single met kerst

Single met kerst | 10 tips bij eenzaamheid (+ mijn ervaring)

 • 24 december 2019
 • 20 Reacties

Elk jaar weer op Kerstavond was het vaste prik. Met de zakdoekjes in de aanslag zat ik er klaar voor om mee te genieten van drie uur lang gezwijmel en liefde. Oftewel, All You Need Is Love. En hoewel vanaf de bank meegenieten van de liefdesverhalen geen straf was, vond ik het best confronterend dat mijn witte paard met prins nog ergens in het wild rond huppelde. Het hele jaar door vond ik single zijn niet zo erg, maar met kerst bekroop me dan toch een gevoel van eenzaamheid als ik in mijn eentje aan het kerstdiner verscheen. Ik deel graag mijn eerdere ervaringen met je. En ik geef 10 tips voor wie dit jaar opziet tegen single zijn met kerst.

Single zijn met kerst – mijn ervaringen

Inmiddels heb ik sinds een paar maanden een geweldig lieve vriend, met wie ik heel erg blij ben. Maar dáárvoor ben ik vier jaar lang single geweest. Zielig was ik zeker niet. Ik zat niet in een hoekje weg te kwijnen en heb ontzettend veel geleerd van als single mijn eigen leven opbouwen. Toch vond ik het niet iedere keer een feest, bijvoorbeeld met kerst dus. Zeker als familieleden dan gekscherend vroegen “of ik niet een keer aan de man moest”, beet ik vaak even op mijn lip. Of als ik op 1 januari om middernacht het nieuwe jaar inluidde en iedereen zijn partner als eerste omhelsde, terwijl ik daar ietwat ongemakkelijk tussen stond met mijn glas in de ene hand en mijn telefoon hulpeloos in de andere.

Wat ik schreef in november 2018

Ik schreef vorig jaar vlak voor kerst een korte tekst over mijn gedachtes hierover. Toen vond ik het te persoonlijk om de tekst te delen (en was ik bang dat er misschien hopeloze jongens op zouden reageren…), maar inmiddels voelde het oké om deze tekst af te stoffen en alsnog een plekje op mijn blog te geven.

Laten we het eens hebben over ‘happy single’ zijn. Daar verschenen de afgelopen week nogal wat artikelen over online. Je kunt doen wat je wilt, er is niemand met wie je rekening hoeft te houden in je agenda en je hebt alle vrijheid om jezelf te ontwikkelen. True! Ik heb als single lady mezelf kunnen ontwikkelen tot wie ik nu ben, heb veel over mezelf geleerd qua carrière en ben kritisch genoeg om niet hopeloos achter een jongen aan te hobbelen. Nee, mijn leven in mijn eentje is prima. Ik heb lieve vriendinnen en een leuke baan. Ik heb ambities en plannen, en kan me prima bezighouden. Maar maakt dat single zijn geweldig? Niet per se.

Ik kan niet ontkennen dat een leuke jongen een geweldig leuke aanvulling op mijn leven zou zijn. In mijn ogen kun je al die dingen nog steeds doen als je een goede relatie hebt. Waarom zou je opeens aan huis gekluisterd zijn met een vriend? Ambities kun je dan nog steeds waarmaken, je hebt nog steeds de vrijheid om op vakantie te gaan als jij dat wilt en je kunt er prima je eigen vriendschappen op nahouden. Tenminste als het goed is natuurlijk! Het enige dat je erbij cadeau krijgt is een extra agenda van verjaardagen, een familiereünie op z’n tijd en gezellige mijn-oom-en-tante-zijn-dertig-jaar-getrouwd-familiefeesten. Maar hé, daar maak ik – letterlijk – met veel liefde tijd voor.

Weet je, ik zou met liefde mijn agenda aanpassen als ik de ware tegenkom. Ik vind het geen enkel probleem om met hem naar een film te gaan waar ik eigenlijk niets aan vind en zelfs zijn vieze sokken zou ik met liefde voor hem wassen. Ik kan gewoon niet ontkennen dat ik ook weleens aan het kerstdiner zou willen verschijnen met een lieve jongen.

Hoe ik er nu naar kijk?

Ik vind het heel erg mooi en bijzonder om dit jaar kerst voor het eerst met mijn lieve vriend te vieren. Toch besef ik inmiddels ook dat die paar jaar single zijn mij ook veel heeft opgeleverd. Ik heb daar bijvoorbeeld door geleerd dat ik altijd op mezelf kan terugvallen. Ook single zijn met kerst wende elke kerst een beetje meer. En ik ging inzien dat je beter gelukkig single kunt zijn dan kerst te vieren met iemand die niet dé ware is. Ik heb er mijn weg in gevonden, bijvoorbeeld door vorig jaar met kerst gezellig met mijn vader naar Antwerpen te gaan. En anders was Bridget Jones kijken ook altijd nog een goede remedie.

single met kerst tips

Tips voor single zijn met kerst

Als jij je nu herkent in mijn woorden hierboven of om welke reden dan ook bang bent om eenzaam te zijn, dan zijn de onderstaande tips voor single zijn met kerst voor jou.

 1. Weet dat je niet alleen bent. Er zijn veel meer mensen single dan je misschien denkt. En er zijn mensen die aan je denken, zelfs als je even gelooft van niet.
 2. Realiseer je dat een partner hebben niet alles is. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, maar is dat heus niet altijd. Er zullen genoeg stelletjes zijn die rond de feestdagen de schijn ophouden. Of mensen die al wekenlang stressen omdat hun kieskeurige schoonmoeder voor het kerstdiner op bezoek komt. En er zijn ook mensen die niet gelukkig zijn in hun relatie en voor wie dat met kerst extra merkbaar is. Niet alles is wat het lijkt.
 3. Spreek af met vrienden die ook single zijn. Zij vinden het vast net zo leuk als jij om niet alleen te zijn. Of organiseer samen een kerstdiner. Dan kun je mooi profiteren van een van de voordelen van single zijn: minder verplichtingen!
 4. Vier je kerst helemaal alleen? Maak het voor jezelf lekker feestelijk. Haal lekkere hapjes in huis, eet je buikje rond aan kerstkransjes en zet jouw favoriete kerstnummer zo vaak op als je maar wilt terwijl je met een glas in je hand door de kamer danst. Bang om je te vervelen? Netflix staat vol genoeg met kerstfilms om 48 uur mee door te komen.
 5. Versier je huis alsnog gezellig. Ook al is er niemand die het ziet, steek alsnog de kaarsjes aan en haal gezellige lampjes in huis. Gezelligheid kun je ook creëren zonder mensen om je heen.
 6. Neem tijd voor jezelf. Maak van de gelegenheid (en de vrije dagen) gebruik door eindelijk een moment voor jezelf te pakken. Ga de uitdaging aan om een boek in één dag uit te lezen of om uitgebreid recepten uit je nieuwe kookboek te maken. Of installeer jezelf met een maskertje en ijs op de bank.
 7. Ga er lekker op uit. Nee hoor, dat hoeft niet per se een uitstapje naar de woonboulevard te zijn op Tweede Kerstdag. Ga bijvoorbeeld naar de bioscoop of breng een bezoekje aan een nieuwe stad. Ook een kerstmarkt bezoeken is altijd een leuk idee.
 8. Of geef je – als je durft – op voor een uitstapje voor singles dat juist rond kerst en Oud & Nieuw plaatsvindt. Wie weet loop je er de liefde van je leven tegen het lijf.
 9. Laat het gevoel er zijn. Het is rot als je je eenzaam voelt met kerst. Wees lief voor jezelf, gun jezelf een onder-de-deken-op-de-bank-kruip-momentje en bel gerust de ene vriendin bij wie je je verhaal kwijt wilt. Het is oké!
 10. En realiseer je dat volgend jaar alles anders kan zijn. Wie weet schuif jij volgend jaar wel met jouw eigen +1 aan bij het kerstdiner en bleek die specifieke +1 het wachten wel meer dan waard te zijn.

Single met kerst? Weet wat je aan jezelf hebt!

En vooral: weet wat je aan jezelf hebt. Kerst en nieuwjaar lijken misschien enkel feesten voor verliefde stelletjes en romantische diners bij kaarslicht. Maar alleen zijn is echt zo’n ramp nog niet. Ik kan inmiddels eerlijk zeggen dat ik de lange periode van single zijn niet had willen missen. Hoewel ik met kerst heus weleens op mijn lip moest bijten als ik in mijn eentje op de bank zat en voor de zoveelste keer op tv zag hoe een 16-jarig meisje haar Chileense vriend in de armen vloog, heb ik juist door die tijd ook geleerd wat ik aan mezelf heb en aan lieve familie en vrienden om me heen. Ook dat is heel wat waard.

En weet je, voor hetzelfde geld is die dolverliefde Chileense vriend van de All You Need Is Love-deelneemster er inmiddels met een ander vandoor…

Vond (of vind) jij single zijn met kerst weleens lastig? Of misschien juist fijn?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 24 december 2019 op 8:31 am - Beantwoord

  Wat mooi dat je nu toch de woorden die je vorig jaar schreef publiceert. Laat ook wel iets van groei zien, denk ik. Ik ervaar zelf single zijn met Kerst niet per se anders dan op andere dagen. Het is het hele jaar door de ene dag ‘wel handig’ en soms ‘niet leuk’.

  • Romy 1 januari 2020 op 9:46 pm - Beantwoord

   Dank je voor je mooie compliment! Ik vond het ook heel mooi om nu mijn woorden van vorig jaar terug te lezen, en te zien hoeveel er dan toch kan veranderen in een jaar tijd.
   Je hebt wel gelijk trouwens. Single zijn heeft zowel voor- als nadelen, en die kunnen de ene dag meer merkbaar zijn dan de andere dag.

 2. bychristiana 24 december 2019 op 9:09 am - Beantwoord

  Toen ik dat stukje las waarin je schreef; Zeker als familieleden dan gekscherend vroegen “of ik niet een keer aan de man moest”, beet ik vaak even op mijn lip, dacht ik meteen aan Bridget Jones en ‘Jeetje, dat vragen mensen dus blijkbaar echt!’. Omdat Andre en ik volgend jaar al 11 jaar samen zijn, is het voor mij wel wat langer geleden dat ik single was met kerst. Maar ik kan me niet herinneren dat ik dat toen heel erg vond.

  • Romy 1 januari 2020 op 9:57 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jullie al zo lang een relatie hebben! En natuurlijk ook goed om te horen dat je je vóór die tijd nooit echt eenzaam voelde als single. Ik ben ook heel blij dat ik me ook als single meestal prima wist te vermaken.

 3. Audrey 24 december 2019 op 10:05 am - Beantwoord

  Beter geen relatie dan een slechte relatie vind ik altijd maar 😉 Ik heb een keer als statement met Kerst mijn ‘Dogs before dudes’-trui gedragen, haha! Die vragen/hints de hele tijd, daar werd ik echt gestoord van.

  • Daenelia 24 december 2019 op 11:45 am - Beantwoord

   Ook in een relatie komt de hond soms eerst 🙂 En mijn gozer heeft dat leren accepteren. En all is well.

   • Audrey 24 december 2019 op 12:24 pm - Beantwoord

    Haha, dat is hier niet veranderd! Mijn vriend kent zijn plaats 😉 Gelukkig houdt hij ook van honden!

  • Romy 1 januari 2020 op 9:58 pm - Beantwoord

   Helemaal mee eens! Ik was een stuk gelukkiger als single dan in een niet al te geslaagde relatie. Vind je statementtrui wel heel toepasselijk trouwens! Een ‘Pippa before dudes’-trui lijkt me voor mij ook wel toepasselijk 😉

 4. Tamara 24 december 2019 op 11:23 am - Beantwoord

  Prachtig geschreven! Met kerst heb ik dat gevoel gelukkig niet door de vele familie en vrienden om mij heen, maar wat je beschrijft met oud en nieuw vind ik heel herkenbaar! Ieder jaar grijpt iedereen eerst naar zijn partner en zegt ik happy new year tegen mijzelf. Gelukkig is mijn dochter een feestbeest en blijft ze tegenwoordig wakker tot middernacht haha.

  • Romy 1 januari 2020 op 10:00 pm - Beantwoord

   Toch een lastig momentje hè, die jaarwisseling als single. Gelukkig kon je hopelijk gisteren als eerste je dochter zoenen en een mooi nieuwjaar wensen om middernacht. Een stuk gezelliger! 🙂

 5. Daenelia 24 december 2019 op 11:42 am - Beantwoord

  Ik zeg het nog maar eens: er is niks mis met singe zijn. Een relatie hebben met kerst maakt niet dat kerst ineens perfect is of beter. Er zijn nog steeds momenten dat ik het single zijn mis en dat is okay (we hebben het fantastisch samen, daar niet van, maar ik had gewoon een leuke tijd toen ik single was).
  Mijn beste tip is dat als je met kerst ineens verdrietig bent omdat er niemand naast je staat, dan moet je toch echt leren van jezelf te gaan houden en uit te vinden waar je jezelf gelukkig mee maakt. Zou je ‘met liefde de vieze sokken van je vriend/in wassen’? Was dan eens die van jezelf, vouw ze op, maak je sokkenla een sokkenschatkistsje en bewonder je eigen voeten in leuke kerstsokken! Wordt je daar niet blij van? Dan wordt je zeker, heel zeker!, niet blijk van vieze sokken van een ander wassen.
  En oh, je vriend kan zeker ook zelf zijn sokken wassen en die van jou dan dus ook 🙂 Dat zul je nu wel door hebben.

  • Romy 1 januari 2020 op 10:03 pm - Beantwoord

   Zeker een mooie en waardevolle tip! Ik ben alleen al daarom in zekere zin blij dat ik lange tijd single ben geweest. Daardoor heb ik echt geleerd mezelf te waarderen en mezelf – ook zonder man – gelukkig te maken. Ik denk dat dat een belangrijke basis is voor elke relatie.
   Enne, het punt van de sokken wassen is gelukkig nooit uitgekomen. Mijn vriend neemt zijn was eigenlijk altijd uit zichzelf mee naar huis om zelf in de wasmachine te stoppen. Het blijft dus voorlopig bij het wassen van mijn eigen sokken 😉

 6. Claire 24 december 2019 op 12:15 pm - Beantwoord

  Wat mooi beschreven Romy! Ik snap dat het van een afstand lijkt alsof een relatie zaligmakend is, maar dat is echt niet altijd zo. Wat ik zelf het vervelendste vind zijn al die (goedbedoelde, maar vervelende) vragen van familie of je nou al een relatie hebt. Alsof dat alles is in het leven. Ik vind het belangrijker om happy met jezelf te zijn, dan verplicht op de andere Kerstdag naar de schoonfamilie te gaan <3

  • Romy 1 januari 2020 op 10:09 pm - Beantwoord

   Precies! Heel mooi gezegd! <3 Dat je zelf gelukkig kunt zijn is veel belangrijker dan of je een vriend of vriendin hebt. Ook al zijn die opmerkingen van familie vaak grappig of zelfs lief bedoeld, ze kunnen soms best vervelend zijn.

 7. Lianne 24 december 2019 op 4:55 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Ik ben nu alweer over een week 8 jaar samen met Stefan, dus ik kan me het single zijn met de feestdagen haast niet meer voorstellen, maar ik kan me wel voorstellen dat het erg vervelend is wanneer je tijdens het kerstdiner weer vragen van je familie krijgt over wanneer je nou eens aan de man gaat. Lijkt me vreselijk! Dat mensen dat echt durven te vragen. Alsof een vriend hebben alles is. Mooi dat je door die jaren van single zijn toch hebt geleerd het beste ervan te maken en je tips graag met anderen wilt delen! Want ook zonder relatie kun je er mooie dagen van maken, daar hoef je niet per se een wederhelft voor te hebben!

  • Romy 1 januari 2020 op 10:07 pm - Beantwoord

   Echt suf hè, die vragen?! Het is vaak vooral grappig bedoeld, maar kan soms best kwetsend zijn als ik bijvoorbeeld net wat mislukte dates achter de rug had.
   Gelukkig kwam ik de feestdagen ook zonder vriend prima door. Je hebt helemaal gelijk: een vriend is ook niet alles. Ik was gelukkiger als single dan in een eerdere niet al te fijne relatie 🙂

 8. Zo simpel is dan geluk 24 december 2019 op 6:36 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven. Zelf vind ik het eigenlijk helemaal niet lastig. Ik breng de Kerst door met familie en vrienden en geniet daar volop van. Natuurlijk zou het leuk zijn om volgend jaar ook een lieve vriend aan mijn zijde te hebben, maar zonder geniet ik zeker niet minder van de Kerst. En met de jaarwisseling ben ik gewoon saai thuis, maar ook dat vind ik eigenlijk helemaal niet erg.

  • Romy 1 januari 2020 op 10:06 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je ook zonder vriend volop geniet van de feestdagen. Het is heel belangrijk dat je ook zonder prins op het witte paard gelukkig kunt zijn. Dat is juist een mooie basis voor een relatie, denk ik. En wie weet wandelt jouw prins zomaar volgend jaar voorbij 🙂

 9. Giovanna Jansen 27 december 2019 op 8:58 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven! Ik vond single zijn met kerst helemaal niet leuk. Het voelde dan als een extra onderstreping: weer een nieuw jaar alleen in. Uiteraard ondernomen ik dingen en vond ik kerst toch ook een mooie tijd, maar toch voelde ik met kerst altijd wel dat ik die ene speciale in mijn leven wel miste. Terwijl ik dat de rest van het jaar door minder ervaarde.
  Ik ben dan ook heel blij dat ik alweer zeven kersten niet single meer ben. 🙂

  • Romy 1 januari 2020 op 10:35 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat kerst jou best wel een eenzaam gevoel gaf toen je single was. Single zijn is zeker met kerst helaas niet altijd makkelijk. Ik had er na een paar jaar mijn weg in gevonden, maar bleef het soms een uitdaging vinden met de feestdagen, terwijl ook ik single zijn verder helemaal niet zo erg vond.
   Wel heel mooi om te horen dat je inmiddels alweer heel wat gelukkige kerstvieringen samen met jouw liefde achter de rug hebt 🙂 Dat is toch een heel stuk gezelliger.

Recente blogs

Waarom een stedentrip naar New York onvergetelijk is?

7 december 2018|Op reis|

"Hear it for new York. New York. New York." Iedere keer dat ik die zinnen uit de mond van Alicia Keys hoor op de radio denk ik terug aan mijn reis naar New York. Of beter gezegd: reizen (meervoud!) naar New York. Zowel na mijn vwo-eindexamen (2011) als na mijn afstuderen van de universiteit (2016) bezocht ik deze geweldige stad. Tijd voor een trip down memory lane! Welke onvergetelijke herinneringen heb ik aan mijn stedentrip naar New York? Wat maakt New York voor mij zo geweldig? En - altijd handig! - welke praktische dingen moet je vooraf weten?

5 tips om te oefenen met dankbaarheid

24 november 2017|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Terwijl heel wat Nederlanders hun slag slaan op Black Friday, is het ook hét moment om stil te staan bij dankbaarheid. Gisteren (23 november) was het namelijk Thanksgiving, oftewel Dankbaarheidsdag. Dat leek me een mooi moment om eens niet te kijken naar wat ik niet heb of wat beter kan, maar naar alles waar ik wél dankbaar voor ben. Elke dag heeft namelijk wel iets in zich om dankbaar voor te zijn. Maar hoe vaak zeg jij eigenlijk dankjewel - hardop of in je hoofd - voor al die mooie en bijzondere dingen en mensen in jouw leven? Ik geef 5 tips om met dankbaarheid te oefenen. 

Minderen met mail | E-mail verwerken in minder tijd (mijn 10 tips)

20 mei 2021|Lifestyle, Carrière en ondernemen|

De mailbox. Ik heb er altijd een haat-liefdeverhouding mee gehad. Aan de ene kant kan ik dolenthousiast worden als een leuke mail zijn weg naar mijn inbox heeft gevonden. Aan de andere kant ben ik er soms meer tijd aan kwijt dan nodig. Sinds ik ondernemer ben, pak ik e-mail verwerken gelukkig een stuk efficiënter aan. Minderen met mail blijkt best leuk én haalbaar. Heb jij nou ook een dagtaak aan je volle mailbox? Dan heb je misschien iets aan deze 10 tips.