simpeler leven 3

Simpeler leven | 11 simpele tips (geen tiny house of moestuin voor nodig!)

  • 30 augustus 2024
  • 2 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Zelfliefde

Veel mensen hebben een vol leven. In de agenda is elk mogelijke gaatje opgevuld met afspraken, to-do’s, huishoudelijke klusjes of dingen die je ter plekke nog bedenkt. Onze telefoons staan bomvol met apps. En dan nog willen we vaak meer, meer, meer. Meer prikkels, meer taken, meer groei, meer geld, meer mensen om ons heen… Maar wat als je het omdraait? Als je minder moet en minder wilt, dan wordt je leven eenvoudiger en overzichtelijker. Er blijft ruimte over voor wat je blij maakt. Maar hoe doe je dat? Ontdek hier 11 tips voor een simpeler leven. En nee hoor, je hoeft er niet voor naar een tiny house te verkassen.

Je leven simpeler maken: minder, minder, minder?

Soms lijkt het alsof ‘meer, meer, meer’ dé weg is naar een leven vol geluk. Als je nou maar veel geld op je bankrekening hebt staan, een grote vriendenkring hebt, je huidige auto kan verruilen voor een groter exemplaar en een mooie woning hebt, dán ben je gelukkig. Ik herken die zoektocht wel. Toen ik in een loondienstbaan zat, zag ik promotie als dé stap die mij gelukkig zou maken. Toen ik eenmaal mijn nieuwe functie had, gaf dat me heus eventjes een geluksprikkel. Alleen na een paar weken had ik alweer een volgend doel op de plank liggen.

Heb je eenmaal een vakantie achter de rug, dan fantaseer je misschien alweer over de volgende. Terwijl je heus gelukkig bent met je woning, blijven er altijd verbouwwensen over. En hoe blij je ook bent met de groei die je al hebt afgelegd, je kunt altijd nog werkpunten opnoemen waarmee je aan de slag wilt gaan. Zo nodigt méér vaak alleen maar uit tot nóg meer. En dat geeft dan weer onrust, nóg grotere (niet heel haalbare?) doelen, extra pushen en minder rust in je week. Dus hoe zou het zijn als je juist eens voor minder, minder, minder gaat?

De eeuwige confrontatie met “meer, meer, meer”

Het is niet gek dat we vaak naar meer streven. Online worden we voortdurend geconfronteerd met mensen die (nog) meer lijken te hebben dan jij. Terwijl jij best happy was met je kleine vriendenclubje, zie je om de haverklap foto’s van grote vriendengroepen op festivals. Goh, heb jij dan niet te weinig vrienden? Jij vond twee weken Frankrijk per jaar altijd een prima vakantie. Maar als je ziet hoe de één na de ander naar Bali afreist of elk weekend het vliegtuig pakt, ga je toch twijfelen of je niet vaker je eigen huis voor een verre bestemming moet verruilen.

Je vraagt je af of jouw rustige weekenden niet saai en suf zijn, als je kijkt naar mensen die in 2 dagen weekend veel meer lijken te stouwen dan jij in een normale 7-daagse week.

En je hoeft niet eens door Instagram-feeds te scrollen om met overvolle levens geconfronteerd te worden. “Gaat goed, lekker druk!” is inmiddels een sociaal geaccepteerd antwoord op de vraag “Hoe is het?”. En eerlijk, bij het koffiezetapparaatgesprek op maandagochtend voelde ik me vaak de saaie huismus naast de collega’s die bruisendere weekenden achter de rug hadden dan ik. Hoewel het leven geen wedstrijdje “Wie heeft de volste agenda?” is, kan het je wel aan het denken zetten als jouw levensinvulling niet zo groots en indrukwekkend lijkt als die van een ander

Het is niet alsof je op magische wijze opeens zielsgelukkig bent als je die promotie krijgt of je sociale agenda uitbreidt. Maar het voelt soms wel alsof dat nodig is om maar sociaal mee te tellen. Anderen doen het. Dus jij ook?

Door dat alles snak je naar meer. Naar grotere doelen, naar een vollere agenda, naar meer prikkels of naar dat wat de ander ook heeft.

simpeler leven 2

Van overweldigd naar een simpeler leven

Op korte termijn kan een groots leven je een gelukzalig gevoel geven. Die grote vriendengroep is gezellig. De drukke weekenden geven je het gevoel dat je lééft. En ongetwijfeld gaan sommige mensen er ook heel lekker op. Maar wat nu als dat alles je vooral overweldigt?

Ik had zelf dat “Goh, wil ik dit allemaal wel?”-gevoel toen de coronapandemie een groot deel van ons sociale leven stillegde. In één klap maakten mijn altijd volle weekenden plaats voor een lege weekendagenda. Mijn geboekte stedentrip werd gecanceld. Etentjes gingen niet meer door. Opeens werd alles simpeler, en werd ik gedwongen om mijn leven simpeler in te richten. En het verrassende is: dat beviel best goed.

Leef je zoals jij dat wilt of “zoals het hoort”?

De valkuil van ‘meer, meer, meer’ is dat het too much wordt. Of dat je vooral een leven leidt dat past binnen de maatschappelijke normen, maar dat misschien helemaal niet zo goed aansluit bij wat jij nodig hebt. Veel vrienden hebben klinkt tof. Maar is het dat wel als jij liever diepgaande 1-op-1-gesprekken voert dan grote feestjes te geven? Of als je je alleentijd regelmatig mist?

Promotie maken en een nieuwe baan krijgen lijkt gaaf. Maar wil je die extra verantwoordelijkheid wel? En die verre reizen, kies je daarvoor omdat jij de wereld wilt verkennen of omdat het voelt alsof dat hoort?

Soms kan minder, minder, minder juist dé opstap zijn naar meer, meer, meer. Als je minder prikkels ervaart, ontstaat er meer ruimte om te genieten van de kleine dingen. Als je minder vrienden hebt, heb je meer tijd om met jouw meest dierbare mensen een diepe connectie op te bouwen. Als je minder moet van jezelf qua cursussen en certificaten, komt er weer ruimte om te lanterfanten. Als je minder spullen koopt en geniet van wat je al hebt, blijft er meer geld over voor andere dingen. Zo is less soms echt more.

Maar hoe doe je dat, simpeler leven?

Allemaal leuk en aardig, hoor. Maar simpeler leven, hoe doe je dat dan? Je hoeft er niet meteen voor in een afgelegen dorp te gaan wonen of je eigen groenten te verbouwen. Het kan ‘m al zitten in kleine aanpassingen in je dagelijks leven. Dit zijn 11 tips die mij hebben geholpen om mijn leven te versimpelen.

beige PAX kledingkast 8

1. Koop minder spullen en ga voor kwaliteit

Ik vind het fijn om minder spullen te hebben en zeker te weten dat álles wat in huis staat mij echt blij maakt. Dus heb ik liever 15 jurken die me stuk voor stuk een 10/10-gevoel geven dan 50 jurken waarvan ik er toch maar 10 echt draag. Ik geef liever goed geld uit aan een écht mooie kast waar ik over 10 jaar nog net zo verliefd op ben dan dat ik snel iets koop om maar “wat te hebben staan”. En als ik iets koop, dan het liefst iets van kwaliteit. Dan heb je er langer plezier van en is de kans op “gedoe” (gebreken, reparaties, etc.) kleiner.

Spullen veroorzaken op een bepaalde manier ruis of onrust. Als je veel spullen om je heen hebt staan, moet je ook elke dag veel dingen opruimen. Schoonmaken duurt langer. En het kost meer tijd voordat je iets hebt gevonden in de overvolle la. Dus geloof ik zelf heel erg dat minder spullen zorgt voor een simpeler leven.

Hoe je dat kunt aanpakken?

  • Begin met je huis opruimen en minimaliseren (dat hoeft echt niet zo drastisch als Marie Kondo dat doet!). Het kan al inhouden dat je per categorie spullen (boeken, kleding, etc.) 20% wegdoet van wat je hebt.
  • Geef weg of verkoop wat je niet meer nodig hebt. Breng die spullen bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel, verkoop ze via Vinted of zet ze in een Facebook-groep voor de buurt.
  • Kijk of je impulsaankopen kunt voorkomen. Spreek bijvoorbeeld af dat je voortaan 1 nachtje slaapt over alle niet absoluut noodzakelijke aankopen die je doet.
  • Bepaal een maximaal aantal spullen. Ik heb bijvoorbeeld een bepaald aantal kledinghangers in mijn kast hangen. Zodra alle hangers bezet zijn, “mag” ik geen nieuwe kleding meer kopen.
  • Stel spaardoelen. Is er iets groots waar je met liefde geld voor opzij zet, zoals een mooi meubelstuk, een schilderij, een nieuwe telefoon of een toffe cursus? Maak daar een spaardoel van. Dan kun je steeds in gedachten houden dat je aan bepaalde dingen geen geld uitgeeft om geld over te houden voor je spaardoel.
roze kamer

2. Minder met social media

Social media heeft veel leuke kanten. Maar feit blijft dat het je ook confronteert met keuzes die je óók had kunnen maken. Of met dingen die jij (nog) niet hebt en een ander wel. Bovendien schotelen social media je voortdurend de meest rooskleurige kant van anderen voor. Je ziet wel het perfecte gezinnetje tijdens de familievakantie, maar niet de momenten waarop diezelfde keurige kinderen elkaar uit pure verveling de hersens in slaan. Je ziet wel de grote, gezellige vriendengroep op een tof festival, maar niet de onderlinge spanningen die er vast ook waren. Dat kan je onnodig laten twijfelen aan jezelf. Hebben zij het beter voor elkaar dan jij?

Daarom is simpeler leven voor mij ook niet te veel online zijn op Instagram, Facebook en andere online plekken. Houd het bij één of een paar scrol-rondes per dag en beperk dan de tijd die je op social media doorbrengt. Nog een fijne tip: kijk kritisch naar wie je volgt. Merk je dat een bepaald account jou onzeker maakt of je steeds een rotgevoel bezorgt? Klik dan simpelweg op ‘Ontvolg’.

slapen voor simpeler leven

3. Maak van nachtrust een topprioriteit

Slaap is underrated. En ja, aan dat underraten doe ik zelf ook onbedoeld mee. Als ik tijdtekort had, was er één ding dat als eerste sneuvelde: slaapminuten. Maar in de praktijk kroop ik dan ’s ochtends moe achter mijn laptop, was ik eerder overprikkeld en was mijn concentratie na een korte nacht niet top. Laatst leerde ik uit deze podcast van bioloog-psycholoog Martijn Arns dat mensen die structureel 2 uur te weinig slapen na 2 weken net zo slecht presteren als iemand die 2 nachten heeft doorgehaald. Oeps!

Sindsdien heb ik strengere slaapafspraken met mezelf gemaakt. De belangrijkste? Snoep geen tijd meer af van slaap. Als dingen niet passen op een dag, dan is dat soms maar zo. Zorg dat je hoe dan ook je slaap pakt (tenzij een peuter of baby je dat lastig maakt natuurlijk – in dat geval: hang in there totdat ze ouder worden!). Daar word je een vrolijker en energieker mens van.

Wat mij daar enorm bij helpt, is ten eerste een strak slaapritme. Dus ik ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta ook om hetzelfde tijdstip op. Daarnaast zorg ik dat mijn slaapomstandigheden optimaal zijn. Slapen doe ik nooit zonder oordopjes en altijd in een volledig donkere kamer. Daarnaast vind ik een écht goed bed en hoofdkussen een must. Als je ergens goed geld aan uitgeeft, laat het dan aan een goed bed zijn. Ook een fijne tip voor wie klein woont: een slaapbank (bij fonQ hebben ze mooie exemplaren!). Je brengt al met al zó veel tijd door op je bed of slaapbank dat je maar beter een goed en ergonomisch exemplaar kunt hebben staan.

havermout met citroen en blauwe bessen 7

4. Zorg voor routines

Routines maken het leven simpeler. Als je bepaalde dingen altijd op dezelfde manier doet, hoef je er minder over na te denken. Je kunt er zo ver (of niet) in gaan als je wilt.

  • Sport elke week op hetzelfde moment, zodat je niet steeds voor het “Zal ik wel of niet sporten?”-dilemma staat.
  • Maak een weekmenu, zodat je niet elke avond hoeft na te denken wat je nu toch weer gaat eten.
  • Zorg voor routine in het huishouden, zoals elke week op vaste dagen stofzuigen. Dan hoef je je er minder toe te zetten en weet je waar je aan toe bent.
  • Bedenk een fijn avondritueel voor jezelf dat helpt om al vóór het slapengaan meer tot rust te komen.
  • Sta elke dag rond dezelfde tijd op en ga rond dezelfde tijd naar bed, zodat je een goed slaapritme creëert en minder in de verleiding komt om die ene serie “nog even” af te kijken.
  • Ruim elke avond de rondslingerende dingen in huis op, zodat je de volgende dag met een opgeruimde woonkamer kunt beginnen.
  • Check op vaste tijden je e-mail, WhatsApp of social media. En kom zo minder in de verleiding om de hele dag online te zijn.

Op al die manieren bespaar je jezelf denkvermogen én tijd. Een goede manier dus om meer rust en ruimte in je leven te ervaren, en ook om van zelfzorg (goed eten, voldoende slapen, regelmatig sporten, etc.) een gewoonte te maken.

beste zelfhulpboeken 2

5. Ga op zoek naar simpele activiteiten die je blij maken

Hoe mooi is het als je geluk kunt halen uit kleine, simpele activiteiten? En als je dus niet per se in de auto hoeft te stappen of veel geld hoeft uit te geven om de gelukshormonen door je lijf te voelen stromen? Verdiep je eens in slow activiteiten en kijk welke bij jou passen. Daarmee bedoel ik hobby’s die je rust brengen en die niet groots en meeslepend zijn. Dat soort activiteiten helpen je om in een drukke wereld te ontprikkelen en in je eigen cocon te kruipen. En ze laten je zien dat er niet altijd veel nodig is om je on top of the world te voelen.

Voorbeelden van simpele hobby’s zijn:

  • Boeken lezen
  • Luisteren naar luisterboeken of podcasts
  • Wandelen in de natuur
  • Tuinieren of planten verzorgen/stekken in huis
  • Koken en bakken
  • Breien, haken, sieraden maken of een andere creatieve hobby
  • Schrijven (en dan niet met als doel om een nieuwe bestseller te creëren, maar gewoon wat dingen neerkrabbelen voor jezelf!)
  • Legpuzzels maken
  • Een spel in je eentje spelen (zoals Yahtzee of Keer op Keer)
  • Schilderen of tekenen
  • Luisteren naar muziek
  • Yoga of pilates doen
simpeler leven 4

6. Doe alles wat je doet met aandacht

Maak je een wandeling? Zet elke wandelstap heel bewust en kijk om je heen. Probeer de geur van verse bladeren of dennennaalden te ruiken. Voel hoe je voeten dankzij de bladeren op het bospad een zachte landing maken. Ervaar hoe de wind je haren wegblaast. Als je stilstaat bij alles wat je zintuigen opmerken, kun je veel beter in het nu zijn. Dan is wandelen niet alleen een manier om jezelf in je dagelijkse portie beweging te voorzien of om van A naar B te komen. Dan wordt het een manier om rustig alle prikkels te verwerken en er weer even bij stil te staan dat er nu.

Zo kun je ook andere dingen met meer aandacht doen. Alleen al door er meer de tijd voor te nemen.

  • Geef je je kat, hond of kind een kroelsessie? Pak daar dan wat tijd voor in plaats van het bij een snelle aai of knuffel te houden.
  • Eet aandachtig. Plan voldoende tijd om een maaltijd te eten en neem niet te grote happen. Zo proef je beter wat je naar binnen werkt.
  • Ga je naar een afspraak? Plan dan liever te veel dan te weinig tijd in voor de reis daarnaartoe. Dan hoef je niet te haasten en kun je ook genieten van de rit of van de wandel- of fietsroute naar je bestemming.
  • Kijk je een leuke serie of film? Leg je telefoon weg, zodat je je focus echt bij het kijkvoer kunt houden.
  • Neem de tijd voor een kooksessie, proef dingen voor en experimenteer. Probeer niet haast-haast iets op tafel te zetten. Ook bij een simpele en snelle maaltijd kun je de tijd nemen om hem te bereiden.
simpeler leven 1

7. Bedenk prioriteitsprojecten en ruim daar tijd voor in

In de kern gaat simpeler leven vooral over minder willen en meer focus aanbrengen. Dat vraagt om één ding: prioriteiten. Als je kijkt naar alles wat je doet en wilt doen, wat zijn dan de 1-3 allerbelangrijkste dingen waar je nu mee aan de slag wilt gaan? Maak een apart lijstje voor je privéleven en voor je carrière. Waar word jij op dit moment het meest blij van of wat gaat je het meest brengen als je daar nu al je tijd en aandacht in steekt? Zorg dat je dáár je prioriteit van maakt.

Bedenk bij alles waar veel tijd in gaat zitten of je dat echt moet of wilt doen en of het bijdraagt aan je doelen. Natuurlijk kun je niet alles skippen (de boekhouding en het huishouden moeten nu eenmaal gebeuren). Maar vraag je bij alles wat niet onder je prioriteitsprojecten valt af: “Moet ik dit nu doen? Of is het geen must of kan het wellicht later?”

  • Vind jij het bijvoorbeeld vooral heel belangrijk om je nieuwe website in de lucht te krijgen? Reserveer daar dan elke week veel tijd voor. Laat bijvoorbeeld posten op social media even zitten en kijk welke andere taken je tijdelijk kunt laten zitten.
  • Heb je op dit moment veel stress in je leven en zit dat je nogal in de weg? Maak dan van zelfzorg en ontstressen je prioriteit. Plan de pauzes en alleentijd in je agenda vóórdat je tijd reserveert voor werk of sociale dingen. Alle leuke projecten komen later wel weer. Eerst zorgen dat jij je weer fit en relaxed voelt!
  • Wil je je spreekangst overwinnen? Maak daar een project van waar je tijd voor vrijmaakt. Gebruik die tijd om boeken over dit onderwerp te lezen of om een presentatietraining te volgen. Laat dát voorgaan op andere dingen waaraan je wilt werken. Zorg dat je jezelf niet op allerlei punten tegelijk wilt “fixen”. Juist door niet alles tegelijk te willen, groei je sneller.
bekentenissen van een introvert 6

8. Stop met álles willen en moeten, en zeg vaker ‘nee’

Het gevolg van prioriteiten stellen is – jammer maar helaas! – dat je niet álles kunt doen. Vaak moeten ook dingen sneuvelen om simpeler te leven en meer rust te ervaren. Dat is meteen mijn grootste struggle. Als je álles leuk vindt en overal blij van wordt, zie dan maar eens dingen te schrappen. Gelukkig is het écht mogelijk om je agenda leger te krijgen zonder dat het meteen saai en eentonig wordt. Het begint allemaal met dat ene drieletterwoord dat de meeste mensen niet met plezier uit hun mond persen: “Nee!”.

Ik was jarenlang een bizar slechte nee-zegger. Dat kwam allemaal doordat ik ‘Nee’ associeerde met mensen teleurstellen en het niet goed genoeg doen. Voor mij hielp het enorm om anders te kijken naar ‘nee’ zeggen. Focus niet alleen op de negatieve consequenties (teleurgestelde reacties of een schuldgevoel), maar ook op wat het je oplevert.

Je moet het zo zien: met elke keer dat je ‘Nee’ zegt tegen de ene activiteit, zeg je ook ‘Ja’ tegen veel andere dingen.

  • Je zegt ‘Ja’ tegen meer tijd voor je prioriteitsprojecten.
  • Je zegt ‘Ja’ tegen ontspanning en rust.
  • Je zegt ‘Ja’ tegen andere dingen met meer aandacht doen.
  • Je zegt ‘Ja’ tegen afkomen van je stress.
  • Je zegt ‘Ja’ tegen de tijd hebben om alles wat je doet écht goed te doen (in plaats van het af te raffelen).
  • Je zegt ‘Ja’ tegen tijd voor de mensen die echt waardevol voor je zijn.
  • Je zegt ‘Ja’ tegen dingen die jou plezier geven.

9. Start elke dag met 1-3 doelen voor die dag

Veel mensen (ik ook!) zijn geneigd om de dag met een takenlijst van hier tot Tokio te starten. Vaak overschatten we de tijd die we hebben op een dag én onderschatten we hoeveel tijd taken kosten. Het gevolg is een eeuwige strijd met de tijd. Wat ik laatst leerde uit een boek over productiviteit? Kies elke dag 1-3 doelen die vandaag jouw topprioriteit zijn. Jouw dag is geslaagd als je op z’n minst die doelen hebt afgevinkt. Dáár richt je je dag op in. Dus als er iets tussendoor komt, dan kan dat alleen zolang het niet ten koste van die doelen gaat. En als je niet je complete takenlijst afwerkt, dan is dat geen ramp. Als je maar die paar doelen af hebt!

Het fijne aan dagdoelen is dat ze je sturing geven op een dag én dat je sneller een voldaan gevoel krijgt. Ja, je krijgt misschien niet alles van je takenlijst af. Maar als je die paar doelen hebt afgerond, mag je de dag al geslaagd noemen.

10. Zorg voor minder “Oh ja, ik moet ook nog…”-gedachten

Lig je net lekker in bed, besef je dat je een vriend nog moet terugappen of dat er nog een envelop klaarligt om op de post te doen. Sh*t, morgen maar even doen! En hoewel je daar niet per se NU iets mee moet, houdt het je toch bezig. Dat soort gedachten leiden af van leven in het nu of van gewoonweg genieten van een rustmoment of piekerloos slapen.

Mijn nummer 1 tip tegen dat soort gedachten (die ik ook héél vaak heb!) is een notitieboek. Noteer álles wat in je opkomt waar je nog iets mee moet. Dan weet je dat je er iets mee gaat doen, maar hoef je er niet direct alles voor uit je handen te laten vallen. Daarnaast zijn dit tips om de gedachten te verhelpen:

  • Voorkom uitstelgedrag en probeer kleine taken direct op te pakken en grote taken direct een plek in je agenda te geven. Dan kun je ze daarna uit je hoofd zetten.
  • Kost iets maar 2 minuten? Doe het direct. Dat noemen ze de “2-minuten-regel”. Is een appje zo beantwoord? Of hoef je alleen maar een review te schrijven of een document voor je collega op te zoeken? Doe het meteen. Dan kost het minder tijd dan als je nu het mailtje bekijkt, er daarna over gaat nadenken en vervolgens het verzoek opnieuw bekijkt om er iets mee te doen.
  • Rond een taak altijd af voordat je aan iets nieuws begint. Dus beantwoord bijvoorbeeld pas e-mails als je je verslag hebt afgerond.
  • Zet notificaties uit, zowel pop-ups voor je e-mail als notificaties op je telefoon. Daardoor word je niet continu herinnerd aan nieuwe dingen waar je ook nog iets mee moet. Vaak is er echt geen drama als je daar over een uur pas naar kijkt.
  • Stel reminders op je telefoon in (bijvoorbeeld via Google Calender of Outlook of door een wekker te zetten), zodat je op tijd van huis gaat en op tijd bij afspraken bent. En ja, je kunt ook reminders instellen voor pauzes of rustmomenten.
  • Noteer afspraken direct in je agenda. Plan je een afspraak met de tandarts in? Schrijf het direct op. Stelt je partner een datum voor om een etentje met vrienden te plannen? Noteer het meteen als “mogelijk bezet” in je agenda. Zo voorkom je dubbele afspraken, wat een hoop kopzorgen bespaart (ik spreek uit ervaring ;)).
simpeler leven 3

11. Besteed minder aandacht aan alles wat energie vreet

Simpeler leven gaat ook over schrappen wat je tijd en energie niet waard is. Als je nu eens kritisch kijkt naar álles waar je tijd in steekt en naar álles waar je op een dag je hoofd over breekt, welke dingen zijn dat dan eigenlijk niet waard?

Dit zijn bijvoorbeeld dingen die ik heb geschrapt of waarmee ik ben gaan minderen om mijn leven overzichtelijker te maken:

  • Lees het nieuws gedoseerd en check nieuwssites hooguit 1-2x per dag, zodat je niet hele dagen bezig bent met negatieve en verdrietigmakende gebeurtenissen.
  • Focus je op de mensen die er voor jou echt toe doen. Blijf niet vasthouden aan vage kennissen die je allang geen vrienden meer noemt. Ren niet de benen uit de lijf voor je collega die er andersom nauwelijks voor jou is. Je kunt soms beter voor een handjevol mensen écht door het vuur gaan dan er voor iedereen proberen te zijn.
  • Pieker niet te veel over wat iedereen wel niet van je vindt. Mensen vinden toch wel wat van je, wat je ook doet, kiest of zegt. Dus breek er niet meer je hoofd over dan nodig. Leg je keuzes voor aan één persoon wiens mening belangrijk voor je is, maar gooi ze niet overal in de groep.
  • Merk je dat een persoon je vaak kwetst? Besluit dan dat die persoon op een bepaald punt jouw aandacht en tijd niet meer verdient. Focus je liever op de mensen die jou wel upliften.
  • Blijf niet te lang hangen in klaagzaken. Gun jezelf 10 minuten om te klagen over de file, de stoplichten die tegenzaten en de lege supermarktschappen. Maar stop er dan ook weer mee. Het maakt de situatie toch niet anders als je er te lang in blijft hangen.
  • Steek geen tijd en energie in dingen die je irriteren. Dus denk aan social-media-accounts van mensen die niet “jouw type” zijn of aan tv-programma’s waar je gefrustreerd voor de buis zit. Ik kijk bijvoorbeeld nooit De Rijdende Rechter, omdat ik me dan alleen maar zit te ergeren. Dus kijk ik bewust vrolijkere tv.

Dus: simpeler leven kan iedereen

Simpeler leven gaat over een onsje minder van alles. Minder ellende, minder volle agenda’s, minder kopzorgen, minder stress, minder onrust. Misschien wakkert het ook een klein beetje Fear Of Missing Out aan wanneer je niet overal bij kunt zijn of soms mensen teleur moet stellen. Maar onderaan de streep kan simpeler leven je heel veel brengen.

Als jij goed in je vel zit en kunt focussen op wat echt belangrijk is, dan maakt dat veel gelukkiger dan als je steeds achter de feiten aanholt om een leven te leiden dat binnen de perfecte plaatjes past. Leef jouw leven en maak dat gerust een beetje simpeler als dat is wat bij jou past. Je hoeft niet te bewijzen dat jij een supermens bent en veel aankunt. Je mag soms ook lanterfanten of je weekenden vullen met rust in plaats van reuring.

Als je niet meer groots hoeft te leven, dan ontstaat er ruimte voor klein geluk. En dat is soms grootser dan je denkt.

Heb jij nog een gouden tip voor een simpeler leven die voor jou werkt?

3
tips voor simpeler leven

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 30 augustus 2024 op 8:15 am - Beantwoord

    De beste manier, en de leukste, om routine in mijn weken te krijgen is . .. een tv programma maken.
    Elke dag kijken we een andere serie of een eenmalige documentaire op donderdag. Yup, wij zijn opgegroeid met tv kijken op afspraak, maar nu programeren we dus onze streaming series. Ik weet dan precies welke dagvan de week het is en dat geeft enorm veel rust.
    En niet bingen. En ook series kijken die ik minder leuk vind, maar mijn gozer wel. Dat helpt ook.
    Verder merk ik dat ik toch echt iets te veel rust in mijn leven heb ingebouwd. Ik ga toch beter op ietsmeer variatie en stress.

  2. Simone 1 september 2024 op 5:19 pm - Beantwoord

    Wat een interessant en inspirerend artikel! Sommige dingen doe ik inderdaad al wel. Als simpele hobby doe ik veel aan diamond painting. Heerlijk verstand op nul en gaan. Dat is voor mij echt pure ontspanning en vind ik heerlijk om te doen. Lezen tegenwoordig ook, als ik een goed boek heb. Verder ben ik niet meer zo beïnvloedbaar als vroeger. Dat is ook wel prettig. En daardoor zit ik ook zo min mogelijk op social media. Maar dat blijft mijn grootste struikelblok.

Recente blogs

Vegan herfstrecept | Parelcouscous met pompoen, wortel & mango

6 december 2022|Recepten|

Pompoen, wortel en champignons zijn drie dingen die ik in de herfst áltijd in de koelkast heb liggen. Bij bijna elk gerecht vind ik die drie een goede match. Voor dit gerecht gooide ik ze, samen met diverse kruiden, in de oven. Geroosterd smaken veel groenten extra lekker, en dat geldt zeker voor dit gerecht. De parelcouscous met pompoen en wortel smaakt aan de ene kant lekker kruidig door de ui, knoflook en andere kruiden. Aan de andere kant maakt de mango het wat zoeter. Ik deed er ook nog wat plantaardige feta bij. Zo heb je een perfect vegan herfstrecept voor een knusse donkere avond.

"Ik doe ook maar wat!" | Over luchtiger leven

31 januari 2019|Persoonlijke groei|

Ik doe eigenlijk maar wat. Het is een zin die ik als fervent planner en rasechte controlfreak alleen met moeite over mijn lippen krijg. En toch is het zo! Ik doe eigenlijk maar wat in het leven. Juist dat besef heeft mijn leven vele malen luchtiger gemaakt en heeft een last van mijn schouders getild. Hoe dat zit en wat die gedachte je kan opleveren, leg ik je graag haarfijn uit.

Vegetarische rijst met kerrie, vega-kip en veel groenten

21 juli 2021|Recepten|

Rijst met kerrie is een van mijn lievelingsgerechten. Ik bedenk er dan ook graag lekkere variaties op. Laatst stond er hier een nieuw zelfbedacht recept voor rijst met kerrie op tafel waar ik zelf erg over te spreken was. Als je een vegetarische (of vegan) maaltijd zoekt waar je de hele avond vol van zit, die binnen een half uur te maken is én die vooral heel lekker is, dan is dit zeker een aanrader. Er zit ook nog eens 400 gram groenten per persoon in verstopt, dus aan groentjes geen gebrek.