abonnementen, lotto’s en goede doelen besteed ik sowieso al geen geld aan. Kringloopshoppen kan erg handig zijn, maar ook daar is de verleiding bij mij soms groot dat ik met allemaal spullen thuiskom die ik eigenlijk niet nodig heb, dus ik doe het niet te vaak. Dat spaart bij mij ook weer geld 🙂

  • Romy 3 december 2018 op 10:17 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen wat jij graag doet om geld te besparen! Soms kunnen dat soort kleine dingen samen al heel wat opleveren 🙂 En inderdaad goed om niet naar de kringloopwinkel te gaan als je dan met spullen thuis komt die je niet gebruikt. Ook al is het bij de kringloopwinkel niet duur, ook daar zijn miskopen natuurlijk zonde 😉
   Loterij-abonnementen en andere abonnementen heb ik zelf ook niet, op Netflix na dan. Dat vind ik anders maar zonde van mijn geld. Aan goede doelen geef ik tegenwoordig liever donaties, bijvoorbeeld met kerst, dan dat ik maandelijks een bedrag laat afschrijven. Dan heb ik voor mijn gevoel meer overzicht en zit ik ook niet aan één doel vast 🙂

 17. Mariska 3 december 2018 op 11:40 am - Beantwoord

  Slimme tips! De valkuil van aanbiedingen te veel inslaan is wel herkenbaar voor me 😛

 18. Anna 3 december 2018 op 12:47 pm - Beantwoord

  Besparen is zo fijn! Ik koop ook heel graag tweedehands! De Ijhallen staan al heel lang op mijn to go lijstje! Liefs

 19. Judith 3 december 2018 op 12:55 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ik ben van plan hier in het nieuwe jaar bewuster mee om te gaan, dus heel handig dit lijstje!

 20. Evelyne 3 december 2018 op 1:59 pm - Beantwoord

  Ik ben eveneens opgegroeid met het geld dat ik krijg opzij te zetten en heb dit ook altijd zonder morren gedaan. Shoppen stond niet in mijn moeders woordenboek en dus ook ik ga enkel kopen wanneer ik iets nodig heb. Elke week de stad afstruinen is echt niets voor mij. Mijn eerste auto was een tweedehands die ik over kocht van mijn (suiker)nonkel, want zo van iemand vreemd een auto kopen was ik niet gerust in. Had ik mijn (suiker)nonkel niet gehad, was ik hem tweedehands in de garage gaan halen. Ik heb 8 jaar met die wagen gereden en in totaal was die 12 jaar. Nu met mijn nieuwe auto is die ook maar een stockauto en niet een volledig nieuwe. Hoeft ook niet voor mij, want ik moest rekening houden met de verzekering. Hoe hoger je pk, hoe hoger je taks en dergelijk. Ik had gelukkig wel geluk dat mijn verzekering net toen terug goed stond, want door mijn klein ongeval een goeie 6 jaar geleden betaalde ik meer bij de verzekering daar ik in fout was. Allemaal van die dingetjes waar je niet kan aan doen, maar je moet het dan wel zien te betalen. Gelukkig kon dit perfect aangezien ik een serieuze spaarder ben en niet nutteloos geld ga uitgeven.

  • Romy 3 december 2018 op 10:18 pm - Beantwoord

   De IJ-hallen zijn wat mij betreft zeker een aanrader. Hopelijk kun jij daar binnenkort ook een keer een bezoekje aan brengen 🙂 Ik ben benieuwd wat je ervan zult vinden.

  • Romy 3 december 2018 op 10:22 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat jij ook altijd veel hebt gespaard en mede daardoor geld in een mooie auto kon steken! 🙂
   Net als jij heb ik ook een tweedehands auto. Ik ken zelf ook weinig mensen die hun auto volledig nieuw kopen. Dan zijn ze toch vaak flink duur, terwijl een tweedehands auto van een paar jaar oud vaak net zo goed is. En inderdaad ook zonde van de belasting!

 21. Karin 3 december 2018 op 2:59 pm - Beantwoord

  Leuke tips! Ik ben best zuinig en pas ook wel verschillende toe. Zoals goed kijken of het wel een goede aanbieding is en wachten op een goede aanbieding voor iets duurs. Voor concerten gebruik ik vaak Ticketswap voor een goedkoper kaartje (maar dan wel iets bij mij in de buurt en dan ga ik alleen, niet als ik echt iets inplan met vriendinnen ofzo).

  Soms kan ik me ook aan mijn krenterige gedrag ergeren hoor. Dan heb ik een bonusje ofzo en wil ik lekker gaan shoppen, maar omdat ik zo vreselijk kritisch ben (heb ik dit wel echt nodig?? nee he?) kom ik dan met lege handen thuis. Of ik ga beknibbelen terwijl ik het best luxer kan betalen.

  En weet je wat ook raar is (daar zul je straks ook mee te maken hebben als je een huis vind!), dat je je hele leven voor “later” spaart. Maar dan is het opeens “later”, en ga je dat geld uitgeven! Ik zit in de gelukkige positie dat ik niet m’n complete bankrekening leeg hoefde te trekken voor de koop en inrichting van ons huis, maar het is echt wel even schrikken en flink slikken als je die gigantische bedragen ziet verdwijnen…

  • Romy 3 december 2018 op 10:26 pm - Beantwoord

   Oeh, ik herken wel wat je zegt over krenterig gedrag. Dat bedoelde ik met mijn opmerking “Niet altijd per se een goede eigenschap” over mezelf, haha. Ik kan bijvoorbeeld heel lang nadenken over of ik een top van €20 wel of niet koop, terwijl ik daar soms best wat minder kritisch over mag zijn.
   En wat je zegt over sparen voor “later”, is ook wel een van de dingen die ik over een paar maanden bij mij zie gebeuren. Ik reken me nu soms zelfs al “arm”, omdat ik het idee heb dat alle spaargeld straks in één keer weg is, haha. Aan de andere kant heb ik straks waarschijnlijk lage maandlasten, dus dan kan ik prima opnieuw met sparen beginnen 😉 Daar houd ik me maar aan vast.

   • Karin 4 december 2018 op 11:16 am - Beantwoord

    Jaaa soms vind ik mezelf zo krenterig 😉

    Het is straks wel superfijn als je zelf geld in kunt leggen zodat je maandlasten lager uitvallen. Wij hebben ook een hypotheek waar je boetevrij een flink bedrag per jaar kunt aflossen. Per maand scheelt dat misschien een paar eurootjes, maar verdeeld over de komende decennia is dat best een hoop geld!

    • Romy 5 december 2018 op 7:08 am - Beantwoord

     Precies! Altijd goed om dat soort opties te overwegen met het afbetalen van je hypotheek. En waarschijnlijk geeft het ook een goed gevoel om daarmee uiteindelijk eerder van je hypotheek af te zijn 🙂

 22. Daenelia 3 december 2018 op 6:34 pm - Beantwoord

  Heel verstandig om eens op een rijtje te zetten dat je echt niet al je geld hoeft uit te geven aan… onnodige troep, eigenlijk. Ik ben verder niet zo’n bespaarder, geef niks om kortingen of aanbiedingen. Juist omdat het vaak geen echte aanbieding is. Ik geef liever mijn geld uit aan iets waar ik echt iets aan heb dan aan veel kleine troepjes. Daarom heeft de Action ook geen grip op mij. (Flying Tiger dan weer wel, want leuk design. Maar ook met een grens.)
  Het ligt ook aan je ‘levensfase’. We zitten nu in een periode waar ons inkomen goed is, we een prettig huis hebben en geld makkelijk opzij kunnen zetten. We kunnen kopen wat we nodig hebben en waar we zin in hebben. Toen ik net student af was, was mijn inkomen echt een stuk lager en was sparen een opgave! Maar ik had ook minder kosten. Daarbij was een paar schoenen van 70 euro goed genoeg voor mij, toen. Nu ga ik voor duurdere schoenen, die dus ook langer mee gaan (… hoewel. Ik had gisteren weer eens schoenen aan die ik al 20 jaar heb XD Ik deed toen dus ook wel eens investeringen in goede kwaliteit!)

  • Romy 3 december 2018 op 10:29 pm - Beantwoord

   Ik denk dat alleen geld uitgeven aan dingen die je nodig hebt en waar je iets mee kunt, misschien wel bespaartip #1 is. Ik shop wel graag bij Action, maar kom daar nooit met hele volle tassen vandaan. Daarvoor ben ik een wat te kritische koper, zelfs bij winkels met hebbedingetjes voor weinig geld 😛
   Je hebt wel gelijk dat het heel erg afhangt van je levensfase of sparen überhaupt lukt. Als je bijvoorbeeld studeert en op jezelf woont, is het niet meer dan logisch dat het saldo op je spaarrekening niet bepaald stijgt (of zelfs daalt). Bij mij gaat het sparen ook een stuk beter sinds ik werk 😉

 23. Mariska 3 december 2018 op 8:44 pm - Beantwoord

  Ik ga mijn abonnement ook sim only verlegen in januari en heb op Black Friday een nieuwe telefoon gekocht. Was een beste uitgave, maar zo kan i ker weer goed tegenaan.

  • Romy 3 december 2018 op 10:30 pm - Beantwoord

   Leuk dat je een nieuwe telefoon hebt gekocht! Soms moet je gewoon even een flinke uitgave doen om daar vervolgens lange tijd plezier aan te beleven. Fijn hè, Sim Only? Ik vind dat ook echt een vondst.

 24. Anja - Minimalist Dutchie 4 december 2018 op 8:56 am - Beantwoord

  De allergoedkoopste aankoop is natuurlijk degene die je niet doet. Ik maak bewust tijd om me af te melden voor nieuwsbrieven en reclamepost. Ga ook niet zomaar de stad in om te snuffelen. Dat geeft zoveel rust!

  • Romy 5 december 2018 op 7:03 am - Beantwoord

   Vooral dat laatste (niet de stad ingaan als je niets nodig hebt) is zeker een goede tip. Een gevalletje “de kat niet op het spek binden” 🙂