Als je mij voor een taart wakker mag maken, dan is het wel chocoladetaart. Hoe machtiger, hoe beter! En ook: hoe meer chocola, hoe blijer ik ervan word. Daarom ging ik in de voorbereidingen voor mijn kersttoetje all the way qua hoeveelheid chocola. Deze vegan chocoladetaart heeft een heerlijk luchtige chocoladebodem met daarbovenop een flinke laag chocolade-ganache. Een feestje voor elke chocoladeliefhebber! Ook zin in iets chocolade-achtigs uit de oven? Ik deel graag het recept, waarmee je zelf óf twee mini-taartjes óf een grote chocoladetaart kunt maken.

Van lege boodschappentas naar dan maar zelf bakken

Toen ik begon met melkvrij eten, kwam ik helaas meestal met lege handen thuis als ik taart in de supermarkt zocht. Vegan chocoladetaart vinden is al helemaal een uitdagende missie. Overal zit wel roomboter, slagroom of ei in. Maar ik houd niet zo van bij de pakken neerzitten en besloot dat ik vast zelf iets moest kunnen maken. Na vele pogingen schoof ik een écht goed gelukte vegan chocoladetaart uit de oven. Deze taart is zoals ik chocoladetaart graag zie: lekker decadent met héél veel chocola, volop versierd bovenop en goed vullend. Ik bedoel: van een beetje chocoladetaart moet je wel een paar uur vol zitten, toch? Vind ik zelf in elk geval wel 😉

Overigens is zelf zo’n taart bakken echt niet heel moeilijk. Tot een paar jaar geleden dacht ik dat taart bakken überhaupt veel werk en zonde van je tijd was, en ging ik standaard naar de supermarkt. Maar tegenwoordig vind ik bakken een leuke, ontspannende bezigheid op zich. Nog los van het feit dat zelf bakken één groot voordeel heeft: je kunt een taart maken die 100% smaakt zoals jij dat lekker vindt.

vegan chocoladetaart met ganache 5

Hoe maak je vegan chocoladetaart?

Deze vegan chocoladetaart bestaat uit een stevige chocoladecake als bodem en vegan chocolade-ganache bovenop. Voor de bodem gebruik je havermeel, amandelmeel, bananen (voor de binding én de zoete smaak), plantaardige melk, kokosolie en veel cacaopoeder. Daardoor krijgt de cake een heerlijke chocoladesmaak en een zoet tintje. Ik schenk er ahornsiroop en vanille-extract bij om de chocoladetaart zo zoet te maken als ik zelf lekker vind. Die ingrediënten meng je goed en bak je dan in ongeveer 40 minuten in de oven. Zo ontstaat een heerlijk stevige chocoladecake als bodem.

Laat vervolgens de chocoladecake een tijdje afkoelen, en maak daarna de chocolade-ganache. Let op: haal de chocoladecake uit de vorm en wacht totdat deze volledig is afgekoeld. Doe de cake dan terug in de vorm , maak de ganache en schenk die over de vegan chocoladetaart heen. Zet de taartjes daarna in de koelkast. Het afkoelen is heel belangrijk, omdat de taartbodem anders krimpt en te compact wordt door de hitte van de ganache.

vegan chocoladetaart met ganache 7

Hoe maak je vegan chocolade-ganache?

Voor het maken van vegan chocolade-ganache heb je maar drie ingrediënten nodig:

  1. kokosmelk uit blik
  2. pure chocola
  3. ahornsiroop

Zet het blik kokosmelk vooraf in de koelkast. Dan worden de stevige kokosroom en het vloeibare kokoswater namelijk goed van elkaar gescheiden. Voor deze vegan chocolade-ganache heb je alleen de stevige kokosroom nodig. De room verwarm je vervolgens in een steelpan totdat je belletjes langs de randen ziet ontstaan. Daarna laat je de pure chocola ongeveer 3 minuten in de kokosmelk smelten. Vervolgens zet je het vuur weer aan, schenk je de ahornsiroop erbij en blijf je met een garde mengen totdat je een heerlijke chocolade-ganache krijgt.

Laat de ganache vervolgens in de koelkast nog even opstijven. Dan krijgt hij de juiste structuur.

Maak 1 chocoladetaart of 2 kleine taartjes

Zelf maakte ik met dit recept 2 kleine vegan chocoladetaartjes. Ik gebruik daarvoor deze mini-springvormen van Jamie Oliver. Ideaal vind ik die! Je kunt in plaats daarvan ook 1 grote taart (van ongeveer 24 centimeter) maken met dit recept. Dat is iets minder werk en ziet er natuurlijk ook heel feestelijk uit als je visite verwacht. Ik heb het recept zelf al meerdere keren gemaakt en heb er zowel mini-taartjes als een groot exemplaar mee gemaakt. Beide werken prima!

Het kan zijn dat je wat chocolade-ganache overhoudt. Die kun je natuurlijk altijd nog stiekem los opsnoepen of je kunt het bijvoorbeeld op een plak bananenbrood smeren. Elke extra reden om chocola te eten, is welkom, nietwaar?

vegan chocoladetaart met ganache 2

Recept vegan chocoladetaart

Deze vegan chocoladetaart is echt niet veel werk om te maken. Ik was zelf ongeveer 10 minuten bezig met het maken van de taart/taartjes en 10 minuten met de ganache. De oven doet de rest voor je! Zo maak je de taart:

vegan chocoladetaart met ganache 4

Vegan chocoladetaart met chocolade-ganache (ook glutenvrij!)

Romy
Deze vegan chocoladetaart is simpel om te maken én heel erg lekker. Maak hem extra lekker met een romige chocolade-ganache bovenop. Met dit recept maak je één grote chocoladetaart of 2 kleine taartjes.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 8 stukjes

Equipment

  • 1 grote springvorm (24 cm.) of 2 kleine springvormen (10-12 cm.)
  • Bakpapier
  • Oven
  • steelpan
  • Garde
  • Keukenmachine optioneel

Ingrediënten
  

Voor de chocoladecake (de onderkant):

  • 115 gram amandelmeel
  • 100 gram havermeel
  • 125 ml plantaardige melk zoals ongezoete amandelmelk
  • 2 rijpe bananen
  • 50 gram kokosolie (gesmolten)
  • 50 gram ahornsiroop of agavesiroop
  • 45 gram cacaopoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • Snufje zout
  • Plantaardige margarine om in te vetten

Voor de chocolade-ganache:

  • 1 blik volvette kokosmelk = 400 ml (van tevoren minstens 3 uur gekoeld in de koelkast)
  • 175 gram pure chocola
  • 2 el ahornsiroop of agavesiroop

Optioneel (voor de versiering:

  • Vers fruit
  • Pecannoten
  • Kokosrasp
  • Stukjes pure chocola of chocoladedruppels

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand). Bekleed de bodem van de bakvorm(en) met bakpapier en vet de randen in met plantaardige margarine.
  • Doe de bananen, plantaardige melk, kokosolie, ahornsiroop en vanille-extract bij elkaar in de keukenmachine en maak er een glad mengsel van.
    Heb je geen keukenmachine? Prak de banaan dan zo fijn mogelijk en meng daarna met een lepel goed met de andere ingrediënten.
  • Roer dan het havermeel, amandelmeel en cacaopoeder door de natte ingrediënten, samen met een snufje zout. Meng goed door totdat je geen klontjes meer ziet. Roer als laatste twee theelepels bakpoeder door het beslag.
  • Bekleed de bakvorm of bakvormpjes met bakpapier. Vet de randen in met wat plantaardige margarine.
  • Schenk dan het chocolade-beslag in de bakvorm of vormpjes. Schuif de taart/taartjes voor ongeveer 40-45 minuten in de oven. Check na 40 minuten met een satéprikker of de taart goed gaar is. De taart is klaar zodra je er een satéprikker schoon uit kunt halen.
  • Geef de taart(jes) daarna ongeveer 15 minuten om af te koelen in de bakvorm. Laat ze daarna nog zo'n 30 minuten buiten de vorm afkoelen.
  • Maak vervolgens de chocolade-ganache. Schep daarvoor de kokosroom uit het blik kokosmelk (en laat de vloeistof dus zitten – daar kun je later nog lekkere smoothies mee maken of je kunt het in curry's gebruiken!) en breng op laag vuur aan de kook totdat je belletjes ziet. Breek de chocola in blokjes en leg die in de kokosmelk, zodat ze alvast iets kunnen smelten. Voeg ook 2 eetlepels ahornsiroop toe. Zet dan opnieuw het vuur aan en roer met een garde door, zodat de chocola verder smelt en je een heerlijke chocolade-ganache krijgt.
  • Laat de ganache 5 minuten afkoelen, zodat die iets steviger wordt. Schenk dan op de taart(jes). Laat de taart(jes) nog in de bakvorm zitten, zodat de ganache niet over de randen stroomt.
  • Druk eventueel wat versiering in de ganache, zoals vers fruit, extra stukjes chocola, noten of kokosrasp.
  • Zet dan de taart(jes) voor ongeveer 1,5 uur in de koelkast, zodat de ganache kan opstijven. Snijd bij het serveren eerst voorzichtig langs de randen met een mes. En dan… aanvallen!
Trefwoord Chocola, Chocoladecake, Chocoladetaart, Glutenvrij, Lactosevrij, Taart, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan chocoladetaart met ganache 8

Hoe lang kun je de chocoladetaart bewaren?

Het lekkerst is de chocoladetaart natuurlijk als hij net gebakken is. Maar je kunt hem prima een paar dagen bewaren. In een afgesloten bakje blijft de taart nog zeker 3 dagen goed. Eventueel kun je ook stukjes invriezen en later opnieuw ontdooien als je de taart niet helemaal op krijgt. Maar geloof me: heel moeilijk is het niet om snel door je stukjes chocoladetaart heen te zijn!

Nog meer bakken met chocola?

Ik ben zelf zeker niet vies van baksels met chocola. Pure chocola belandt bij mij regelmatig in taarten, cake en muffins. Wil je meer inspiratie voor chocolade-baksels? Bekijk dan ook eens deze bakrecepten:

Welke taart eet jij het liefst op je verjaardag?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs